Rotasız Seyyah Mehmet Genç’in ilk kitabını olduğu gibi ikinci kitabı olan Yol Hikayeleri – 2 kitabını da soluksuz okudum. Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2 kitabı hakkındaki yorumlarımı bu yazıda toparlamaya çalıştım.

Rotasız Seyyah Mehmet Genç Hakkında

Bu yazımı okuyorsanız muhtemelen Rotasız Seyyah Mehmet Genç’i zaten tanıyorsunuz. Ben yine de kısacık bir özet geçeyim. Mehmet Genç 2010 yılından bu yana dünyayı geziyor ve yol hikayelerini Rotasız Seyyah adlı blogunda yazıyor. Ben yol hikayeleri diye özetlesem de Mehmet diğer gezginlerden farklı olarak kimsenin gitmediği kabileleri ziyaret edip çok az insanın denediği fiziksel aktiviteler yapıyor.

Mehmet’in başarısının altında yatan sebeplerden birinin de blogunda, sosyal medya hesaplarında ve kitaplarındaki sizi içine alıp sürükleyen yazım dili olması. Başınızdan geçen bir olayı anlatmakla hikayeleştirmek arasında ciddi fark var ve Mehmet hikayeleştirme konusunda gerçekten başarılı.

Rotasız Seyyah Güney Amerika seyahatine çıkmadan önce onu takip etmeye başlamıştım, seyahat etme şekli, gittiği yerler Türkiye’de kendine “gezgin” diyen pek çok kişiden çok farklı, bu da onu diğer seyahat bloggerlarından ayrıştırıyor. Hala takip etmeyen varsa (pek sanmıyorum ama) Rotasizseyyah.com adresine göz atabilir veya sosyal medyada kolayca bulabilir.

Rotasız Seyyah – Yol Hikayeleri 2 Kitabı Hakkındaki Yorumlarım

Ben kitap eleştirmeni değilim, edebi olarak yorum yapmak da haddime değil. Sadece bir okur olarak kitapları okuduğumdaki duygu ve düşüncelerimi yazıyorum. Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2 kitabına gelecek olursak;

  • İkinci kitabı birinci kitaptan daha sürükleyici buldum çünkü ilk kitaptaki parça parça hikaye anlatımı yerini kronolojik sıralı bir günceye bırakmış. Ben bu halinden daha çok keyif aldım çünkü “sırada ne var” düşüncesiyle kitap okumayı seviyorum.
  • Yine ilk kitaptan farklı olarak fotoğraflara kitabın içinde renkli baskı ile ulaşmak daha güzel olmuş, ilk kitaptaki kare kod ile fotoğrafa gitmek kitaptan koparıyordu kısmen de olsa.
  • Sosyal medya hesaplarında yer almayan hikayeler bulmak da beni çok mutlu etti, çünkü zaten seyahatini çok yakın takip etmiştim ve sosyal medyada görmediğimiz duymadığımız konuları kitapta bulmak kitapla ilgili merakımı artırdı.
  • Bunun yanında tabii ki paylaştığı konulara da yer vermesi de güzel çünkü “aaa evet böyle bir olay da olmuştu” diye hatırlamak da sizi kitapta tutuyor.
  • İnsan hikayelerini, özellikle Afganistan bölümünü okurken etkilenmemek elde değil. Çok fazla ipucu vermeyeyim, okuyunca siz de anlayacaksınız.

Hep pozitif yorum yazmışsın demeyin, birkaç da küçük eleştirim var:

  • Mehmet kitapta defalarca “7 yıldır dünyayı geziyorum”, “3 yıldır ülkeme dönmeden geziyorum” cümlelerini tekrarlamış, bir yerden sonra “evet, anladım geziyorsun” diyesi geliyor insanın.
  • Bazı yerlerde, şu an aklıma gelen “keş” örneği, “Türkiye’de de varmış bundan” gibi yorumları var. Bu noktada “acaba önce kendi ülkemizi gezip, kültürümüzü öğrenip yola öyle mi devam etse” diye düşünmeden edemedim, kıskançlık mıydı acaba? 🙂
  • Son olarak din konusunun altı bana biraz fazlaca çizilmiş gibi geldi ve bu kadarına gerek yokmuş diye düşündüğüm yerler oldu. Belki de gezilen coğrafya nedeniyle böyle olmuş veya ben öyle hissetmiş olabilirim, ilk kitapta hiç böyle bir algım olmamıştı.

Tabii ki ben seyahat kitapları okumayı çok seviyorum ancak ne yazık ki okuduğum kitapların; yerli olanlar çoğunlukla yazım dili ve içerik açısından tatmin edici olmuyor, yabancı olanlarda da ciddi bir çeviri sıkıntısı oluyor. Çeviri konusunda çok başarılı bulduğum ve yeni okuduğum bir kitap var, onu da ayrıca detaylı olarak yazacağım ama merak edenler için Garaj Kitap’tan çıkan Rüzgara Karşı kitabını mutlaka okuyun derim. Mehmet’in kitabı ise başta belirttiğim gibi hem yazım dili hem de içerik olarak kesinlikle doyurucu. Seyahat kitabı okumayı sevenlerin mutlaka okumasını öneririm. Kitabın online sitelerde satış fiyatı 29,63TL.

Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2 kitabını satın almak için tıklayın.

Kitap ilk çıktığında Mehmet sağolsun bana kitabı imzalı olarak hediye göndermek istediğini söyledi ancak ben özellikle gidip almayı istediğim için kabul etmedim. Çorbada benim de az da olsa tuzum olsun diye. İlk kitapta olduğu gibi yine iki tane aldım. Biri kendime biri de hediye etmek için, yakında bir takipçime hediye edeceğim. Sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Yolda kalın…

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. Yol hikayeleri 1 i okudum. O kitabın bana, Moğolistan’a gelişi ayrı bir hikaye 🙂 ikiye de ulaşabilmeyi hayal ediyorum. Diğer kitaplar hakkındaki düşüncelerinizi de okudum ama tek tek hepsine yazmayayım. Vakit bulunca değil kitap bulunca okuyorum şimdilik. Bulurum bir gün hepsini, yada onlar beni bulur.

Yorumunuzu Yazın