Dünyanın en güzel ve özel ülkelerinden biri olmasının yanında İzlanda en pahalı ülkelerden biri. Türk Lirası’nın son zamanlarda yaşadığı değer kaybı ile biz Türkler İzlanda’da bildiğin fakiriz 🙂 Bir kase çorbanın 80TL, bir salatalığın 20TL olduğu ülkede bir hafta geçirdik. Bir haftalık İzlanda gezi maliyeti ne oldu, İzlanda seyahatimizi nasıl ucuza getirdik sorularının cevapları yazımda, okumaya devam edin 🙂
Öncelikle bu yazıyı okumadan önce belirtmek istediğim önemli bir nokta var! Biz bu gezide eşimle birlikte çift olarak, seyahatimizin yarısında kampta, diğer yarısında ise guesthouselarda konaklayarak ve neredeyse tüm yiyeceğimizi Türkiye’den götürerek maliyetlerimizi en azda tutmaya çalıştık. Bu şartları göz önüne alarak maliyetleri değerlendirmeniz önemli. Ben tatlı otellerde kalayım, her öğün dışarıda yiyeyim derseniz bu fiyatlara çıkamazsınız.
Harcama kalemlerimizi en pahalıdan en ucuza doğru sıraladım.
Bir Hafta 4X4 Araç Kiralama
İzlanda seyahatimizin en pahalı kalemi bir haftalık 4×4 araç kiralamamız olmuş. Araç için toplam ödediğimiz fiyat 580 euro, iki kişi paylaştığımız için kişi başı 290 euro düşmüş oldu. Araç içinde wifi, araç üstü çadırı gibi ekstalarımız ve bronz ve silver plan sigortamız da bu fiyata dahil oldu.
Kiraladığımız araç bilgilerine Lotus Car Rental sitesinden ulaşabilirsiniz.
İzlanda’da araç kiralama yazıma da mutlaka göz atın.
İstanbul-İzlanda Gidiş-Dönüş Uçak Bileti
Biz İstanbul’da yaşadığımız için uçuş başlangıç ve bitiş noktalarımız İstanbul oluyor. Atatürk Havaalanı’ndan Lufthansa ile Frankfurt aktarmalı uçak biletlerimizi 9 Ocak tarihinde almışız. İyi ki o tarihte TL olarak almışız, yoksa şimdi kur nedeniyle kim bilir ne kadar pahalıya gelecekti. O tarihte aldığımız TL uçak biletinin bugünkü kurdan karşılığı kişi başı 223 euro. Aldığımız tarihteki euro karşılığı 359 imiş. Ancak TL olarak ödediğimiz için ben bugünün kurundan euroya çevirdim.
İzlanda’da Benzin Fiyatları
İzlanda’da araç kiralayınca tabii en yüksek harcama kalemlerimizden biri de benzin oldu. İzlanda’da 95 Oktan benzin fiyatı 233 ISK yani 1,78 euro’ya karşılık geliyor. Bizim toplam benzin harcamamız 396 euro oldu. Kişi başına 198 euro düştü. Daha küçük araçlarda veya dizel araçlarda bu maliyet çok daha düşük olacaktır.
İzlanda’da araç kiralama yazımda araç kiralama ile ilgili diğer önerilerimi görebilirsiniz.
İzlanda’da Konaklama Fiyatları
Seyahatimizin yarısını çadır kamplarında yarısını da guesthouselarda geçirmemize rağmen iki kişi toplam konaklama harcamamız 388 euro tuttu, kişi başı 194 euro. 8 gece konaklama yaptık yani geceliği ortalama 24 euro’ya geldi kişi başı.
İzlanda’da konaklama yazımda kaldığımız yerlerin fiyatlarını detaylı olarak görebilirsiniz.
İzlanda’da Yeme – İçme
Türkiye’den yaklaşık 17 kilo yiyecek ile İzlanda’ya gittik ve bunların toplamı sadece 55 euro tuttu. İzlanda’dan sadece duty free’den girişte şarap ve bira ile şehir içinde ekmek ve meyce suyu gibi basit birkaç ihtiyacımızı aldık. İki kişi yeme-içme harcamamız sadece 88 euro tutarken kişi başı 44 euro’ya gelmiş oldu.
Neden bu kadar fazla yemek taşıdınız ki dediğinizi duyar gibiyim, bu nedenle fiyatlardan birkaç örnek vereyim; bir kase çorba 80TL civarı. İzlanda’da sınırsız çorba ve ekmek pek çok yerde karşınıza çıkıyor. En ucuz öğün bu çünkü. Seralarda yarım kilo domatesin fiyatı 17 TL. 1 kilo bile değil, dikkatinizi çekerim 🙂 Sandviçler 150-160 TL civarı. Balık yemeği yiyeyim derseniz 300TL’den başlıyor gibi…
Kişi başı 6 euro da diğer harcamamız olmuş. Yani hiç ekstra harcamamışız neredeyse 🙂 Cimrilikte son nokta 🙂
İzlanda Gezi Maliyeti Ne Oldu?
İzlanda’da geçirdiğimiz bir haftalık seyahat sonunda İzlanda gezi maliyeti kişi başı 955 euro oldu. Özetle toparlamak gerekirse;
- Araç kiralama: 290 euro
- Uçak bileti: 223 euro
- Benzin: 198 euro
- Konaklama: 194 euro
- Yeme-içme: 44 euro
- Diğer: 6 euro
- TOPLAM: 955 EURO
Bu harcamalar içinde kısabileceğiniz harcamalar;
- daha küçük sınıf bir araç kiralayarak araç kiralama maliyetini,
- yine daha küçük sınıf araç kiralayarak benzin maliyetini,
- guesthouselar yerine daha fazla kampta kalarak konaklama maliyetini düşürebilirsiniz. Kamp alanlarında kamp yapmasak olmaz mı şeklinde sorular alıyorum. Evet yapabilirsiniz ancak heryerde kamp alanları dışında kamp yapmanın yasak olduğuna dair uyarılar var, yakalanmadan yapabilirseniz harika olur. Konaklamaya hiç para vermezsiniz.
Silfra Dalış ve Şnorkel Deneyimi
Dünyanın en iyi 10 dalış noktasından biri kabul edilen Silfra yarığında yaptığımız dalış (eşim) ve benim şnorkel etkinliğimizin maliyetini toplama eklemedim, çünkü bunlar çok bize özel maliyetler. Merak edenler için 2 dalış 300 euro, şnorkel 115 euro civarına denk geliyor.
Bir hafta İzlanda gezisi maliyeti ile ilgili detayları olabildiğince detaylandırmaya çalıştım, umarım faydalı olur.
İzlanda Gezi Yazılarım
İzlanda’da ulaşım, İzlanda’da konaklama, İzlanda’da araç kiralama gibi İzlanda ile ilgili seyahat tüyolarıma aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
- İzlanda’da araç kiralama
- İzlanda gezi maliyeti
- İzlanda’da konaklama
- İzlanda Keflavik Havaalanı
- Silfra yarığı dalış ve şnorkel deneyimi
- İzlanda Golden Circle Rotası gezilecek yerler
- İzlanda Ring Road Rotası gezilecek yerler
- İzlanda gezi rehberi
Yolda kalın.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
3 Yorumlar
Domates ihraç edeceğim izlanda ya
🙂 neden olmasın
Paramız Ocak ayındaki değer seviyesine dönse o bile yeter 🙂