Mısır’ın incisi olarak anılan Sharm El Sheikh (Şarm El Şeyh), deniz ve su sporları ile ilgilenenler için tam bir cennet. Sharm El Sheikh’e nasıl ve ne zaman gidilir, Sharm El Sheikh’te dalış, Şarm El Şeyh’e ulaşım, Sharm El Sheikh gezilecek yerler ve çok daha fazlası Sharm El Sheikh gezi rehberi niteliğindeki bu yazımda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Sharm El Sheikh Gezi Videosu
Sharm El Sheikh seyahatimizi anlatan bir video hazırladım. Yazıyı okumadan önce videoya göz atabilirsiniz. Videoyu beğenirseniz kanalıma abone olmayı unutmayın!
Sharm El Sheikh’e Gitmek için Vize Gerekli mi?
Normal şartlarda Türk Vatandaşları’nın Mısır’a gitmek için vize alması gerekiyor. Ancak 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren Mısır, Şarm El Şeyh ve Sinai Bölgesi için Türk Vatandaşları’ndan ücretli vize uygulamasını kaldırdı.
Türk Vatandaşları; Şarm El Şeyh’e kapı vizesi ile ücretsiz olarak 15 gün süre ile kalabiliyorlar. Kapı vizesi sadece Şarm El Şeyh değil, Sinai Bölgesi için geçerli. Sharm El-Sheikh, Taba, Dahab, Nuweiba, Saint Catherine gibi pek çok güzel yer bölge içinde. 15 gün boyunca bu yerlerde kapı vizesi ile seyahat edebilirsiniz.
Mısır vizesi nasıl alınır? yazım mutlaka işinize yarayacaktır.
Sharm El Sheikh Ulaşım
Sharm El Sheikh’e İstanbul’dan direk uçuşlarla kolayca ulaşabilirsiniz. Kahire’den uçakla veya otobüs ile ulaşma imkanı da var. Ancak Türkiye’den Kahire uçuşları daha pahalı, direk Sharm’a uçmak çok daha ekonomik. Bizim uçuşumuz Pegasus’un gece 00:35’te hareket eden Sharm uçağı ile oldu. İstanbul Sharm uçuşu 2 saat 15 dakika sürüyor. Aramızda 1 saat fark var, Mısır bizden geride.
Sharm El Sheikh nerede, nasıl gidilir yazımda tüm detayları anlattım.
Sharm’daki konaklama ve dalış işlerimizi organize eden acente havaalanı transferimizi de ayarlamıştı. Grubumuz 21 kişi, 1 tane valizlerimiz için 2 tane de bizim için gelen araç ile bir hafta boyunca konaklayacağımız Iber Otel Palace’a hızlıca ulaştık. Otelde bizi hoş geldiniz içeceklerimiz karşıladı. Kayıt işlemlerimiz de hızlıca tamamlasa da odamıza yerleşmemiz 04:00’ü bulmuştu. Hemen tatlı bir uykuya daldık.
Sharm El Sheikh’te şehir içi ulaşım için taksi kullanabileceğiniz gibi, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz mavi minibüsleri de kullanabilirsiniz. Minibüsler çok çok ucuz.
Sharm El Sheikh Gezilecek Yerler
Sharm El Sheikh aslında eski bir balıkçı kasabası. Eski bir kültürü, tarihi olmadığı için gezilecek görülecek yerler genellikle doğaya yönelik.
Old Market yani Eski Pazar Bölgesi
Şarm’ın asıl merkezi burası. Balıkçı kasabası burada kurulmuş, zamanla bölge oteller sayesinde genişlemiş. Burada fazla büyük olmayan bir çarşıları var, çarşıda balıkçısından hediyelik eşyacısına her şeyi bulabilirsiniz. Sabaha Camisi buradaki en dikkat çekici yapı. Taş işlemelerini mutlaka yakından da inceleyin.
Ras Um Sid – Fener Bölgesi
Adından da anlaşılacağı üzere burada bir fener var. Hemen fener altındaki bölgede bir dalış noktası var. Burada denize bakan çok sayıda kafe restoran var. Farsha Cafe’yi çok öneren olmuştu bu bölgede, bir türlü fırsat bulup gidemedik biz. Gün batımında mutlaka birşeyler içmeye uğrayın diyorlar.
Naama Bay
Naama Bay, Şarm El Şeyh’in en hareketli bölgesi. Burada da bir liman var, adı üstünde. Çok sayıda kafe, restoran, hediyelik eşyacı, dalış malzemesi satan dükkan var burada. Akşam hava karardıktan sonra burada hareket başlıyor. Ben aşırı kalabalık olasını sevmedim açıkcası.
Sharks Bay
Sharks Bay, araçla eski pazar bölgesinden yarım saat kadar sürüyor. Burası Tiran Adaları bölgesinde dalış veya şnorkel yapmak isteyenler için teknelerin kalktığı nokta. Ancak buraya sadece yüzmeye gelebilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum ama deniz kıyısında devasa bir balık sürüsü var, sürünün içinde de 4-5 tane aslan balığı. Burası kıyı şeridi boyunca resifle kaplı.
Ras Mohammed Milli Parkı
Şarm El Şeyh tam Sina Yarımadası’nın ucunda demiştik. Aslında tam olarak uçta Ras Mohammed Milli Parkı yer alıyor. Hem deniz altı hem de karada milli parkta görülecek pek çok yer var. Dalış kısmında milli parktaki birkaç dalış noktasından bahsedeceğim. Burası kurak toprakla kaplı geniş alana yayılmış bir bölge. Günübirlik turlara katılarak milli parkı karadan da gezebilirsiniz. Milli parka giriş ücreti 6 Usd.
Aziz Katerina Manastırı ve Sina Dağı
Sharm’dan günü birlik Sina Dağı ve Aziz Katerina Manastırı turlarına katılabilirsiniz. Hz. Musa’ya 10 emrin verildiği yer olması nedeniyle Sina Dağı simavi dinlerde kutsal sayılıyor, bölge hem ruhani yönü hem de coğrafyası ile görülmeye değer.
Sina dağı gezimi detaylıca anlattığım Kutsal Sina Dağı ve Azize Katerina Manastırı Gezisi yazımı da okumanızı öneririm. Ben bu turu Dahab’dan almıştım 15 Usd idi.
Bedevi Köyü ve Çöl Safarisi Turu
Şarm’a gelmişken sabah gün doğumu veya akşamüstü gün batımı zamanında bir çöl safarisine katılabilirsiniz. Safariler genelde ATV ile yapılıyor, bir bedevi köyünde çay molası verilip deve ile gezebiliyorsunuz. 15 Usd civarında bu tarz turları satın alabilirsiniz.
Sharm El Sheikh’te Dalış
Dünyadaki 10 en iyi dalış noktasından 3’ü Mısır’da Kızıldeniz’de yer alıyor. Sharm’da konaklayarak bu dalış noktalarına günübirlik ulaşmanız mümkün.
- Shark and Yolanda, Ras Mohammmed Milli Parkı
- Thistlegorm Batığı
- Blue Hole, Dahab
Yeni başlayanlar için dalış ekipmanları yazıma da bir göz atın.
Sharm’da kaldığımız süre zarfında 5 gün, 10 dalış yaptık. Her gün limana gidip tekne ile bir noktaya giderek dalışlarımızı yaptık. Bu bölgede dalış yapmanın bir yolu da Liveaboard denen, tekne konaklamalı dalış gezileri. Bir hafta lüks teknede kalıyor ve böylece sabah çok erken veya gece dalışları da yapabiliyorsunuz.
Bizim dalış noktalarımızı aşağıda sıralıyorum.
- Ras Katy
- Ras Ummsid (El Fener)
- Ras Mohammed Milli Parkı, Shark and Yolanda (buraya 2 kez daldık)
- Ras Mohammed Milli Parkı, Jackfish Alley
- Ras Mohammed Milli Parkı, Ras Za’atar
- Tiran Adaları, Gordon Reef
- Tiran Adaları, Jackson Reef
- Tiran Adaları, Woodhouse Reef
- Tiran Adaları, Thomas Reef
Dünyanın farklı yerlerinde su altını görme şansım oldu. Tanzanya’da Zanzibar Adasında, Endonezya’da Komodo Milli Parkı’nda, Meksika’da obruklarda, Güney Afrika’da kafes dalışı, İzlanda’da kıtalar arasında… Ancak hem Türkiye’ye bu kadar yakın olup hem bu kadar uygun fiyatlı olup hem de bu kadar zengin su altını görebileceğimiz başka bir nokta yok. Binlerce çeşit balıkla birlikte yüzmek, arada yunusların teknenize eşlik etmesi, rengarenk mercan resifleri, arada bir de köpekbalığına denk gelmek. Benim gibi acemi bir dalışçı için bile mükemmel deneyimler.
Sharm’da dalış yapmasak balıkları göremez miyiz diye de çok soru gelmişti. Pek çok yerde sahilden birkaç metre ilerlediğinizde resifler başlıyor. Şnorkelle dahi yüzlerce çeşit balık görmeniz mümkün. Biz ilk mavi benekli vatozumuzu, kutu balığımızı otelin önündeki resifte gördük mesela.
Ayrıca deniz altını görebilmeniz için altı cam ile kaplanmış tur tekneleri var. Ben denemedim ama onlarla turlamak da ilginç bir deneyim olabilir.
Şarm El Şeyh’te Ne Yenir, Nerede Yenir?
Şarm El Şeyh’te Arap mutfağına dair herşeyi bulabilirsiniz. Kebaplar, falafeller, humuslar, dönerler, baklava ve binbir çeşit tatlı. Bu bölgede mango çok üretiliyor ve çok lezzetli. Bir de tabii ki hurma. Kurusundan daha çok tazesi yeniyor burada ve ben tazesine bayılıyorum.
Deniz kıyısında olmanın bir güzel yanı tabii ki taze balık. Şarm El Şeyh eski şehir merkezinde taze balık seçip pişirtebileceğiniz pek çok restoran var.
Şarm El Şeyh Old Bazaar (eski pazar) bölgesinde Candle adında bir mekan var. Derviş Şovu, müzik, yukarıdan şehir manzarası görebileceğiniz bir yer. Ancak Mısır’a göre fiyatları oldukça yüksek. Bira 6 Usd mesela.
Bir de buralarda çılgınlık halinde herkes nargile içiyor. Çeşit çeşit nargile tütünü satılıyor. Aşırı süslü nargile şişeleri, dükkanları her yerde.
Şarm El Şeyh Gece Hayatı
Sharm El Sheikh’in en popüler noktası Naama Bay. Gece hayatının kalbi de burada atıyor. Hard Rock Cafe’sinden Little Buddha’sına kadar pek çok uluslararası mekanı bulabilirsiniz.
Ayrıca burada masaların üstüne çıkıp dans eden genç erkeklerin olduğu çok fazla mekan var, ne zevk aldıklarını hiç anlamadığım.
Derviş Şov dedikleri renkli kıyafetlerle bizim semazenlere benzeyen erkeklerin gösterileri oluyor. Hepsi aşırı turistik ve yapay geldiği için ben izlememeyi tercih ettim.
Sharm El Sheikh’te Nerede Kalınır?
Sharm El Sheik, Hüsnü Mübarek tarafından yapılan Mısır turizmini kalkındırma projelerinden biri. Dalış turizmi ile canlandırılan bölgede çok sayıda otel seçeneği sunuyor. Bizim kaldığımız otel eski şehir merkezinde çarşıya pazara yürüme mesafesindeki Iber Otel Palace idi. 90’larda yapılmış olan otel retro havası oldukça güzel. Kendi plajı var, saat başı otelin plajından kalkan ücretsiz botlar ile beş dakikada mercanların arasında yüzebiliyorsunuz. Otelin genel müdürü Türk, bizdeki otel kalitesini Sharm’a taşımış diyebilirim.
Sharm’da Naama Bay civarı da alışveriş, yeme-içme seçenekleri ve oteller açısından zengin. Konaklamak için o bölgeye de bakabilirsiniz.
Sharm El Sheikh’e Gitmek için En İyi Zaman?
Ekvatora yaklaştıkça sıcaklığın arttığını söylemeye gerek yok sanırım. Mısır’a bir seyahat planlamak istiyorsanız kesinlikle bizim yaz aylarımıza denk gelmesin. Biz Eylül’de gittiğimiz halde hava sıcaklığı ortalama 35 derece idi.
Sharm’a gitmek için en iyi zaman Ekim-Kasım-Aralık, Mart-Nisan-Mayıs ayları. Bu dönemlerde havalar bize göre tam denize girmek için uygun. Sıcak ama yakıcı değil. Eğer bana serin de olur derseniz, bizde kış yaşanırken Mısır’a gidip denize girebilirsiniz. Deniz suyu sıcaklığı bizim kuzey Ege’de yaz aylarında gördüğünüz seviyelerde olacaktır. Akşamları da üstünüze bir hırka/ceket almanız yeterli olur.
Şarm El Şeyh’ten Ne Alınır?
Buralara kadar geldik, Şarm El Şeyh’ten ne alınır diye soracak olursanız, çeşit çeşit Mısır hediyelik eşyası sizi bekliyor olacak. Firavun veya sfenks heykelleri, parşomenler, renk renk lambalar. Fiyatlar tamamen pazarlık usulü. Mısır’da pazarlık yapmadan taksiye bile binilmiyor, değil alışveriş yapmak. O yüzden ne alırsanız alın ölümüne pazarlık yapmayı unutmayın.
Mısır’dan mango ve lime alabilirsiniz. Mangonun en sertini alıp sebzeliğinizde bekletin. Yemeden önce dışarıda bekletip yumuşayınca yiyin. Sharm’da kaldığım süre boyunca tüm hayatımda yediğim kadar mango yemiş olabilirim.
1 Hafta Sharm El Sheikh Gezisi Kaça Mal Oldu?
1 hafta Mısır’ın incisi Sharm El Sheikh’te dalış ağırlıklı bir tatil yaptık. Uzun zamandır aynı yerde bu kadar uzun süre kalıp beş yıldızlı tatil yapmamıştım. Benim için farklı bir deneyim oldu.
1 haftalık Sharm tatilinin maliyet kalemlerine ve toplam maliyetine gelin birlikte bakalım. Maliyetlerin 21 kişilik grup fiyatları olduğunu hatırlatmak isterim.
- Pegasus Havayollarından aldığım uçak bileti 875 TL idi. Toplam bütçeyi Usd cinsinden vereceğim için bunu da dönüştüreyim, 153 Usd. Mısır vizesi sorunlu olduğu için uçak bileti fiyatları da çok yükselmiyor. Ben Eylül başındaki seyahat için Mayıs’ta bilet almıştım. Gitmeden birkaç hafta önce baktığımda da bilet fiyatları benzerdi.
- Kabusa dönen Mısır vizesi için acente komisyonu ile birlikte kişi başı 345 TL ödedik, yani 60 Usd. Mısır vizesi bu aralar çok sıkıntılı haberiniz olsun.Anemon Turizm aracılığıyla aldık vizemizi.
- 7 gece İber Palace Otel konaklaması için toplam 513 Usd ödedik. Sharm bölgesinde kalınabilecek çok iyi seçeneklerden biri. Hem konumu hem çalışanları hem denizi hem temizliği hem yemeklerinden çok memnun kaldık.
- 5 gün 10 dalış için toplam 222 usd ödedik. Yine dalışlarda Ras Mohammed Ulusal Parkı’na giriş için iki kez 6 usd ödedik yani toplam 234 Usd dalış için ödedik.
- Mısır’da sürekli internetim olsun diye Mısır’dan bir Vodafone hattı aldım. 10 Gb internet paketi ile 12,5 Usd. Vodafone yerine Orange da tercih edebilirsiniz.
- Tabii ki kapı gibi 50 TL yurtdışı çıkış harcı ödedik: 9 Usd.
- Otelimiz herşey dahil olduğu, dalışlarda da teknede öğle yemeği dahil olduğu için dışarda yemeğe para harcamadık. Birkaç kez dışarı çıkıp bir şeyler içtik sadece. O da 10 usd civarı tuttu.
- Ulaşım için yine birkaç kez taksi kullandık. Uzun mesafe 3 usd civarı. Kalabalık olunca bölüşmek paha biçilmez.
1 haftalık gezimizin toplam kişi başı maliyeti 995 Usd tuttu. Yaklaşık 5700 TL’ye dünyanın en güzel su altı dalış noktalarından birinde bol yemeli içmeli eğlenmeli bir tatil geçirdik, hiç fena değil bence 👍
Şarm El Şeyh Havaalanı
Şarm El Şeyh Havaalanı şehir merkezine oldukça yakın. Taksi ile 10 usd civarına Sharm El Şeyh çevresinde bir yerlere ulaşabilirsiniz. Burada da pazarlık şart tabii.
Havaalanına uçuşunuzdan 2 saat yerine 3 saat önce gitmenizde fayda var. Çünkü havaalanında herşey çok yavaş işliyor. Defalarca kontrol noktalarından geçiyorsunuz, üst araması, çanta kontrolü, pasaport numaralarınızın defalarca bir defterlere kaydedilmesi gibi süreçler var. Bu yüzden güvenlik kontrol noktalarında uzun kuyruklar oluşabiliyor. Unutmayın “this is Egypt”.
Şarm El Şeyh, deniz tatili sevenler için adeta bir cennet, şu vize sorunumuz çözülürse sık sık gidilebilecek bir nokta.
Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen
Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen
Yolda Kalın!
4 Yorumlar
Günübirlik tur şirketi seçerken dikkat edin. Bazıları son anda fiyat arttırımı yapabiliyor ya da kafasına göre tur iptal edebiliyor. Özellikle günübirlik Kahire turları için Türkçe konuşan rehber sözü verseler bile olmadığını Kahirede havalimanına indikten sonra öğrenebiliyorsunuz. Bana bunları yaşatıp madur eden Ayhan Cide isimli kişiye de ayrıca dikkat edin..
Gayet aciklayici bir anlatim olmus seyahata gitmeden once faydali bilgiler edindim Tesekkur ederiz .
Harika bir anlatım olmuş . Çok teşekkür ederiz
Çok teşekkürler Muratcım, en hızlı yorum bırakan okuyucumsun 🙂