Ünye, Karadeniz’in en huzurlu köşelerinden birinde, deniz kıyısında, mavi ile yeşilin buluştuğu noktada, Ordu‘nun nüfusu en yüksek olan ilçesi. Karadeniz’e pek çok kez gitmiş olmama, Ordu’yu da gezmiş olmama rağmen Ünye’ye gitmemiş, görmemiştim. Bu eksikliğin farkına varan ÜNTİSAD (Ünye Turizm İşletmecileri, Otelciler, Restoranlar, Kafeler ve Seyahat Acenteleri Derneği), Ünye Belediyesi’nin desteği ile ilk kez düzenledikleri Sürdürülebilir Turizm Zirvesi’ne bizi konuşmacı olarak davet edince Ünye’yi gezmek için harika bir fırsat yakaladık. Ünye’de kaldığımız süre içinde gezdiğimiz yerler, tattığımız lezzetler, Ünye’nin kültürüne dair öğrendiklerimiz ve çok daha fazlası Ünye gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Ünye’de Gezilecek Yerler
Ünye’de Gezilecek Yerler

Ünye’nin Tarihi ve Kültürüne Dair

Ünye’nin şehir olarak geçmişi M.Ö. 8.yüzyıla dayansa da, yapılan kazılarda bölgedeki ilk insan yerleşiminin izlerinin M.Ö. 15.yüzyıla kadar uzandığı tespit edilmiştir.

Ünye tarih boyunca adı değişmemiş nadir yerleşimlerden biri. Oinoie, Onea ve Unieh gibi okunuşu Ünye’yi çağrıştıran bu isimler, Luvi dilinde “bağ, üzüm, şarap” anlamına gelen “Oinos” sözcüğünden türemiştir ve “şarap yöresi, şarabı bol yöre” anlamına gelmektedir. Bugün Ünye’de izabella cinsi üzümler halen yetiştirilmeye ve üzüm suyu üretilmeye devam etmektedir.

Tarihi Ünye Sokakları
Tarihi Ünye Sokakları

Ünye’nin kültürel zenginliğinin sebebi tarih boyunca pek çok farklı kavmin egemenliğine girmiş olması diye yorumlayabiliriz. Hititler, İskitler, Kimmerler, yerli bir halk olan Khalibler, Grek kolonileri, Persler, Pontuslar, Romalılar, Doğu Romalılar ve son olarak Türkler Ünye ve çevresine hakim olmuş. Şehir, Selçuklular döneminde Çepni Türkleriyle Rumlar arasında el değiştirse de 1300’lerin ortalarında kesin olarak Türklerin eline geçmiş.

Antik çağlardan beri önemli bir liman ve ticaret kenti olan Ünye, Osmanlı döneminde kısa bir süre sancak (il) yapılmış. 19. yüzyıl başlarında Canik sancağına bağlanan şehirde Hazinedarzade Süleyman Paşa, Osmanlı’nın Anadolu’daki en ihtişamlı saraylarından birini yaptırmış.

93 Harbi’nden sonra Ünye, yoğun bir şekilde Çerkes ve Gürcü göçü yaşamış. Bugün nüfusun önemli bir bölümünü bu etnik kökenlere sahip vatandaşlarımızdan oluşuyor. Bölgede yaşayan Türk, Ermeni ve Rumlar ile birlikte ahenk içinde yaşamış ve Ünye’nin kültürel zenginliğine katkıda bulunmuşlar.

Ünye, limanının stratejik önemi sayesinde, kendi savaş ve ticaret gemilerini üretmiş, bir tersaneye sahip olmuş ve kaptanları ile nam salmış. Ünye sadece kaptanları değil; kadıları, hattatları ve yetiştirdiği devlet adamlarıyla ünlü.

Karadeniz’in Huzurlu Köşesi Ünye’de Gezilecek Yerler

Ünye’de Gezilecek Yerler
Ünye’de Gezilecek Yerler

Ünye’de gezilecek yerlerin pek çoğu şehir merkezinde ve yürüme mesafesinde. Belediyeye ait olan tesislerde ve yaz aylarında Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan turizm danışma bürosunda “Ünye Kent Rehberi” kitapçığını bulabilirsiniz. Oldukça kapsamlı, güzel fotoğraflarla hazırlanmış bir rehber, onunla gezerseniz gezdiğiniz yerlere dair detaylı bilgi sahibi olacaksınız.

Ünye’de iki tam gününüz ve aracınız varsa haritada yer alan ve aşağıda detaylarını vereceğim yerlerin tamamını rahatlıkla gezebilirsiniz.

Ünye’de gezilecek yerler, mekanlar ve konaklama seçeneklerini aşağıda Google Haritalar uygulaması üzerinde görebilir, haritaya tıklayarak daha yakından inceleyebilirsiniz.

Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı
Cumhuriyet Meydanı

Ünye’nin merkezinde pek çok kamu kurumu ve gezilecek yerlerin bulunduğu meydan burası. Ünye gezisine başlamak için en uygun nokta. Meydandaki Atatürk Heykeli’ni görür görmez şehrin merkezinde olduğunuzu anlayacaksınız.

Anıt Çınar Ağacı

Anıt Çınar Ağacı
Anıt Çınar Ağacı

Meydanın bir köşesinde ise 550 yaşında ulu bir çınar ağacı göreceksiniz. Osmanlı, topraklarına kattığı yerleşimlerin merkezine bir çınar ağacı dikermiş, bu görkemli anıt ağaç da o zamandan bu yana Ünye’den gelip geçen herkesi selamlıyor.

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı

Meydanın doğusunda kalan küçük bir sokak Bakırcılar Arastası olarak anılıyor ancak bugün çok az bakırcı kalmış. Umarım Ünye’ye daha fazla turist geldikçe bu arasta da daha fazla hareketlenir. Bu sokakta Ünye’nin önemli değerlerinden biri olan manyetik kumdan yapılmış takılar alabileceğiniz Orhan Bey’e ait bir dükkan var. Kendisi dükkandaysa manyetik kum hakkında pek çok bilgi alma şansınız da olur.

Saray Hamamı

Saray Hamamı
Saray Hamamı*

*Fotoğraf Ünye Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Anadolu’nun en ihtişamlı Osmanlı saraylarından biri olan Süleyman Paşa Sarayı’nın hamamı olarak inşa edilmiş olan hamam, aşağıda detaylarını bulacağınız Kültür Yolu projesi kapsamında restorasyondan geçirilerek hizmete açılmış.

Süleyman Paşa Sarayı Kalıntıları

Süleyman Paşa Sarayı Kalıntıları
Süleyman Paşa Sarayı Kalıntıları

Ünye’de şu an sadece surları, hamamı, çeşmesi ve havuzundan parçalar bulunan Süleyman Paşa Sarayı, 19. yüzyıl başlarında Sancak Beyi Süleyman Paşa tarafından zamanının en iyi mimar ve ustalarına yaptırılmış. Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki taşra saraylarının en büyük ve ihtişamlısı imiş. 19. yüzyıl ortalarında çıkan bir yangında saray tamamen yanar.

Ancak Evliya Çelebi, 1640 yılında Ünye’yi ziyaret ettikten sonra deniz kenarında büyücek bir kaleden bahsetmiş, Süleyman Paşa Sarayı’ndan önce de burada kale benzeri bir yapı olduğu anlaşılıyor.

Yalı Kilisesi

Yalı Kilisesi
Yalı Kilisesi

Ünye, farklı din, dil ve etnik gruplara ait pek çok insana ev sahipliği yapmış. Ünye’de bugüne sağlam ulaşmış tek kilise ise 19. yüzyılda Rum Ortodoks Kilisesi olarak inşa edilmiş olan Yalı Kilisesi. Mübadele sonrası cemaati kalmayan kilise önce trafo, sonra düğün salonu olarak kullanılmış. 2014 yılında restore edilerek ziyarete açılmış. Kiliseye gittiğinizde kapalı olursa hemen girişte bulunan Yalı Mahellesi muhtarlığına uğrayın, size kiliseyi açacaklardır.

Muhtar Seyhan İhtiyaroğlu’nun Ünye’nin tek kadın mahalle muhtarı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Yaşayan Kültürel Miras Müzesi – Müze Ev

Ünye ticari olarak aktif bir yerleşim olduğundan şehrin hali vakti yerinde pek çok tüccar, zanaatkar, kaptan ve kadısı varmış. Önde gelen kişiler kendilerine görkemli konaklar yaptırmışlar. Ünye’de 130 adet konak bulunuyor. Bu konakların bazıları restore edilmiş ve müze, otel, kafe, dükkan olarak hizmet veriyor.

Konakları gezmeye başlamadan önce ilk görmenizi önereceğim yer, Ünye Belediyesi tarafından hazırlanmış olan Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, bilinen adıyla Müze Ev.

Giriş katı yaşam müze konseptinde hizmet verirken üst katı etnoğrafya müzesi olarak tasarlanmış. Alt katta çocukluğumuzdan hatırladığımız oyunlar, topaç, Karagöz/Hacivat oyunu gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Konak bir kaptana ait imiş, üst katı gezerken kaptandan izler bulacaksınız.

Müze girişi ücretsiz, müze çalışanları müze geziniz sırasında size eşlik ediyor.

Hüsrev Sabri Kadı Konağı

Müze Ev’in bulunduğu yokuşun sonunda güzel bir konak daha bulunuyor. Burası şu an nikah dairesi olarak hizmet veriyor. En üst katında ise misafirhane olarak dekore edilmiş bir bölüm bulunuyor.

Hüsrev Yürür Konağı (Pembe Köşk)

Hüsrev Yürür Konağı (Pembe Köşk)
Hüsrev Yürür Konağı (Pembe Köşk)

Bir diğer konak da Pembe Köşk olarak bilinen Hüsrev Yürür Konağı. Burası kafe ve sanat merkezi olarak hizmet veriyor, hafta sonları üst katta yapılan sergiler sayesinde üst katı gezebilirsiniz. Giriş katı kafe olarak değerlendirilmiş, güzel bir bahçesi de var.

Kadılar Yokuşu

Osmanlı döneminde Ünye kadıları ile meşhurmuş. Kadıların aynı sokakta, mermer direkli, iki katlı, geniş avlulu konaklar yaptırmasıyla Kadılar Yokuşu ortaya çıkmış. Bugün Ünye’nin en güzel sokaklarından biri bu yokuş. Ünye’ye gelirseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında.

Ünye İskelesi

Ünye İskelesi
Ünye İskelesi

Cumhuriyet Meydanı’ndan Ünye sahiline çıktığınızda sağınızda suların çekilmesi ile artık büyük bölümü karada kalmış olan tarihi Ünye iskelesini solunuzda ise yeni iskeleyi göreceksiniz. İskeleden güzel bir Ünye manzarası var, görmenizi öneririm.

Atatürk Parkı

Atatürk Parkı
Atatürk Parkı

İskeleden sahilden doğuya kısa bir yürüyüş ile Atatürk Parkı’na ulaşacaksınız. Burada belediyenin bir sosyal tesisi, kültür merkezi ve büyük bir park alanı bulunuyor.

Tarihi Burunucu Yarımadası

Tarihi Burunucu Yarımadası
Tarihi Burunucu Yarımadası*

*Fotoğraf Ünye Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Ünye merkezden Çamlık yönüne devam ettiğinizde Yalı Mahallesi’nden sonra Burunucu Yarımadası geliyor. Yarımadada denize sıfır konumda bulunan tarihi binalar restore edilmiş, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı
Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı

*Fotoğraf Ünye Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı, Japonya’nın Yokohama Limanı’ndan 16 Eylül 1890’da ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan ve kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan Türk denizciler anısına 2014 yılında yaptırılmış. Bu anıt, Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri adına Türkiye’de yapılan ilk ve tek anıttır.

Çamlık Mesire Alanı

Çamlık Mesire Alanı
Çamlık Mesire Alanı

Şehir merkezinden sadece 2-3 kilometre mesafede deniz kıyısıda orman için harika bir mesire alanı Çamlık. Yürüyüş ve koşu yolları, piknik alanları ve içinde bulunan kafeler ile ailecek zaman geçirmek veya tek başına spor yapmak isteyenler için de harika bir yer. Vaktiniz olursa burada uzun bir yürüyüş yapmak harika olur.

Aya Nikola Kilise Kalıntısı

Aya Nikola Kilise Kalıntısı
Aya Nikola Kilise Kalıntısı*

*Fotoğraf Ünye Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Çamlık mesire alanının yürüyüş yolunun sonunda Aya Nikola Kilisesinin bulunduğu minik bir yarımadaya ulaşacaksınız. Kiliseden geriye şu an sadece dış duvar kalıntıları kalmış olsa da Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikola’nın ilk çalışmalarını burada yaptığına dair bir kanıt niteliğindedir.

Çakırtepe

Çakırtepe
Çakırtepe

Ünye’yi yukarıdan görmek ve şehrin manzarası eşliğinde bir şeyler yiyip içmek isterseniz Çakırtepe’ye uğramalısınız. Manzaraya karşı restoran ve çay bahçelerinden istediğinizi seçebilirsiniz. Şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşmak mümkün.

Asarkaya Kent Ormanı

Asarkaya
Asarkaya*

*Fotoğraf Ünye Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

“Ünye’deyim” deyince herkes “Asarkaya’ya gitmelisin” dedi. Ünye’yi başka bir açıdan görmek, manzara izlemek, piknik yapmak, yürüyüş yapmak isteyenler için çok güzel bir alan. Belediye işletmesi olan Panaroma Kafe’de uygun fiyata meşhur Ünye pidesinin tadına bakabilirsiniz.

Şehir merkezinden dolmuşlar ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ünye Kalesi

Ünye Kalesi, şehre yukarından bakan kartal yuvası gibi bir kale. Şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan kalenin restorasyonu bitmek üzere, çok yakında ziyarete açılacak. Şu an kaleye toplu taşıma ile ulaşım yok, özel araç ile ulaşabilirsiniz.

Kalenin ilginç yanlarından biri de içinde bulunan dehlizler. Çalışmalar tamamlandığında bu dehlizlere asansör ile inilebilecek, kalenin üst bölümünden şehre bu dehlizler aracılığıyla ulaşıldığı sanılıyor. Savunma amaçlı olarak kullanılmış olan kalede hamam ve çeşme kalıntılarına ulaşılmış.

Kalenin zirvesine çıkmak için uzun ve dik merdivenleri tırmanmak gerekiyor, sağlık sorunu olanlara önermem ancak zirveye ulaştığınızda 360 derece muhteşem bir manzara sizi bekliyor.

Yunus Emre Türbesi

Yunus Emre Türbesi
Yunus Emre Türbesi

Tam olarak nerede ve ne zaman yaşadığı bilinmeye Yunus Emre’nin ülkemizde pek çok şehirde türbesi bulunuyor, bunlardan biri de Ünye’de bulunuyor.

Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı

Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı
Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı*

*Fotoğraf Ünye Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Ünye’nin doğusunda binicilik tesislerine giderken 5. kilometrede yolun solunda Tozkoparan Mağarası Kaya Mezarı’nı göreceksiniz. Mağarada bulunan mezarlar M.Ö. 5-7bin yılları arasına tarihlenmiştir. Ünye’nin tarihinin ne kadar eskilere dayandığının en güzel göstergelerinden biridir.

Ünye Belediyesi Binicilik Tesisleri – At Çiftliği

Ünye Belediyesi At Çiftliği
Ünye Belediyesi At Çiftliği

Ünye şehir merkezine 7 kilometre mesafede bulunan at çiftliği ve spor tesisleri Ünye Belediyesi tarafından işletiliyor. Burada ata binebilir, atınız varsa bakım için bırakabilir, zipline, dev salıncak gibi aktivitelere katılabilir veya kafesinde oturup atları seyredebilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler için güzel bir tesis.

Ünye’de gezilecek görülecek başka yerler de mutlaka vardır, biz kısa gezimize bu kadarını sığdırdık ve gördüklerimizden çok memnun kaldık.

Ünye Kültür Yolu

Ünye’de 2016 yılında yukarıda saydığım yerlerin pek çoğunu içeren bir Ünye Kültür Yolu projesi yapılmış, fikir olarak çok da güzelmiş. 2014 yılında rota belirlenmiş ve rota üzerindeki yerler 2016 yılına kadar restore edilerek turizme kazandırılmış. Bu yerlerin çoğunun kapısında tarihçelerine dair bilgilendirme panoları var. Ünye’de gezerken fiziki haritasını bulamamıştım, dönünce Ünye Belediyesi’nin internet sitesinde buldum. Çok basit bir şekilde, kaldırımlara kırmızı boya (veya ne renk istenirse) ile çizgi çekip rotayı görünür kılsalar daha aktif kullanılabilir güzel bir rota.

Ünye Kültür Yolu
Ünye Kültür Yolu*

*Fotoğraf Ünye Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Ünye Kültür Yolu projesi rotasında bulunan gezilecek yerler listesini aşağıda bulabilirsiniz;

  1. Yalı Kilisesi
  2. Çift Merdivenli Konak
  3. Sebile Hanım Konağı
  4. Paşabahçe Konağı
  5. Saray Hamamı
  6. Süleyman Paşa Sarayı ve Surları
  7. Saray Camii
  8. Tarihi Çınar
  9. Müze Ev
  10. Hüseyin Sabri Kadı Konağı
  11. Kadılar Yokuşu
  12. Eski Hamam
  13. Bakı Noktası
  14. Bakırcılar Arastası
  15. Çifte Hamam
  16. Kefeli Han
  17. Orta Çarşı
  18. Orta Camii
  19. Denizle Buluşma

Dünyada Sadece 7 Ülkede, Türkiye’de Tek: Manyetik Kum

Manyetik Kum
Manyetik Kum

Ünye’nin en önemli değerlerinden biri dünyada sadece yedi ülkede bulunan, Türkiye’de ise sadece Ünye’de bulunan manyetik kum. Üstelik dünyadaki en kaliteli manyetik kumun Ünye’de olduğu söyleniyor. Manyetik kum, 20 farklı mineralin bir araya gelmesi ile oluşuyor ve bu sayede çok yüksek frekansta bir enerji üretiyor. Bu enerjinin pek çok rahatsızlığa çare olduğu söyleniyor.

Bakırcılar Çarşısı’nda “Ünye Kumu Sanatsal Takılar” dükkanı bulunan Orhan Bey, manyetik kumdan takılar yapıyor. Bu takıları sürekli taktığınızda insan vücudunun bağışıklık sistemini düzenleyen timüs bezini aktive ettiği; siklon enerji oluşturarak negatif enerjiyi uzaklaştırdığı, daha fazla pozitif enerjiyi vücuda çektiği, stresi azalttığı, bağışıklık sistemini düzenlediği söyleniyor. (Dikkat! Sadece kalp pili kullananlar için kesinlikle tavsiye edilmiyor.). Daha fazla bilgi almak isterseniz Instagramda Manyetik Kum hesabını inceleyebilirsiniz.

Ünye’de Ne Yenir?

Ünye ne zaman gastronomi şehri olur, bilemem, ama biz iki günde üç kilo alıp dönmeyi başardık. Herkes buraları pideler ve balık yemekleri ile bilse de Ünye’de bir sürü yöresel yemek yapılıyor ve Ünye Kadın Kooperatifi’nin restoranında yöresel yemeklerin tadına bakabiliyorsunuz.

Ünye'de Ne Yenir, Nerede Yenir?
Ünye’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Ünye’de tadına baktığımız nefis yemeklerin listesini aşağıda bırakıyorum;

  • Çeşit çeşit pideler
  • Hamsi, palamut, istavrit
  • Pancar (karalahana) çorbası
  • Kiraz turşusu kavurması
  • Fındıklı kuru yufka tatlısı
  • Fasulye turşusu kızartması
  • Melevcen (diken ucu) kavurması
  • Kıymalı kuru yufka böreği
  • Fırında Sütlücen (buna bayıldım)
  • Sütlücen köftesi (mücver)
  • Mısır ekmeği
  • Hurma kurusu
  • Biber tuzu
  • Biber tuzlu tost
  • Vişne reçeli
  • Dağ çileği reçeli
  • Mandalina reçeli
  • Ahuduhu ve vişne pestili
  • Ünye lokumu (bir çeşit kurabiye)
  • İzabella üzümü ve suyu
  • ve tabii ki fındık, fındık ezmesi…

Ünye’de hem bizim gibi oburlar, hem de veganlara uygun pek çok lezzet var. Siz en iyisi gidip kendiniz tadına bakın!

Ünye Mekanları

Ünye’de bulunduğumuz süre boyunca türlü türlü Ünye lezzetlerini tattığımız, keyifle vakit geçirdiğimiz mekanları aşağıda yorumlarımla birlikte listeliyorum;

Çakırtepe – The Atagarden

The Atagarden
The Atagarden

Mekan ortam olarak çok şık ve nezih, manzarası çok güzel ancak sonraki yerlerde yediğimiz pidelerden sonra buradaki pidelerin sunumları başarılı olsa da lezzetlerinin pek iyi olmadığına kanaat getirdik.

The Coffe Factory

The Coffe Factory
The Coffe Factory

Ünye’de kahve içmek için tercihimiz The Coffee Factory oldu. Hem kahveler lezzetli hem de eski bir konak restore edilmiş, yapı çok güzel korunmuş, dekorasyon olarak da keyifli. Akşamları genelde kalabalık oluyor, gün içinde daha sakin, tam bilgisayar alıp çalışmalık ortam.

Motto

The Atagarden
The Atagarden

İskelenin hemen yanında sahildeki konumu ile güzel, geniş, ferah bir mekan. Burada bize özel yerel lezzetlerden oluşan bir menü hazırlandı, yediklerimizin hepsi de çok lezzetliydi, normalde kahvaltıdan burgerlere, et ve balık yemeklerine kadar zengin bir menüsü var.

Çamlık Kafe

Çamlık Parkı’nın içinde belediyenin işletmesi olan bir mekan burası. Biz çay/kahve molası verdik ama hem yeri çok güzel hem de yine tatlı ve yemek seçenekleri var. Belediye işletmesi olduğu için de fiyatları makul.

Asarkaya – Panorama Kafe & Restoran

Asarkaya - Panorama Kafe & Restoran
Asarkaya – Panorama Kafe & Restoran

Ünye manzarasının en güzel izlendiği noktalardan biri olan Asarkaya’da Ünye Belediyesi’nin işletmesi var. Zengin bir menü ve uygun fiyatlar ile manzara için tercih edilebilecek bir mekan.

Hüsrev Yürür Konağı

Hüsrev Yürür Konağı
Hüsrev Yürür Konağı

Şehir merkezinde restore edilmiş konaklardan biri kafe olarak hizmet veriyor. Çay-kahve ve tatlı menüsü var. Buraya sadece bakmak için gittik, oturmadık.

Ünye Kadın Kooperatifi

Ünye Kadın Kooperatifi
Ünye Kadın Kooperatifi

Ünye’ye özgü yöresel yemeklerin tadına bakmak ve hatta eve giderken götürmek isterseniz gideceğiniz adres burası. Sahilde Taka Restoran’ın giriş katında hizmet veriyorlar. Ünyeli kadınların kendi elleri ile hazırladığı çeşit çeşit lezzetin tadına bakmak için mutlaka uğrayın!

Ünye’de Nerede Kalınır?

Ünye’de pek çok konaklama seçeneği bulunuyor. Deniz kıyısındaki konaklama yerlerini seçenek olursanız manyetik kuma sahip plajları olduğundan emin olmanız iyi olur.

Ünye’de konaklama seçenekleri için;

  • Yalıhan Otel: Şehir merkezinde, deniz manzaralı, mütevazi, temiz bir otel ararsanız bizim de kaldığımız bu oteli tercih edebilirsiniz.
  • Atik Otel: deniz kıyısında butik, şık otel isterseniz burayı tercih edebilirsiniz. Otelde kalmasanız da restoranından faydalanabilirsiniz.
  • Yanıklar Apart Otel: Manyetik kumlu yataklarda sağlık turizmi konseptinde konaklamak isterseniz tercihiniz burası olabilir.
  • Sebile Hanım Konağı: Eğer Ünye’ye gelmişken tarihi konaklardan birinde kalayım derseniz burayı tercih edebilirsiniz.
  • Ramada: Deniz kıyısında, zincir otel konforunda bir yer ararsanız o da var.
  • Çınarsuyu Tabiat Parkı kamp ve bungalov: Şehir merkezinin biraz dışında deniz kıyısında konaklamak isterseniz Çınarsuyu Tabiat Parkı içinde kamp yapabilir veya bungalovlarda konaklayabilirsiniz.

Ünye’ye Gitmişken Yapmadan Dönme

Ünye sahili
Ünye sahili

Ünye’ye gitmişken mutlaka deneyimlemeniz gerekenleri de yazmadan geçemeyeceğim.

  • Manyetik kumlu plajlarında kuma gömülmeden (biz yapamadık, inşallah yaza), Bakırcılar Çarşısındaki dükkandan manyetik kumdan yapılmış takılardan almadan,
  • Ünye Kadınlar Kooperatifi’nde yerel lezzetlerin tadına bakmadan,
  • Ünye Kalesi ve dehlizlerini görmeden,
  • Kadılar Yokuşu’unda fotoğraf çektirmeden,
  • Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nde topaç çevirmeden,
  • Nefis fındıklarından almadan,
  • Çamlık’ta uzun bir yürüyüş yapmadan,
  • Çakırtepe veya Asarkaya’da şehrin güzelim manzarasını izlemeden,
  • Ünye pidesi yemeden,
  • Orta Çarşı’da tur atmadan,
  • Eski günlerin ihtişamı bugüne taşıyan konakları görmeden sakın Ünye’den dönmeyin!

Teşekkürler

Ünye gezimiz kısa olsa da çok keyifli geçti, fındık hasadı zamanı tekrar gitmeyi çok istiyoruz.

Sunum sonrası Özcan & Sedef Çamyar ve Öznur Öznur Özkan Güdek ile
Sunum sonrası Özcan & Sedef & Özgün Çamyar ve Öznur Özkan Güdek ile

Bizleri davet eden ve harika ağırlayan ÜNTİSAD Derneği’ne, her an yanımızda olan, aşkla Ünye’yi anlatan dernek başkanı Öznur Özkan Güdek Hanım’a ve başkan yardımcısı Osman Duvar Bey’e; Ünye Belediyesi ve belediye başkanı Hüseyin Tavlı’ya; bu organizasyona katılmamıza vesile olan en eski takipçi/okuyucularımdan Sevgili Özcan Çamyar’a, tatlı eşi Sedef’e ev sahiplikleri için sonsuz teşekkürler.

Ünye'de bizi ağırlayan ekip
Ünye’de bizi ağırlayan ekip

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın