Meksika’ya gitmek istiyor ama nasıl bir plan yapacağınızı bilemiyor musunuz? Meksika güvenli mi, Meksika’da araba kiralanır mı, Meksika’da hava durumu nasıl, Meksika’ya gitmek için en iyi zaman, Meksika’da beyaz adama karşı yaklaşım nasıl gibi pek çok sorunuzun cevabı Meksika gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Meksika Hakkında Genel Bilgiler
- Ülkenin tam adı: Meksika Birleşik Devletleri (United Mexican States) ve 6 bölgeden oluşuyor.
- Başkenti: Meksiko (Mexico City)
- Nüfusu: 120 milyon. Dünyadaki Amerika’dan sonra en fazla obez nüfusuna sahip ülke.
- Para Birimi: Peso
- Dili: İspanyolca, ülkede resmi dil olmamakla birlikte yaygın kullanılan dil İspanyolca, İspanyolca dışında 60’tan fazla yerel dil konuşuluyor. Dünya üzerinde en büyük İspanyolca konuşan nüfusu Meksika’da.
- İklim: Tropikal iklim, yılın altı yazı yağışlı, altı ayı kurak genel olarak sıcaklık ortalaması 30 derece civarında
- Dini: Hristiyan Katolik. Brezilya’dan sonra dünyadaki ikinci büyük katolik nüfusu Meksika’da.
- Yüzölçümü: 1.973.000 km2 ile, Brezilya ve Arjantin’den sonra Latin Amerika’nın yüzölçümü olarak üçüncü büyük ülkesi.
- Komşuları: Güneyde Belize ve Guatemala, kuzeyde ise ABD ile sınırı var. Meksika – ABD sınırı dünyadaki ikinci en uzun kara sınırı, birincisi ABD – Kanada sınırı.
- Meksika Bayrağı: Meksika bayrağında yer alan renk ve desenlerin anlamına bakacak olursak; yeşil umut ve geleceği, beyaz renk birlik ve beraberliği, kırmızı da Meksika tarihinde bağımsızlık için dökülen kanları temsil ediyormuş. Bayrağın ortasında yer alan armada; kaktüsün üzerinde ağzında bir yılan olan kartal resmedilmiştir, bu arma eski bir Aztek efsanesine dayanıyor.
Meksika Tarihi
Meksika’ya gitmeden önce, Meksika tarihi hakkında biraz bilgi edinmek ve tarihte yaşananları dikkate alarak ülkenin bugününü değerlendirmek lazım.
Meksika, dünyanın en eski medeniyetleri olan Olmecler, Aztekler ve Mayalar’a ev sahipliği yapmıştır. Güneş ve Ay’a tapan bu medeniyetler, 1519 yılında İspanyolların Meksika’ya gelişi ve Meksika’yı işgal etmesi ile büyük oranda güçlerini kaybettiler. Meksika’nın bağımsızlık savaşı 1800’lü yıllara kadar devam etti. Her ne kadar bağımsızlıklarını kazansalar da 300 yıla yakın misyonerlik faaliyetlerini sürdüren İspanyollar nedeniyle dinleri, kültürleri ve dillerini İspanyollardan aldılar.
İspanyolların Meksika’ya çıktığı dönem, Maya inanışına göre gökten/denizden tanrıların geleceğine dair inançları vardı. Bu nedenle zırhlı kıyafetleri ve koca gemileri ile denizden gelen bu yabancıları önce Tanrı sanarak direnmeden teslim oldular. Durumun farkına vardıklarında ise artık çoktan İspanyollar ülkenin iç bölgelerine ulaşmış ve başkenti işgal etmişti.
İspanyol işgali sırasında Meksika’nın en büyük gelir kaynakları olan altın ve gümüşlerine el koydular. Eski şehirleri kısmen veya tamamen yakıp yıktılar. Bu nedenle bugün Meksika’da gidip ziyaret edebildiğimiz Maya Kalıntıları restore edilmiş ve bulunmuş olanlar. Ülke genelinde hala ortaya çıkarılmamış çok sayıda antik kent olduğu tahmin ediliyor.
Meksika Güvenli mi?
Ben genellikle farklı coğrafyalara, çok fazla gidilmeyen yerlere gitmeyi tercih ediyorum. İnsan bilmediğinden korkar, ne zaman böyle bir yere gidecek olsam ilk sorulan soru “orası güvenli mi?” oluyor. “Güvenli” tanımı sizin için nedir? Mesela Paris ya da Fransa güvenli midir, ya da İstanbul? Eğer bir metropole gidiyorsanız zaten her zaman kapkaç, hırsızlık, gece saatlerinde taciz gibi riskleri alırsınız. Paris de İstanbul da Mexico City de durum aynı. “Güvenli” olmamasının bir nedeni de dünya genelinde yaşanan terör olayları, ki alası bizim ülkemizde var. Bir diğer nedeni de doğa olayları, yanardağ patlaması, tsunami gibi afetler. Yukarıda saydıklarımdan sadece yanardağ patlaması riski Meksika’da Türkiye’den çok daha fazla diyebilirim. Onun dışında gezdiğimiz yerlerde herhangi bir güvenlik riski ile karşılaşmadık. Ancak önemli bir not düşeyim; bizim gezdiğimiz yerler Meksika’nın en turistik yerleri idi. Belki daha ücra köşelerinde durum farklıdır.
Genel olarak herhangi bir ülkede güvenlik konusunda endişeniz varsa, her zaman tedbirli olmanızı öneriyorum. Telefonunuzu olur olmadık her yerde çantanızdan çıkarmamamız, büyük boyutlu bir fotoğraf makinanız varsa göstere göstere taşımamanız sizi hedef olmaktan kurtarır.
Biz Meksika’ya gitmeden önce o kadar çok güvenlik uyarısı vardı ki, bir sürü önlem aldık. Aşağıda sıralayayım;
- Pasaportumuzu hiç yanımızda taşımadık, çantamızda fotokopilerini taşıdık.
- Kalabalık yerlerde telefonlarımızı, cüzdanlarımızı sürekli kolladık.
- Yolda durdurulup gasp edilme riskine karşı sahte cüzdanlar hazırladık. İçinde az miktarda Usd, tarihi geçmiş ve/veya geçersiz kredi kartları ve aslında ihtiyacımız olmayan geçersiz kimlik gösteren belgelerden oluşan bir cüzdan. Biri yolumuzu keser de “verin cüzdanları” derse hemen bunları verecektik. Neyse ki hiç ihtiyacımız olmadı. Hatta dönüşte kendi kendimize “amma da abartmışız” diye güldük.
- Bileklik şeklinde içinde para taşıyabileceğiniz cüzdanlar var, bir tane de onlardan almıştım yanıma, onu da hiç kullanmadım.
- Biz güvenlik riski olan yerlerde hep çapraz çanta kullanıyoruz. Böylece cüzdan, telefon, fotoğraf makinası gibi değerli malzemelerimiz hep önümüzde duruyor. Sırt çantasında arkada değerli eşya bırakmamaya özen gösteriyoruz.
Bu önlemlerin çoğu sadece Meksika’ya özel değil, güvenlik riski olduğunu düşündüğümüz her yerde uyguluyoruz. Japonya, İzlanda, BAE gibi güvenlikle ilgili hiç sorun olmayan yerlere gitmediğimiz sürece, hep tedbirliyiz.
Meksika Türk Vatandaşlarından Vize İstiyor mu?
Meksika, Türk Vatandaşlarından vize istiyor. Ancak Meksika vizesi almak çok kolay, online olarak vize başvurusu yapıyorsunuz ve onay yazısı ile ülkeye giriş yapıyorsunuz. Geçerli bir ABD vizeniz varsa bu online vizeye de ihtiyacınız olmuyor. Meksika vizesi ile ilgili daha fazla bilgi için: Meksika vizesi
Meksika’da Araba Kiralama
Meksika’ya gitmeden önce blogları okuyunca Meksika’da araç kiralamak güvenli mi diye oldukça endişe etmiştik. Araç kiralama deneyimi yaşadığımız Yucatan Yarımadası’nda herhangi bir sorun yaşamadık, üstelik araç kiralama fiyatları da çok ucuz.
Meksika’da araba kiralama hakkında daha fazla bilgi için şu yazıma ışınlanabilirsiniz: Meksika’da araç kiralama
Meksika’da Para Bozdurma | Meksika’da Döviz Bozdurma
Meksika’da para bozdurma konusunu ihmal ederseniz bizim gibi yarım gününüzü para bozdurmak için dolaşarak geçirebilirsiniz. Siz öyle yapmayın diye yapmanız gerekenleri detaylıca yazıyorum.
Meksika’da en kolay para bozdurabileceğiniz yerler havaalanları. Mexico City Havaalanı’nda bagaj bölümünden çıktığınız hemen karşıda bankaların döviz gişeleri var. Onları geçip soldan iç hatlara doğru ilerleyin. Burada çok sayıda döviz bürosu göreceksiniz.
Aşağıdaki fotoğraf banka gişesindeki kurdan. Halbuki döviz bürosunda 18.25’ten para bozdurabilirsiniz. Yani bankalar yerine döviz bürolarını tercih edin. Döviz büroları en az 100 USD banknot kabul ediyor genellikle.
Biz havaalanı kuru düşüktür diye düşünerek, Mexico City havaalanında az bir döviz bozdurup, “nasılsa şehirde döviz bozduracak yer buluruz” diyerek hareket etmiştik. Ancak, ikinci gün kaldığımız Valladolid şehrinde para bozduracak yer bulamadık, çünkü;
- Uluslararası bankalar dahil bankalar USD bozmuyor, Amerika ile geçmişten kalan kötü anıları nedeniyle bankalar USD kabul etmiyormuş. HSBC euro kabul ediyordu mesela.
- USD bozan bankalar Türk Pasaportu kabul etmiyor, sadece Regio Türk pasaportunu kabul ediyor ve döviz bozuyormuş, kuru da iyi oluyormuş. Bu bilgi dünya turundaki Aklından Bir Ülke Tut‘tan geldi.
- Şehirde sadece bir tane döviz bürosu vardı ve o da 11:00’de dükkanı açtı sağolsun.
- ATM’lerden TL hesabınızdan para çekebilirsiniz, ben bu tarz ihtiyaçlarım için TEB hesabımı kullanıyorum, en düşük komisyon oranı onda olduğundan. Ancak yanımızda yeteri kadar USD var diye TEB hesabımda pek para bırakmamışım. Saat farkı yüzünden EFT saatini de kaçırdığım için mecbüren döviz bürosunun açılmasını bekledik.
Yurtdışında ATM’den para çekmek konusunda detaylar için şu yazıma göz atın: Yurt Dışında Para Bozdurma, Para Taşıma, ATM ve Kredi Kartı Kullanımı
Meksika’da Hava Durumu ve Meksika’ya Gitmek için En İyi Zaman
Meksika’da ekvatora yakın olduğundan yıl boyu 30 derece civarlarında seyreden bir sıcaklık durumu var. Yağışlı ve kuru sezon olmak üzere iki mevsimden oluşan iklime sahip. Mayıs-Eylül arası yağışlı sezon, Ekim-Kasım ve Mart-Nisan iki mevsim arası geçiş ayları. Hem turist kalabalığının daha az hem de yağışın az olduğu dönemler. Aralık-Şubat arası ise Meksika’da yüksek sezon denilen, kuru mevsim ve en fazla turistin geldiği dönem.
Ülke oldukça büyük ve ülkenin iki yakası farklı okyanuslara bakıyor, bu nedenle hava sıcaklıkları farklılık gösterse de yukarıdaki düzen genel olarak geçerli.
Hava sıcaklığı yılın neredeyse tamamında 30 derece civarı olunca, Meksika’ya bir seyahat planlıyorsanız yanında mutlaka bulunması gereken şeyler var;
- Güneş gözlüğü: Güneş ile aranız iyi ya da kötü fark etmez, Meksika’ya gitmeyi planlıyorsanız çantanızda mutlaka güneş gözlüğü olmalı.
- Güneş koruyucusu: Meksika’ya seyahat ediyorsanız ya antik kentleri ya da deniz kıyısını göreceksinizdir. İki durumda da yüksek faktörlü bir güneş koruyucusu mutlaka bulundurun, ben sürekli 50 faktör koruyucu sürerek dolaştım.
- Şapka: Benim şapkalarla pek aram yoktur, yanımda bir şapka götürmüştüm ama kullanamadım. Eşim çoğunlukla şapkası ile gezdi, sağlık açısından şapka ile gezmek en iyisi. Antik şehirlerde çok fazla şemsiye ile gezen vardı, güneş gerçekten yakıcı. Teotihuacan’da boynumda güneş koruyucusu deymeyen bir bölge hemen kavruldu.
Meksika Yemekleri
Meksika yemekleri ile Unesco listesine girmiş bir ülke. Ağırlıklı olarak mısır unundan yapılan ve tortilla adı verilen ekmeklerinin kullanılarak yapıldığı yemekler yaygın olarak yeniyor. Taco, Nachos, Burrito, Enchiladas, Fajita, Meksika fasulyesi, tropik meyveler Meksika mutfağının temelini oluştururken et ve balık da Meksika mutfağında çok fazla kullanılıyor. Meksika mutfağı ve yemekleri hakkındaki detaylar için Meksika Yemekleri yazıma mutlaka göz atın.
Meksika Gezi Yazıları
Yazdığım tüm Meksika gezi yazıları aşağıdaki listede yer alıyor. İlgilendiğiniz yazının bağlantısına tıklayarak ulaşabilir, cevabını göremediğiniz sorularınız varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz.
- Meksika’ya gitmeden vize almamız gerekiyor mu, vize ücretli mi, kapı vizesi var mı gibi soruların cevapları için; Meksika vizesi
- Meksika’ya sadece bir haftalığına gidilir mi, gidilirse gezi rotası ne olmalı derseniz: 1 haftalık Meksika gezi planı
- Meksika ucuz bir ülke mi, yeme-içme, ulaşım, konaklama maliyetleri ne oldu merak ediyorsanız: Meksika gezisi maliyeti
- Meksika’da araç kiralama güvenli mi, kaça mal oluyor sorularının cevapları: Meksika’da araç kiralama
- Meksika’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenleri içeren gezi rehberi: Meksika gezi rehberi
- Meksika’nın Unesco listesine girmiş yemekleri ile ilgili tüm detaylar için: Meksika Yemekleri
Yolda kalın!