Yurtdışı çıkış harcı nedir, nereye ödenir, yurtdışı çıkış harcı ne kadar, kimler yurtdışı çıkış harcından muaftır, Yeni İstanbul Havaalanı’nda yurtdışı çıkış harcı değişecek mi gibi yurtdışı çıkış harcı ile ilgili kafanızdaki tüm soruların cevaplarını bu yazıda bulacaksınız.
GÜNCELLEME 1
8 Temmuz 2019 tarihinde AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni torba yasanın ayrıntılarını açıkladı. Yeni torba yasaya göre, 15 TL olan yurt dışına çıkış harcı 50 TL’ye çıkacak. Henüz değişiklik onaylanmış değil, teklif aşamasında. Ancak onaylanırsa cumhurbaşkanı yetkisinde 150 TL’ye çıkarılması ihtimali var.
Biz de sosyal meydada, YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ZAMMINA HAYIR diyerek, #çıkışharcınaHAYIR etiketi ile bir kampanya başlattık. Sosyal medyada bu etiketi paylaşarak bize destek olabilir. Change.org üzerindeki imza kampanyasına destek verebilirsiniz.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir?
Yurtdışı çıkış harcı, pul olarak verilmesi nedeniyle halk arasında bilinen adıyla yurtdışı çıkış pulu, Marmara depreminden sonra deprem vergilerinden biri olarak 23 Mart 2007 tarih ve 26471 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5597 Sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun İle yürürlüğe girmiş sonra da kalıcı hale gelmiş vergilerden biri.
Yurtdışı çıkış harcı ödemeden yurtdışına çıkmanız mümkün değil. Pasaport polisi havaalanlarından veya kara geçişlerinden çıkış yapmak istediğinizde pasaportunuz ile birlikte yurtdışı çıkış harcını ödediğinize dair dekont veya harç pulunu görmek istiyor. Eğer ikisi de yoksa sizi harç ödemeniz için geri gönderiyorlar. Yurtdışı çıkış harcını havaalanı veya sınır geçiş noktalarındaki ödeme noktalarından veya anlaşmalı bankalardan ödeyebilirsiniz.
Yurtdışı Çıkış Harcı 2019 Ücreti Ne Kadar?
15 TL olan yurt dışı çıkış harcı, yapılan zam ile 50 TL oldu. 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yurtdışına çıkmak için 50 TL haraç ödeyeceğiz. Bu tarihten itibaren eski pullar geçersiz olacak ve iade alınmayacakmış.
Yeni İstanbul Havaalanı’ndan yurtdışına çıkışlar için alınacağı söylenen 20 euro hizmet bedeli ile yurtdışı çıkış harcı aynı olacakmış gibi bir algı olsa da o hizmet bedeli uçak biletlerine yansıtılacak, çıkış harcı ile farklı olacak.
Yurtdışı Çıkış Harcı Nereye, Hangi Bankalara Ödenir?
Yurtdışı çıkış harcı havaalanlarında, sınır geçişlerinde bulunan yurtdışı çıkış harcı ödeme noktalarından veya anlaşmalı bankalardan ödenebilir.
Bir de yeni kiosklar yapılıyor, insansız pul satın alma makinaları yani. Henüz devreye girmedi, yakın zamanda havalanı ve / veya sınır kapılarında kullanıma açılacaklar.
Atatürk Havaalanı’nda dış hatlar terminali gelen ve giden yolcu katında olmak üzere iki tane, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda ise giden yolcu katında bir tane yurtdışı çıkış harcı ödeme noktası yer alıyor. Eğer karadan sınır geçiyorsanız, sınır geçişi yaptığınız sınır kapılarında mutlaka bir adet ödeme noktası bulunuyor.
Hem yeni İstanbul Havaalanı hem de Sabiha Gökçen Havaalanı’na çıkış harcı ödemek için kiosklar koymuşlar. İsterseniz nakit, isterseniz kredi kartınız ile çıkış harcınızı ödeyebilirsiniz.
Yurtdışı çıkış harcı ödeme noktaları bayram, tatil dönemleri gibi yoğun sezonları kalabalık olabiliyor. Harç sırası beklemek istemeyenler, önceden anlaşmalı bankalara ödeme yaparak yanlarına alacakları dekont ile işlem yapabilirler, ben genelde öyle yapıyorum. Son dakika harç ödeme telaşına hiç girmiyorum.
Yurtdışı Çıkış Harcı Ödemesi Alan Anlaşmalı Bankalar
Yurtdışı çıkış harcı ücreti Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu aşağıdaki bankalara ödenebilir.
- Akbank
- Aktifbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Alternatif Bank
- Anadolubank
- Arap Türk Bankası
- Citibank
- Denizbank
- BurganBank
- FibaBanka
- Finansbank
- Garanti Bankası
- HSBC Bank
- ING Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Odeabank
- Şekerbank
- T.C. Ziraat Bankası
- ICBC Turkey Bank A.Ş.
- TurkishBank
- Turkland Bank
- Türk Ekonomi Bankası (TEB)
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
Pasaport harcını yatırdığınız bankadan alacağınız dekontta aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekmektedir. Dekontunuzu alırken bunlardan herhangi birinde eksik olmadığından emin olun.
- Adınız ve soyadınız
- T.C. kimlik numaranız
- Dekontta “tahsil edilmiştir” kaşesi
- Tahsilatı yapan görevlinin imzası
Yukarıdaki listede yer alan bankaların dışında, Maliye Bakanlığına bağlı il ve ilçelerin defterdarlık veya mal müdürlüklerine, veznelerine harç bedeli yatırılabilmektedir.
İnternetten Ödenir mi?
Yurt dışı çıkış harcını internetten veya bankaların mobil uygulamalarından ödeyebiliyorsunuz. İş Bankası ve Cepteteb’in uygulamalarını gördüm, diğer bankalar da yapıyordur sanıyorum.
Yurtdışı Çıkış Harcı İadesi Nasıl Yapılır?
Yurtdışı çıkış harcının bir zaman kısıtlaması yok. Sık sık yurtdışına çıkıyorsanız birden fazla pul alabilir, her çıkışınızda ödeme yapmakla uğraşmayabilirsiniz. Oldu ki yurtdışı çıkış harcı ödediniz ancak yurtdışına çıkmadınız ve paranızı iade almak istiyorsunuz, almanız mümkün.
Yurtdışına çıkış harç pulu alarak veya makbuz karşılığı ödenen yurt dışına çıkış harcı iadesi için vergi daireleri veya ilgili gümrük saymanlıklarına başvurabilirsiniz. Yurtdışı çıkış harcı ödediğinize dair pul veya dekontunuz, iptal edilen biletiniz varsa bilet iptaline ilişkin belgelerinizi ibraz ederek iade alabilirsiniz. Aşağıda resmi gazetede yayınlanmış dilekçe örneğini de görebilirsiniz.
…….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
Aşağıda adı, soyadı belirtilen kişiler için düzenlenen biletler yurt dışına çıkış yapılmadığı için iptal edilmiştir.
Bilet üzerine yapıştırılarak iptal olunan yurt dışına çıkış harç pullarının bedellerinin tarafımıza iade edilmesini arz ederim. …/…/…..
İlgili kişi/kurum ve imza
Ek:1liste (… sayfa)
İPTAL EDİLEN BİLET BİLGİLERİ
Dönem : …/…/…. | Yolcunun Adı Soyadı | Biletin Düzenlendiği Tarih | Biletin Seri Ve Sıra No.su | Yurt Dışına Çıkış Harç Pulunun Seri Numarası |
Sıra | ||||
1 | ||||
2 | ||||
3 | ||||
4 |
Yurtdışı Çıkış Harcı Muafiyeti Kimler için Geçerli?
Yurtdışı çıkış harcı, Türk Vatandaşlarının tüm pasaport tipleri için zorunlu olmakla birlikte aşağıdaki gruplar yurtdışı çıkış harcından muaftır.
- Çıkış tarihi itibariyle yurtdışında oturma izni bulunanlar,
- 7 yaşını doldurmamış olanlar,
- Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı,
- Yurtdışında oturma izni bulunan Türk Vatandaşları Türkiye’den çıkışlarında oturma izin belgelerini ibraz ettikleri takdirde başkaca bir işleme gerek kalmadan harçtan muaftır,
- Çifte vatandaşlar yabancı ülke pasaportu ile seyahat edebildiklerinden harç ödemek zorunda değildirler.
Resmi görevle yurtdışına çıkan kamu görevlileri harç muafiyetinden faydalanamazlar.
Umarım yurtdışı çıkış harcı ile ilgili merak ettiklerinizin cevaplarını bu yazıda bulabilmişsinizdir.
Türk Vatandaşları için Tüm Vize Uygulamaları yazım da ilginizi çekebilir.
Yolda Kalın!
22 Yorumlar
Internet odemesi ile 3kere Yunsnistana gittim. 1.sinde havalimaninda gecerken kaselediler 2 ve 3 te karayoluyla gectim dekont ciktisini gosterdim kase bile vurmadilar gectim.
Bunu öğrendiğim iyi oldu, normalde resmi kaynakların hepsinde kaşe olması gerektiği yazıyor. Hangi bankada işlem yapmıştınız?
Kimlikle cikilan yurtdisi seyahetlerinde harc pulu alinirmi bilginiz varmi
Evet tüm çıkışlarda harç pulu almanız gerekiyor
1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren 50₺ oldu.
Merhabalar bu gün ben de bankadan yurtdışı harç ücreti yatırdım 15 tl sordum bana “50 tl bilgisi verilmedi “dendi geçerlilik süresi 1 ay dedi ben 18 ağustosta gemiyle yunanistana gidiyorum bir arkadaşım fark ödersin belki dedi ağustosta 50 tl olacakmis inanın kafam çok karıştı üstelik dekonta kase ıslak imza yaptırmayı da unuttum yani kimse iyi bilmiyor bekliycez ağustosu bir de uyarayım elinizde 100 euro eski varsa iade edin tedavülden kalkmış 100 ve 50 euro boyutları küçülmüş dikkat edin döviz bürolarına iade edin herkese iyi tatiller diliyorum
Dekonta ıslak imza şart diye biliyorum, banka nasıl imzasız verdi anlamadım.
Fark ödemesi vs nasıl olacak hiçbir şey belli değil.
Euro bilgisi için teşekkürler.
Eşim yabancı ülke vatandaşı. Pasaportu da Yabancı ülke pasaportu. Eşim Türkiye de yaşıyor ve ülkesine gitmek istediği zaman , YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ödemek zorunda mıdır
Çıkış harcı sadece Türk Vatandaşlarına uygulanıyor
İnternet Bankacıığı ile ödeme yaptım. Ancak dekontta kaşe yok. geçişte sorun olur mu bilmiyorum. Bazı arkadaşlarım dekontu şubeden kaşeletiyor. ama bana saçma geldi.
Kaşesiz dekontlar geçerli sayılmıyor bildiğim kadarıyla, şubeden kaşaletmeniz lazım.
Pul ücreti 50 tl olarak ödenmeye başladı mı acaba.Yürürlük tarihi yok mu bu yasanın Hemen mi uygulanmaya başladı.Bugün almam lazim ,50 tl mi ödeyeceğim simdi.Bilgisi olan paylaşsın lütfen
Henüz resmi gazetede yayınlanmadı, ama bugün yarın yayınlanır ve yürürlüğe girer.
banka dekontunun geçerlilik süresini hiçbir yerde göremedim.Sizin bir bilginiz var mı ? Başka bir sitede 15 gün demiş bir kullanıcı ama onun haricinde net bir bilgi yok dekonttada geçerlilik süresiyle alakalı birşey yazmıyor.
Merhaba dekontun geçerlilik süresini bilmiyorum. Ancak dekontta tutar yazıyor, yani 50 TL yürürlüğe girdikten sonra 15 TL’Lik dekont ile geçiş yapamazsınız muhtemelen. Henüz bu detaylar belli değil
Bankadan yatırdığımız dekorun geçerlilik suresi nedir acaba? Zam gelmeden 3-5 tanr yatırsak mesela ne kadar süre icinde kullanmak zorundayız ki?
Banka dekontu üzerinde tutar yazıyor. O yüzden olmaz o iş.
Pul alabilirsiniz, pulda rakam yazmıyor ama pul tasarımı değiştirerek buna da kolayca çözüm bulabilirler.
Yani çok yatırım yapılabilecek bir alan değil.
İmza kampanyamıza katılarak destek verebilirsiniz: http://chng.it/WtHp8Gtn
Internet bankaciligindan odeyen olmadı mı hiç?
İnternet bankacılığından ödeme yapılamıyor
işbankası internet bankacılığı üzerinden yaptım ama burada yazılanları okuduktan sonra şüpheye düştüm. banka sorun olmayacığını söyledi ama polis ne der
Benim bildiğim kaşe istendiği yönünde, uygulamada bir değişiklik olduysa bilmiyorum.
Internet bankaciligindan odeyen var mi?