Malezya’nın turizm tanıtımlarında yer alan, dünyanın en iyi dalış merkezleri arasında sayılan Sipadan Adası, dalıcıların rüyalarını süslediği kadar su altını merak eden şnorkelcilerin de ilgisini çekiyor. Dünya çapında ünlü olmasına rağmen minicik bir ada olan dalıcıların rüyası Sipadan Adası hakkında ihtiyaç duyacağınız tüm bilgiler, konumu, ulaşımı, konaklama seçenekleri, Sipadan’da dalış bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Dalıcıların Rüyası Sipadan Adası, Kuzey Borneo
Dalıcıların Rüyası Sipadan Adası, Kuzey Borneo

Malezya ve Sabah Eyaleti hakkında giriş bilgilerini almak için Malezya’nın Sabah Eyaleti’ne Gitmek için 12 Neden ve Kuzey Borneo (Sabah) için 2 Haftalık Gezi Rotası yazılarıma da mutlaka göz atmanızı öneririm.

Sipadan Adası Hakkında

Sipadan Adası
Sipadan Adası

Öncelikle şunu söyleyerek başlayayım: Sipadan Adası, dünyanın en iyi 10 dalış noktasından biri. Kaptan Jacques-Yves Cousteau’nun “dokunulmamış bir sanat eseri” olarak adlandırdığı Sipadan Adası şu an koruma altında ve üzerinde yerleşim ve konaklama yok, sadece adayı ziyaret edenlerin kayıtlarının alındığı bir ofis var.

Sipadan Adası
Sipadan Adası

Sipadan Adası, okyanus tabanından 600 metre yükselen bir volkanın ağzının baca şeklinde uzanması ile oluşmuş benzersiz bir ada. 3000’den fazla balık türüne ev sahipliği yapan ada zengin ekosistemi ile deniz habitatı için çok önemli. Bir baca şeklinde olan adanın çevresindeki resif bittiğinde deniz zeminde 600 metre derinliğinde bir duvar başlıyor ve deniz yaşamına ev sahipliği yapıyor. Burada göreceğiniz deniz canlıları sayı ve büyüklük olarak başka hiçbir yerde gördüklerinize benzemeyecek haberiniz olsun! 

Sipadan’da 2023 yılı itibariyle her gün sadece 176 dalıcı ve şnorkelcinin ada çevresinde bulunan 12 dalış noktasında dalış yapmasına izin veriliyor. Bu da demek oluyor ki, Sipadan’a bir seyahat planlıyorsanız önceden dalış/şnorkel için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Köpekbalıkları
Sipadan’da Köpekbalıkları

Sipadan Adası çevresindeki danış noktalarında dalış yaptığınızda aşağıdakilerden en az 3-5 tanesini ve fazlasını görürsünüz:

  • Sürü halinde barakudalar: Sadece barakuda değil, akya sürüsü de gördük.
  • Beyaz uçlu ve siyah uçlu köpek balıkları: Biz bunları sürü halinde gördük.
  • Şahin gagalı kaplumbağa: O kadar çok kaplumbağa göreceksiniz ki, bir noktadan sonra bakmayı bırakacaksınız.
  • Koca kafalı papağan balıkları: Bunları da sürü halinde gördük, devasa hayvanlar, insan biraz ürküyor.
  • Çekiç kafalı köpek balığı: Biz göremedik, umarım siz görürsünüz.
  • Manta: Su altında izlemeyi en sevdiğim hayvan ama maalesef göremedik, bu işler tamamen şans işi.

Dünyanın pek çok noktasında dalış veya şnorkel yaptım ama Sipadan’daki kadar rengarenk, devasa boyutlarda deniz canlısını bir arada görmemiştim.

Sipadan Adası’nda Dalış İzni

Sipadan’da dalış yapabilmek için en az Padi Advanced Open Water veya Cmas 2 Star sertifikalarına sahip olmanız gerekiyor. Aksi halde sadece şnorkel yapabilirsiniz.

Sipadan Adasında Dalış
Sipadan Adasında Dalış

Sipadan Adası’nda günde sadece 176 kişiye dalış ve/veya şnorkel izni veriliyor. Bireysel olarak izin başvurusu yapamıyorsunuz, başvurunuzu bir dalış merkezi üzerinden yapmanız gerekiyor. İzinlerin büyük bölümü Sipadan çevresindeki adalarda bulunan tatil yerleri için ayrılmış durumda. Her otelin izin sayısı ve dalış saatleri belirlenmiş durumda, aşağıda listeyi görebilirsiniz;

Resort AdıMinimum
Konaklama Süresi
Dalış SayısıDalış BaşlangıcıDalış Bitişi
Sipadan Mabul Resort5 geceGünde 3 dalış08:0015:00
Mabul Water Bungalows5 geceGünde 3 dalış08:0015:00
Mataking Island Resort4 geceGünde 2 dalış07:3015:00
Kapalai Dive Resort5 geceGünde 3 veya fazla dalış05.3013:00 -15.00
Borneo Divers Mabul Resort3 geceGünde 3 veya fazla dalış05:30 – 06:0015:30 – 16:00
Seaventures Dive Rig3 geceGünde 3 veya fazla dalış06:0011:00 – 12:00
Sipadan Water Village4-5 geceGünde 3 veya fazla dalış06:0013:00

Eğer bu resortlarda konaklamaya bütçeniz yetmezse daha uygun fiyatlı konaklama seçenekleri de bulunuyor.

Sipadan Adası Nerede?

Semporna Nerede
Semporna Nerede?

Semporna, Sabah Eyaleti’nin güneydoğusunda, Endonezya sınırına yakın, Sulu Denizi ile Selebes Denizi’nin kesiştiği noktada, karadan bir burun gibi denize uzanan küçük bir şehir. Sipadan Adası Milli Parkı ve Tun Sakaran Deniz Parkı sayesinde özellikle deniz ve dalış turizmi açısından çok ziyaret edilen bir yer. Sipadan Adası Milli Parkı, Semporna açıklarında Selebes Denizi’nde bulunuyor.

Sipadan Adası’na Nasıl Gidilir?

Sipadan Adası'na Nasıl Gidilir?
Sipadan Adası’na Nasıl Gidilir?

Sipadan Adası’na gidebilmeniz için öncelikle Semporna şehrine ulaşmanız gerekiyor. Semporna’ya ulaşıma dair detayları aşağıda bulacaksınız.

Biz Sabah Eyaleti gezi rotamız gereği Kinabatangan’da kaldığımız yerden Semporna’ya geçtik. Kinabatangan Nehri’nden (Sukau şehrine yakın) Semporna’ya özel araçla ulaşmak yaklaşık 4 saat sürüyor, bir diğer seçenek ise Kinabatangan’dan Sandakan’a dönüp (konakladığınız yer size servis imkanı sunabilir) Sandakan’dan otobüs ile Semporna’ya geçmek. Sandakan ile Semporna arası otobüs ile 5-6 saat sürüyormuş. Otobüs kalkış saatlerini internetten öğrenmek mümkün değil maalesef, gittiğinizde şehirdeki otobüs terminalinden bilgi alabilirsiniz.

Sepilok, Sandakan ve Kinabatangan Nehri gezi notlarım ilginizi çekebilir.

Kota Kinabalu’dan Semporna’ya ulaşmak isterseniz iki seçenek var;

  1. Kota Kinabalu’dan otobüs ile Semporna’ya gidebilirsiniz, otobüs yolculuğu yaklaşık 10 saat sürüyor.
  2. Kota Kinabalu’dan Tawau’ya uçakla gelip Tawau Havalimanı’ndan Semporna’ya geçebilirsiniz yolculuk yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Dalış merkezi ve/veya otellerin genellikle havalimanı servis hizmeti -ücreti karşılığında- oluyor. Kota Kinabalu’dan Tawau’ya her gün 8 uçuş var.

Türkiye’den Sipadan’a ulaşmak isterseniz, en yakın havalimanı Tawau Havalimanı. Öncelikle havayolu ile Tawau’ya, Tawau’dan Semporna’ya gelmeniz gerekiyor. Kota Kinabalu’dan ve Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Tawau Havalimanı’na Air Malaysia, Air Asia’nın direkt uçuşları bulunuyor.

Semporna’ya Sipadan Adası Milli Parkı kapsamındaki adalarda konaklamak için geldiyseniz; konaklayacağınız yerler ile öncesinde mutlaka iletişime geçerek Semporna İskelesi’nden kalacağınız adaya kalkan servis saatlerini öğrenin. Genelde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki servis oluyor. Biz Mabul Adası’nda kaldık, Semporna’dan Mabul Adası hızlı bot ile yaklaşık 45 dakika sürüyor, Mabul Adası’ndan Sipadan Adası’na ise normal botlar ile ulaşım yaklaşık 20 dakika sürüyor.

Semporna’dan çevre adaları gezen bir tura katılacaksanız; bu durumda tur acenteniz ile kalkış ve varış saatlerini netleştirmeniz ve Semporna’ya geliş planınızı bu doğrultuda yapmanız iyi olur.

Dragon Inn of Semporna ya da Seafest otelinin yanında bulunan tur operatörlerinden ada konaklaması ya da dalış gezisi için rezervasyon yaptırabileceğiniz uzun bir iskele bulunuyor. Adalardaki otellerin bir kısmı rezervasyonsuz gelen turistleri kabul etmiyor, bu nedenle izin ve tekne transferi için önceden rezervasyon yaptırmanız iyi olur.

Semporna’da eğer dalış yaptıysanız ve dönüş uçağınız Tawau üzerinden ise, son dalışınız üzerinden 24 saat geçtikten sonra uçağa binmeniz gerekiyor. Dalış merkezleri bu konuda çok hassas davranıyorlar, siz de buna dikkat ederek seyahat planınızı yaparsanız sorun yaşamazsınız.

Sipadan Adası’nda Nerede Kalınır?

Sipadan Adası'nda Nerede Kalınır?
Sipadan Adası’nda Nerede Kalınır?

2005 yılından bu yana Sipadan Adası koruma altına alınmış, bu kapsamda konaklamaya izin verilmiyor. Sipadan Adası’na gidebilmek için yakında bulunan Mabul, Kapalai veya Mataking Adalarından birinde konaklayabilir, tekne konaklaması (liveaboard) yapabilir veya Semporna’da kalabilirsiniz. Aşağıda adalarda bulunan otelleri görebilirsiniz;

  • Sipadan Mabul Resort
  • Mabul Water Bungalows
  • Mataking Resort
  • Kapalai Dive Resort
  • Borneo Divers Mabul Resort
  • Seaventures Dive Rig
  • Sipadan Water Village
  • Billabong Scuba
  • Scuba Junkie
  • Sipadan Scuba
  • Uncle Chang’s Mabul Lodge

Bu otellerde 10 kişi üzerindeki konaklamalarınızda indirim alma imkanınız var.

Borneo Divers Mabul Resort
Borneo Divers Mabul Resort

Biz Borneo Divers Mabul Resort’un otel bölümünde kaldık. Resortun otel ve bungalov konaklama seçenekleri var. Konaklamaya sabah, öğle, akşam yemeği ve sürekli çay-kahve servisi dahil. Dalış paketi ile birlikte veya sadece otel konaklaması almanız mümkün. Bizim konaklamamız 4 gece 5 gün şeklinde idi. Bu süre içinde Mabul, Kapalai ve Sipadan Adaları’ndaki dalış noktalarında toplam 10 dalış yaptık.

Sipadan Adası’na Gitmek için En İyi Zaman

Sipadan Adası'na Gitmek için En İyi Zaman
Sipadan Adası’na Gitmek için En İyi Zaman

Sipadan ve çevresinde bulunan Mabul ve Kapalai Adaları’nda dalış yapmak için en iyi dönem Nisan-Mayıs olarak belirtiliyor, deniz yaşamını daha net görebilmek için suyun en berrak olduğu dönemler Şubat ile Kasım ayları arası. Adada Kasım ayı hariç yılın her ayı dalış yapabilirsiniz.

Ada, her yıl Kasım ayında, ekosistemin kendini yenileyebilmesi için, bir ay boyunca ziyarete kapatılıyor. 

Sipadan Adası Ziyaret Ücretleri

  • Ocak 2023’ten itibaren Sipadan giriş ücreti; Malezyalılar için günlük 50 MYR ve uluslararası ziyaretçiler için 100 MYR.
  • Ocak 2023’ten itibaren Sipadan dalış ücreti: Malezyalılar için günlük 250 MYR ve Malezyalı olmayanlar için 350 MYR
  • Koruma ücreti/İskele ücreti; Malezyalılar için 3 MYR, uluslararası ziyaretçiler için yetişkin başına 10 MYR.

Umarım Sipadan Adası ile ilgili aklınızdaki bütün sorulara cevap bulmuşsunuzdur.

Semporna & Deniz Çingeneleri Bajau Yerlileri

Semporna Bajau Deniz Çingeneleri
Semporna Bajau Deniz Çingeneleri

Sipadan Adası ve çevre adalara gitmek için geçiş noktası olan Semporna aynı zamanda deniz çingeneleri olarak anılan Bajau Yerlileri’nin yaşadıkları bölge. Adalara giderken yol boyunca deniz üzerine yapılmış derme çatma evler göreceksiniz, bunlar yürümekten daha iyi yüzdükleri söylenen Bajau Yerlileri’nin yaşam alanları. Kara ile bağlantısı olmayan evlerinde balıkçılık ile hayatlarını sürdürüyorlar. Bajaular ekipmansız olarak uzun süre su altında kalabilmeleri ile de tanınıyorlar.

Her yıl Semporna’da Bajau geleneklerinin kutlandığı Regatta Lepa adında bir festival düzenleniyor, tarihleri her yıl değiştiğinden program yapmadan önce “Regatta Lepa tarihleri” gibi bir arama yaparak o yılki tarihleri öğrenebilir, seyahatiniz bu tarihlere denk gelirse renkli tekneleri ile yaptıkları kutlamaları izleyebilirsiniz.

Semporna’ya gelmişken; Tun Sakaran Deniz Parkı ve Bohey Dulang Island rotalarını da planınıza eklemeyi düşünebilirsiniz.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın