Eskişehir; Anadolu’nun gezmesi, vakit geçirmesi en keyifli şehirlerinden biri; öğrenci şehri olarak isim yapmış, Yılmaz Büyükerşen’in elinin değmesi ile sanat ve müzeler şehri olarak namını güncellemiş, gezmesi kolay, gezilecek yeri bol bir şehir. Eğer eşsiz şehir Eskişehir’i keşfetmeyi düşünüyorsanız, işte size unutulmaz bir Eskişehir gezi deneyimi için ihtiyacınız olacak tüm bilgileri bulabileceğiniz Eskişehir gezi rehberi. Eskişehir’de gezilecek yerler, Eskişehir’de ne yenir, nerede yenir, Eskişehir’de konaklama seçenekleri ve çok daha fazlasını bu yazıda bulacaksınız, keyifli okumalar!

Eskişehir'de Gezilecek Yerler & Eskişehir Gezi Rehberi
Eskişehir’de Gezilecek Yerler & Eskişehir Gezi Rehberi

Eşsiz Şehir Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Eskişehir, başta müzeleri ve Porsuk Çayı kıyısındaki sosyal hayatı olmak üzere Türkiye’de gezilecek en güzel şehirlerden biri. İster günübirlik, ister hafta sonu, isterseniz çok daha fazla zaman ayırarak Eskişehir’de farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.

Eşsiz Şehir Eskişehir
Eşsiz Şehir Eskişehir^de Gezilecek Yerler

Eskişehir’de Gezilecek Yerler Haritası

Aşağıda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu Eskişehir turistik haritası yer alıyor. Eskişehir’de gezilecek yerleri ve önemli noktaları bu harita üzerinde görebilirsiniz.

Eskişehir Turistik Haritası
Eskişehir Turistik Haritası

Sizler için Google Haritalar uygulamasını kullanarak ben de bir “Eskişehir gezilecek yerler haritası” hazırladım. Aşağıdaki görsele tıklayarak haritanın detaylarına ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki haritada bulunan yerleri aşağıda detaylıca anlatmaya çalıştım, okumaya devam edin’

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri
Odunpazarı Evleri

Odunpazarı bölgesi, Eskişehir’in turistik merkezi diyebiliriz. Odunpazarı Evleri arasında dolaşırken, neredeyse tamamı restore edilmiş eski konaklar arasında yürüyüş yaparken, kendinizi tarihte bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz. Tarihi ve kültürel zenginlikleri, birbirinden ilginç ve güzel müzeleri, konaklama, alışveriş ve yeme-içme seçenekleri ile Eskişehir’de gezilecek yerler listesinin başında yer alıyor. Odunpazarı Evleri, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor.

Eskişehir Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Türkiye’nin ilk balmumu heykeller müzesi olan bu yer, Eskişehir’in ilginç turistik noktalarından biri. Ünlü kişiliklerin balmumu heykellerini görmek ve onlarla fotoğraf çektirmek için bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Ben gitmedim ama Eskişehir’de önünde sıra olan nadir müzelerden biri, kalabalığa hazır olun.

OMM – Odunpazarı Modern Müze

OMM
OMM

Odunpazarı Bölgesi’nde dikkat çeken dış mimarisi ile modern sanat sevenlerin mutlaka uğraması gereken bi yer Odunpazarı Modern Müze (OMM). Müze tasarımı ile dikkat çekiyor demiştim, dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi olan Kengo Kuma and Associates (KKAA) tarafından tasarlandı. Tasarımın uygulaması ise mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından yapıldı ve ortaya bu etkileyici müze binası çıktı. Dünyaca ünlü sanat yayınlarından biri olan ARTnews tarafından son yüzyılın en iyi 25 müze binası kabul edilmiş OMM, daha ne diyelim!

Müzenin içinde sabit ve dönemsel sergiler oluyor, bu nedenle gitmeden önce hangi etkinliklerin/sergilerin olduğunu kontrol etmenizde fayda var.

Müze girişi ücretli ve Müzekart geçerli değil.

Müzenin ziyaret gün ve saatleri aşağıda;

  • Pazartesi: KAPALI
  • Salı: 10:00–18:00
  • Çarşamba: 10:00–20:00
  • Perşembe: 10:00–18:00
  • Cuma: 10:00–18:00
  • Cumartesi: 10:00–18:00
  • Pazar: 11:00–18:00

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan, 1850’lerde şehir dışından gelen pazarcı, gezgin, köylülerin hem kendileri hem de hayvanlarının konaklaması için inşa edilmiş bir han. Handa bulunan çay evi sayesinde sadece yabancılar değil Odunpazarı sakinleri olan oduncular da buraya gelirmiş. Tavafçı Hanı, Odunpazarı Hanı gibi farklı isimlerle anılmış ama zamanla kullanım dışı kalmış ve harabeye dönmüş. 2005-2006 yılında han restore edilerek lületaşının tanıtımı amacıyla kullanımaya başlanmış. Atlıhan El Sanatları Çarşısı bugün yöresel el işi ürünler, lületaşı hediyelikler bulabileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz bir yer. Odunpazarı sokaklarında dolaşırken buraya da mutlaka uğrayın.

Oya Müzesi

Oya Müzesi
Oya Müzesi

Odun Pazarı’ndaki en büyük konaklardan biri olan Demirler Konağı, metruk haldeyken Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek İmren Erşen Oya Müzesi olarak hizmete açılmış. İmren Erşen’in 8500 parçadan oluşan oya koleksiyonunun sergilendiği müzede düğün, sünnet gibi geleneklerle oyanın bağlantısını da görmek mümkün.

2024 yılı Oya Müzesi giriş ücreti yetişkin 50 TL, öğrenci 30 TL Müzekart geçerli değil.

Hamam Müzesi

Hamam Müzesi
Hamam Müzesi

Odunpazarı bölgesindeki müzelerden biri de Hamam Müzesi, Eskişehir hamam kültürünün anlatıldığı müzede canlandırmalar ve dijital ekranlardan hamamlar hakkında pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Müzeye girdiğiniz andan itibaren mis gibi sabun kokusu ise müzenin etkisini iki katına çıkarmış.

2024 yılı Hamam Müzesi giriş ücreti 50 TL, Müzekart geçerli değil.

Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Odunpazarı’nın simge yapılarından biri de mimari olarak etkileyici bir yapı olan Kurşunlu Camii. Caminin külliyesi içinde kervansaray, şadırvan, hinakah ve sıbyan mektedi bulunuyor. Bu büyük kompleksin içinde Lületaşı Müzesi, lületaşından yapılan ürünler, ebru sanatı ve cam üfleme sanatı örnekleri ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz El Sanatları Çarşısı, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi ve Sıcak Cam Üfleme Atölyesi bulunuyor.

Kurşunlu Camii - El Sanatları Çarşısı
Kurşunlu Camii – El Sanatları Çarşısı
Kurşunlu Cami ve Külliyesi
Kurşunlu Cami ve Külliyesi

Eskişehir, dünyaca ünlü lületaşı ile de tanınır. Lületaşı, şehre özgü bir mineraldir ve burada işlenerek takı ve süs eşyaları haline getiriliyor. Eskişehir Lületaşı Müzesi’ni ziyaret ederek bu eşsiz taşın tarihini ve işlenme sürecini yakından görebilirsiniz.

Odunpazarı Gezilecek Yerler Haritası

Odunpazarı Haritası
Odunpazarı Haritası

Odunpazarı bölgesi tam bir müze cenneti, benim burada sayamadığım bir sürü müze var. Cam Müzesi, Moda Müzesi, o müzesi, bu müzesi… Tek günde hepsini gezip bitirmeniz mümkün değil, o yüzden gitmeden Odunpazarı Belediyesi’nin gezi rehberi sayfasını inceleyip ilginizi çeken müzeleri seçmenizi ve Eskişehir gezi planınızı ona göre yapmanızı öneririm.

Porsuk Çayı & Adalar

Porsuk Çayı & Adalar
Porsuk Çayı & Adalar

Eskişehir’in simgelerinden biri olan Porsuk Çayı, şehrin ortasından geçiyor ve etrafında birçok aktivite bulunuyor. Çay kenarında yürüyüş yapabilir, yaz aylarında çimlere oturup piknik yapabilir, kafelerde oturup manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, Porsuk Çayı’nda gondol turu, tekne turu gibi aktivitelere katılabilirsiniz.

Porsuk Çayı’ndaki gezinti gondolları Eskişehir’e “Türkiye’nin Venedik’i” ünvanını bile kazandırdı. Hemen Adalar Bölgesi’nin başlangıcında belediyenin gondol durağı bulunuyor. 2023 yılı fiyatlar şöyle idi; 10 dakikalık gondol gezisi için 4 kişilik gondol fiyatı 200 TL. İster 4 kişi binin ister tek kişi gondol fiyatı sabit.

Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi
Haller Gençlik Merkezi

Eskişehir’in merkezinde eski bir han olan Haller Gençlik Merkezi bugün içinde çok sayıda kafe ve restoranı ile gençlerin buluşma mekanı olmuş. Tarihi dokusu korunduğu için özellikle içeriden görüntüsü çok güzel. Kafelerin yanı sıra hediyelik eşya dükkanları da var. Bir şeyler içmek için mola vermeyi düşünebilirsiniz, akşam saatlerinde daha hareketli oluyor.

Doktorlar Caddesi

Doktorlar Caddesi için Eskişehir’in İstiklal Caddesi diyebiliriz. Eskişehir’e gidip yolu bu caddeden geçmeyen yoktur sanırım. Ortasından tramvay geçiyor, sağlı sollu mağazalar, kafeler, ne ararsanız bulabileceğiniz, hemen birkaç adım sonra Adalar’a ışınlanabileceğiniz mükemmel bir cadde. Bir ucunda AVM, bir yanında Porsuk ne güzel bir caddesin sen…

Hamam Yolu Caddesi

Hamamyolu Caddesi
Hamam Yolu Caddesi

Hamam Yolu adı üstünde Eskişehir’in meşhur hamamlarından adını almış. Bugün yol üzerinde hamamlar olsa da artık ticaretin döndüğü yer burası. Aklınıza gelebilecek her şeyi bulabileceğiniz dükkanlardan alışveriş yapmasanız da bir yürüyüş yapıp Eskişehir’in günlük yaşantısına şahit olmanızı öneririm.

Tülomsaş Müzesi & Devrim Arabaları

Devrim Arabası
Devrim Arabası

Tülomsaş Müzesi’nin en önemli eseri şüphesiz 1961 yılında, 129 günde Eskişehir’de üretilen dört devrim arabasından birinin sergileniyor olması. Büyük bir özveri ile, zamanının en iyi donanımı ile yapılan bu araçların, maalesef talihsiz bir sunum hatası nedeniyle, üretimlerine devam edilmemiş.

Behiç Erkin
Behiç Erkin

Ben müzeyi yine gözlerim dolarak gezdim. Müzede sadece Devrim Arabaları değil, Anadolu’daki demiryollarının gelişimine dair de pek çok sergi alanı bulunuyor. Anadolu’nun demir ağlarla örülmesinde büyük emeği geçen ve 10. yıl marşına bu satırların girmesine sebep olan demiryollarının kurucusu ve ilk genel müdürü Behiç Erkin Bey’i de bu müze sayesinde tanımış oldum. Sizlerin de tanıması için müzedeki metni aynen paylaşıyorum:

Tülomsaş Müzesi
Tülomsaş Müzesi

Tülomsaş Müzesi’nin Devrim Arabası’nın bulunduğu bahçesine giriş ücretsiz. Bahçesinin tamamını ücretsiz gezebilirsiniz. Müzenin bina kısmına girmek için giriş ücreti 2024 yılı için tam 15 TL, öğrenci 10 TL.

Devrim Arabaları
Devrim Arabaları

Devrim Arabaları’nın yapılış hikayesinin anlatıldığı aynı adı taşıyan çok etkileyici bir Türk filmimiz var. İzlemediyseniz mutlaka izlemenizi öneririm.

TCDD Müzesi

TCDD Müzesi
TCDD Müzesi

Eskişehir tren garının hemen yanında şirin bir TCDD Müzesi bulunuyor. Lokomotif üreten bir şehir olan Eskişehir’de eski kara trenlerden vagonlara trenle ilgili pek çok malzeme bulabileceğiniz bir yer. Ben gideli yıllar oldu ve o zaman giriş ücretsizdi, umarım hala öyledir.

Not: Fotoğrafı ütüyle çekmedik, o zamanlar telefonla çekilen fotoğraflar böyle idi 🙂

Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir’in tek arkeoloji müzesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Odunpazarı bölgesine yürüme mesafesinde sokak arasında bir yerde bulunuyor. Müzede Frig Vadileri‘ndeki buluntulardan Eskişehir ve çevresinde bulunan pek çok höyüğe ait buluntular sergileniyor. Oldukça büyük bir müze olmasına rağmen “keşke daha fazlası sergilenseydi” demeden edemiyor insan gezerken. Müze çıkışında güzel bir kafeterya var, fiyatlar uygun, ortam keyifli. Müzeyi gezdikten sonra bir mola vermek için güzel bir yer.

Kazılarına katıldığım Küllüoba Höyüğü‘nden çıkarılan bazı buluntular da müzenin ikinci katında sergileniyor.

Müze girişi ücretli, Müzekart geçerli.

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Sazova Park
Sazova Park

Eskişehir’in Disneyland’ı olarak anılan Sazova Park, özellikle çocuklu aileler için Eskişehir’e gelme sebebi. Devasa bir park alanı içinde en popüler olan nokta Disneyland şatosuna benzeyen Masal Şatosu olsa da Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içerisinde Kalyon Gemisi, Bilim Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi, Hayvanat Bahçesi, Eti Su Altı Dünyası, Minyatür Eserler alanları yer alıyor. Sadece çocuklar değil büyükler için de eğlenceli pek çok seçenek var. Sazova Parkı’na en az birkaç saat ayıracak şekilde Eskişehir planı yapmanızı öneririm.

Kent Park

Kent Park
Kent Park*

Eskişehir’de plaj var desem? Evet, yanlış okumadınız, Eskişehir’in merkezinde 300 bin metrekarelik bir alana yayılmış olan Kent Park’ta açık ve kapalı yüzme havuzları, Türkiye’de bir ilk olan yapay plaj, restoranlar, ata binme alanları var. 350 metre uzunluğundaki yapay plaj, Eskişehir gibi denize kıyısı olmayan bir şehre deniz keyfini getirmesi ile müthiş bir deneyim yaratıyor.

* Fotoğraf Eskişehir Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden alınmıştır.

Frig Vadisi

Frig Vadisi - Yazılıkaya
Frig Vadisi – Yazılıkaya

Eskişehir’in kadim tarihinin en gözle görülür, elle tutulur ispatı Dağlık Frigya olarak bilinen Yazılıkaya Midas Anıtı’nı merkez alan ve Frigya’nın dini merkezi çevresinde konuşlanmış olan Frig eserleri. Frigya; Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illerimizi içeren geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Frigya’nın Eskişehir sınırlarında kalan bölümünü ise Friglerin dini merkezi olan Yazılıkaya’yı merkez alıyor ve çevresinde muhteşem güzellikte Frig kalıntıları bulunuyor. Sadece Dağlık Frigya’yı hakkıyla gezmek için en az iki gün ayırmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Frigya’nın farklı bölgelerini birkaç kez gezmiş biri olarak söyleyebilirim ki Yazılıkaya Midas Anıtı, Anadolu’daki en etkileyici anıtlardan biri.

Eskişehir Frigya Rotası: Yazılıkaya Vadisi yazıma mutlaka göz atın.

Eskişehir Frigya rotasında gezilecek yerler aşağıdaki haritada yer alıyor.

Seyitgazi Türbesi

Seyitgazi Türbesi
Seyitgazi Türbesi

Türk filmlerinden tanıdığımız Battal Gazi’nin türbesi Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunuyor. Türbe bir külliye içinde bulunuyor ve Seyitgazi’nin Türbesi’nin yanı sıra Çoban Baba, Ümmühan Hatun ve Ayni Ana Türbeleri yer alıyor. Seyitgazi’ye gitmişken Seyitgazi’de gezilecek yerler listesine de bir göz atmanızı öneririm.

Küllüoba Höyüğü

Küllüoba Höyüğü
Küllüoba Höyüğü

Seyitgazi İlçesi’nin 15 km kuzeydoğusunda ve Yenikent Köyü’nün 1.3 km güneyinde yer alan Küllüoba Höyüğü, Batı Anadolu’nun ilk şehirleşmesi olması, dünyada saptanabilen en eski ağrı kesici kalıntılarının bulunması, Anadolu’nun Kuzey Suriye ve Mezopotamya ile ticaret yapması gibi dünya tarihi için önemli bulguların keşfedildiği bir yer. Bu nedenle tüm Anadolu tarihi için kritik bir önem ve değere sahip bir höyük.

Küllüoba Höyüğü ile ilgili detaylı bilgi almak için Küllüoba Höyüğü yazıma mutlaka göz atın.

Sakaryabaşı’nda Dalış

Eskişehir’de sürprizler bitmiyor, deniz olmayan şehirde plaj varsa dalış neden olmasın! Bu dalış bildiğiniz deniz dalışları gibi değil, nehir dalışı. Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olan Sakaryabaşı Eskişehir’in Çifteler ilçesinde bulunuyor. Sakaryabaşı’nda tüplü dalış yapılabiliyor. Çok bilinen bir yer olmasa da tatlı suda daha önce birkaç kez dalış tecrübesi yaşamış biri olarak çok farklı bir deneyim olduğundan eminim, henüz Sakaryabaşı’nda dalmadım ama yapılacaklar listemde var! Sakaryabaşı’ndaki dalış noktaları; Gökgöz, Karaburgu, Kırkkız ve Başkurt. Burada dalış yaptıktan sonra o deneyime özel bir blog yazısı mutlaka yazarım, takipte kalın!

Eskişehir’e Gitmek için En İyi Zaman

Odunpazarı
Odunpazarı

Eskişehir karasal iklimin sonuna kadar yaşandığı bir şehir, yani, yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı. Bu nedenle Eskişehir’e gitmek için en iyi zaman kesinlikle bahar ayları. İlkbahar veya sonbahar farketmez, siz hangisine uyabiliyorsanız. Baharda da gitseniz gece-gündüz sıcaklık farklarının yüksek olduğunu unutmayıp ona göre yanınıza kıyafet almanız iyi olur.

Ben Eskişehir’e her mevsimde gittim, kışında üşüdüm, yazında yandım ama bu her halini sevmeme engel olmadı. Yani siz ne zaman müsaitseniz o zaman gidin, çok da kendinizi kısıtlamayın.

Eskişehir’i Gezmek için Kaç Gün Gerekli?

Eskişehir’e geldiğinizde sadece şehir merkezini gezecekseniz ve gezeceğiniz müzeleri önceden seçtiyseniz iki gün hızlı bir gezi için yeterli olur. Ancak gelmişken Frigya’ya gidelim, Seyitgazi’yi görelim, Sakaryabaşı’nda dalalım derseniz süreyi bir haftaya kadar uzatmaya hazır olun. Hepsini tek seferde yapmanız gerekmiyor tabii, ikişer günlük birden fazla Eskişehir gezisi ile Eskişehir’de gezilecek yerlerin hepsini üç seferde görmek de bir seçenek.

Eskişehir için İki Günlük Gezi Rotası Önerisi

Eskişehir gezi rotası
Eskişehir gezi rotası

Eskişehir’e özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlerden trenle gelenler genellikle iki günlük hafta sonu rotası yapıyorlar, ben de o hafta sonu gezginleri için bir rota hazırlamak istedim, umarım faydalı olur.

Eskişehir Gezisi – 1. Gün: Adalar’da kahvaltı ile güne başlayın, Porsuk Çayı’nda gondol turu ile güne devam edin. Tülomsaş Müzesi ve Devrim Arabalarını görüp TCDD Müzesi’ni gezdikten sonra Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli’ni görün (ben bu heykeli çok seviyorum), Doktorlar Caddesi ve Hamamyolu’nda yürüyüş ve alışveriş, günü Haller Gençlik Merkezi veya Barlar Sokağı’nda noktalayabilirsiniz. Öğle yemeği için Papağan’da Çi Börek veya Abdülselam Balaban Kebap’ta Balaban Kebap yiyebilirsiniz.

Eskişehir Gezisi – 2. Gün: Odunpazarı’nda bulunan Ayten Usta Aynalı Kahve’de kahvaltı ile güne başlayın. Odunpazarı’nda gezmek istediğiniz müzeleri görüp Odunpazarı sokaklarının tadını çıkarın. Öğle yemeği için Kırım Tatar Kültür Çi Börek Evi’nde çi börek yiyip kısa bir yürüyüş ile Eti Arkeoloji Müzesi’ne ulaşın. Günün geri kalanını Sazova Park’ta geçirmek için bir otobüse binmeniz yeterli. Akşama kalıyorsanız Porsuk Konuk Evi veya Varuna Gezgin’in mekanlarından birinde günü bitirebilirsiniz.

Eskişehir gezi rotası çok içime sindi, gidip bu şekilde Eskişehir’i tekrar gezesim geldi çünkü ben her gidişimde başka bir yerlerini parça parça gezdim hep.

Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir Eti Müzesi
Eskişehir Eti Müzesi

Eskişehir’de gezilecek yerleri bitirdiğimize göre artık diğer detaylara geçebiliriz; Eskişehir’de ne yenir, nerede yenir, nerede kalınır, nasıl gidilir, şehir içi ulaşım gibi Eskişehir gezinize dair ihtiyacınız olacak tüm bilgiler Eskişehir gezi rehberi bölümünde, okumaya devam!

Eskişehir’de Ne Yenir, Nerede Yenir?

Eskişehir mutfağı, zengin ve lezzetlidir. Eskişehir’e geldiyseniz yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmemelisiniz. Meşhur Eskişehir çi böreği, Balaban kebabı ve met helvası gibi tatların yanı sıra Eskişehir’in yerli zincirleri ve restoranlarına da bir şans vermeyi düşünebilirsiniz.

Çi Börek

Çi Börek
Çi Börek

“Eskişehir’de ne yenir?” denince bir Tatar yemeği olan ve genelde yanlış olarak “çiğ börek” dediğimiz çi börek ilk akla gelen yiyecek. Bol yağda kızatılan kıymalı bir börek olan çi börek -başıma bir yer gelmeyecekse- benim favori yemeğim değil. Eskişehir’de farklı yerlerde denedim ama bana fazla yağlı geliyor. Siz yine de Eskişehir’e gitmişken tadına bakın mutlaka. Nerede tadına bakalım derseniz; Adalar’a yakın Papağan, Odunpazarı’nda ise Kırım Tatar Kültür Çi Börek Evi pişman etmez.

Balaban Kebap

Eskişehir’e kaç kez gittim hatırlamıyorum ama Balaban Kebap denemeden dönmeyi başardım. Pide, köfte, tereyağı, sos ve yoğurt ile yapılan köfteli iskender gibi görünen bir kebap. Balaban Kebap nerede yenir?; Abdülselam Balaban Kebap veya Fahrettin Usta Balaban Kebap önerilen yerler.

Met Helva

Met Helvası
Met Helvası

Met Helva, Eskişehir’e özgü lezzetlerden bir diğeri, sıkıştırılmış pişmaniyeye benzeyen bir görüntüsü ve tadı var. Bu tarz şekerli helvaları seviyorsanız tadına bakın mutlaka. Nereden bulacağız derseniz; Tanınmış Helvacı, Kurtuluş Kuruyemiş gibi pek çok tatlıcı var, onlardan birinde deneyebilirsiniz.

Talkan Kurabiyesi

Talkan Kurabiyesi
Talkan Kurabiyesi

Eskişehir dışında hiç görmediğim lezzetlerden biri. de Talkan Kurabiyesi. Leblebi tozu ile yapılmış olan bu kurabiye oldukça hafif ve lezzetli. Ben Kurtuluş Kuruyemiş’ten almıştım, pek çok yerde bulabilirsiniz.

Mercimekli Bükme

İlk Afyonkarahisar’da yiyip bayıldığım, bulduğum her yerde mutlaka tadına baktığım bir lezzet mercimekli bükme. Mercimekli börek gibi düşünebilirsiniz, iri sarılmış yufkanın içinde mercimekli bir iç oluyor. Eskişehir’deki fırınların çoğunda bulabilirsiniz, bulunca kaçırmayın, affetmeyin, yiyip beğenince kulaklarımı çınlatın.

Varuna Gezgin

Varuna Gezgin

Eskişehir’den bahsedip de Türkiye’nin ilk gezgin kafesi olan Varuna Gezgin’den bahsetmemek olmaz. İlk şubesini Eskişehir’de açan Varuna Gezgin’in bugün İstanbul, Ankara, İzmir’de şubeleri, Eskişehir’de birden fazla yeri var. Kurucusu Murat Fıçıcı, ilk kafeyi açıp dünyanın farklı yerlerinden içkiler ve yemekler ile menüyü hazırlıyor, dünyadan topladığı eşyalarla da dekorasyonu, en güzel yanı ise çoğu üniversite öğrencisi olan çalışanlarını dünyanın bambaşka coğrafyalarına seyahate göndermesi. Konsept tuttu, benzerleri ortaya çıktı ama bizim gönlümüzde yeri başkadır.

Pino Hamburger

Pino Hamburger
Pino Hamburger

Eskişehir’in yerel hamburger zinciri Pino benim Eskişehir’de sevdiğim yerlerden çünkü bu yerel ruhu yaşattığını düşünüyorum. Rus salatası ile yaptıkları Pino Burger favorim. Fiyatları uygun, Eskişehir’in pek çok yerinde şubesi var.

Porsuk Konuk Evi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işletmesi olan Porsuk Konuk Evi’ne nerede kalınır bölümünde de yer vermiştim, burada da veriyorum çünkü giriş katındaki restoranı tam bir Pera Palas havası taşıyor, yemekler çok lezzetli ve fiyatlar çok uygun. Lüks otelde esnaf lokantası faturası ödemek gibi… Önceden rezervasyon şart.

Adalarda Kahvaltı

Travellers Cafe
Travellers Cafe

Eskişehir’e geldiyseniz mutlaka Adalar’da kahvaltı etmeniz lazım. Serpme kahvaltı veren bir sürü mekan var ve bence aşağı yukarı hepsinde içerikler ve lezzet benzer. Travellers Cafe, Kahv6, Acıktım Kafedeyiz bu formatta servis veren yerlerin sadece bir kaçı. Daha esnaf usüklü bir yer arıyorsanız Doyuran Kahvaltı Salonu’na bir şans verebilirsiniz.

Adalar'da Kahvaltı
Adalar’da Kahvaltı

Ben Adalar’da değil de Odunpazarı’nda kahvaltı edeyim derseniz; Ayten Usta Aynalı Kahve güzel bir alternatif.

Ciğerci Ahmet

Ciğerci Ahmet
Ciğerci Ahmet

Eskişehir’in ciğeri meşhur değil ama güzel bir ciğer yemek isterim derseniz, otantik dekorasyonu, ciğerden önce gelen zengin başlangıç menüsü ve lezzetli ciğerleri ile çok tercih edilen bir yer, ben de bir gittiğimde orada yemiştim.

Eskişehir’de Nerede Kalınır? Eskişehir Konaklama Seçenekleri

Eskişehir konaklama seçenekleri açısından çok zengin bir şehir; Dedeman, Hilton gibi zincir otellerin yanısıra butik oteller, öğretmenevi gibi seçenekleri de bulunuyor. Eskişehir’e son gidişimde sosyal medyadan Eskişehir’de konaklama tavsiyesi sorduğumda gelen cevapları aşağıda liste olarak paylaşıyorum;

  • İbis Otel
  • Dedeman Smart
  • Öğretmen Evi
  • Hilton
  • Madame Tadia Oteli
  • Arus Otel
  • Modernity Otel
  • Grande Arte Otel
  • Atiskan Otel
  • Uygulama Oteli
  • Leto Otel
  • Merlot Otel
  • Abacı Konakları
  • Questa Thermal Otel
  • Dedepark Otel
  • OMM Inn

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Porsuk Konuk Evi

Porsuk Konuk Evi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir işletme olan Porsuk Konuk Evi hem Porsuk Nehri üzerindeki ada üzerindeki konumu hem de harika binası ile çok güzel bir konaklama seçeneği. Konuk Evi’nin karşısındaki köprüden her geçişimde gözüm bu güzel binaya takılıyor, bakmadan geçemiyorum. Konuk Evi belediye işletmesi olduğundan öncelikle belediyenin misafirleri kalıyormuş, yer bulmak zor olabilir, gitmeden çok önce rezervasyon yaptırmanız iyi olur.

Ayrıca giriş katında bir restoranı da var, dışarıya açık. Hem fiyatları çok uygun hem de yemekler nefis ama burası da önceden rezervasyon istiyor.

İbis Otel

Biz Eskişehir’de birkaç kez İbis Otel’de konakladık. Çok merkezi, fiyatları oldukça uygun. Merkezdeki her yere yürüme mesafesinde. İbis sadeliği ve kalitesinde. Merkezi ve uygun bir seçenek arıyorsanız çok yeterli. Aynı zamanda otelin bulunduğu yapı eski bir tahıl ambarı. Binanın dış mimari yapısı korunmuş, içi tamamen yenilenmiş. Otoparkı da var.

Eskişehir Nerede, Eskişehir’e Nasıl Gidilir?

Eskişehir'e Nasıl Gidilir?
Eskişehir’e Nasıl Gidilir?

Eskişehir, ülkemizin kalbine yakın orta bir noktada, pek çok yere gitmek için bir şekilde Eskişehir’e uğramak gerekiyor. Tarih boyunca da böyle olmuş, bu kadim şehir İpek Yolu’nun duraklarından biri olmuş. Neyse bugüne dönelim. Eskişehir’e ulaşmak çok kolay, tren, otobüs, özel araç ile Eskişehir’e Türkiye’nin pek çok noktasından ulaşabilirsiniz, tek eksiği havalimanı.

Eskişehir’de Şehir İçi Ulaşım

Eskişehir’de şehir içi ulaşım için en güzel seçenek turistik noktaları da birbirine bağlayan tramvay hatları. Üstelik bir turist olarak şehre geldiğinizde bilet almanız da gerekmiyor, kredi kartınız ile biniş ücretinizi ödeyebiliyorsunuz.

Eskişehir’e Gitmişken Yapmadan Dönmeyin!

Eskişehir’e ister günübirlik, ister uzun süreli gidin aşağıdakileri yapmadan sakın dönmeyin!

  • Odunpazarı’nda sokak aralarında dolaşmadan,
  • Odunpazarı’nın binbir müzesi içinden ilgini çekenlerden bir kaçını gezmeden,
  • Adalar’da kahvaltı etmeden,
  • Porsuk Çayı’nda gondola binmeden,
  • Çi Börek yemeden,
  • Devrim Arabası’nı görmeden,
  • Frig Vadilerinde tarihin taşlı yollarından yürümeden,
  • Eskişehir’in tatlı insanları ile sohbet etmeden dönmeyin!

Eskişehir, keşfedilmeyi bekleyen bir hazine dolu şehirdir. Tarihi dokusuyla, doğal güzellikleriyle ve lezzetli mutfağıyla size unutulmaz bir deneyim sunacak. Siz de valizlerinizi toplayın ve bu benzersiz şehri keşfetmek için yola çıkın!


Umarım Eskişehir gezi rehberi yazım, Eskişehir’i keşfederken size yardımcı olur ve unutulmaz anılar biriktirmenizi sağlar!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın