Seyahat etmenin zengin hobisi olduğu zamanlar artık çok geride kaldı. Benim gençliğimde yurt içinde bir yerlere gitmek için saatler süren otobüs yolculukları yapardık. O zamanlar yurt dışına uçak ile gitmek ise sadece belli kişilerin yapabildiği ulaşılması zor bir hayaldi. Neyse ki o zamanlar çok geride kaldı; artık uçak bileti kampanyaları sayesinde kolayca ucuz uçak bileti bulabiliyor, otobüs bileti fiyatına uçak bileti alabiliyor, indirimli uçak biletleri ile hem yurt içinde hem de yurt dışında istediğimiz yerlere gidebiliyoruz, uçakla seyahat etmek herkes için ulaşılabilir hale geldi.

Ucuz Uçak Bileti
Ucuz Uçak Bileti

Ucuz Uçak Bileti Bulmanın Yolları

“İyi güzel de o bahsettiğin ucuz uçak biletleri nasıl bulunacak” dediğinizi duyar gibiyim. Birkaç küçük taktik, biraz zaman ayırarak istediğiniz yere ucuz uçak bileti bulmak mümkün. Uygun uçak bileti bulmak için kendi kullandığım birkaç basit yöntemi sizlerle de paylaşmak istiyorum:

  1. Seyahat planınızı erken yapın. İstatistiklere göre uçuşunuzdan 6 ila 8 ay öncesi uçak biletinizi alarak çok daha ucuza uçmanız mümkün. 6 ay sonrasındaki bir tarihe, henüz uçakların ucuz koltuk kontenjanları dolmadığı için çok uygun fiyatlara uçak bileti bulabilirsiniz. Ben şimdiden 2018 için her aya en az bir tane uçak bileti aldım mesela. Hepsi de yakın tarihli biletlerle kıyaslandığında çok daha ucuz. Eğer uzun vadeli plan yapabiliyorsanız ucuz uçak biletleri sizi bekliyor.
  2. Seyahat tarihlerinizi esnek bırakın. Uçak biletini uzak tarihli almak isteseniz dahi, herkesin en çok tercih ettiği Cuma akşam veya Cumartesi sabah gidiş, Pazar akşam dönüş biletleri her zaman diğer zamanlara göre daha pahalı olacaktır. Halbuki tarih ve saatlerinizi esnetebilirseniz herkesin en az tercih ettiği gün ve saatlerde en uygun uçak bileti fiyatlarını bulma şansınız olur. Tabii tarihleri esnetmek size ekstra izin gününe mal olabilir ancak uçak masrafını yarıya indirebiliyorsanız neden değerlendirmeyeseniz değil mi?
  3. Herkesin tatil yaptığı zamana bilet almayın. Bayramlar, okulların kapanma dönemleri, sömestir, Noel dönemi, yılbaşı gibi dönemler herkesin en fazla tatil yaptığı, dolayısıyla uçak bileti aldığı zamanlar. Bu da uçak bileti fiyatlarının normal zamandan daha pahalı olmasına neden oluyor. Sadece bizim tatillerimiz değil yabancıların tatil dönemlerine de dikkat etmek gerekir, bizim için anlamı olmayan ama gideceğiniz ülkenin özel bir dönemine, mesela Brezilya’ya karnaval zamanı, denk gelirseniz ucuz bilet bulma şansınız çok düşük olur. Nadiren de olsa tam tersi de geçerli olabiliyor. Avrupa’da Paskalya zamanı ülkelerinden ayrılarak tatil yapmak isteyen Avrupalılar için pek çok sefer yapan havayolu firmaları dönüş uçaklarını boş döndürmemek için çok uyguna bilet satabiliyorlar.
  4. Fiyat karşılaştırma sitelerinden faydalanın. Internet dünyasının olmazsa olmazı fiyat karşılaştırma siteleri. Nasıl ki cep telefonu alırken karşılaştırma sitelerinden faydalanıyoruz, uçak bileti alırken de uçak bileti karşılaştırma sitelerinden faydalanmak kaçınılmaz. Aerobilet.com.tr gibi istediğiniz tarihleri seçerek çok sayıda hava yolu şirketinin fiyatlarını görebileceğiniz ve karşılaştırabileceğiniz sitelerden faydalanarak seyahat edeceğiniz tarihteki en ucuz uçak biletini kolayca bulabilirsiniz. Sadece uçak bileti değil, otel, araç kiralama gibi seyahatte ihtiyaç duyacağınız diğer harcamalarınız için de faydalanabilirsiniz.
  5. Aktarmalı uçuşları değerlendirin. Her zaman gideceğiniz yere direkt uçmanız veya bulunduğunuz şehirden uçmanız gerekmez. Cape Town’a direkt uçmak istediğinizdeki bilet fiyatı ile aktarmalı uçuş fiyatları arasında neredeyse yarı yarıya fiyat farkları oluyor. Bu nedenle uçak bileti bakarken mutlaka aktarmalı seçeneklere de göz atın. Aktarmalı uçuşlara bakarken sadece aynı hava yolu şirketine değil, farklı şirketlerle aktarma yapmayı da deneyin. Sadece farklı hava yolu şirketlerinden bilet aldığınızda aktarmalar arasında önceki uçuşunuzdaki rötar gibi nedenlerle sonraki uçuşunuzu kaçırırsanız hava yolu firmasının hiçbir sorumluluğunun olmadığını hatırlatmak isterim, buna göre aktarmalar arasındaki saatleri ayarlamanızda fayda var.
  6. Yakın havalimanlarına bakın. Gideceğiniz yerin merkezi havalimanı dışında yakında başka havalimanları da olup olmadığını kontrol edin. Özellikle büyük metropollerde birden fazla havaalanı oluyor, hepsini kontrol ettiğinizden emin olun. Metropoller dışında yakın şehirlerde de havaalanı olup olmadığını da kontrol etmek işe yarar. Mesela Viyana pahalı ise, Bratislava havaalanına da bir bakın, Viyana’ya sadece 1 saat mesafede üstelik servis de var. Küçük ve az uçuş olan havalimanlarında alan vergileri daha düşük olduğundan oraya giden uçaklarında bilet fiyatları daha ucuz oluyor, bunu unutmayın.
  7. Uçakla birlikte diğer ulaşım seçeneklerini de değerlendirin. Uçak + Otobüs, Uçak + Tren gibi seçeneklerle uçak ve tabii seyahat maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Mesela direk Venedik’e uçmak yerine daha ucuz hava yollarının uçtuğu Bergamo havaalanına uçup oradan otobüsle Venedik’e geçebilirsiniz. Bu arada belki Milano’ya da uğrarsınız. Tabii ki hesaplamanızı yaparken uçak+diğer ulaşımın herhangi bir direkt uçuştan ucuza geleceğinden emin olun, aksi halde boşuna yolu uzatmış olursunuz.

Ucuz Uçak Bileti Kampanyaları Takip Yöntemleri

Benim ucuz uçak bileti alırken en çok faydalandığım yöntem uçak bileti kampanyaları. Kampanyalarla ilgili taktiklerimi aşağıda sıralıyorum

  1. Hava yolu şirketlerinin bültenlerine abone olun. Bildiğim bütün hava yolu şirketlerinin e-bültenlerine aboneyim. Böylece hava yolu firması bir kampanya yaptığında ilk duyanlar arasında olma şansı buluyorum. Bu e-bültenlerin bir kaç avantajı var; Bazen hiç aklımda olmayan bir rotaya kampanyalı ucuz uçak bileti bulduğum için gitmek. Bazen de bir firmadan gelen kampanya bülteni yüzünden bilet bakmaya başlıyorum ve hiç beklemediğim başka bir hava yolu firmasından uygun fiyata uçak bileti bulabiliyorum. 2017’deki Malta seyahatim böyle oldu mesela, Balkanlarda kampanyalı uçuş bakarken gözüme Malta çarptı, hiç planda yokken birden kendimi Malta’da buluverdim.
  2. Uçak bileti arama hizmeti veren sitelerin bültenlerine abone olun. Hava yolu şirketleri dışında uçak bileti arama ve fiyat karşılaştırma sitelerinin de bültenlerine abone oluyorum. Bazen hava yolu şirketleri bu sitelere özel kampanyalar yapabiliyorlar. Böylece bu kampanyaları da yakalama şansım oluyor. Sadece hava yolu firmaları ile kampanya yapmıyor, kendileri de üyelerine özel kampanyalar da düzenliyorlar.
  3. Uçak bileti arama uygulamalarını kullanın. Eğer ben kampanyaları tek tek takip edemem diyorsanız o zaman ucuz uçak bileti bulma yolları arasında önerdiğim gibi fiyat karşılaştırma sitelerinin uygulamalarını indirebilirsiniz. Mesela telefonunuzda sürekli bulunduracağınız Aerobilet Mobil Uygulaması ile 700’den fazla hava yolu firmasının bilet fiyatlarını karşılaştırabilir, en ucuz uçak biletini anında satın alabilirsiniz. Yeni bir kampanya başladığında veya kişiye özel bir kampanya olduğunda telefonunuza gelecek olan bildirimle hemen haberdar olabilirsiniz.

İndirimli Uçak Biletleri

İşte bu en sevdiğim bölüm, indirimli uçak biletleri! Seyahat etmeyi seven herkesin de sanırım en sevdiği şeylerden biri bu, bileti indirimli almak. Yine kendi tecrübelerime dayanarak bazı önerilerde bulunacağım, sizin farklı yöntemleriniz varsa lütfen bu yazıya yorum olarak ekleyin.

  1. Hava yolu şirketlerinin sadakat programlarına üye olun. Hava yolu şirketlerinin hemen hepsinin sadakat programları bulunuyor. bu programlara üye olarak kazandığınız puan/miller ile indirimli uçak bileti alabilirsiniz. Ben THY ve Pegasus’un programlarına üyeyim ve her uçuşumda, online check-in işlemimde hatta araç kiralamam puan/mil kazanıyorum. Bunları da sonraki uçuşlarımda indirim olarak kullanıyorum, çok da güzel oluyor.
  2. Uçak bileti arama sitelerinin kampanyalarını takip edin. Hava yolu şirketlerinden bağımsız olarak uçak bileti arama sitelerinin farklı indirim kampanyaları veya kendi sadakat programları oluyor. Örneğin Aerobilet.com.tr 25 Aralık 2017’ye kadar geçerli olan yurt içi bilette 15TL, yurt dışı bilette 50TL indirim kampanyası vardı. Bunun gibi kampanyaları takip etmek bilet alırken ciddi şekilde avantaj sağlıyor.
  3. Bankaların mil programlarına dahil olun. Bu benim en başarısız olduğum kısım ama gerçekten kampanyalar takip edildiğinde sürekli uçak biletlerini indirimli veya tamamen ücretsiz alan arkadaşlarım var. Pek çok bankanın mil programı içeren kredi kartları var; Garanti Bankası Shop&Miles, Yapı Kredi Bankası Adios, Akbank Wings, İş Bankası Maximiles, Ing Pegasus Plus kart gibi… Listeyi daha da uzatmak mümkün. Uçuşlarınız dışında yaptığınız alışverişlerden kazandığınız puanları uçak bileti alırken kullanabiliyorsunuz. Puanınız yeterli olmazsa avans mil gibi uygulamalarla borçlanarak da uçak bileti alabiliyorsunuz. Buradaki önemli nokta puan kampanyalarını takip etmek, eğer kampanya takip ederseniz anlamlı puan biriktirmek mümkün. Ben Adios kart ve Shop&Miles kullanıyorum, ancak bende hiç kampanya takip etme alışkanlığı yoktur, bu yüzden ancak yılda 1 uçak bileti alabiliyorum mesela.

Ucuz uçak bileti bulmak sanıldığının aksine oldukça kolay. Ben 2018 yılının ilk yarısında yapacağım seyahatlerim için her aya birkaç uçak biletini yukarıda sizinle paylaştığım yolların tamamını kullanarak şimdiden aldım bile. Umarım önerilerim sizin de işinize yarar, yolumuzun kesişmesi dileğiyle…

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

3 Yorumlar

  1. Faydalı bir paylaşım. 2015 senesinde Tayland’dan Kamboçya’ya Cambodia Angkor Air diye bir firma ile rountrip 71USD fiyata uçmuştum. 70USD tek yöne çift yön aldığında da 1USD return parası ilave etmişlerdi. Paylaşımında ki 1TL görünce aklıma geldi.

Yorumunuzu Yazın