Meksika seyahatimiz boyunca en çok sorulan soruların başında güvenlik vardı. Bir de Yucatan Yarımadası’nda araba kiralayınca, bu sorulara “araba kiralamak güvenli mi?” sorusu da eklendi. Biz de Meksika’da araba kiralarken biraz tedirgindik. Okuduğumuz, izlediğimiz bazı örnekler Meksika’daki güvenlik sorunlarına işaret ederken polislerin de rüşvet almak için türlü numaralar çevirdiklerini gösteriyordu. Meksika’da araç kiralama sırasında dikkat edilmesi gerekenler, Yucatan yarımadasında araba kiralama fiyatları gibi ihtiyaç duyduğunuz pek çok bilgi bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar.

Meksika'da araç kiralama
Meksika’da araç kiralama

Meksika’da araç kiralama fiyatlarını görmek için tıklayın. 

Neden Meksika’da Araç Kiralama Yaptık?

Önce neden Meksika’da araç kiralama yaptık o konuya bir açıklık getireyim. Zamanımız az, görmek istediğimiz yer sayısı fazla olunca hızlı hareket edebilmek istedik. Daha önce Meksika’ya gitmiş olan bir arkadaşımız Meksika’da araç kiralarının çok uygun olduğunu ve Yucatan Yarımadası’nın ise yabancılar için gayet güvenli olduğunu söyleyince Yucatan Yarımadası’nda geçireceğimiz 5 gün için araba kiralamak çok mantıklı geldi.

Araç kiralamaya karar verdikten sonra da Mexico City’den Yucatan Yarımadası’na uçuşumuzu Cancun yerine Merida’ya yapmaya karar verdik. Hem Mexico City’den Merida’ya uçak biletleri Cancun’dan daha uygun hem de araç kiralama ücretleri daha uygun oldu böylece.

Daha önce de pek çok kez yurt dışında araba kiraladık. Araba kiralarken uluslararası fiyat karşılaştırma sitelerinden biri olan Rentalscar.com üzerinden fiyat seçeneklerine baktık. Bu siteyi araba kiralamanın Booking.com’u gibi düşünebilirsiniz. Pek çok uluslar arası ve yerel araç kiralama firmasının fiyatlarını listeliyor.

Rentalcars.com sitesinden araç kiralama
Rentalcars.com sitesinden araç kiralama

Araç seçeneklerini listeledikten sonra ise daha önce çok sefer araç kiraladığımız Avis’ten aracımızı kiraladık. Meksika gibi az gelişmiş ülkelerde araç kiralama yaparken fiyat olarak daha fazla olsa da yerel firmalar yerine uluslar arası firmaları tercih ediyoruz, çünkü hizmet standardından emin olmak istiyoruz.

Merida Havaalanı’nda indiğimizde hemen Avis ofisine gittik. Havaalanındaki ofiste herhangi bir işlem yapmıyorlar, rezervasyon çıktınızı gördükten sonra size bir shuttle (servis aracı) çağırıyorlar, Avis’in havaalanının hemen yanında büyük bir park alanı var, servis aracı sizi oraya götürüyor. Bütün kiralama işlemleriniz o park alanında yapılıyor. Meksika’da olduğunuzu unutmamanız önemli, çünkü bütün işler olduğu gibi kiralama işlemi de yavaş yavaş yapılıyor 🙂 Yavaş olsa da Avis standardında gayet profesyonel ve kaliteli hizmet alıyorsunuz. Aracımızı kolayca teslim aldık.

Çoğu yerde olduğu gibi aracın deposunu dolu teslim edip dolu teslim alıyorlar. Burada şöyle bir not düşeyim; havaalanındaki ofisteki görevli “benzin alamazsanız önemi değil, depo farkını biz piyasadaki fiyatlardan kiralama yaptığınız kredi kartınıza yansıtıyoruz” demişti. Halbuki park alanındaki görevli, “eğer depoyu dolu getirmezseniz piyasa fiyatının 2-3 katı benzin fiyatı yansıyor, mutlaka doldurup getirin” dedi. Biz işimizi garantiye alıp doldurup bıraktık, bırakırken.

Bu arada aracı teslim alırken kredi kartınıza 1200 Usd’lik bir bloke koyuyorlar, kart limitinizin müsait olduğundan emin olun.

Yucatan Yarımadasında Araba Kiralama Fiyatları

Yucatan yarımadasında 5 günlük araba kiralama yaptık. Kiraladığımız araç orta sınıf, otomatik ve benzinli bir araçtı, marka olarak bize Chevrolet Aveo marka sedan bir araç verdiler. 5 günlük, orta sınıf araba için toplam 68 Usd kira ücreti verdik. Standart sigorta paketi olan bir kiralama yaptık, ekstra bir teminat almadık, ihtiyacımız da olmadı.

İstediğiniz araç sınıfı, vites tipi, yakıt tipi, kaç gün kiralama yaptığınız gibi değişkenlere göre Yucatan yarımadasında araç kiralama fiyatları günlük 12 Usd’den başlıyor, 35 Usd’ye kadar çıkıyor.

5 gün boyunca Yucatan’da yaklaşık 1000 km yol yapmışız, benzin masrafımız ise 60 Usd oldu.

Meksika’da Otoban Ücretleri

Valladolid’den sonra Cancun, Tulum yönlerine gitmek için otoban kullandık, 34 Usd otoban ücreti ödemişiz, bize epey yüksek geldi.

  • Merida-Valladolid arasında bir noktadan sonra otoban ücreti alınıyor. Merida-Valladolid arası için alınan ücret 185 Peso, yaklaşık 10 Usd. Gidiş yönünde Valladolid-Tulum arası otoban kullanmadığımız için giderken sadece bunu ödedik.
  • Dönüşte ise, Playa del Carmen’den gelirken Playa-Valladolid arası için ise 266 Peso ödedik, yaklaşık 14 Usd.
  • Valladolid-Merida arası için ise tekrar 185 Peso yani 10 Usd otoban ücretini ödedik.

Otoban ücretleri motosiklet, araba, kamyon, tır için farklılaşıyor. Aşağıdaki fotoğraf bir otoban giriş noktasına ait.

Meksika'da Otoban Ücretleri
Meksika’da Otoban Ücretleri

Otoban kullanmadan gidebilir miyim derseniz, evet otobana alternatif yollar var. Ancak yollar yerleşimlerden geçiyor, sürekli çok yüksek kasisler var. Hızlanma ihtimaliniz neredeyse yok, biz Chichen Itza – Valladolid arasını otobanı kullanmadan gidip geldik ancak oldukça yavaşlattığını belirtmekte fayda var.

Meksika’da Polis Çevirmesi

Meksika ile güvenlik uyarılarının başında polislerin rüşvet almak için durdurmaları ve göz korkutmaları yer alıyor ne yazık ki. Yolda 3 kez polis çevirmesine denk geldik. Daha doğrusu çok daha sık çevirme var ama üçünde bizi durdurdular. Durdurduklarında hemen Türk olduğumuzu söyledik çünkü kiralık araçlar genelde Amerikalılar tarafından kullanıyor ve Amerikalılar’ı para makinası olarak görüyorlar, Amerikalı olmadığımızı anlarlarsa insaf ederler dedik. Hiçbirinde polisle ilgili bir sorun yaşamadık, ehliyet/ruhsat kontrol edip bıraktılar.

Durduran polislerin hiçbiri İngilizce bilmiyordu, belli kelimelerin İspanyolcasını öğrenmenizde veya vücut dilinizi kullanmanızda fayda var. Ama polisin dediklerini anlamak için az da olsa İspanyolca çok işinize yarar. Biz Türküz: origino Turko demek epey işe yarıyor mesela.

Bizim eski ehliyetlerimizde son kullanım tarihi yok, yenilerinde var. En çok ona takıldılar. Son kullanım tarihi yok: “sin fecha de vencimiento” demeniz işinize yarayabilir. Kocamın doğum tarihini son kullanma tarihi bu mu diye soran dahi oldu.

Meksika’da araç kiralama fiyatlarını görmek için tıklayın. 

Yucatan Yarımadasında Trafik

Kullandığımız yollar oldukça işlek olmasına rağmen trafiğin akışı konusunda sorun yaşamadık, İstanbul’da araç kullanan biri her yerde kullanır iddiamızı yineledik. Beklediğimiz gibi ölümüne araç kullanan kimseye denk gelmedik. Ancak çok kurallı araç kullandıklarını söyleyemeyiz, ani sollama yapanlar, sinyal vermeden dönenler Meksika’da da sizi bekliyor, hazır olun.

Meksika trafiğindeki en önemli sorun otobanlar dışındaki tüm yollarda çok yüksek ve geniş kasislerin olması. Özellikle yerleşim noktalarından geçiyorsanız çok sık kasis var, kasisler çok yüksek ve bazı kasisler o kadar geniş ki yol haline gelmiş.

Standart, genel geçer tüm trafik kuralları burada da geçerli. Hız limitlerine uymanız, emniyet kemeri takmanız kritik, hele ki bu kadar çok polis çevirmesi varken.

Otobanlarda oldukça sık U dönüş var, bizde kilometrelerce olmaz ya, orada her 10 km gibi neredeyse dönüş var.

Yucatan Yarımadasında Park Etme ve Otopark Ücretleri

Yucatan Yarımadasında; Merida, Valladolid, Tulum, Playa del Carmen ve Izamal şehirlerinde bulunduk. Şehirler arasında, Merida dışında aracımızı sokağa park ettik ve herhangi bir park ücreti ödemedik. Ören yerlerinde ise hemen hepsinde park ücreti ödedik.

  • Merida’nın eski şehir merkezinde vakit geçirmek istediğimiz için ve sokaklar çok dar olduğu, park edecek yer olmadığı için otoparka bıraktık aracımızı. 5 saatlik park için 70 Peso, yaklaşık 4 Usd ödedik.
  • Chichen Itza ve Uxmal’da 80 Peso, yaklaşık 4,5 Usd ödedik.
  • Tulum Harabeleri’nde 100 Peso, yaklaşık 5,5 Usd otopark ücreti ödedik. Tulum Harabeleri’ne ana caddeden döndüğünüzde üzerinde üniforma olan insanlar yola atlayıp resmi otopark olduklarını söyleyip sizi içeriye çekmeye çalışıyor ve otopark için 150 Peso istiyorlar. Yolun sonuna kadar devam edin, resmi otopark orada, orası 100 Peso.

Genel olarak Yucatan Yarımadası’nda araç kiralama işini sorunsuz olarak hallettik. Issız yerlerde veya daha az turistik yerlerde durum farklı olabilir belki, Yucatan ülkenin en turistik bölgesi.

Aklınıza takılan konular varsa lütfen yorum olarak yazın, cevaplayayım.

Meksika Gezi Yazıları

Yazdığım tüm Meksika gezi yazıları aşağıdaki listede yer alıyor. İlgilendiğiniz yazının bağlantısına tıklayarak ulaşabilir, cevabını göremediğiniz sorularınız varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz.

  • Meksika’ya gitmeden vize almamız gerekiyor mu, vize ücretli mi, kapı vizesi var mı gibi soruların cevapları için; Meksika vizesi
  • Meksika’ya sadece bir haftalığına gidilir mi, gidilirse gezi rotası ne olmalı derseniz: 1 haftalık Meksika gezi planı
  • Meksika ucuz bir ülke mi, yeme-içme, ulaşım, konaklama maliyetleri ne oldu merak ediyorsanız: Meksika gezisi maliyeti
  • Meksika’da araç kiralama güvenli mi, kaça mal oluyor sorularının cevapları: Meksika’da araç kiralama

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

  1. Selamlar, bilgilendirici bir yazı olmuş. Ehliyet için Türkiye’deki ehliyetinizi mi kullandınız ? herhangi bir çeviri vb. döküman oluşturdunuz mu ?

    Teşekkürler

    • Selamlar,
      Ehliyetlerimiz uluslararası geçerliliği olan ehliyetler. Yani sadece ehliyetiniz yeterli oluyor, ancak ehliyetinizi yenilemediyseniz yenilemeniz iyi olabilir. Bizim eski ehliyetlerde geçerlilik süresi yok, ona takılıyorlar. Meksika değil ama Yunanistan eski ehliyetlerimizi araç kiralamada kabul etmiyor mesela…

Yorumunuzu Yazın