İstanbul’da kışın geldiğini nasıl anlarsınız? Gece geç saatlerde sokaklarda “booooozaaaaaa” diye dolaşmaya başlayan bozacılar sayesinde. Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak, şifa verecek birşeylere ihtiyacımız var. İlginç ekşimsi tadıyla, ne sıvı ne katı yoğunluğuyla, üstünde sıcak leblebisi ile bilinen en eski Türk içeceklerinden biri boza. İstanbul’da boza deyince akla gelen ilk yer tabii ki Vefa Bozacısı.

Tarihi Vefa Bozacısı
Tarihi Vefa Bozacısı

Vefa Bozacısı Nerede, Nasıl Gidilir?

Vefa Bozacısı, Fatih’in Vefa mahallesinde yer alıyor. Gitmesi, bulması çok kolay. Toplu taşıma ile geliyorsanız Bozdoğan Kemeri’nden önceki “Vefa” durağında inerseniz, 5 dakikalık yürüme mesafesinde. İBB Reşat Nuri Tiyatrosu’nun olduğu sokaktan içeri girip düz devam ederseniz, sağda Vefa Lisesi solda ise Vefa Bozacısı’nın olduğu sokağı göreceksiniz.

Tarihi Vefa Bozacısı
Tarihi Vefa Bozacısı

Vefa Bozacısı’nın haritadaki konumu için tıklayın.

Boza Nasıl İçilir?

Bozayı ilk denemem İstanbul’a geldikten sonra oldu, bizim oralarda (Burdur) boza bilinmezdi. İlk kez Vefa Bozacısı’na üniversiteden bir arkadaşım götürmüştü beni. “133 yıllık Bozacı’nın karşındaki leblebiciden sıcak leblebiler alınır, su bardağına konmuş boza leblebiler eşliğinde afiyetle yenir” geleneğini de o zaman öğrenmiştim.

Boza Nasıl İçilir?
Boza Nasıl İçilir?

Vefa Bozacısı’nın Tarihçesi

Vefa Bozacısı’nın kurucusu olan Arnavutluklu Hacı Sadık Bey, 1870 yılında bugün Kosova sınırları içinde yer alan Prizren’den İstanbul’a gelmiş. Sadık Bey İstanbul’a geldiğinde boza 200’e yakın esnaf tarafından yapılıyormuş ve daha sulu ve koyu renkli imiş. Sadık Bey farklı yöntemler deneyerek bozanın bugünkü kıvam ve tadını yakalamış.

Vefa Bozacısı'nın Tarihçesi
Vefa Bozacısı’nın Tarihçesi

Kendi evinde ürettiği bozayı kış aylarında bakır güğümünde taşıyarak saray ve çevresindeki sokaklarda satarak bu işe başlar. Vefa o yıllarda aristokrat ve bürokrat ailelerin yaşadığı bir semt. 1876’da Sadık Bey ilk dükkanını açmış ve adını da Vefa Bozacısı koyar.

Hacı Sadık Bey’le başlayan Vefa Bozacısı tarihçesi, 4. nesil aile fertleriyle devam ediyor. Tarihi mekanın dokusunu koruyor olması benim en sevdiğim kısımlardan biri. Bozanızı isterseniz kağıt bardakta alıp çıkabiliyorsunuz ancak ben bu tarihi dükkanda oturup ortamın tadını çıkarmayı tercih ediyorum.

Vefa Bozacısı ile ilgili sevdiğim bir başka şey ise, leblebiyi kendilerinin satmaması ve çevre esnafın da burada yaratılan ekonomiden faydalanmasını sağlaması.

Vefa Bozacısı Fiyatları 2020

Vefa Bozacısı’nda 1 bardak boza 5 TL. Biz iki kişi için 5 TL’lik leblebi de aldık. Yani kişi başı 7,5 TL boza keyfi. İsterseniz 1 veya 2 litrelik büyük boylarını da buradan satın alabilir veya marketlerde bulabilirsiniz.

Vefa Bozacısı’ndaki Atatürk Bardağı

Vefa Bozacısı’nda bir köşe var ki boş bulmak için hafta içi gün ortası gitmeniz lazım. Bu köşe 1937 yılında Atatürk’ün boza içtiği köşe. Köşenin üst bölümünde Atatürk’ün boza içtiği bardak hala saklanıyor ve sergileniyor. O köşede oturup Atatürk’ün boza içtiği günü düşünmek için dahi gidilir Vefa Bozacısına.

Boza Nasıl Yapılır?

Boza, darı irmiği, su ve şekerden yapılan mayalı bir içecek. Koyu kıvamı nedeni ile içecek demek ne kadar doğru emin olmasam da içine leblebileri atıp kaşıkla yemek benim favorim.

Boza Yapmak için Gerekli Malzemeler

  • 3 bardak bulgur
  • 2 kahve fincanı pirinç
  • 3 bardak toz şeker
  • 1 bardak eski boza ya da kibrit kutusu büyüklüğünde maya geniş bir kap

Boza Tarifi

Vefa Bozacısı’nın boza tarifini aşağıda bulacaksınız.

3 bardak bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır. Ertesi gün bulgur ve 2 kahve fincanı pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Bulgur ve pirinç mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine 3 bardak şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır. Ilıdıktan sonra içine eski boza ya da ılık suyla ezilmiş maya katılır. İyice karıştırılır. Bu karışımın ağzı kapatılarak, 20-25 derecelik bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. İçinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir.

Artık servise hazır olan boza serin bir yere alınır ve soğuk servis yapılır. Boza, buzdolabında 15 güne kadar saklanabilir, ancak daha uzun bekletilmemelidir.

Boza’nın Faydaları

Boza’nın içinde B1-B2-B3-B6-B12 vitaminleri bulunduğundan çok sağlıklı ve pek çok hastalığa şifa olduğu söyleniyor.

  • Günde 2 bardak boza, yetişkin bir insanın günlük B vitamini ihtiyacını karşılıyormuş.
  • Glutensiz olması nedeniyle gluten alerjisi olanlar veya çölyak hastaları rahatlıkla içebilir.
  • Bir bardak Boza yaklaşık 200 cc ve 86 kalori, yani dozunda içtiğiniz sürece son derece sağlıklı.
  • Boğaz enfeksiyonlarında antimikrobiyel özelliği ile kullanılabilir.
  • Probiyotik özelliği ile de bağırsak düzenlemede işe yarıyor.

Vefa Bozacısı’na giderseniz, o bölgede gezilip görülecek pek çok yer var, birkaç öneri:

İstanbul’da sadece birkaç saatinizi ayırarak harika keşifler yapabilirsiniz.

Yolda Kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

5 Yorumlar

  1. ya bu yazınızı dün boza ednemeden evvel okumuş olsaydım vefanın yolunu tutardım ki bana oldukça uzak. hiç boza içmemiştim ve arkaşlara boza içmeye vefaya gitmek istiyorum dediklerimde beni burdurup bi bardak boza ikram ettiler ama sadece bi yudum alabildim..
    belki yerinde daha güzeldir tabii..

Yorumunuzu Yazın