Bir köy düşünün, köyün bütün halkı bakliyat yetiştirmek üzere 7-8 km ötedeki başka bir köye taşındığı için terkedilmiş hayalet köye dönüşmüş. Ülkemizde farklı nedenlerle boşalan, boşaltılan köyler olduğunu biliyoruz. Lübbey Köyü, İzmir’in Ödemiş İlçesine bağlı terkedilmiş bir köy. Köyde şu an sadece birkaç hane kalmış yaşayan. Onlar da çoğunlukla yaşlılar.
Lübbey Köyü Hakkında
Lübbey Köyü, Bozdağların yamacındaki Türkmen Köylerinden biri. Köyün yazları çıktığı yaylasına elektrik gelip de Lübbey’e gelmeyince köylüler yavaş yavaş yaylaya, şimdiki adı ile Çamyayla Köyü’ne taşınmışlar. Çamyayla bakliyat yetiştirmeye elverişli arazisi nedeniyle de köyde yaşayanları oraya çekmiş. Yeni ev yapacak olanlar yeni ve verimli arazisi olan Çamyayla’yı tercih etmiş. Lübbey Köyü, hayvancılık, nar ve kestane gibi meyve yetiştiriciliği ile geçiniyormuş ancak zamanla bunlar köylünün geçinmesine yetmemiş. Kimisi Çamyayla’ya kimisi Ödemiş’e taşınmış derken köy hayalet köye dönüşmüş. Köyün özgün mimarisi, yeni binalarla kirletilmemesi, köyün yerleştiği sırtın yapısı nedeniyle zamanla fotoğrafçıların, yürüyüş gruplarının ilgisini çekmesi ile şimdi yeniden popüler hale gelmeye başlamış.
Lübbey Köyü ile ilgili bir çok rivayet var; kimisi köyü cinlerin bastığını bu yüzden köydeki herkesin kaçtığını, kimisi Alevi köyü olduğunu ve boşaltıldığını, kimisi de eşkiya köyü olduğunu söylese de gerçek yukarıda yazdığım gibi ekonomik. Nereden biliyorsun dersen, köyde kalan az sayıda insan ile sohbet etme şansım oldu. Bu arada Lübbey Köyü’ne doğru gelirken yolda terkedilmiş veya çok az kişinin yaşadığı belli olan başka köyler de var. Yani Lübbey tek başına değil bu durumda olan. Ancak Lübbey görsel olarak çok daha çekici olduğu için daha fazla ön plana çıkmış gibi görünüyor.
Lübbey Köyü’nün geçmişinin Hellenistik döneme kadar dayandığına dair bulgular var. Bizans döneminden kalma manastır, mezarlık gibi kalıntılara da rastlanmış. Şu an kentsel sit alanı ilan edilmiş durumda olan Lübbey’de 44 sivil mimari örneği ve 4 anıtsal yapı bulunuyor. Evlerinde arasında geniş yollar yok, sadece eşekle veya yürüyerek gidilebilecek ara yollarla evler birbirine bağlanmış. Evler yıkılmaya yüz tutmuş olsa da bütün evlerde kapı numarası gıcır gıcır yeni asılmış, darısı evlerin başına.
Köyün ününü artırması ve sit alanı ilan edilmesi buradaki rantı artıracak gibi görünüyor. Köydeki yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş evlerin üstünde satılık tabelaları var. O satılık evlerden birini Ödemiş’ten bir abimiz almış, biz gittiğimizde inşaat bitmek üzere idi. Köye yukarıdan bakan harika bir manzarası var yapılan evin. Bu yenileme çalışmaları şüphesiz köye bir hareket getirecektir.
Lübbey Köyü Nerede? Lübbey Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Lübbey Köyü, Ödemiş’e yaklaşık 18 kilometre mesafede olmasına rağmen; yolun baraj inşaatı nedeniyle oldukça bozuk olması ve sürekli baraj inşaatına taş taşıyan kamyonlar nedeniyle bu kısa mesafeyi almak 1 saati buluyor. Bir vadinin içinden yükselen yol boyu kestane ağaçları başta olmak üzere çeşit çeşit ağaçlarla süslenmiş doğayı izlemenin tadı da bir başka.
Köyün google maps üzerinde görünen yolu baraj çalışması nedeniyle değişmiş, ancak bu sizi korkutmasın çünkü yol üstüne Lübbey Köyü tabelaları koymuşlar. Tabelaları takip ederek köyü kolayca bulabilirsiniz.
Bozdağların içinde deniz seviyesinden 500 metre yükseklikte bulunan köye gitmek için; kendi aracınızı kullanabilir veya günü birlik gezilere katılabilirsiniz. Köyde yaşayan insan sayısı çok az olduğu için bildiğim kadarıyla buraya düzenli çıkan bir toplu taşıma yok. Köy kahvesini işleten Mehmet Güler, her gün Ödemiş’ten geliyormuş belki onu yakalar onunla birlikte çıkabilirsiniz köye.
Köyün camiisinin olduğu bölüme kadar araç ile ulaşım mümkün, camiiden sonrasını yürüyerek dolaşmanız lazım. Yıkılmış evlerin arasında patikayı bulmakta zorlanabilirsiniz, dikkatli dolaşmanızda fayda var.
Lübbey Köyü Camisi
Lübbey Köyü’nün dikkat çeken yerlerinden biri de camisi. Caminin minaresinin olmaması nedeniyle hakkında farklı söylentiler var. Caminin içinde güzel duvar işlemeleri var, içini girip gezebiliyorsunuz.
Üst katına çıkış da var, kadınların ibaret ettiği bölümden aşağıyı görebilirsiniz.
En İyi Lübbey Köyü Manzarası
Lübbey Köyü fotoğrafçılar için bir cennet. Zaten fotoğraf gruplarının köye yaptığı ziyaretler sayesinde popülaritesini artırmış ve yerel yönetimlerin dikkatini çekmeyi başarmış. Köyün 3 açıdan manzarası çok güzel:
- Lübbey Köyü’ne yaklaşırken köyü karşıdan gördüğünüz açı
- Köyün girişinde tepeden aşağıya doğru gördüğünüz açı
- Köyün en ucundan yukarıya doğru gördüğünüz açı
Lübbey Köyü Kahvesi
Lübbey Köyü’nde çok az hane kalmış demiştim. Kalan az nüfusa rağmen köy kahvesi hala aktif olarak çalışıyor. Kahveyi işleten Mehmet Güler her gün Ödemiş’ten gidip geliyormuş, çocukları orada okuduğu için Ödemiş’te yaşasa da Lübbey Köyü’nü bırakmamış.
Köy kahvesinde köyde yaşayan 5-10 kişi dışında köye gelen fotoğraf ve yürüyüş grupları ziyaret ediyor. Bizim köyde olduğumuz sırada bir otobüs İzmir’den bir dağcılık kulübü geldi mesela.
Lübbey Köyü Ninemin Yeri
Lübbey’in ünü artınca ninesinin evini toparlayıp restorana çeviren bir ailenin işlettiği “Ninemin Yeri” Lübbey’deki bir diğer uğrak yeri. Kahvaltı veya öğle yemeği için burayı tercih edebilirsiniz. Hafta sonları gelen gruplar nedeniyle kalabalık olabilir, biz Pazar öğleden sonra gittiğimiz halde çok kalabalık olduğu için içeriye girmedik.
Tabii talep kendi arzını da yaratıyor, Ninemin Evi’nin önünde el yapımı oya işleri, salça, turşu gibi ürünler de satılıyor.
Lübbey Köyü Gezi Rotası
Bizim Lübbey’e geliş rotamız hafta sonu gezisi şeklinde idi. Cumartesi sabahı uçakla İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na inip araç kiraladık. Cumartesi günü Torbalı Key Museum, Ödemiş ve Gölcük’ü gezerek gece Birgi‘de konakladık. Pazar sabahı Birgi’yi gezdikten sonra öğleden sonra da Lübbey Köyü’ne geçtik. Benzer bir gezi rotası siz de yapabilirsiniz.
Lübbey Köyü, hayalet görüntüsü, içinde bulunduğu vadinin harika doğası, merak uyandıran geçmişi ile ziyaret edilmeyi hak ediyor. İçimden bir ses kısa süre sonra Lübbey’de ciddi bir hareketlilik başlayacak ve yıkılmaya yüz tutmuş köy küllerinden yeniden doğacak diyor.
Hayalet köy deyince Türkiye’deki en iyi örnek bence Fethiye’deki Kayaköy, hala görmediyseniz orayı da seyahat planlarınıza mutlaka alın.
Yolda kalın!
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
2 Yorumlar
Bu güzel değerli Resim ve bilgi paylaşımınızdan Ötürü Teşekkür Ederim SAYGILARIMLA İSMET HÜSEYİN EKER ANKARA..
Teşekkür ederim.