Malezya’nın Sabah Eyaleti’nin idari merkezi, kuzey Borneo’nun en hareketli şehri ve dünyaya açılan kapısı Kota Kinabalu. Adını Malezya ve Borneo’nun en yüksek dağından alan şehir muhteşem gün batımları, hareketli gece pazarları, muhteşem sualtı güzelliklerine yakınlığı ve çok sayıda alışveriş merkezi ile uzak ve yakın ülkelerden gelen gezgin ve turistler için bir cazibe merkezi. 2 haftalık Kuzey Borneo gezi rotamızın ilk durağı olan Kota Kinabalu nerede, nasıl gidilir, gitmek için en iyi zaman nedir, ne yenir, nerede kalınır ve Kota Kinabalu’da gezilecek yerler listesi ve çok daha fazlası Kota Kinabalu gezi rehberi niteliğindeki yazımda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Kota Kinabalu Gezi Rehberi
Kota Kinabalu Tarihçesi
Kota Kinabalu, 15.yüzyılda Brunei Sultanlığı’na bağlı Api-Api adında küçük bir balıkçı köyü imiş. Api-Api, ateş-ateş anlamına geliyor, mangrov ağaçlarında yaşayan ateş böceklerinden ilham alınarak bu isim verilmiş. 19. yüzyılda İngilizler bölgede sömürge faaliyetlerine başlamış ve British North Borneo Company (BNBC) adında bir şirket bölgeyi yönetmeye başlamış, o zamanlar merkez Gaya Adası imiş. Ancak adanın saldıralara açık olması, güvenli olmaması nedeniyle merkez doğal bir liman olan Api-Api’ye taşınmış. O dönem BNBC’nin başında olan Sir Charles Jessel’ın adının verilmesi ile şehrin adı Jesselton olmuş. Malezya’nın kurulması ve Kuzey Borneo’nun Sabah adını almasından sonra 1967 yılında idari merkez olan Jesselton adı, Malezya’nın en yüksek dağı olan Kinabalu Dağı’ndan alınan ilham ile Kota Kinabalu olarak değiştirilmiş.
Kota Kinabalu, Sabah bölgesinin dünyaya açılan ticari kapısı olması ve son yıllarda artan turistik faaliyetler ile Malezya’nın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri durumunda.
Malezyalılar şehirlerde isim kısaltmalarını seviyor; Kuala Lumpur için KL, Kota Kinabalu için de KK kısaltması kullanılıyor. Ben de yazı içinde bahsederken zaman zaman KK diye bahsedeceğim.
Malezya’nın Sabah Eyaleti’ne Gitmek için Birbirinden Güzel 12 Neden yazıma da mutlaka göz atın!
Kota Kinabalu’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Seyahat planı yaparken en çok ihtiyaç duyulan ama en az zaman harcanan kısım sanırım “gitmeden önce bilmeniz gerekenler” kısmı.
- Kota Kinabalu, tropik iklim kuşağında yer alıyor yani yılın tamamında sıcak ve nemli, ortalama 27-28 derece sıcaklıkta oluyor. Güneş koruyucusu, şapka gibi sizi güneşten koruyacak her şeye ihtiyacınız olacak.
- Kota Kinabalu’da para birimi olarak Malezya Ringit‘i, kısaltması RM, kullanılıyor. Buraya Usd veya Euro ile gelip döviz bürosu ve bankalardan paranızı çevirebilirsiniz.
- Kota Kinabalu ile Türkiye arasında 5 saat fark var, eğer KK seyahatiniz sırasında Türkiye’de takip etmeniz gereken konular varsa saat farkını dikkate alın.
- KK’de maalesef priz olarak İngiliz tipi priz kullanılıyor. Büyük otellerde uluslararası priz de bulunuyor ama her ihtimale karşı siz yanınıza bir İngiliz tipi prizi uluslararası prize dönüştüren bir dönüştücü almayı unutmayın. Priz dönüştürücü almak için Çoklu Priz Ucu Çevirici Seyahat Adaptörü linkine tıklayın.
- KK’de Malayca konuşulsa da İngilizce çok yaygın, ikinci dil olarak okullarda öğretildiğinden hemen herkes ile İngilizce anlaşabiliyorsunuz.
- Prizler gibi trafik de İngiliz tipi ve trafik soldan akıyor, direksiyon sağda. Kendiniz araç kullanmasanız bile karşıdan karşıya geçerken dahi dikkatli olmanızda fayda var, insanın alışması zaman alıyor.
- Bir çok yerde ayakkabılarınızı çıkarak mekanlara girmeniz gerekiyor. Tapınaklar, camiiler, müzeler, bazen restoran ve oteller gibi. Eğer sandalet veya terlik ile gezecekseniz hijyen açısından çantanızda bir çorap bulundurmanız iyi olur.
- Malezya nüfusunun çoğunluğu müslüman olsa da hristiyan, budist, hindu ve pagan nüfusu da var. Tüm dinler birbirine saygı içinde yaşıyor. Bu nedenle yemekler aksi belirtilmediği sürece helal olarak pişiriliyor. Sabah Bölgesi’nde ise İngiliz sömürgesi etkisi ile hristiyan nüfusu biraz daha fazla.
Çok Gezen Tüyosu: Eğer dil konusunda kendinize güvenmiyorsanız; Google Translate uygulaması üzerinden gideceğiniz ülke veya İngilizce dilini telefonunuza indirerek internet bağlantınız olmasa da kullanabilirsiniz.
Kota Kinabalu Nerede?
Gittiğim yerlerde yukarıdaki gibi haritayı açıp “dünyanın neresindeyim?” diye görmeye bayılıyorum. Kota Kinabalu bizim için kelimenin tam anlamı ile neredeyse dünyanın öbür ucunda.
Kota Kinabalu, Güneydoğu Asya’da bulunan Borneo Adası’nın kuzeyinde Sabah Eyaleti’nde bulunuyor. Güney Çin Denizi kıyısında bulunan şehir, Sabah Eyaleti’nin turizm ve ticaret merkezi.
Kota Kinabalu’ya Nasıl Gidilir?
Kota Kinabalu’ya; Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan, Singapur’dan ve Brunei’nin başkenti Bandar Seri Begavan’dan, Filipinlerin başkenti Manila’dan veya Tayland’ın başkenti Bangkok’tan uçak ile ulaşmak mümkün.
Türkiye’den Kota Kinabalu’ya ulaşmak için ise Singapur veya Kuala Lumpur’a Singapur Havayolları, Türk Havayolları veya Air Asia ile direk uçuş ile gelip bu şehirlerden Kota Kinabalu’ya uçabilirsiniz.
Kota Kinabalu Havalimanı şehir merkezine oldukça yakın. Taksi uygulaması olan ve Malezya’da en çok kullanılan Grab uygulamasını gelmeden telefonunuza indirin, böylece havalimanındaki ücretsiz wifi’den uygun fiyatlara taksi tutabilirsiniz.
Kota Kinabalu’dan Sabah Eyaleti içindeki diğer şehirlere oldukça sık uçuş bulunuyor. Uçuşlar hem kısa sürüyor hem de uygun fiyata bilet bulunuyor.
Yol koşulları da çok iyi olmadığından Sabah bölgesinde otobüs çok tercih edilmiyor. Yine de otobüs ile seyahat etmek isterseniz, şehirde bulunan otobüs terminaline giderek veya telefonla arayarak bilet rezervasyonu yaptırmanız gerekiyor, online otobüs bileti satışı yok maalesef. Kota Kinabalu’da iki otobüs terminali bulunuyor; KK Sentral (Güney) ve Inanam (Kuzey). Sandakan, Tawau ve Lahad Datu tarafında gitmek için Inanam Otobüs Terminali’nden otobüse binmeniz gerekiyor.
Kota Kinabalu’ya Gitmek için En İyi Zaman Nedir?
Kota Kinabalu yıl boyu tropik yani sıcak ve nemli iklim etkisi altında, ortalama sıcaklıklar 27-28 derece civarında oluyor ve bölgede iki iklim var; yağışlı sezon ve kurak sezon. Yağışlı sezon Kasım-Mart arası, kuru sezon ise Nisan-Ekim arası etkili oluyor. İlk bakışta kuru sezonda gitmek mantıklı gelse de ocak ve şubat aylarında balina köpekbalıkları Kota Kinabalu açıklarından geçiyor. Bu görsel şöleni izlemek tamamen şansa bağlı olsa da bu tarihlerde seyahat planı yapmayı düşünebilirsiniz. Yağışlı sezonda yağmur birden indirse de uzun sürmeyip yağıp geçebilir ve bir anda tekrar güneş açabilir, yanınızda bir yağmurluk olması yeterli olur çünkü yağmur da yağsa hava soğumuyor.
Kota Kinabalu’ya gelmek için güzel bir dönem ise her yıl 30-31 Mayıs tarihlerinden kutlanan Hasat Festivali zamanı. Çok eğlenceli geçen bu festivale göre plan yapmak da mantıklı olacaktır.
Özetle, Kota Kinabalu’ya aslında yılın her dönemi gelebilirsiniz, önemli olan ne yapmak istediğiniz. Biz Haziran ayı başında gittiğimizde 3 gece yağmura denk geldik ama gündüz günlük güneşlikti. Hava durumu biraz da şans işi.
Kota Kinabalu’da Nerede Kalınır?
Kota Kinabalu’da zincir otellerden butik otellere, hostellerden kiralık odalara, resort otellerden klübelere kadar her türlü konaklama seçeneğini bulabilirsiniz. Eğer şehir merkezinde konaklayacaksanız otelinizi Jin Tun Razak veya Jin Tun Fuad Stephens caddeleri çevresinde ayarlarsanız merkezde görülecek her yere yürüme mesafesinde olursunuz.
Bizim Kota Kinabalu konaklamamız Hyatt Centric Otel’de idi. Şehir merkezinde, şehirde görülecek yerlere yürüme mesafesinde, yeni yapılmış, doğa dostu ve harika bir çatı havuzu ve müthiş bir gün batımı manzarası olan otelimizden çok memnun kaldık.
Kota Kinabalu otel bilgileri için tıklayın.
Kota Kinabalu’da Gezilecek Yerler
Kuzey Borneo’nun en hareketli şehri Kota Kinabolu’da gezilecek yerler listesi uzun, zamanınıza bağlı olarak birkaç günden bir haftaya kadar dolu dolu bir program yapabilirsiniz. Modern bir şehirde aradığınız her türlü konforun yanısıra muhteşem gün batımları, cıvıl cıvıl gece pazarları, doyum olmayan denizi ve adını aldığı dağda yapılabilecek aktiviteler ile kesinlikle görmeniz gereken bir şehir.
Aşağıdaki Kota Kinabalu’da gezilecek yerler listesinde; bizim gittiğimiz şehir içinde gezilecek yerler ve yakında günübirlik geziler ile gidebileceğiniz yerler ve zamanımız daha fazla olsaydı programımıza eklemeyi düşündüğümüz yerler bulunuyor. Kota Kinabalu seyahat planı yaparken çok işinize yarayacağından eminim.
Sabah Tourism Board Binası ve Sıfır Noktası
Kota Kinabalu, Malezya’nın 13 eyaletinden biri olan Sabah Eyaleti’nin idari merkezi. Malezya’nın Borneo Adası’nda sadece iki eyaleti var; Sabah, Kuzey Borneo olarak da anılıyor, adanın kuzeyinde bulunan kısım. Sarawak ise adanın batısında kalan kısım. Sabah Eyaleti’ne bir gezi planlıyorsanız bölgeyi anlamak ve tanımak için gezinize Kota Kinabalu’dan başlamak iyi bir seçenek olacaktır. Deniz, tropik adalar, şnorkel, dalış, kültür, doğa, doğa yürüyüşü, muhteşem gün batımları, güzel yemekler, vahşi yaşam, milli parklar gibi Sabah seyahati için cazip olan her şeye Kota Kinabalu’dan ulaşmak oldukça kolay.
Kota Kinabalo’nun sıfır noktası, yol tariflerinde mesafe ölçmek için kullanılan noktası Gaya Caddesi üzerinde bulunan Sabah Tourism Board Binası. Bu bina koloniyal dönemde postane olarak kullanılmış. Şu an içeride turizm danışma ofisi bulunuyor, mutlaka girip içini de görmenizi öneririm, şehirdeki en güzel binalarda biri olabilir.
KK şehir içinde gezerken yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi hem konum haritası hem de görülecek yerlere dair açıklayıcı bilgiler var. Bu haritaları takip ederek şehir merkezindeki önemli noktaları kolayca gezebilirsiniz.
Atkinson Saat Kulesi
Sıfır noktasında çok yakın bir noktada şehrin sembollerinden biri olan Atkinson Saat Kulesi bulunuyor. Kule çevresi, biz Haziran 2023’te gittiğimizde, restore ediliyordu bu nedenle sadece aşağıdan görebildik, normalde yanına yürüyüş yolu bulunuyor.
Kule, koloniyal dönemde şehrin yöneticiliğini yapan ve 28 yaşında sıtmadan ölen Mr. Francis George Atkinson anısına 1905 yılında yapılmış. Şehirde II. Dünya Savaşı dönemindeki bombalamalardan kurtulan iki yapıdan biri bu kule, diğeri de Sabah Turizm Ofisi binası olan eski postane binası. Bu ikisi dışında bombalamalardan sağlam kurtulan yapı maalesef olmamış.
Api Api Gece Pazarı
Sıfır Noktası’na yürüme mesafesinde, Gaya Caddesi üzerinde bulunan Api Api Gece Pazarı sadece cuma ve pazar günleri 18:00-24:00 arası kurulan bir sokak pazarı. Hediyelikler, kıyafetler, yiyecek-içecek gibi Güneydoğu Asya pazarlarında görmeye alışık olduğunuz her şeyi bu pazarda bulabilirsiniz. Biz günü tutturamadığımız için göremedik maalesef.
Sabah Sütunları – Pillars of Sabah
90’ların başında yangında yok olmuş bir binadan geriye kalan sütunlar ve duvarlar 2018’den bu yana, Sabah bölgesinin zengin doğal ve kültürel yaşamını sergilemek üzere bir sanat alanı olarak değerlendirilmiş ve çok da güzel olmuş. Biz gittiğimizde deniz yaşamına dair bir sergi vardı, sergi hangi sıklıkta değişiyor bilmiyorum ama çok güzel olmuş. Daha fazla bilgi almak isterseniz Pillars of Sabah internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Signal Hill Gözlem Kulesi
Kota Kinabalu sahili ve Tunku Abdul Rahman Milli Parkı içinde bulunan adalar ile Güney Çin Denizi manzarasını izlemek için şehir merkezinin hemen üstünde bir tepede bir gözlem kulesi yapılmış. Ancak biz gittiğimizde kule yıkılmış ve yeniden yapılıyor idi. Bizim otelimizin manzarası tam da Signal Hill manzarasına sahip olduğu için çıkmaya gerek görmedik.
KK Gece Pazarları
Kota Kinabalu’da sahil boyunca yan yana çok sayıda pazar bulunuyor, bunlar genellikle yeme-içme üzerine pazar yerleri. Özellikle taze deniz mahsüllerini tezgahtan seçip hemen orada pişirterek yiyebiliyorsunuz, fiyatlar da Türkiye ile kıyaslandığında çok uygun.
Bu pazarlar arasında bir de el işi pazarı bulunuyor, inci, hediyelik eşya, incik-boncuk aklınıza ne gelirse, dar koridorlarca bir pazar yeri burası. El işi pazarı geceleri kapalı ama diğer pazarlar zaten gece pazarı, gündüz sıcakta kimsecikler olmazken gece ana-baba günü oluyor. Kota Kinabalu gece pazarları açısından gerçekten çok zengin, mutlaka bir gecenizi buralara ayırmanızı öneririm.
Pazarın adının Filipino olmasının nedeni ise Filipinlerden gelen göçmenlerin çoğunlukla burada çalışıyor olması.
Alışveriş Merkezileri
Pazarlardan bahsetmişken Kota Kinabalu’daki alışveriş merkezlerinden de bahsetmek lazım. Şehre girince ilk dikkatimi çeken ne kadar çok avm olduğu idi. Özellikle Çinli turistler buraya alışveriş için geliyorlarmış, bu nedenle avm sayısı çok artmış. Eğer gittiğiniz yerlerden alışveriş yapıyorsanız programınıza birkaç avm alabilirsiniz. Bizim otelimize çok yakın Suria Sabah Shopping Mall ve Jesselton vardı mesela, yağmurlu akşamlarda buralarda tur atmak iyi oldu.
KK Waterfront
KK Waterfront, deniz kıyısında çok sayıda bar ve restoranın bulunduğu, özellikle gün batımı ve akşam saatlerinde hareketli olan bir yer. Biz bir akşam bira içmek için uğradık, oldukça kalabalık ve keyifli bir ortam vardı. KK’de bir akşam uğramanızı öneririm.
Sabah Müzesi
Kota Kinabalu’da pek gidilmeyen ama mutlaka görmenizi önereceğim yerlerden biri Sabah Müzesi. Burası çok büyük bir kompleks, içinde doğa tarih müzesi ve etnoğrafya müzesi bölümleri bulunuyor. Devasa balina iskeletinden bölgede yaşayan canlı türlerine, Sabah Eyaleti’nde yaşayan kabilelerin yaşam alanlarını görebileceğiniz evlerin bulunduğu alanlara, botanik bahçesine kadar görülecek pek çok bölüm var.
Tek sıkıntı güneş altında dolaşmak biraz zorlayıcı oluyor, giriş dışında yiyecek içecek alabileceğiniz bir yer yok maalesef. Yanınıza mutlaka su alın, yoksa kuruyabilirsiniz. Giriş ücretli.
Mari Mari Kültür Köyü
Kota Kinabalu şehir merkezinden 22 kilometre mesafede bulunan ve bir müze gibi düzenlenmiş olan Mari Mari Kültür Köyü’ne şehirden araç ayarlayarak gidebilirsiniz. Sabah bölgesinde yaşayan beş farklı kabilenin günlük yaşamını ve kültürünü görmek için Mari Mari Kültür Köyü’nü ziyaret etmeyi de düşünebilirsiniz. Sabah Müzesi’ndeki yaşam alanlarına ek olarak Mari Mari Kültür Köyü’nde günlük yaşama dair canlandırmalar da yapılıyor. Alkol yapımı, avcılık, ev yaşamı, geleneksel danslar gibi kabile kültürünü burada görebilirsiniz. Giriş ücretli.
Mari-Mari Kültür köyüne çok yakın olan Kiansom Şelalesi’ni de rotanıza eklemeyi düşünebilirsiniz.
Pu Toh Tze Çin Tapınağı
Kota Kinabolu Şehir Camii’nin bulunduğu bölgede şehir merkezinin biraz dışında bulunan Çin Tapınağı çok eski bir tarihe sahip olmasa da görsel olarak çok güzel olduğu için ziyaret ettik. Burası bir tapınak kompleksi aynı zamanda eğitim de veriliyor. Kapalı alanlara ayakkabılarınızı çıkarak girmeniz gerektiğini unutmayın.
Farklı dinlere ait ibadethaneler ilginizi çekiyorsa; budistlerin ibadethanesi olan Liu He Pagodası’nı da gezi planınıza dahil edebilirsiniz.
Kota Kinabolu Şehir Camii – Yüzer Camii
Kota Kinabalu şehir merkezinin biraz dışında etrafı bir hendek ile çevrelenmiş şehir camii yer alıyor ve Malezya’nın en güzel camilerinden biri olarak anılıyor. Caminin kapasitesi 10.000 kişiye kadar çıkabiliyormuş. Bana sorarsanız dışarıdan görüntüsü güzel, içeride görülmeye değer bir şey yok.
İçeriyi görmek isterseniz; Girişte hem kadınların hem de erkeklerin tamamen tesettüre uygun giyinmesi gerekiyor, kadınlar için uzun bir elbise ve türban, erkekler için ise yine uzun bir entari ve takke veriyorlar ve müslümanlardan ayrı hristiyanlardan ayrı bir ücret alıyorlar. Bu kıyafetlerin giyildiği yerde dünyadan camilerin fotoğrafları vardı ve karşımıza birden Adana’daki Sabancı Camii fotoğrafı çıkınca tatlı bir anı oldu.
Tanjung Aru Plajı
Kota Kinabalu’da muhteşem gün batımları olduğunu söylemiştim. Bu gün batımlarını izlemek için en popüler noktalardan biri Tanjung Aru Plajı. Şehir merkezine sadece 5-6 km mesafede bulunan plaj halka açık ve giriş ücretsiz. Gün batımı saatlerine yakın giderseniz çok kalabalık olacağını tahmin edersiniz. Bizim KK seyahatimizde hemen her akşam yağmur yağdığı için maalesef burada gün batımının keyfini çıkaramadık ama otelimizin çatısından da manzaramız oldukça güzeldi.
Tunku Abdul Rahman Milli Parkı
Kota Kinabolu’dan sadece 15 dakika bot mesafesinde birbirine oldukça yakın beş ada bulunuyor. Bu adalar Tunku Abdul Rahman Milli Parkı adıyla koruma altına alınmış. Zengin deniz altı ve muhteşem kumsalları ile deniz sevenlerin karşı koyamayacağı güzellikle adalar bunlar. Adalara yüzmek, şnorkel yapmak, dalış yapmak veya hepsini içerecek şekilde konaklamak için gidilebiliyor. Biz günübirlik bir şnorkel turu alarak 3 farklı noktada yüzme imkanı bulduk.
Milli parka gitmek için günübirlik tur alırsanız; Tur sabah 08:30’da Jesselton limanında buluşma ile başlıyor, farklı adalardaki farklı noktalara hava ve akıntı durumuna göre karar verip üç noktada duruyorlar. Öğle yemeği tura dahil oluyor, öğleden sonra 15:00’te limana geri dönülüyor.
Adalara gitmek için hareket noktası Jesselton Feribot İskelesi, isterseniz oradan bot ayarlayabilir veya birden fazla adaya gitmek üzere tur satın alabilirsiniz. Eğer adalardaki otellerde konaklayacaksanız oteller size ulaşım hizmeti sunuyor.
Milli park içinde bulunan adalar;
- Gaya Adası (Büyük Ada): Adı üstünde adaların içinde en büyük olanı burası. Kota Kinabalu’nun tam karşısında bulunuyor. Adanın KK’ye bakan tarafında Kampong Ayer yani bir yüzen köy bulunuyor.
- Manukan Adası (Tavuk Adası): Miili parkın üçüncü büyük adası, balayı çiftleri için harika bir otel bulunuyor. Adanın çevresini yürüyerek dolaşmanız mümkün.
- Mamutik Adası (deniz kabuğu toplama adası): Beş adanın en küçüğü, buradan da konaklama imkanı var.
- Sapi Adası (Buffalo sesi adası): Gaya Adası’nın hemen yanında, şnorkel ve günübirlik turların Gaya ile birlikte en çok tercih ettiği ada.
- Sulug Adası (Sabah’ın Sulu halklarının soyunu anma adası): Adalar arasında en az turistik olanı.
Adalarda konaklamak için en popüler olanlar Manukan Adası ve Mamutik Adası. Balayı çifti olsam bu adalarda kalmayı çok isterdim.
Kinabalu Parkı
Kota Kinabalu’ya gelen turistlerin geliş nedenlerinin başında 4095 metre yükseklikteki Malezya ve Borneo’nun en yüksek noktası olan Kinabalu Dağı geliyor. Dağın bulunduğu milli park KK’den yaklaşık 2 saat mesafede yer alıyor. 745 kilometrekarelik bir alana yayılmış olan Kinabalu Dağı ve eteklerini kapsayan bölge Malezya’nın ilk Unesco Korumasına giren alanı olmuş ve Kinabalu Milli Parkı olarak koruma altına alınmış. Büyüklüğünü anlamanız için belirteyim, parkın toplam alanı Singapur’dan daha büyük. Milli park içinde parkta yetişen bitki türlerini görebileceğiniz bir botanik parkını gezebilir, pek çok doğa yürüyüş rotası ve Kinabalu Dağı zirve tırmanışı gibi aktivitelere katılabilirsiniz.
Park içinde iki zirve yer alıyor; Malezya’nın en yüksek dağı olan Kinabalu Dağı ve Malezya’nın üçüncü yüksek dağı olan Tambayukon Dağı. Eğer Kinabalu Dağı zirve tırmanışı yapmak isterseniz, 2 tam gününüzü ayırmanız gerekiyor, seyahat planınızı ona göre yapmanızı öneririm.
Biz Kinabalu Park ve Poring Kaplıcalarını içeren günübirlik bir tur ile bölgeyi gezdik. Turumuzda; ilk molamızı Kinabalu Dağı’nın zirvesini görebileceğimiz bir izleme noktası bulunan Pekan Nabulu şehrinde verdik. Dağ her zaman zirvesini göstermezmiş, bir şanlıydık ki bu muhteşem güzelliği görebildik. İzleme noktasının hemen yanında yöresel ürünler ve hediyelik eşya satın alabileceğiniz bir yerel ürün pazarı bulunuyor, burayı da görmeden geçmeyin. Kinabalu Park içinde bulunan Botanik Parkı’na kadar yol üstünde meşhur Sabah Çayı’nın üretildiği Ranau şehrinden geçtik. Botanik Park’ta güzel düzenlenmiş bir yürüyüş yolundan bölgede yaşayan bitkileri doğal ortamlarında görme şansımız oldu. Tabii ki en ilginçleri et yiyenler idi.
Poring Kaplıcaları & Yürüyüş Yolu
Botanik parktan sonra yarım saatlik bir yolculuk ile bu kez Poring Kaplıcalarının olduğu yere geldik. Göz göz su sıcak su kaynaklarının olduğu alanda hem toplu girilebilen hem de özel kullanım için ayrılmış havuzlar bulunuyor.
Havanın 30 derece olduğunu düşününce “neden kaplıcaya girelim ki?” demiştik ama yürüyüş parkurunda bir saatlik bir yürüyüşün ardında çok da sıcak olmayan, ılık diyebileceğimiz havuzlara girmek tahminimden çok daha iyi geldi. Eğer hijyen konusunda hassasiyetiniz varsa toplu kullanılan havuzlar yerine özel havuzları tercih edebilirsiniz.
Kaplıcaların olduğu alanda yine orman içinde ve yüksek ağaçların arasına kurulmuş halattan köprüler üzerinde yürüyüş yapabileceğiniz bir parkur bulunuyor. Kocam yüksekte olmayı pek sevmese de benim orman yürüyüşlerindeki favorilerim bu yüksek ağaçların arasında yürüme imkanı veren halat köprüler.
Kaplıcaların çıkış noktasında yan yana çok sayıda yerel yemek yapan restoran bulunuyor. Poring Station Restaurant’ta yediğimiz yemekler gerçekten güzeldi, tavsiye ederim.
Dünyanın En Büyük Çiçeği Raflezya
Poring yolu üzerinde, Malezya’daki endemik türlerden biri olan ve dünyanın en büyük çiçeği olarak anılan Raflezya çiçeğinin açık halini görebilme şansınız var. Aslında köylülerin bahçe veya tarlalarında doğal olarak yetişen çiçek turistik olarak değerli olduğundan korunuyor ve ücret karşılığı ziyaret edilebiliyor. Biz de yolda gördüğümüz tabelalardan birinde durduk, bahçenin sakinlerinden küçük bir kız önümüze düştü ve bizi 600 metre ormanın içinde yürüdükten sonra çiçeğin olduğu noktaya götürdü.
Çiçeğin yaşam süresi sadece 2 hafta, birinci haftadan itibaren yavaş yavaş solmaya başlıyor ve ikinci haftanın sonunda tamamen ölmüş oluyor. Çok kötü bir kokusu olduğunu dair bir ünü var ama biz ölmüş olanların çok yakınında geçmiş olmamıza rağmen koku duymadık.
Tip of Borneo
Kota Kinabolu’dan Kuzey Borneo’nun en kuzeyi olan Tip of Borneo’ya gidebilirsiniz. Mesafe olarak 186 km görünse de yol çok iyi olmadığı için en az 4 saatlik bir yol olacağını unutmayın. Borneo Adası’nın en kuzey ucu Pulau Kalampunian Deniz Feneri’nin bulunduğu nokta burası. Hem plajdan denize girebilir hem de Borneo Adası’nın en kuzey noktası olan deniz fenerine yürüyebilirsiniz. Biz vaktimiz yetmediği için burayı bir sonraki Sabah seyahatimize bıraktık.
Kota Kinabalu Seyahati için Kaç Gün Ayırmalı?
KK’de şehir içinde gezilecek yerlere bir gün yetiyor. Yakındaki yerlere gitmek için gün sayınızı istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Biz KK’de; 1 gün Tunku Abdul Rahman Milli Parkı, bir gün şehir gezisi, bir gün de Kinabalu Park gezisi olacak şekilde 3 gün 4 gece kaldık ve buradan Sabah Eyaleti rotamıza devam ettik. Kuzey Borneo (Sabah) için 2 Haftalık Gezi Rotası yazımda rotamıza dair tüm detayları bulabilirsiniz. Eğer Sabah Eyaleti içinde çok hareket etmeyecekseniz Kota Kinabalu gezinizi uzun tutabilir, yakın yerlerde günübirlik geziler yapabilirsiniz.