Son zamanlarda gezginlerin kitaplarını okuyor ancak blogumda yer vermeye değer bir içerik bulamadığım için gezi kitapları kategorisinde uzun zamandır yazmıyordum. Hatta “artık gezginlerin yazdığı kitapları almayacağım, okumayacağım” demiştim kısa süre önce. Ta ki sosyal medyadan tanıyıp takip ettiğim ve çok sıcak, samimi bulduğum sevgili Yağmur Arat sosyal medya hesaplarından Bir Yol Bin İhtimal kitabının ön satışa çıktığını duyurana kadar. Dayanamayıp hemen iki kitap sipariş ettim, biri bana biri de takipçilerime hediye diye düşünmüştüm.
Yağmur Arat Kimdir?
Kitaptan bahsetmeden önce kısaca Yağmur Arat kimdir ondan bahsedeyim. Ben onu sosyal medya vasıtası ile tanıdım. Ben tanıdığımda dünya turuna başlamış, Japonya’da tek başına seyahat ediyordu. Hem instagram hem de youtube hesapları ciddi bir bilinirlik ve takipçi sayısına ulaşmıştı.
Yağmur, üniversiteyi bitirince iş hayatına atılmış ancak kurumsal dünya düzeninin kendisine göre olmadığını kısa süre sonra farkederek kendini yollara vurmuş gencecik bir kadın.
Yağmur’u instagram ve youtube hesaplarından tanıyor olabilirsiniz. Hala tanımayan varsa takibe alın mutlaka.
Benim Yağmur’da en ilgimi çeken ve sevdiğim kısım ise; çok uçarı, başına buyruk, cesur görünse de aslında yaşından çok daha olgun ve aklı başında olması. “Bunu nasıl anladın ki?” diye sorduğunuzu duydum bile. Yazdığı, söylediği, paylaştığı bazı şeylerin satır aralarını okudum diyeyim. Artık bu yaşta insanları tartma konusunda biraz yol almış olmalıyım, değil mi?
Bir Yol Bin İhtimal Kitabı
Konuyu fazla uzatmadan Yağmur’un kitabı Bir Yol Bin İhtimal konusunda duygu ve düşüncelerimi paylaşayım.
Baş öğretmen gibi “yazım hataları, anlatım bozuklukları ve bilgi hataları nedeniyle artık gezginlerin kitaplarından soğuduğumu” paylaşmıştım yakın zamanda. En dertli olduğum konu ise, bu kadar (ne kadar emin olmasam da) uğraşıp kitap yazıyorsunuz, bir editöre okutup en azından yazım hataları ve anlatım bozukluklarını düzelttirmeye kimsenin kaynak ayırmaması idi. Yağmur’un kitabını elime alıp ilk sayfasında editör görünce baştan artı bir ile başladığını söylemeliyim. Ve editör gerçekten işe mi yaramış yoksa Yağmur mu düzgün yazmış bilemem, 1-2 yazım hatası dışında bir hata görmedim.
Kitabın içeriğine gelecek olursak; Yağmur kendini tanımak için çıktığı dünya turunu başından sonuna anlatmış. Kendini bulmak için yola çıkışı, yolda yaşadığı zorluklar, sevinçleri, üzüntüleri, gel-gitlerini yazıya dökmüş. Günlük gibi yazılmış bir kitap. Çok sade bir dili olduğu için ben Kayseri seyahatime giderken yanıma aldım ve gidiş-dönüş yolunda hemen bitirdim.
Kitapta beni rahatsız eden birkaç nokta oldu. İlki ve bence en önemlisi kendini arama yolculuğunda olduğundan çok fazla bahsetmesi. Biz zaten anlattıklarından bunu büyük oranda anlıyoruz, kendini arama yolculuğuna dair daha derin duyguları bize belki ilerleyen zamanlarda kalemi güçlendikçe daha keskin verecek ve bu konuyu tekrar tekrar yazmasına gerek kalmayacak. İkinci konu ise biraz daha editoryal. Hikayeler içinde tekrar eden noktalar var. Birkaç sayfa arayla aynı konuyu tekrar okuduğumuz bölümler var. Bunun editörlerin gözünden kaçmaması gerekirdi diye düşünüyorum.
Yağmur kitabında sık sık kitap okumayı ne kadar sevdiğinden bahsediyor, ki bence iyi kitap yazmak için iyi bir okuyucu olmak, başarılı yazarların metinlerini bilmek gerek. Genç Yağmur bu konuda da kendini geliştirdiğini gösteriyor bize.
Bir Yol Bin İhtimal kitabını, özellikle 30 yaşın altında, hayattan ne istediğini bulamamış veya hala ne yapacağına karar vermemiş kişilerin kesinlikle okumasını tavsiye ederim. Yağmur gibi kendi hikayenizi ne kadar erken yazmaya başlarsanız, yaşınız ilerledikçe kendinizi o kadar çok sever ve saygı duyarsınız. Siz kendinizi sevip saygı duydukça yolunuza çıkan insanlar da aynısını yapar.
Yağmur’un kitabını okurken; sadece okuyarak dünyanın öğrenilemeyeceği, gezerek, farklı kültürleri, farklı yaşamları görerek dünyayı gerçekten algılayabileceğimizi ne kadar güzel anlattığını düşündüm. Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi, sorusuna çok güzel bir cevap vermiş bu kitap.
Bir Yol Bin İhtimal kitabını satın almak isterseniz pek çok online kitap satış sitesinde satışta. Ben ilk satışın yapıldığı Kitap365 sitesinden 15 TL’ye aldım. Kitabın fiyatı da gezgin dostu!
Bol bol okuyun ve yolda kalın!
2 Yorumlar
Gezi maceralarını okumak çok keyifli, gezide okumakla iyi yapmışsınız. Çekilişi sabırsızlıkla bekliyorum 🙂
Takipte kalın Şükran hanım 🙂 Çok yakında 2 kitap birden hediyesi gelecek 🙂