Seyitgazi; Cüneyt Arkın filmlerinden tanıdığımız, Bizans’a karşı savaşan, Battal Gazi’nin türbesine ev sahipliği yapması ile tanınan, şirin ve küçük bir anadolu ilçesi. Eskişehir’in ilçelerinden biri olan Seyitgazi, pek bilinen, çok ziyaret edilen bir yer olmasa da az bilinen güzellikleri ile yakında adını daha fazla duymaya başlayacağınız yerlerden. Seyitgazi tarafına bir seyahat planlıyorsanız; Seyitgazi’de gezilecek yerler, konumu, ulaşımı, konaklama seçenekleri gibi ihtiyaç duyacağınız pek çok bilgiyi Seyitgazi gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda bulacaksınız, keyifli okumalar!

Seyitgazi'de Gezilecek Yerler
Seyitgazi’de Gezilecek Yerler

Seyitgazi’de Gezilecek Yerler

Seyitgazi’de gezilecek yerler listesi tahmin ettiğinizden, beklediğinizden daha uzun çünkü binlerce yıl boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge. Burası Yazılıkaya Vadisi’nin devamında yer alıyor, yani Dağlık Frigya’dan pek çok eser Seyitgazi çevresinde sizi bekliyor. Seyitgazi’de görülecek yerler sadece Friglerden kalanlarla sınırlı değil, prehistorik dönemden kalıntılar, Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı derken burada tarih ve kültür sevenler için çok fazla gezilecek yer var. Aşağıda Seyitgazi’de gezilecek yerler listesini göreceksiniz, yazının devamında da listede bulunan yerlerin detaylı açıklamalarını bulacaksınız.

  • Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi
  • Selçuklu Hamamı & Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi
  • Santral Park
  • Taşlık Köyü Çiftlik Parkı
  • Melik Gazi Türbesi
  • Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi
  • Nazım Hikmet’in Anıt Mezarı
  • Küllüoba Höyüğü
  • Gerdekkaya Mezar Anıtı
  • Doğanlı Kale
  • Hamamkaya Frig Kaya Mezarı
  • Akpare Kale
  • Bahşeyiş Anıtı
  • Aslanlı Mabet
  • Berberini Kaya Kilisesi
  • Delikli Kaya Nekropolü
  • Asmacık İnleri Kaya Mezarları
  • Fethiye İnlerönü Ören Yeri
  • Seyircek Kale

Detaylı gezi videoları için youtube kanalımı, anlık seyahat paylaşımları için instagram hesabımı takibe almayı unutmayın!

Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, Merkez

Seyitgazi denince herkesin aklına ilk gelen kişi şüphesiz ilçenin adını aldığı Seyit Battal Gazi, ilk gelen yer de Battal Gazi Türbesi’nin içinde bulunduğu etkileyici külliye yapısı.

Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nin bulunduğu tepenin adı Üçler Tepesi, tepeden çok güzel bir Seyitgazi manzarası var. Bu manzara tarih boyunca ilgi görmüş ki, Frigler döneminde burada bir pagan tapınağı olduğu varsayılıyor. Roma döneminde kiliseye/manastıra dönüştürülen tapınak, Selçuklular döneminde külliyeye dönüştürülmüş.

Halk kahramanı olarak bilinen Seyyid Battal Ga­zi, Seyyid adını Hz.Ali’nin soyundan gelmesinden, Battal adını yiğitliğinden, Gazi ünvanını da savaşlardaki kahramanlıklardan almış. Battal Gazi; 740 yılında Arap ordularıyla Doğu Roma arasında yapılan Afyon savaşına katıldığı, Mesih Kalesi önünde yapılan çarpışmada öldüğü ve vasiyeti uyarınca Seyitgazi’deki Üçler Tepesi’ne gömüldüğü kabul ediliyor.

Türbenin yapımına Selçuklular döneminde I.Alaaddin Keykubad’ın annesi Ümmühan Hatun’un kendisini rüyasında görmesi üzerine Seyitgazi’ye gelmesi ile başlanmış. Mezarın bulunmasında yardımı olan Kutlu adlı çobanın türbesi de Çoban Baba (Kutluca) Türbesi adıyla külliye içinde bulunuyor.

Külliyenin merkezinde Battal Gazi’nin türbesi ve cami bulunuyor. Battal Gazi’nin sandukası tam 8,5 metre uzunluğunda, Battal Gazi’nin ihtişamını vurgulamak için böyle bir sanduka yapıldığı tahmin ediliyor. Battal Gazi’nin dillere destan aşkı kral kızı Elenora’nın sandukası ise hemen yanında yer alıyor. Çoban Baba, Ümmühan Hatun ve Ayni Ana külliyedeki diğer türbeler. Külliye Selçuklu döneminde yapılmaya başlansa da günümüzdeki görünümünü Osmanlı döneminde almış, 1511-1517 yıllarında, buraya medrese, aşevi, fırın, Bektaşi tekkesi ve soğuk hava deposu gibi binalar eklenmiş. Külliye ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor, bahçeye girdiğinizde duyduğunuz ney sesi sizi hemen içeriye davet ediyor.

Külliyede görülecek çok yer olsa da Seyitgazi’den aşağıdan/dışarıdan görüntüsü daha bir ihtişamlı. Çok sayıda bacası ile masallardan çıkmış bir yapı gibi Seyitgazi’yi bekliyor.

Selçuklu Hamamı & Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi, Merkez

Selçuklu Hamamı, Seyitgazi şehir merkezinde bulunuyor. Günümüzde Bor ve Etnografya Müzesi olarak kullanılan hamamın Battal Gazi Külliyesi ile aynı dönemde yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Şeyh Sücaeddin-i Veli Dergahı ve Türbesi, Arslanbeyli Köyü

Şeyh Sücaeddin-i Veli Dergahı, Seyitgazi’ye 7 km uzaklıkta bulunan Arslanbeyli köyünde bulunuyor. Şeyh Sücaeddin-i Veli’nin bir kalenderi dervişi olduğu ve on ili imamın sekizincisi olan İmam Rıza’nın torunu olduğu kabul ediliyor. Dergah, 16. yüzyılda kalen­deri merkezi olmaktan çıkmış ve Bektaşi tekkesine dönüşmüş, Alevi-Bektaşilerin önemli merkezlerinden biri olmuş. Cem evininden aşevine kadar pek çok bölümü günümüze sağlam olarak ulaşmış.

Seyitgazi bir zamanlar Anadolu ve Balkanlardaki Kalenderilerin merkeziymiş. Seyitgazi’nin çevresinde önce Kalenderi dervişlerinin, sonrasında da Alevi-Bektaşilerin yerleştiği ünlü tekkeler var. Eğer bu tekkeleri gezmek isterseniz rotanıza; Üryan Baba Tekkesi, Arap Tekke Türbesi‘ni de ekleyebilirsiniz.

Santral Park, Merkez

Seyitgazi şehir merkezinde sadece 2 km mesafede Han yolu üzerinde bulunan Santral Park, eski bir santralin bulunduğu alanda olması nedeniyle bu ismi almış. Yemyeşil devasa bir bahçenin içinde konaklayabileceğiniz ağaç bungalov evler, kamp alanı ve restoran bulunuyor. Bungalov evlerde konaklama fiyatları da oldukça uygun, yazının devamında “nerede kalınır” kısmında fiyat bilgisini görebilirsiniz. Kutlama gibi etkinlikler için de altyapısı bulunuyor, kalabalık organizasyonlar için değerlendirilebilir.

Seyitgazi’ye bu kadar yakın bu kadar güzel, doğa ile iç içe bir alan görmek açıkçası beni şaşırttı. Şu an park alanı Seyitgazi Belediyesi tarafından işletiliyor. İçinde yüzme havuzu da varmış ama ben gittiğimde aktif değildi, gitmeden önce sorabilirsiniz.  0(222) 671 30 17 numaralı telefondan Seyitgazi Belediyesi’ni arayarak bilgi alabilirsiniz.

Taşlık Çiftlik Köyü, Taşlık Köyü

Taşlık Köyü Çiftlik Parkı
Taşlık Köyü Çiftlik Parkı

Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Seyitgazi Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen “Taşlık Çiftlik Köyü Projesi”, bölgedeki turizm ve tarım faaliyetlerini desteklemek için ortaya çıkmış bir proje. 22 Ağustos 2023 tarihinde açılışı yapılan alan hem Seyitgazi’de yaşanlar hem de bölgeyi ziyarete gelenler için tasarlanmış bir alan. Proje alanı Seyitgazi’ye 13 km mesafede Taşlık Köyü girişinde yer alıyor.

Taşlık Çiftlik Köyünde; çilek ve sebze serası, tavuk kümesi, çocuk ve sokak oyunları alanları, yürüyüş ve hatıra yolu, yemek salonu, kamp alanı, atölye alanları, dede-torun hobi bahçesi, eğitim çadırı gibi çeşitli etkinlik alanları bulunuyor.

Melik Gazi Türbesi, Doğançayır Köyü

Anadolu’da kurulan ilk Türkmen beyliklerinden biri olan Danişmendliler’in kurucusu Danişmend Gazi 1105 yılında vefat eder. En büyük oğlu olan Emir (Melik) Gazi onun yerine geçer ve yaklaşık 30 yıl boyunca Danişmendlere hükümdarlık yapar. Bazı kaynaklar Melik Gazi’nin Seyitgazi ilçesinin Arabviran Karyesiyle Çukur Ağıl Karyesi arasında bulunan bir toprak kale civarında vefat ederek defnedildiğini kaydeder. Ancak Melik Gazi’nin Malatya’da vefat edilerek Kayseri’nin Melik Gazi Köyü’ndeki türbeye defnedildiği biliniyor. Seyitgazi’nin Doğançayır Köyü’nde bulunan türbe, Melik Gazi’nin kutlu adını yaşatmak üzere yapılmış bir türbe, Anadolu’da başka şehirlerde de bu şekilde türbeleri bulunuyor.

Nazım Hikmet’in Anıt Mezarı, Doğançayır Köyü

Türkiye’de Nazım Hikmet’in ilk anıt mezarının yapıldığı yer Seyitgazi’nin Kırkız Dağı eteklerinde bulunan Doğançayır beldesi. 650 yıllık bir geçmişi olan belde Eskişehir’de bulunan en büyük Alevi-Bektaşi yerleşimi olması ile biliniyor.

2001 yılında açılışı yapılan anıt mezar, ünlü şairin “Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni” vasiyeti üzerine bir çınar ağıcının gölgesine anıt mezar yapmışlar. Doğançayır halkı, Nazım Hikmet Ran’ın mezarının beldelerine taşınması kararını almış. Kültür Bakanlığına iki kez başvurarak, şairin mezarının beldelerine taşınmasını istemişler ancak olumlu bir sonuç alamamışlar. Nazım’ın “Vasiyet” şiirini bilmeyenler ve tekrar okumak isteyenler için aşağıda paylaşıyorum;

VASİYET
Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü,
ölürsem kurtuluştan önce yani,
alıp götürün
Anadolu’da bi köy mezarlığına gömün beni,

Hasan beyin vurdurduğu ırgat Osman yatsın bir yanımda
ve çavdarın dibinde toprağa çocuklayıp
kırkı çıkmadan ölen şehit Ayşe öbür yanımda.

Traktörle türküler geçsin alt başından mezarlığın
seher aydınlığında taze insan, yanık benzin kokusu,
tarlalar ortamalı, kanallarda su,
ne kuraklık, ne candarma korkusu.
Biz bu türküleri elbette işitecek değiliz,
toprağın altında yatar upuzun
çürür kara dallar gibi ölüler,
toprağın altında sağır, kör, dilsiz.
Ama bu türküleri söylemişim ben,
                  daha onlar düzülmeden
duymuşum yanık benzin kokusunu
traktörlerin resmi bile çizilmeden.

Komşulara gelince,
şehit Ayşe’yle ırgat Osman,
çektiler büyük hasreti sağlıklarında
belki farkında bile olmadan.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani,
öylece gibi de görünüyor
Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni
ve de uyarına gelirse
                  tepemde bir de çınar olursa
                  taş maş da istemez hani.

NAZIM HİKMET
(1953)

Küllüoba Höyüğü, Yenikent Köyü

Küllüoba Höyüğü
Küllüoba Höyüğü

Seyitgazi İlçesi’nin 15 km kuzeydoğusunda ve Yenikent Köyü’nün 1.3 km güneyinde yer alan Küllüoba Höyüğü, Batı Anadolu’nun ilk şehirleşmesi olması, dünyada saptanabilen en eski ağrı kesici kalıntılarının bulunması, Anadolu’nun Kuzey Suriye ve Mezopotamya ile ticaret gibi dünya tarihi için önemli bulguların keşfedildiği bir yer. Bu nedenle tüm Anadolu tarihi için kritik bir önem ve değere sahip bir höyük.

Küllüoba Höyüğü ile ilgili detaylı bilgi almak için Küllüoba Höyüğü yazıma mutlaka göz atın.

Dağlık Frigya Kalıntıları

Seyitgazi, Yazılıkaya Vadisi’nin içinde yer alıyor. İlçe sınırları içinde Dağlık Frigya’nın pek çok kalıntısı bulunuyor. Aşağıdaki listede en çarpıcı olan Gerdekkaya Mezar Anıtı, Doğanlı Kale ve Aslanlı Mabet mutlaka görülmesi gerekenlerin başında yer alıyor.

  • Çukurca Köyü yakınlarında bulunan etkileyici Gerdekkaya Mezar Anıtı,
  • Friglerin savunma amaçlı kullandıkları meşhur kale kollarından biri olan Doğanlı Kale,
  • Gerdekkaya’ya 500 metre mesafede bulunan Hamamkaya Frig Kaya Mezarı,
  • Çukurca Köyü yakınlarında bir Frig Kalesi olan Akpare Kale,
  • Gökçebahçe Köyü yakınlarındaki yöre halkı tarafından “Bahşiş Çeşmesi” olarak bilinen Bahşeyiş Anıtı,
  • Kümbet Köyü’nde yer alan Aslanlı Mabet, gitmişken Himmet Baba Türbesi’ne de uğrarsınız,
  • Kümbet-Asarkale arasında bulunan Berberini Kaya Kilisesi,
  • Kümbet Köyü’nün yakında bulunan Roma soylularına ait anıt mezar olan Delikli Kaya Nekropolü,
  • Kümbet Köyü yakınlarında bulunan Asmacık İnleri Kaya Mezarları,
  • Fethiye Köyü yakınlarında Frig, Roma ve Doğu Roma izleri taşıyan Fethiye İnlerönü Ören Yeri,
  • Büyükyayla Köyü yakınlarında yüksek bir tepe üzerinde lahit mezarların bulunduğu Seyircek Kale vadi boyunca görebileceğiniz yerler.

Seyitgazi’ye gelirseniz sadece Battal Gazi Türbesi’nin görüp dönmeyin, Friglerin muhteşem eserlerinin bulunduğu Yazılıkaya Vadisi ve prehistorik döneme dair ışık tutan Küllüoba Höyüğü mutlaka görülmesi gereken yerler. Seyahat planı yaparken zamanınızı geniş tutmayı unutmayın!

Seyitgazi Gezi Rehberi

Seyitgazi’de gezilecek yerleri anlattığıma göre artık nerede, nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenir gibi sorularınıza cevap olacak Seyitgazi gezi rehberi bölümüne geçebiliriz.

Seyitgazi Nerede, Nasıl Gidilir?

Seyitgazi Nerede
Seyitgazi Nerede

Seyitgazi, Eskişehir merkezin güneydoğusunda, merkeze 43 km mesafede yer alıyor. Seyitgazi’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.

Toplu taşıma ile Seyitgazi’ye gelmek isterseniz; Eskişehir merkezden Seyitgazi’ye her gün düzenli otobüs seferleri düzenleniyor.

Özel aracınız ile gelmek isterseniz; yaklaşık 45 dakikada Eskişehir’den Seyitgazi’ye ulaşabilirsiniz. Çevrede gezilecek, görülecek yerlerin hakkını verebilmek için tavsiyem kendi aracınız ile Seyitgazi’ye gelmeniz olur.

Seyitgazi’de Nerede Kalınır?

 Santral Park içindeki bungalov evler
Santral Park içindeki bungalov evler

Seyitgazi şehir merkezinde belediyenin işletmesi olan Santral Park içinde bungalov evler bulunuyor. Bungalovların 2023 fiyatları ev başına 900 TL idi. Evin içinde banyosu tuvaleti var, çok güzel yemyeşil bir bahçe içinde, önünden dere akıyor. Dilerseniz aynı yerde çadır da kurabilirsiniz, 2023 çadır fiyatı da 150 TL idi. Gitmeden önce 0532 766 6600 numaralı telefonu arayarak rezervasyon yaptırmanız lazım, kalabalık gruplar konakladığı için yer olmayabilir.

Merkezden biraz uzaklaşabiliriz derseniz; Çukurca Köyü’nde bulunan Midas Han bir diğer konaklama seçeneği. Eski bir konak otele dönüştürülmüş. Buraya da önceden rezervasyon yapmanız gerekiyor. Midashan.com adresinden inceleyebilirsiniz.

Seyitgazi’de Ne Yenir?

Seyitgazi'de Ne Yenir?
Seyitgazi’de Ne Yenir?

Seyitgazi bir zamanlar Eskişehir’in buğday ambarı olarak anılıyormuş, bu nedenle özellikle hamur işleri konusunda iddialılar. Cevizli ekmek, haşhaşlı ekmek, mercimekli bükme gibi yiyecekleri Seyitgazi’deki fırınlarda bulabilirsiniz.

Nerede oturalım derseniz, Seyitgazi şehir merkezindeki meydanda ve Battal Gazi Külliyesi’nin bulunduğu tepede belediyeye ait işletmeler var. Hem fiyatları uygun, hem temiz hem de lezzetli basit yiyecekler bulabilirsiniz. Özellikle külliyedeki kafede oturup dondurma yiyip Seyitgazi manzarasını izlemek çok keyifli oluyor.

Detaylı gezi videoları için youtube kanalımı, anlık seyahat paylaşımları için instagram hesabımı takibe almayı unutmayın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın