Tax Free; yurt dışına çıktığınızda alışveriş yapacaksanız, o ülkede vergi mükellefi olmadığınız için, vergi iadesi almanızı sağlayan uygulamaya verilen ad, Türkçesi vergi iadesi. Alışverişinizi yaptıktan sonra ülkeye dönerken havalimanı ve/veya gümrük noktalarında vergi iadenizi alabiliyorsunuz. Gelin bu uygulamanın detaylarına birlikte bakalım!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Tax Free Nedir?
Tax Free, vergi mükellefi olmadığınız ülkelerde yaptığınız belli miktarlar üzerindeki alışverişlerinizde vergi iadesi almanızı sağlayan uygulamaya verilen ad. Ülkeler bazında vergi iadesi oranı ve alt limiti, kuralları, süreçleri değişkenlik gösteriyor hatta bazı ülkelerde hiç Tax Free uygulaması olmayabiliyor, bu nedenle seyahat edeceğiniz ülkede alışveriş yapmayı planlıyorsanız, gitmeden önce o ülkenin Tax Free uygulamasını araştırmanızı öneririm.
Yurt Dışı Alışverişlerde Vergi İadesi Nasıl Alınır?
Eğer alışveriş yaptığınız ülkede Tax Free uygulaması varsa;
- Tax Free’nin ülkelere göre değişen alt limitleri var: 25€ veya 50€ gibi.Yapacağınız alışveriş tutarının o ülkenin minimum vergi iadesi ödeme limitinin üstünde olması gerekiyor.
- Alışveriş yaptığınız mağazanın vergi iadesi uygulaması gerekiyor. Vergi iadesi alabileceğiniz mağazaların kapısında TAX FREE etiketini göreceksiniz.
- Bu limitlerin üzerinde alışveriş yaptıysanız alışveriş yaptığınız mağazaya vergi iadesi almak istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Mağaza size ürünün faturası ile birlikte bir imzalalı/kaşeli bir tax free formu verecek. Bu form sizin vergi iadesi beyanınızı yerine geçiyor. Form bazen antetli bir zarf içinde bazen de sadece A4 formatında olabilir, şekline takılmayın hepsi aynı işe yarıyor.
- Türkiye’ye dönüşte; havalimanına veya sınır kapısına geldiğinizde öncelikle gümrükte bu formu onaylatmanız gerekiyor. Pasaportunuz, alışveriş belgeleriniz, ödemeyi kartla yaptıysanız o kredi kartınız ile birlikte gümrüğe gitmeniz gerekiyor. Gümrük memuru ürünleri göstermenizi isteyebilir, bu uygulama da ülkeden ülkeye hatta şehirden şehire değişebiliyor.
- Gümrükten onaylanmış form ile Tax Free anlaşmalı ödeme noktalarına giderek vergi iadenizi nakit olarak veya kredi kartınıza alabilirsiniz. Global Blue, Tax Refund gibi farklı şirketler vergi iadesi işlemizi yapıyor, en güncel uygulamalara ve ödeme noktalarına dair bilgilere bu firmaların internet sitelerinden ulaşabilirsiniz.
- Eğer havalimanı ve/veya sınır kapısına geldiğinizde ödeme noktalası yoksa veya kapalı ise, vergi iadenizi posta yoluyla da talep edebiliyorsunuz. Bazı havalimanlarında belgeleri bırakmanız için bir posta kutusu olabiliyor, yani başta da belirttiğim gibi her ülke hatta şehir bazında uygulamalar farklılaşabiliyor.
- Eğer vergi iadesini havalimanında nakit olarak almadıysanız, kredi kartınıza para iade süresi ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor, 30/60 gün gibi süreler olabiliyor.
Gümrük ve ödeme noktaları için havalimanlarında genellikle yönlendirmeler oluyor, yönlendirme yoksa danışmaya sorabilir veya havalimanına gitmeden internetten sorgulayabilirsiniz.
– eğer aldığınız ürünleri bagaja verecekseniz güvenlik kontrolünden önce,
– el bagajında taşıyacaksanız kontrolden sonra işlemlerinizi yapmanız gerekiyor.
Tax Free Hangi Ülkelerde Geçerli?
İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika’nın bazı eyaletlerinde Tax Free uygulaması yok.
Tax Free’nin Geçerli olduğu ülkeler; Almanya, Arjantin, Avusturya, Bahamalar, Belçika, Çek, Çin, Danimarka, Estonya, Fas, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Japonya, Kore, Kıbrıs, Letonya, Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Meksika, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Rusya, Singapur, Slovenya, Slovakya, Türkiye, Uruguay, Yunanistan.
Yukarıdaki liste de değişikliğe uğrayabilir, bu nedenle seyahate çıkmadan önce gideceğiniz ülkenin vergi iadesi (Tax Free) uygulamasını araştırırsanız sonradan hayal kırıklığına uğramazsınız.
Vergi İadesi Hangi Ürünler için Geçerli?
Vergi iadesi oranları, alt limitleri ve hangi ürünler için geçerli olacağı ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. Genel çerçeveye bakacak olursak; hizmet sektörü dışında olan aşağıdaki kategorilerdeki ürünler için vergi iadesi alınabilir.
- Genel Tüketim Malları: Giyim, ayakkabı, takı, parfüm, kozmetik gibi genel tüketim malları.
- Hediyelik Eşyalar: Turistik amaçlı satın alınan hediyelik eşyalar, yerel el sanatları, seramikler, süs eşyaları gibi ürünler.
- Lüks Ürünler: Lüks markaların ürünleri, özellikle yüksek değerli saatler, mücevherler, deri çantalar, marka giyim ve aksesuarlar gibi ürünler.
- Elektronik Eşyalar: Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tablet, dijital kameralar ve diğer elektronik eşyalar.
En çok vergi iadesi alınan ürünler giyim ve elektronik kategorisinde olduğunu söylemek mümkün.
Tax Free Oranı Nedir?
Tax Free yani vergi iadesi oranları üründen ürüne, ülkeden ülkeye değişkenlik gösterir. Alacağınız iade oranına dari en net bilgiyi alışveriş yaptığınız mağaza görevlilerinden öğrenebilirsiniz. %5 ile %20ler gibi farklar olduğundan bu yazıda net bir oran veremiyorum.
Tax Free Talep Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Sık sık belirttiğim gibi her ülkede uygulamalar farklılaşsa da bir takım genel geçer bilgiler tüm ülkeler için geçerli.
- Alışveriş yaptığınız mağazadan mutlaka Tax Free formu almanız gerekiyor, o form olmadan vergi iadesi almanız mümkün değil.
- Bazı şehirlerde şehir içinde de Tax Free ofisleri oluyor, alışveriş yaparken mağaza görevlilerine sorabilir veya tax free formunda ismi bulunan iade yapacak olan firmanın internet sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Vergi iadesinden faydalanabilmek için alışveriş yaptığınız ülkede turist olarak bulunuyor olmanız gerekiyor. 3 aydan uzun süre kaldıysanız, oturum izniniz varsa, eğitim amacıyla o ülkedeyseniz vergi iadesi alamıyorsunuz.
- Hizmet harcamalarından vergi iadesi alınamıyor, ürünlerin vergi iadesinden faydalanabilirsiniz.