Kuzey Borneo’ya yani Malezya’nın Sabah Eyaleti’ne geldiyseniz kaçırmamanız gereken yerlerin başında Sepilok ve Sandakan geliyor. Vahşi yaşamı seviyorsanız ve uzun burunlu maymunları, güneş ayılarını, Borneo orangutanlarını doğal ortamlarında yağmur ormanlarında görmek istiyorsanız, dünya üzerindeki en iyi yer burası! Sepilok ve Sandakan’da gezilecek yerler, ulaşım, konaklama gibi ihtiyacınız olacak tüm bilgileri bu yazıda bulacaksınız, size sadece seyahatinizi planlamak kalacak!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Sepilok ve Sandakan Gezi Rehberi
Sandakan, Sabah Eyaleti’nin ikinci büyük şehri. Kuzey Borneo’nun endemik türlerini görmek için dünyanın her yerinden gezginler buraya geliyor. Malezya ve Sabah Eyaleti hakkında giriş bilgilerini almak için Malezya’nın Sabah Eyaleti’ne Gitmek için 12 Neden ve Kuzey Borneo (Sabah) için 2 Haftalık Gezi Rotası yazılarıma da mutlaka göz atmanızı öneririm.
Sepilok ve Sandakan Nerede, Nasıl Gidilir?
Sandakan, Malezya’nın Borneo Adası’nda bulunan iki eyaletinden biri olan Sabah Eyaleti’nde bulunuyor. Adanın kuzeydoğusunda Sulu Denizi’ne bakan tarafta bulunuyor. Sabah Eyaleti’nin idari merkezi olan Kota Kinabalu’dan 6-7 saatlik bir araç sürüşü, 40 dakikalık uçuş mesafesinde yer alıyor.
Sandakan’da bir havalimanı bulunuyor. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan ve Kota Kinabalu’dan Sandakan Havalimanı’na direkt uçuş bulabilirsiniz. Kota Kinabalu ile Sandakan arası uçakla 40 dakika sürüyor ve uçuş sayısı fazla ve uçak biletleri uygun, bizim biletimiz Air Asia ile kişi başı 13 Usd idi mesela.
Kota Kinabalu’dan Sandakan’a otobüs ile de seyahat edebilirsiniz. Otobüs yolculuğu yaklaşık 7 saat sürüyormuş ve günde 4 otobüs varmış. Ancak otobüs biletini internet üzerinden alamıyorsunuz. Bu nedenle gittiğinizde otobüs terminallerinden veya telefon ile arayarak rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Sepilok ise Sandakan’dan 25 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Sandakan’dan Sepilok’a gitmek için Grab uygulaması üzerinden taksi çağırabilirsiniz veya Sepilok’ta bir konaklama ayarladıysanız otelin transfer servisinden faydalanabilirsiniz, pek çok otel bu hizmeti sunuyor.
Sepilok ve Sandakan’a Gitmek için En İyi Zaman
Sepilok ve Sandakan’a Gitmek için en iyi zaman için bana sorarsanız herhangi bir kısıtlama yok. Baktığım her kaynakta en iyi zaman için farklı bir aralık söyleniyor. Nisan, Mayıs, Haziran çok sıcak ve nemli olur, o tarihlerde gitmeyin yazan da vardı, bu tarihleri en uygun tarihler olarak gösteren de.
Tropik iklim kuşağıda bir yeri ziyaret ediyorsanız her an yağmur yağmasına, güneş ve neme hazırlıklı olmalısınız. Sepilok ve Sandakan’da yılın hemen her ayı hava sıcaklığı ortalama 28 derecelerde. Yaz yani kurak sezonda nem artarken kış yani yağmurlu sezonda yağmur riski yüksek. Yanınıza yağmurluk ve/veya şemsiye alarak bu sorunları kolayca aşabilirsiniz. Sizin takviminiz hangisine uyuyorsa o zaman gidin.
Çok Gezen Tüyosu: Sepilok ve Sandakan’a ne zaman giderseniz gidin, şapka, güneş gözlüğü, güneş koruyucu, yağmurluk ve omuzlarınızı güneşten korumak için uygun bir kıyafet her zaman çantanızda olsun.
Sepilok ve Sandakan’da Nerede Kalınır?
Sandakan’a geldiyseniz; tabii ki Sandakan’da da konaklama seçenekleri var ama bana sorarsanız konaklamanızı Sepilok’ta yağmur ormanlarının içinde doğa ile iç içe yapın. Biz Sepilok’da yağmur ormanının içinde muhteşem bir peyzajı olan Sepilok Nature Resort adlı otelde kaldık. Odaları da bahçesi de ortak alanı da hepsi birbirinden güzeldi. Yemekleri de otelde aldık, onlar da son derece lezzetli idi.
Tüm Sepilok otelleri için tıklayın.
Sepilok ve Sandakan’a Kaç Gün Ayırmalı?
Bizim Sandakan rotamız şöyleydi;
- Gün: Sandakan şehir merkezi ve Rainforest Discovery Centre
- Gün: Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre ve Bornean Sun Bear Conservation Centre
- ve 4. Gün: Kinabatangan Nehri
Daha fazla vaktimiz olsaydı Labuk Bay Uzun Burunlu Maymun Barınağı ve Kaplumbağa Adası’nı mutlaka rotamıza eklerdim. Başka bir sefere neden olmasın. Yani gereken gün sayısı sizin programınıza ve görmek istediğiniz yerlere göre değişir ancak Sepilok ve Sandakan’a en az 4 gün ayırmanızı öneririm, bir hafta ayırırsanız aşağıdaki Sepilok ve Sandakan’da gezilecek yerler listesinde bulunan hiçbir yeri atlamadan gezebilirsiniz.
Sepilok ve Sandakan’da Gezilecek En Güzel Yerler
Sandakan ve Sepilok gezimizde ziyaret ettiğimiz ve vaktimiz olsaydı ziyaret etmek istediğimiz yerleri aşağıda bulunan Sepilok ve Sandakan’da gezilecek yerler listesinde bulacaksınız. Umarım siz hepsini eksiksiz olarak görebilirsiniz.
Sandakan Puu Jih Syh Budist Tapınağı
Bölgeye asıl gelme hedefimiz Sepilok olsa da gelmişken Sandakan’da görülecek birkaç önemli noktayı görelim istedik. Bunlardan ilki Puu Jih Syh Budist Tapınağı oldu. 1987 gibi yakın bir tarihte inşa edilmiş olan tapınağın tarihi olarak bir değeri olmasa da muhteşem işçilik ve mimarisi göz alıyor, ayrıca Sandakan’daki en büyük Çin Tapınağı olması nedeniyle önemli.
Tapınağın bir diğer görülmesi gereken yeri konumu. Sulu Denizi’ne yukarından bakan, yüzer evler ve karşıda adaları gören harika bir manzara izlemek için tapınağa gelmeye değer.
St. Michael’s ve All Angels Kilisesi
St. Michael ve All Angels Kilisesi, Sabah Eyaleti’nin en eski taş kiliselerinden biri, Sandakan’ın ise ilk taş binası olması nedeniyle önemli bir bina.Sömürge döneminde inşa edilmiş olan kilise İkinci Dünya Savaşı’nda yıkılmadan ayakta kalan az sayıda yapıdan biri. Kilisede, 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 60. yıl dönümü anısına, vitray sanatçısı Philip Handel tarafından bağışlanan güzel vitray pencereleri görebilirsiniz.
Sandakan Heritage Trail
Sandakan şehir merkezinde gezilecek yerler ve tarihi önemi olan yerleri kırmızı ayak izi çıkartmaları ve beyaz karolar ile işaretlemişler, yaklaşık iki saat gibi bir sürede bu rotayı yürüyerek keşfedebilirsiniz. Agnes Keith Evi, Sandakan Jamek Camii, 100 basamaklı merdiven, anıt ve tapınaklar ile St. Michael’s ve All Angels Kilisesi yürüyüş yolu üzerinde görebileceğiniz yerler. Tavsiyem gün batımına yakın saatlerde bu rotayı yürümeniz olur, aksi halde çok sıcak olacaktır.
Sandakan’a gelmişken yüzer evlerin olduğu Sim Sim Köyü‘ne gidip deniz kıyısında deniz ürünlerinden yemek yeme planı da yapabilirsiniz.
Sandakan Memorial Park
Sandakan’da gezilecek yerler listenize yağmur ormanı içinde bulunan Sandakan Memorial Park’ı da ekleyebilirsiniz. İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Avustralyalı ve İngiliz mahkumların anısına yapılmış olan Sabah’ın en önemli anıt parklarından biri burası, biz gitmedik.
Kaplumbağa Adası Milli Parkı
Sandakan Bölgesi’nde denizin de tadını çıkarayım derseniz Sandakan’dan bir saatlik bir tekne yolculuğu ile ulaşabileceğiniz Kaplumbağa Adası Milli Parkı’nı değerlendirebilirsiniz. Milli park içinde Selingan, Bakungan Kecil ve Gulisan Adaları bulunuyor. Şu an konaklamaya açık olan sadece Selingan Adası. Adada bembeyaz kumlu plajların ve denizin tadını çıkarmanın yanısıra yeşil ve şahin gagalı kaplumbağaların yuvalama alanlarını görebilirsiniz. Kaplumbağaların korunması amacıyla adaya çıkışlar sınırlandırılmış durumda, bu nedenle mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririm.
Biz ada hakkımızı Sipadan Adası’ndan yana kullandığımız için burayı planımıza dahil etmedik. Fotoğraf da oradan.
Yağmur Ormanları Keşif Merkezi
Yağmur Ormanları Keşif Merkezi Sandakan’a 25 km mesafede Sepilok merkezinde bulunuyor. Yağmur ormanlarını tanımak için muhteşem güzel bir alan yaratmışlar. Yerden 25 metre yüksekte kurulmuş köprüler üzerinde ormanın tam olarak içinde keşif yapabileceğiniz bir merkez burası. Özellikle kuş gözlemcilerinin tercih ettiği bir merkez çünkü kanopi yürüyüş yolu üzerindeki kulelere tırmanıp kuşlara daha yakından bakma imkanı var. Biz çıktığımız kuleden bir hornbill sürüsü görme şansını yakaladık.
İnanılmaz uzun ağaçlar, siz yürürken tepenizden gürültüyle uçan egzotik kuş sürüleri, ağaçlarda oradan oraya atlayan maymunlar arasında yürümek gerçeken çok keyifli. Burası bir hayvanat bahçesi değil, bütün canlılar özgür bir şekilde yaşıyor ve biz insanlar onları uzaktan seyrediyoruz. Önemli bir not; maymunlarla karşılaştığınızda göz teması kurmamanız gerekiyor, sizi tehdit olarak algılayıp saldırabilme riski olabilirmiş.
Merkez içinde köprüler dışında da düzenlenmiş patikalar mevcut, biz Giant Sepilok adlı devasa bir tropik ağacı görmek üzere patikalardan birini tercih ettik. Merkez içinde bir güvenlik sorunu yok ancak vahşi bir orman içinde olduğunuzu da unutmamanız gerekiyor. Dilerseniz merkez içinde gece yürüyüşlerine de katılabiliyorsunuz, pek çok canlıyı gece daha hareketsiz haldeyken gözlemleme imkanınız olabilir. Hayvanlar günün sıcak saatlerinde aktif olmadıklarından merkezi sabah erken veya akşam üstü 16:00’dan sonra ziyaret ederseniz daha fazla hayvan türünü görme imkanı yakalarsınız.
Sandakan Yağmur Ormanları Keşif Merkezi, Orangutan ve Güneş Ayı Merkezlerine çok yakın olduğundan, günübirlik bir gezide hepsini kolayca ziyaret edebilirsiniz. Sepilok’a gelince ilk ziyaret edilecek noktanın burası olmasını öneririm, çok keyifli bir alan yaratmışlar.
Merkeze giriş ücretli, yabancılar için giriş ücreti 20 RM.
Çok Gezen Tüyosu: Bu milli parklarda gezerken yanınıza mutlaka içme suyu alın, satın alabileceğiniz bir yer olmuyor. Hava nemli ve çok sıcak olduğundan şapka, güneş gözlüğü takmayı, güneş koruyucu sürmeyi unutmayın. Ayrıca güneşten yanmamak için ince ama uzun kıyafetler tercih etmenizi öneririm.
Sepilok Orangutan Rehabilitasyon Merkezi
Dünyanın ilk ve en eski orangutan rehabilitasyon merkezi olan Sepilok Orangutan Rehabilitaion Centre, 1964 yılında kurulmuş.
Sepilok’a gelmemizin asıl sebebi Malayların orman adamı dedikleri Borneo organg utanlarını doğal ortamlarına görebilmekti. Sepilok Orangutan Rehabilitasyon Merkezi, ziyaretçilerine bu imkanı günde iki kez 10:00 ve 15.00’te belli noktalara orangutanları seveceği meyve ve sebzeleri dökerek sunuyor. Dökülen yiyecekleri yemeye gelen orangutanlar ve diğer maymunları belli bir mesafeden izleyebiliyorsunuz. Eğer şanslıysanız siz orman içinde yürürken yakınınızdan geçebilirler.
Sepilok Orangutan Rehabilitasyon Merkezi, 10 yaşına kadar doğada yaralı veya annesi kalmış, kendine bakamayacak durumda olan orangutanların bakımı ve tekrar doğaya kazandırılması için kurulmuş. Bakım yapılan orangutanların camlı bir bölümün arkasından izlenebildiği bir alan da yaratılmış, sanılmasın ki orangutanlar camlı bölümde kapalı haldeler, hayır camlı bölümde kapalı olanlar insanlar…
Merkez sabah 09:00-12:00 ve öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti yabancılar için 30 RM, kamera için ekstra 10 RM ödemeniz gerekiyor.
Borneo Güneş Ayısı Koruma Merkezi (BSBCC)
Dünyanın en küçük ayıları olan Borneo Güneş Ayıları ile tanışmak istiyorsanız Orangutan Rehabilitasyon Merkezi’nin hemen yan kapısından içeri girmeniz yeterli. Dünyanın en küçük ayı cinsi olan güneş ayıları adlarını boyunlarının altında bulunan sarı renkte güneş şeklindeki lekeden almışlar.
Maalesef güneş ayıları ev hayvanı, gösteri hayvanı olarak kullanılıyormuş. Borneo Güneş Ayısı Koruma Merkezi (BSBCC), ticari zevkler için kullanılan bu tutsak hayvanları bulup kurtarıyor ve doğal yaşamda ihtiyaç duydukları yetkinlikleri olan; tırmanmayı, yuva yapmayı, yiyecek aramayı ve sosyalleşmeyi öğrenmelerine yardımcı oluyor. Bulunan bazı ayılar yaralı ise tedavileri de merkezde yapılıyor.
Merkezin en güzel yanı, her ayının hikayesinin bilgi panolarında asılmış olması. Ziyaretçiler; hem güneş ayıları hem de dünyadaki ayı türleri hakkında bilgiler alabilecekleri yönlendiriliyor ve ayıları uzaktan izleyebilecekleri yürüyüş yollarında gezebiliyorlar.
Merkez 09:00-15:30 arası hizmet veriyor, giriş ücreti yabancılar için 50 RM.
Labuk Bay Uzun Burunlu Maymun Barınağı
Borneo’ya özgü hortum burunlu veya uzun burunlu maymun olarak anılan Proboscis maymunları için de bir barınak bulunuyor. Barınak Sepilok’a 25 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Biz Kinabatangan Nehri gezimizde çok sayıda uzun burunlu göreceğimiz için burayı planımıza almadık ama alsak daha yakından görme imkanımız olacakmış. Çünkü nehirde oldukça uzaktan görebildik.
Merkez 08:30-17:30 arası hizmet veriyor, giriş ücreti 60 Rm.
Gomantong Mağarası
Sepilok’tan Kinabatangan Nehri’ne doğru ilerlerken yol üzerinde Gomantong Mağarası tabelasını göreceksiniz. Bu mağaranın en önemli özelliği Çinlilerin çok sevdiği kuş yuvası çorbası yapılmak üzere kuş yuvalarının toplandığı yerlerden biri olması. Evet durum oldukça ilginç… Bizim Sabah seyahatimiz sırasında mağara restorasyonda olduğu için biz ziyaret etmedik, gidip gören olduysa yorumlara yazsın lütfen.
Kinabatangan Nehri
Kinabatangan Nehri’nde bir gezi Sandakan seyahatinin olmazsa olmazları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Asya’nın Amazonları diye anılan nehir 560 kilometre uzunluğu ile devasa bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor. Nehir kıyısı boyunca Borneo’ya özgü pek çok hayvan türünü doğal ortamında görmek mümkün. Nehir boyunca timsahlar, uzun burunlu maymunlar, orangutanlar, pigme filler, binbir çeşit kuş turu ve daha pek çok hayvanı görmek mümkün.
Kinabatangan Nehri’ndeki doğal yaşamı görmek için Sandakan veya Sepilok’tan birkaç saatlik bir araç yolculuğu ile Sukau şehrine ulaşmanız gerekiyor. Eğer nehir kıyısında bir konaklama ayarladıysanız konaklayacağınız yer size Sepilok veya Sandakan’dan transfer konusunda da destek olacaktır. Sepilok’tan günübirlik gelecekseniz Sepilok’taki tur acenteleri veya otelinizden bu konuda destek isteyebilirsiniz.
Kinabatangan Nehri kıyısındaki kulübe tarzı otellerde bir veya birkaç gece konaklayarak nehirde bot turuna çıkabilir ve yukarıda saydığım hayvanları doğal ortamlarında izleyebilirsiniz. Konaklama aldığınızda sabah 06:00 ve akşam 16:00 nehir turu, 3 öğün yemek ve çay kahve servisi paketinize dahil oluyor. Bizim kaldığımız yerin adı Bilit Adventure Lodge idi. Yemekler, çalışanlar, oda ve ortam son derece güzeldi. Sabah kahvaltımızı yaparken önümüzden dev kertenkelenin geçtiği, maymunların etrafta dolaştığı harika bir yerdi.
Bu gezide Sabah Tourism Board bize ev sahipliği yaptı, Sepilok Tropical Wildlife Adventure acentesi buradaki gezilerimizi sağladı. Emeği geçen, seyahatimizin harika geçmesini sağlayan herkese çok teşekkür ederiz. Sabah bölgesi hakkında ihtiyacınız olan her türlü bilgiye Sabah Tourism internet sitesinden ulaşabilir, özel gezileriniz için Sepilok Tropical Wildlife Adventure ile iletişime geçebilirsiniz.