Koronavirüs ile hayatımız çok kısa sürede kökünden değişti. Birkaç hafta önce aklımıza bile gelmeyen önlemlerle bir anda günlük hayatımızın rutinleri haline geldi. Maskeler, dezenfektanlar, sanki yıllardır onlarla yaşıyor gibi hissetmiyor musunuz siz de? Peki, korona döneminde seyahatlerimiz nasıl olacak? Keyfi seyahatlerimiz zaten en aza indi ama zorunlu seyahatler için uçakla seyahat etmeli miyiz? Uçakla seyahat ederken koronavirüse yakalanma riski var mı, varsa ne düzeyde? gibi sorular sizin de kafanızı kurcalıyor mu?
Güvenli bir uçak yolculuğu için dikkat etmeniz gerekenler konusunda detaylı bir liste hazırlamıştım, oraya da mutlaka bir göz atın.
Öncelikle en sonda söylemem gerekeni başta söyleyeyim, yolcular bireysel önlemlerini aldığı sürece uçakta koronavirüse yakalanma riski çok çok düşük. Bu nedenle bu yazımda uçakla seyahat ederken koronavirüse yakanlanma riskini en aza indirecek olan önlemleri havayolu şirketlerinin aldığı önlemler ve yolcuların alması gereken önlemler olarak iki başlığa ayırdım.
Havayolu Şirketlerinin Aldığı Önlemler
Havayolu şirketleri hem uçağa biniş ve iniş sırasında hem de uçuş sırasında önlemlerini en üst düzeyde alıyorlar. Korona döneminde yaptığım uçuşlar sırasında alınan önlem ve uygulamaları bizzat gözlemleme şansım oldu. Benim uçuş deneyimim Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan oldu. Neler yapıldığını kısaca anlatacak olursam;
- Havalimanlarında insan temasını en aza indirebilmek için online check-in yapılması öneriliyor. Her havalimanı bunu desteklemiyor elbette ancak destekleyen havalimanları için hem zaman kazandırıyor hem de insan temasını aza indiriyor.
- Havalimanlarında alınan önlemler nedeniyle uçağa biniş sürelerinde uzamalar olabileceğinden yolcuların uçuşlarında 3 saat önce havaalanında olması öneriliyor.
- Yine fiziksel temasın en aza indirilmesi adına kabin bagajı boyutlarına sınırlama getirildi. Türk Hava Yollarında kabine alınabilecek bagak için üst limiti 40x30x15 cm ve 4 kg’ı geçmeyecek şekilde olmalı.
- Yine insan temasını en aza indirmek için, insansız – temazsız check-in ve temassız bagaj teslim noktaları artık büyük havalimanlarında var. Hem check-in yaparken hem de bagaj teslim ederken insansız şekilde işlemlerinizi kolayca ve hızlıca halledebiliyorsunuz. Üstelik bu noktalarda uzun insan kuyrukları da olmuyor.
- Türk Hava Yolları, uçağa binerken tüm yolculara içinde maske, antiseptik mendil ve el dezenfektanı bulunan hijyen kitleri dağıtıyor. Bildiğim kadarıyla diğer havayollarında böyle bir uygulama yok.
- Havayolu çalışanları için her uçuştan önce ateş ölçümü yapılıyor ve maske, eldiven, siperlik malzemeleri yenilenerek kullanmaları sağlanıyor.
- Her uçuş öncesi ve sonrasında uçak içi farklı yöntemlerle dezenfekte edilerek, insan temasının olduğu yüzeyler temizleniyor.
- Uçaklarda bulunan HEPA (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtresi) filtreleri sayesinde dışarıda bir restoran veya kafede otururken soluduğunuz havadan çok daha temiz bir havayı uçakta solunuyorsunuz. Bu filtreler sayesinde uçaktaki tüm hava 3 dakikada bir temizlenmiş oluyor.
- Türk Hava Yollarında, virüsün tutunma riski olan yastık servisi tüm uçuşlarda kaldırılmış, battaniye ise 4 saat üstü uçuşlarda dağıtılacak.
- Yine teması azaltmak ve uçuş sırasında maskelerin çıkarılmasını önlemek adına yemek servisleri azaltılmış veya tamamen kaldırılmış. Uçuş süresinde göre uygulama değişkenlik gösterebiliyor.
Türk Hava Yolları’nın koronavirüs dönemindeki güncel uçuş planlarını görmek için güncel uçuş planı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Yolcuların Alması Gereken Önlemler
Havayolu firmaları uluslararası standartlarda koronavirüs önlemlerini almış ve uyguluyor. Yolcuların bireysel olarak alması gereken önlemler ise çok daha fazla hayati önem taşıyor bana göre.
- Havaalanlarına zamanında hatta zamanından önce gelerek uçağa biniş sırasında sıkışıklık yaratmamak.
- Uçuş öncesi uçakları havayolu firmasının kabul ettiği kabin bagajı standartlarını kontrol ederek bagajlarını ona göre hazırlamak, böylece check-in veya uçağa biniş sırasında gereksiz beklemelere sebep olmamak.
- Evden çıktığınız andan itibaren varacağınız noktada güvenli bir alana varana kadar mümkünse maskenizi hiç çıkarmamak hem kendiniz hem de diğer yolcular için yapabileceğiniz en büyük iyilik. Bunu uyguladığınızda zaten uçakla seyahat ederken koronavirüse yakalanma riskini neredeyse ortadan kaldırmış oluyorsunuz.
- Evden çıkışınız ile gideceğiniz noktaya varış süreniz 4 saati aşacak ise mutlaka yanınıza yedek maske almalısınız. 4 saatten sonra klasik kullandığımız maskeler koruyuculuğunu kaybediyor.
- Eldiven ve siperliğin ekstra koruma sağladığını biliyoruz, dilerseniz kendi güvenliğiniz için bunları da kullanabilirsiniz.
- Uçakta dokunduğunuz noktalar siz uçağa binmeden önce dezenfekte edilmiş oluyor ama yine de psikolojik olarak kendinizi daha güvende hissetmek için yanınızda taşıyacağınız antiseptik mendiller ile dokunma ihtimaliniz olan yerleri tekrar temizlemekten zarar gelmez.
- Maalesef insanların uymakta en çok zorlandığı maddelerden biri sosyal mesafe. 1.5-2 metre mesafenizi korumak hem sizi hem de çevrenizdeki insanları korumak için kritik mesafe. Havalimanı içinde ve uçağa iniş ve binişlerde buna özen göstermeniz riski en aza indirmenizi sağlayacak.
- Büyük havalimanlarında bagaj kontrol noktaları sürekli dezenfekte edilirken küçük havalimanlarında ne yazık ki böyle bir kontrol görmedim (dönüşüm Ağrı Havalimanı’ndan idi). Bagajlarınızı korumak için çantanızı içine alacak boyda tek kullanımlık poşetler işinize yarayacaktır.
- Bu madde sadece uçuşlar için değil dışarıda insan teması olan her yerde geçerli olsa da tekrar hatırlatmakta fayda var. Elinizi yüzünüz, gözünüz, burun veya ağzınıza tüm uçuş süreci boyunca götürmeyin.
Benim kendi uçuş deneyimimde havayolu firmaları önlemlerini almış olmasına rağmen yolcuların mesafelerini korumamaları, özellikle inişlerde uçak içinde yığılmaya sebep olmaları gibi durumlarla karşılaştım. Bu nedenle tekrar belirtmek istiyorum, korona döneminde uçağa binecekseniz bireysel önlemlerinize maksimum hassasiyet göstermeniz gerekiyor.
Tüm bu önlemler dışında, yapılan araştırmalar uçakta koronavirüs kapma riskinin %1’in altında olduğuna dikkat çekiyor.
Sağlıkla Kalın!