Uzun süreli bir seyahat veya kısa süreli bir tatil farketmeksizin yola çıkarken, yolculuk heyecanı ile tamamen gideceğimiz yere odaklanırız. Halbuki geride bıraktığımız evi döndüğümüzde güvenli bir şekilde bulabilmek için seyahate çıkmadan önce evde yapılması gereken son kontroller hayat kurtarıcı olabilir. Evde kimse kalmayacaksa bu kontrolleri mutlaka yola çıkmadan önce yapmanızı tavsiye ederim. Böylece rahat rahat seyahatinize odaklanabilir, evi düşünmek zorunda kalmazsınız. 

seyahate çıkmadan önce evde yapılması gereken son kontroller
seyahate çıkmadan önce evde yapılması gereken son kontroller

Gelin, seyahate çıkmadan önce evde yapılması gereken son kontroller listesine bakalım!

1. Evi Derli Toplu ve Temiz Bırak 

Tatile çıkmadan önce temizlik yapmak kulağa çok çekici bir aktivite gibi gelmese de dönüşte temiz bir ev bulmak size çok iyi gelecek. Yol yorgunluğunun üzerine bir de temizlik ile uğraşmanız gerekmeyecek. Eğer seyahatiniz uzun sürecekse koltuk gibi toz toplayabilecek olan mobilyalarınızın üstünü örtmek de faydalı olacaktır. 

Tatile çıkmadan evi temizlemenin bir başka ve önemli faydası ise; siz yokken evin pis olmasından faydalanacak olan haşerelerin evi sarmasını engellemiş olacaksınız. 

Benim seyahate çıkarken evi toplamamın bir diğer sebebi ise yolda başımıza olumsuz birşey gelir de eve apar topar dönmek zorunda kalırsak, evde yaşayanlar dışımızda kişilerin de eve girmesini gerektiren durumlar oluşması durumunda evin derli toplu olması. 

2. Evde Çöp Bırakma 

Evdeki temizliğin bir parçası olarak evde çöp de bırakmamak gerekiyor. Uzun süre bekleyen çöp çürüyerek evin kötü kokmasına sebep olacaktır. Bu kokudan kurtalmak tahmininizden daha uzun sürebilir Ayrıca mutfakta kalan çöpler, haşerelerin bayram yapmasına imkan sağlamış olur. Sinek, böcek gibi haşereler siz dönene kadar evinizi istila edebilir. İkisini de yaşamamak adına, evden çıkarken evdeki tüm çöp torbalarını çöpe attığınızdan emin olun. 

3. Buzdolabında Bozulabilecek Hiçbir Şey Bırakma 

Birkaç günlük bir tatile çıkıyorsanız sorun değil ama bir hafta 10 gün veya daha uzun süreli bir seyahate çıkıyorsanız buzdolabınızı mümkün olduğunca boşaltmanızı öneririm. Özellikle meyve ve sebze gibi dayanıksız ürünler kısa süre içinde bozulabileceği için bakteri üretme ve küflenme gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Uygun olan gıdaları dolabın dondurucu bölümüne taşımak iyi bir çözüm olacaktır. 

4. Varsa Güneşlikleri Kapat 

Özellikle yaz aylarında tatile çıkıyorsanız pencerelerinize güneşlik takmanız ve güneşliklerinizi kapatmanız çok işe yarar. Pencereye yakın ve yoğun güneşe maruz kalan eşyalarınız varsa renklerinde solmalar hatta çok uzun süre direkt güneş ışığı görürse yanmalar dahi olabilir. Güneşlik tüm bu solma/yanma sorunlarını kolayca ortadan kaldırır. 

5. Elektronikleri Prizden Çek 

Televizyon, çamaşır makinası, fırın, küçük ev aletleri, bilgisayar, televizyon gibi elektronik ürünleri kullanmasanız dahi az da olsa enerji harcarlar. Evden uzun süreli ayrılacaksanız elektronik aletlerinizi prizden çekerseniz enerji tasarruf sağlamış olursunuz. 

Ayrıca siz evde yokken ani voltaj değişiklikleri, elektrik kaçakları veya arızalar gibi nedenlerle elektronik eşyalarınız zarar görebilir. Evde olsanız anında müdahale edebileceğiniz bu durumlar, siz evde yokken yangına kadar varan sorunlara neden olabilir. Bu ürünleri fişten çektiğinizden riskleri bertaraf etmiş olursunuz. 

Tabii ki bu durumun istisnaları var; buzdolabı, dondurucu gibi aletlerin fişlerini çekmeyin ki içinde kalan ürünler uzun ömürlü olsun. 

6. Doğalgaz Şalterini Kapat

Seyahate çıkarken mutlaka kapatmanız gerekenlerden bir diğeri de doğalgaz kombidi. Hem kombiyi kapalı durumuna getirmeniz, elektriğini kesmeniz hem de doğalgaz vanasını tamamen kapalı konuma getirmeniz hayati önem taşıyor. Ev sahibi evde yokken gaz kaçağı gibi bir sorun yaşanması ciddi sonuçlar doğurabilir maalesef. 

7. Suyu Vanadan Kes

En çok yaşanan ev kazalarının başında su tesisatından kaynaklanan sorunların olduğunu biliyor muydunuz? Baskın, taşkın, su kaçırması gibi sorunlar nedeniyle tatilden döndüğünüzde bir sürpriz ile karşılaşmamak veya bu riski en aza indirmek için yola çıkmadan önce tüm su vanalarını kapattığınızdan emin olun, evin farklı yerlerinden vanalar varsa hepsini kontrol edin. 

Yıllar önce ailemle yaşarken tatile gittiğimizde komşularımız arayıp kapımızın altından su taştığını haber vermişlerdi. Tatilden apar topar döndüğümüzde, patlayan bir su vanası nedeniyle bütün evin su içinde kaldığını görmüştük. Tüm evin temizlenmesi ve kuruması günlerce sürmüştü. Halbuki o vanayı kapatmış olsak bunların hiçbiri yaşanmamış olacaktı. 

8. Bitkilerin Suyunu Ayarla

Evde çiçekleriniz, bitkileriniz varsa kısa süreli seyahatler için evden çıkmadan son bir sulama yapmanız en iyisi olacaktır. Ancak daha uzun bir seyahat planınız varsa çiçeklerinizin saksı tabaklarına ek su doldurmak, toplu olarak çiçekleri leğen içine yerleştirmek veya pet şişeden damlama sulama sağlayan aparatlardan almak alternatif çözümler olabilir. Seyahatiniz bir haftadan uzun sürecekse ev anahtarınızı bir yakınınıza verip çiçeklerinizi düzenli olarak sulamalarını isteyebilirsiniz. Bunu yapacaksanız, sulayacak olan kişiye sulama talimatlarını düzgün vermeyi unutmayın. Aksi halde eve döndüğünüzde fazla sulanmaktan çürümüş çiçekler sizi karşılayabilir, başıma geldi oradan biliyorum. 

9. Kapı ve Pencereleri Kapat, Kitle 

Tatilde olduğunuz süre içinde genelde en büyük risk maalesef hırsızlık. Kilidi olan bütün dış ve iç kapıları ve kilidi varsa pencereleri kilitlemek hırsızın işini zorlaştırır hatta pes etmesini sağlayabilir. Özellikle balkon kapıları, varsa kolay ulaşılabilen kapı ve pencerelerin kilitlenmesi evinizin güvenliğini üst seviyeye taşımanızı sağlar. 

10. Evdeki Değerli Eşyaları Çelik Kasaya Kaldır 

Evdeki Değerli Eşyaları Çelik Kasaya Kaldır 
Evdeki Değerli Eşyaları Çelik Kasaya Kaldır 

Eğer evinizde değerli mücevher, altın, değerli elektronik, para, döviz gibi yatırım araçları bırakıyorsanız, yanınızda tatile götürmek veya bir bankaya bırakmayı tercih etmiyorsanız en ideal çözüm evde kullanmaya uygun, yüksek güvenlikli çelik kasa kullanabilirsiniz. Çelik kasa sayesinde değerli eşyalarınız için hırsızlık girişimlerine karşı tedbir almış olursunuz. 

Saklamak istediğiniz ürünlerin boyu, ağırlığı, türüne uygun bir kasa seçmek, suya ve yangına karşı dayanıklı bir kasa seçmek ve çelik kasa fiyatları için Hakan Çelik Kasa ürünlerini inceleyebilirsiniz.

11. Varsa Alarm/Güvenlik Sistemini Çalıştır

Seyahate çıktığınızda gözünüzün arkada kalmasını önleyecek olan yöntemlerden bir diğeri de alarm veya güvenlik sistemi kullanmak. Eğer evinizde güvenlik kamerası varsa, alarm sistemi varsa tatile çıkmadan önce mutlaka çalışır konuma getirin. Güvenlik sistemleri sadece hırsızlık için değil, yangın, su baskını, gaz kaçağı gibi durumların fark edilmesi için de işe yarar. 

12. Yoksa Konut Sigortası Yaptır 

Siz tüm önlemleri alsanız da siz yokken evinizde sorunlar çıkabilir. Üst komşunuzun banyo borusu patlayabilir, sizin eve su akabilir, mahallede genel bir trafo arızası olabilir, elektronik eşyalarınız zarar görebilir, dolu yağabilir camlarınızı kırabilir… Bu liste uzar gider. Bu ve bunun gibi risklerden doğan zararları karşılayabilmek adına konut sigortası yaptırabilirsiniz. Sizin belirlediğiniz limitler dahilinde zararlarınız sigorta tarafından karşılanır. 

13. Acil Durumlar için Yedek Anahtar Bırak

Tatile gidiyorsunuz, belki uzun süreli uzak bir destinasyona gidiyorsunuz ve evde olabilecek herhangi bir sorunda geri dönme imkanınız olmayacak. O zaman ne yapacaksınız? Çözüm çok basit; yakın bir arkadaşınız, bir komşunuz, hatta mahalle bakkalı gibi sizin için güvenilir olan birilerine yedek anahtarınızı bırakabilirsiniz. Bitki sulama, varsa evcil hayvanınızı besleme veya evde bir arıza olduğunda ilgilenebilme gibi konular olduğunda hızlıca çözüm bulabilirsiniz böylece. 

Seyahate çıkmadan önce evde yapılması gereken son kontroller listesi umarım sizin de işinize yarar. Aklınızın evde kalmadığı keyifli seyahatler… 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın