Seferihisar Gezi Rehberi

Seferihisar, İzmir’in 52 bin kişilik nüfusa sahip güzel ilçelerinden biri. Çevresinde Menderes, Karabağlar, Urla, Karabağlar ve Güzelbahçe ilçeleri yer alıyor. İzmir şehir merkezine 50 km uzaklıkta yer alan bu güzide ilçe pek çok yere oldukça yakın bir konumda. Ege bölgesinde bulunan İzmir’in yoğun ziyaretçi ve turist çeken bölgelerinden bir olan bu ilçe tarihi güzellikler ve gezilecek mekânlarla dolu olması ile dikkat çekiyor. İzmir’in merkezinden toplu taşıma ya da özel araçla rahatça ulaşabileceğiniz Seferihisar denize bir hayli yakın konumda. Akarca Plajı’na sadece 10 dakikalık sürüş mesafesinde. Gün geçtikçe gelişmekte olan ilçe özellikle yaz aylarında gezginlerin uğrak mekânlarından biri. Seferihisar’da gezilecek pek çok koy, tarihi nokta ve kültürel alan bulunuyor. Antik şehirden kaleye kadar çeşitli güzellikleri Seferihisar’da bulabilirsiniz.

Sığacık Köy Pazarı

Sığacık Pazarı
Sığacık Pazarı

Seferihisar’ın meşhur köy pazarında yöresel ve organik tatları bulabilirsiniz. Pazar içinde bulunan dükkanlarda yöresel lezzetler ve daha birçok şeyi elde edebilirsiniz. İlçede yerel halkın ve çevre ilçelerden ve köylerden gelen üreticilerin ürettiği ürünleri sergileyebileceği ve satabileceği bir mekân olarak karşımıza çıkıyor. Sakin bir merkezde bulunan pazar haftanın belirli bir gününde misafirlerin hizmetine açılıyor. Ayrıca köy pazarının yanı sıra gece pazarı da bulunan ilçede köylü insanların ellerinden çıkan doğal ve organik ürünler pazarda yerini buluyor. Belediye tarafından “Renkli Pazar” olarak adlandırılan köy pazarı Seferihisar’a özgü yiyecek ve içecekleri, Ege yöresine ait lezzetleri ve ürünleri görebilirsiniz. 

Sığacık Kalesi

Sığacık Kalesi
Sığacık Kalesi

Seferihisar’da bulunan bu kale Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile yaptırılmıştır. Rodos Seferine hazırlık için 1521 yılında Parlak Mustafa Paşa’nın yaptırdığı bu kale mimarisini antik dönemden kalma kalıntılardan alıyor. Yapımında Teos Antik Kenti’nde kalma taşların kullanıldığı tarihi kale deniz üssü olarak hizmet vermeye başlamıştır. “sığınak” anlamına gelen Sığacık, denizcilerin konaklayabileceği ve dinlenebileceği bir liman haline gelmiştir. Kalede nöbetçiler için dış bina ve içeride askerler için bir iç avlu bulunuyor. Bugün canlı müze olarak gezip görebileceğiniz bu yapı tarihte yolculuk yapmanıza yardımcı oluyor. Sığacık Kalesi, limana oldukça yakın bir noktada bulunuyor.

Teos Antik Kenti

Teos Antik Kenti
Teos Antik Kenti

Ege Bölgesinin tarihi antik kentleri arasında yer alan ve oldukça önemli bir değere sahip bu nokta aktif bir arkeoloji merkezidir. Tarihi milattan önce 1000’li yıllara dayanan Teos Antik Kenti günün belirli saatlerinde misafirlerin ziyaretine açılıyor. Teos bölgesine ilk olarak Persler, ardından Lidyalılar ve son olarak Romalıların geldiği biliniyor. Ziyaret sırasında bu medeniyetlere ait kalıntıları görmeniz mümkündür. İlk olarak İyonyalıların kurduğu bu şehir zengin tarihi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Kentin içinde önem arz eden yerlerden biri Antik Tiyatro ve Dionysos Tapınağı’dır. Seferihisar’ın güzide noktalarından biri olan bu antik kent akropol molozlarını ve diğer antik tarihi barındıran ögelere rastlayabilirsiniz. 

Seferihisar Anı Evi

Seferihisar’da merkezi bir konumda bulunan ve Cami-i Kebir mevkiinde hizmet veren Seferihisar Anı Evi, adeta zamanda yolculuk yapmanızı sağlayacak tarihi bir evrendir. Müze olarak halka açılan bu yer bir tarihi ve kültürel bir anı müzesidir. Şirin bir bahçesi olan müzede çay ve kahve gibi içecekleri içebilirsiniz. Arkadaş ve ailenizle güzel vakit geçirirken aynı zamanda yerel tarih konusunda pek çok şey öğrenebilirsiniz. Bölgesel kültürü ve yöreyi daha yakından tanımak isterseniz bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Günün belirli saatlerinde hizmet veren tesis haftanın her günü açık olmakla birlikte girişler ücretsizdir. 

Akkum Plajı

Akkum Plajı
Sığacık Akkum Plajı

İzmir’in Seferihisar ilçesinin oldukça ilgi gören ve yoğun ziyaretçi çeken plajı Akkum Plajı sahip olduğu denizi ve doğası ile görenleri adeta büyülüyor. Berrak, mavi ve temiz plajı mavi bayrak olma özelliği taşıyor. Yüzmesi oldukça güvenli olan bu plajın ucu denizin içine doğru bükülüyor. Bu da dalgalanmayı oldukça aza indiriyor. Bu sayede gün boyu duru denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Sığacık tarafında bulunan bu deniz yemyeşil ormanlara bakıyor. Yeşil ve mavinin bir araya gelip bir renk şöleni ortaya çıkardığı bu yeri ziyaret edebilir ve güneşlenebilirsiniz. Ege Denizi’nin sıcaklığı ve durgunluğu vücudunuza iyi gelebilir. 

Ulu Camii

Geç dönem Osmanlı mimarisi olan bu yapı 1800’lü yıllarda inşa edilmiştir. Tek minareye sahiptir ve camiinin minber ve mahfil kısmı ahşaptır. Geçen zamanla camiinin yıpranan yerleri onarılmış ve barok dönem mimari akımdan etkilenmiştir. Barok süslemeleri görebileceğiniz bina içinde geniş bir avlu bulunuyor. Oldukça hoş bir görünüme sahip bu eseri ibadet için olmasa bile ziyaret için görebilirsiniz. Şu anda ibadete açıktır. Özellikle yaz dönemlerinde mimari yapı yoğun ziyaret alıyor. Kültürel birikimi, yapısı ve minaresi zamana meydan okuyarak ayakta duruyor.

Ata Ekmeği ve Armola Şenliği

Seferihisar’ın Ulamış mahallesinde düzenlenen ve yıllık olarak tekrarlanan bu şenlik bir festival edasında ilerliyor ve kültürü daha yakından tanımanızı ve hatta yaşamanızı hedefliyor. Halk danslarından yöresel kıyafetlerin tanıtımına pek çok şeyi bulabileceğiniz şenlikte Ege kültürünü ve insanların âdetlerini keşfedebilirsiniz. Ata ekmeği Seferihisar’a ait bir ekmek türü olup yörenin oldukça popüler bir ürünüdür. Karakılçık Buğdayı kullanılarak yapılıyor ve özel kara fırında pişiriliyor. Ulamış mahallesinde gerçekleşen bu festival yöresel tatları bulabileceğiniz ve şenlikte eğlenebileceğiniz bu etkinlik Türkiye’nin her yerinden yoğun ilgi topluyor. Yazın başlayan etkinlik Ulamış Köy Meydanı’nda düzenleniyor. 1 gün boyunca devam eden festivale birkaç gün hazırlık yapmakta fayda vardır. Bu festival tamamen ücretsiz olup tüm halkın ziyaretine açıktır. Seferihisar lezzetlerini tadabilir ve görsel şölenin tadını çıkarabilirsiniz. 

Seferihisar Doğa Okulu

Sığacık’a 24 km uzaklığı bulunan Doğa Okulu, Orhanlı Köyü’ndeki bir arazide zeytinlik ve makinin arasında hizmet veren bir kurumdur. Gönüllülük projesi esas olan bu okulun yatırımcıları, sanatçılar, araştırmacılar, düşünürler ve topluluklar diyebiliriz. İmece usulü bir eğitimin söz konusu olduğu bu okulda sınıf bulunmuyor. Yani tamamen bir usta-çırak ilişkisi ile eğitim veriliyor. Okul açıldığından bu yana geleneksel tarım, mimari eğitim, sözlü kültür, okuryazarlık, sanat ve çevrebilim gibi pek çok alanda kalifiyeli insan istihdam ediyor. Aynı zamanda felsefe, doğa hukuku ve doğa felsefesi gibi konulara da değinen okul oldukça destekçisi ve katılımcısı mevcuttur. Bu okulda her şey paylaşıma açık ve usta-çırak ilişkisi ile devam ediyor. Doğanın içinde yemyeşil ağaçların içinde eğitim gören insanlar fiziksel ve ruhsal olarak kendini güçlendiriyor. Zanaat ve sanat öğrenen insanlar usta olduktan sonra bu sefer öğretmeye başlayabiliyor.

Seferihisar Mandalina Festivali

Seferihisar’ın meşhur mandalina festivali Eylül ve Kasım aylarında başlıyor. Sığacık’ta gerçekleşen bu etkinlik uzun zamandır aktivitelerine devam ediyor. Birinci önceliği yörenin yerel mandalinasını tanıtmak olan festivalin amacı eğlenirken öğretmek ve yarışmalar sayesinde keyifli vakit geçirmektir. Mandalina festivalinde mandalina güzeli yarışması, En iyi mandalina yarışması, en iyi üretici yarışması, tatlı yarışmaları ve son olarak en iyi mandalinalı yemek yarışması ile dikkat çekiyor. Festivalin olmazsa olmazlarından olan bu yarışmalar yöresel mandalinanın tanıtımını ve güzelliğini ortaya çıkarmak için yapılıyor. 

Teos Marina 

Teos Marina
Teos Marina

Adını Teos Antik Kenti’nden alan bu liman 2010 yılında hizmete sunulmuştur. 510 yatlık bir kapasiteye sahip olan bu marina tarihinin doğallığı bozulmadan günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. “5 Altın Çıpa” kalitesinde hizmet veren liman giriş yat ücretlerini Türk Lirası olarak yapıyor. Çarşısından, konaklamaya, restoran ve kafeden etkinliklere pek çok özelliği ile dikkat çekiyor. Teos Marina’nın bölgeye olan katkısı bir hayli fazla olup turizmin gelişmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Çevreye duyarlılık anlayışını üst düzeylerde tutan bu liman yukarıda da belirttiğimiz üzere yüksek kalite standartlarında hizmet veriyor. 

Seferihisar Koyları

Genel olarak tekne turu ve deniz yolculuğu yapabileceğiniz farklı özellikte ve güzellikte olan bu koyların çoğu mavi bayrak olma özelliği taşıyor. Ege Denizi’nin temiz ve berrak sularını temsil eden bu koylar sayesinde denizin keyfine doyasıya varabileceğiniz bir deneyimi sizlere sunuyor. Tur şirketleri aracılığı ile ya da kendi deniz ulaşımınızı sağlayarak gidebilirsiniz. Turların genel olarak ziyaret ettiği koylar sırasıyla Papaz Boğazı Koyu, Turkuaz Koyu, Azmak Koyu, Taş Ada Koyu ve Aktaş Koyu’dur. Hem denizi hem de kumsalı temiz olan bu koyların kimisi taşlık bir adaya kimisi ise yemyeşil ormana sahiptir. Berrak sulara sahip Seferihisar koylarını keşfederken sizi adeta başka bir atmosfere alıp götürüyor. 

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın