Kayseri deyince aklınıza ne geliyor? Mantı? Erciyes’te Kayak? Pastırma? Mimar Sinan? 6000 yıla uzanan tarihi, doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler, yemekleri ile Kayseri bulunduğu bölgenin en önemli şehirlerinden biri olma özelliğini yüzyıllardır korumuş bir şehir. Kayseri deyince aklınıza gezilecek yerler gelmiyorsa bu yazı fikrinizi değiştirecek. Kayseri’de gezilecek yerler, Kayseri’de ne yenir, Kayseri nerede, nasıl gidilir, Kayseri’nin tarihçesi ve fazlası Kayseri gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Kayseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kayseri gezi rehberi yazıma Kayseri’nin tarihçesi hakkında bilgi vererek başlayayım. Kayseri 6000 yıllık bir geçmişe sahip. Şehirdeki ilk yerleşim, Kültepe mevkiinde Anadolu’daki ilk medeniyetlerden olan, Hititlerin ataları Hattilere ait. Kayseri’nin bilinen en eski adı Mazaka. Mazaka, Kapadokya Krallığı’nın başkenti olmuş. M.S.17 yılında ise şehir Roma İmparatorluğu’nun yönetimine geçiyor ve Kaisareia (Kayzer) adını alıyor.
Kayseri, ticaret yolları üzerindeki konumu nedeniyle sürekli akına uğramış, bir dönem Moğolların yönetimine dahi girmiş. Malazgirt Zaferi’nin ardından ise Türklerin eline geçmiş. Önce Danişmentler sonra Selçukluların yönetimine girmiş olan Kayseri, Selçuklular zamanında Konya’dan sonra ikinci başkent olmuş, bu nedenle şehirde çok sayıda Selçuklu eserini görebilirsiniz. Sık sık el değiştiren şehir, 1515 yılında Yavuz Sultan Selim’in İran seferi dönüşünde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış.
Kayseri, Milli Mücadele sırasında işgal edilmemiş şehirlerimizden biri. Bu nedenle ilk meclisin burada kurulması düşünülmüş ancak daha sonra Ankara’da kurulmasına karar verilmiş. Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte ilan edilen Kayseri’ye çok sayıda yatırım yapılmış. 1926’da ülkemizin ilk uçak fabrikası Kayseri’de açılmış, maalesef şu an üretim yapmıyor. 1950’lerden itibaren Kayseri’de sanayileşme adımları atılıyor, 1953’te Sümer Bez Fabrikası kuruluyor. İrili ufaklı sanayi tesisleri kurularak bu bölgede mobilyacılık, iplik-dokuma, makina üretimi yapan tesislerin sayısı hızla artıyor.
Kayseri’de yaşayan Ermeniler (mübadele öncesi şehirde 30.000 civarında Ermeni yaşadığı tahmin ediliyor) pastırma ve sucuk üretimi konusunda öncü olmuş ve şehrin bu konuda ün kazanmasını sağlamış. Atina’da bir akşam yemeğe gittiğimiz, şarküteri konusunda uzmanlaşmış olan, Karamanlidika restoranın sahiplerinin de Kayseri’den Yunanistan’a göçtüklerini öğrenmiş, tanışınca “hemşerilerimiz” diye sarılmıştık birbirimize. Ne de olsa onların da bir ayağı Karamanoğulları idi, dükkanın adı da oradan geliyordu, ben de Karamanoğulları’ndan olunca neredeyse akraba çıkacaktık.
Kayseri Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler – Kayseri Kültür Yolu
Kayseri şehir merkezi Anadolu’da görmeye alışık olmadığımız şekilde düzenli, düzgün. Geniş caddeleri, şehir merkezindeki Selçuklu eserleri, hareketli sosyal hayatı, süpermarket kadar büyük hamur işi dükkanları, yan yana dizilmiş pastırmacıları ile Kayseri merkezi hem zihninize hem de midenize hitap ediyor. İlk kez Kayseri’ye gittiğim dikkatimi çeken bir diğer konu da, göze batacak kadar çok sayıda özel hastane olması idi. Sonradan düşününce bu kadar çok hamurişi ve kırmızı et tüketilen bir şehirde sağlık sorunları olmasından daha normal birşey olamaz dedim kendi kendime.
Kayseri ile ilgili sevdiğim şeylerden biri de Avrupa şehirlerinde görmeye alışık olduğumuz bir Kültür Yolu yapılmış, farklı renk ve içerikte rotalar belirlenmiş, ilginizi çeken rotayı renkleri takip ederek gezebiliyorsunuz. Kayseri Kültür Yolu‘nun Kayseri Belediyesi tarafından hazırlanmış olan detaylı rehberi için buraya tıklayın.
Ben tüm Kültür Yolu detayını anlatmayacağım. Kayseri şehir merkezinde mutlaka görmenizi önerdiğim yerleri aktarmaya çalışacağım.
1.Gevher Nesibe Medresesi, Türbesi, Şifahanesi ve Selçuklu Uygarlığı Müzesi
Kayseri şehir merkezinde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Gevher Nesibe Şifahanesi yer alıyor. Bina Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmet veriyor. Gevher Nesibe’nin Türbesi’nin de içinde yer aldığı, tıp medresesi ve şifahanesi olarak Anadolu Selçuklu Sultanı ve Gevher Nesibe’nin kardeşi I.Gıyasettin Keyhüsrev tarafında kız kardeşinin vasiyeti üzerine yaptırılmış bir medrese burası. Anadolu’nun ilk tıp medresesi olması nedeniyle tarihi önemi çok kıymetli bir yer burası. Medrese girişinde yer alan taç kapı Selçuklu mimarisinin güzel örneklerinden biri. Ancak giriş bu ihtişamlı taç kapı yerinde diğer medresenin giriş kapısının olduğu yerden verilmiş. Tıp medresesi ve şifahane için iki ayrı medrese yer alıyor binada, bu nedenle Çifte Medrese diye de anılıyormuş.
Buket Uzuner’in Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları serisinin Hava kitabının büyük bölümü Kayseri’de ve Kapadokya bölgesinde geçiyor. Uzuner, Hava kitabında Gevher Nesibe’den de detaylıca bahsediyor, ilginizi çekiyor ise kitabı okumanızı öneririm.
Selçuklu Uygarlığı Müzesi, Pazartesi günleri hariç yaz sezonunda 09:00-19:00, kış sezonunda 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açık.
Medresenin hemen arkasında Avgunlu Medresesi ve türbesi yer alıyor.
2. Kurşunlu Camii ve Şadırvanı
Kayserili olan Mimar Sinan’ın Kayseri’de yaptığı 12 eser arasından günümüze ulaşan tek eseri olması nedeniyle Kurşunlu Camii özel bir yere sahiptir. Caminin asıl adı Hacı Ahmet Paşa Camisi olmasına rağmen merkezi kubbesinin kurşunla kaplı olması nedeniyle dolayı “Kurşunlu Cami” adıyla anılmaya başlanmış ve ismi de öyle kalmış zamanla.
3. Sahabiye Medresesi
Selçuklu Dönemi eserlerinden bir diğeri olan Sahabiye Medresesi, yolun yükselmesi nedeniyle taç kapısı ve Kayseri’nin en eski çeşme olan çeşmesi yol hizasının altında kalmış olması ile hemen dikkat çekiyor. Medrese şu an belediyenin işletmesi ile hediyelik eşya satan dükkanların olduğu, çay/kahve içebileceğiniz bir yer olarak hizmet veriyor.
4. Saat Kulesi
Kayseri’nin tam merkezi Cumhuriyet Meydanı’nın göbeğinde bulunan saat kulesi II.Abdulmahit döneminde yaptırılmış. Kurtuluş Savaşı zamanında ise kulenin altında bulunan saat odası Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i
Hukuk Cemiyeti Kayseri Şubesi olarak hizmet vermiş. Kuleye bir merdiven ile çıkış varmış. Benim önceki Kayseri ziyaretlerimde hediyelik eşyalar satıldığı için açık olan kule son ziyaretimde kapalı idi. Yani içine gireceğiz diye bir beklentiniz olmasın, dışarıdan bakıp “aaa ne güzel” kule deyip yolunuza devam edebilirsiniz.
5. Kayseri Kalesi ve Arkeoloji Müzesi
Dış Kale surları Roma, iç kale surları ise Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış olan Kayseri Kalesinin hem iç hem de dış kale surlarının büyük bölümü günümüze kadar ulaşmayı başarmış. İç Kale’nin içine Kayseri Arkeoloji Müzesi yapılmış. Müzekart ile girebildiğiniz müzede Kayseri’ye tarih boyunca ev sahipliği yapan medeniyetlere ait buluntular sergileniyor. İç Kale’den girilmesi ve tasarımı güzel, çok zengin bir müze sayılmaz.
6. Hunat Hatun Külliyesi
Hunat Hatun Külliyesi, Selçuklu mimarisinin güzel örneklerinden biri. Yine güzeller güzeli bir taç kapı girişte ziyaretçilerini içeriye buyur ediyor. Külliye, Alâeddin Keykubat’ın eşi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hatun (Hunad) tarafından 1238 yılında yaptırılmış ve onun adı verilmiş. Cami, medrese, kümbet ve hamamdan oluşan külliye ziyarete ve ibadete açık. El sanatları merkezi ve sosyal alan olarak kullanılıyor günümüzde.
7. Atatürk Evi
Mustafa Kemal, 1919 yılında Samsun’a çıkıp Anadolu’ya geçtikten sonra Kayseri’ye de gelmiş. Eski Kayseri evlerinin de güzel bir örneği olan, Kayseri’de kalmış olduğu İmamzade Reşit Ağa Konağı şu an Atatürk Evi olarak düzenlenmiş. Ücretsiz olarak gezilebiliyor.
8. Alaca Kümbet
Öncelikle kümbetin ne olduğunu açıklayayım, ondan sonra Alacak Kümbet’ten bahsedelim. Kümbet, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yapılan, konik şekilli anıt mezarlara verilen isim. Genellikle büyük devlet veya din adamları için yapılan anıt mezarlara kümbet deniyor.
Kayseri şehir merkezinde yer alan ve en çok bilinen kümbet ise Emir Sadreddin Ömer bin Celaleddin
Muhammed için yaptırılmış. Kümbetin gövdesi yarıya kadar kare, üst kısmı ise konik çatı şeklinde yapılmış.
9. Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi’nin yapılış zamanı tam olarak bilinmiyor. Sağlam durumdaki kilise restore edilerek kültür sanat merkezi ve kütüphane olarak hizmet vermeye başlamış.
10. Kayseri Lisesi ve Milli Mücadele Müzesi
1903 yılında inşa edilen Kayseri Lisesi 1915 yılında “sultani”ye dönüştürülmüş. Sultani nedir derseniz Fransız okulları model alınan ve idadilerin üzerinde eğitim verem okullardır. Daha sonra sultaniler lise yapılmıştır. Milli Mücadele yıllarında 1920-1921 eğitim öğretim yılında tüm son sınıf talebeleri Sakarya Savaşında şehit düştüğünden o sene mezun verememiş olan okul 1923’te liseye çevrilmiş.
Müzede hem Kayseri Lisesi olarak hizmet verdiği dönemden okulun eğitimlerine dair pek çok canlandırma yapılmış hem de Milli Mücadele döneminde Kayseri’de yaşananlar canlandırılmış.
Müze, özel müze statüsünde ve haftanın her günü açık. Kayseri’ye giderseniz kesinlikle uğramanız gereken yerlerin başında.
11. Kayseri Mahallesi
88 dönüm arazi üzerinde yer alan Kayseri Mahallesi, Kayseri kültürünü yansıtacak şekilde tasarlanmış. Eski Kayseri evleri, fırını, berberi ile Kayseri gelenek göreneklerinin yaşatıldığı bir bölge. Açıkçası ben gittiğimde ne evler ne de dükkanlar açıktı, o yüzden ne kadar yaşadığından emin değilim, belki şimdi daha hareketli bir yer haline gelmiştir.
12. Kayseri Kapalı Çarşısı
Kayseri Kapalı Çarşısı, Osmanlı Döneminde inşa edilmiş, İstanbul’daki Kapalı Çarşı’dan sonra ikinci büyük çarşı olması ile meşhur. Şehrin en merkezi yerinde bulunan çarşı farklı kapıları ve satılan ürünlere göre aldığı isimleri ile otantikliğini kaybetmiş, günümüzde yaşayan bir çarşı. Yukarıdaki fotoğraftan da demek istediğim net olarak anlaşılmıştır diye düşünüyorum.
Kapalı Çarşı ile İç Kale arasında kalan, özellikle sucuk ve pastırmacıların çok olduğu bölümün adı ise Kadınlar Çarşısı. Buraya Kadınlar Çarşısı denmesinin asıl nedeni; Milli Mücadele döneminde Kayserili kadınlar kendi yaptıkları ürünleri burada satarak kazandıklarını mücadeleye destek vermek için göndermiş olmaları. Yine gözleri dolduran bir hikaye… İnsan bu memleket kolay kurulmadı demeden edemiyor.
13. Talas
Talas Mahallesi, taş evleri, arnavut kaldırımlı sokakları, hediyelik eşya satan dükkanları, camii ve kilisesi ile Kayseri şehir merkezindeki en turistik noktaların başında yer alıyor. Erciyes Dağı’nın eteklerinde bulunan mahalle aşağı ve yukarı Talas olarak ikiye ayrılmış durumda. Yukarı Talas bölgesi Rum ve Ermenilerin yaşadığı bölüm imiş. Yukarı Talas’ta yer alan kiliseyi yukarıdaki fotoğrafta görüyorsunuz.
Kayseri merkezinde bu listeye ek olarak pek çok türbe, kümbet, camii, medrese yer alıyor. Hepsini tek tek saymadan Kayseri şehir merkezinde gezilecek yerler arasında en önemli olanlara yer vermeye çalıştım.
Ayrıca Kayseri merkezine 5km mesafede bağ evleri var. Şehirde yaşayanlar yaz döneminde bağ evlerine taşınıyorlar. Bir tanıdık bulursanız bağ evi keyfi de yapabilirsiniz.
Kayseri’de Gezilecek Diğer Yerler
Kayseri şehir merkezi dışında Kayseri çevresinde de gezilecek görülecek pek çok yer bulunuyor. Bu yerleri ben bizzat gidip deneyimlemediğim olanları aşağıda liste halinde paylaşıyorum.
- Kültepe
- Sultan Sazlığı Milli Parkı
- Kapuzbaşı Şelalesi
- Koramaz Vadisi
- Ağırnas İlçesi
- Mimar Sinan Evi
- Ağırnas Yeraltı Şehri
- Tekir Yaylası
- Ali Dağı Mesire Yeri
- Gülistan Yeraltı Şehri
- Yamula Barajı
- Gesi Evleri ve Gesi Bağları
- Develi İlçesi
- Gereme Harabeleri
- Ayşepınar Mahallesi Roma Mezarları
- Bakırdağı Mahallesi Hitit Kaya Anıtı
- Çomaklı Yeraltı Mağaraları
- Develi Kalesi
- Develi Lisesi
- Frantın Hitit Kaya Anıtı
- Gazi Mahallesi Yeraltı Şehri
- Kayseri’ye kış aylarında gidiyorsanız Erciyes Dağı Kayak Merkezi’ne çıkmamak da olmaz elbette. Günübirlik Erciyes Kayak Merkezi yazıma da bir göz atın.
Kayseri seyahatinizi Kapadokya gezisi ile birleştirebilirsiniz, Kapadokya’da gezilecek yerler listesi yazıma da bir bakın.
Kayseri’de Gezilecek Yerler Haritası
Kayseri merkezde gezilecek yerler haritası aşağıda Kültür Yolu rotası ile birlikte yer alıyor.
Kayseri ve Erciyes Gezi Videosu
Günübirlik Erciyes Kayak Merkezi’nde kayak yaptığımız ve bir gün de Kayseri merkezini gezmeye ayırdığımız son Kayseri gezimizin videosuna da göz atın.
Kayseri’de Ne Yenir, Nerede Yenir?
Gelelim en lezzetli, en keyifli konuya: Kayseri’de ne yenir, nerede yenir? Kayseri’de bol bol hamurişi ve et yemeği yenir diye özetleyebilirim. Bol yağlı, lezzetli mi lezzetli, mis gibi yemekler.
Kayseri’de yemeden dönmemeniz gereken yemekleri sıralayayım önce; mantı, tepsi mantısı, yağlama, sarma, sucuk ve sucuk içi, pastırma, etli yaprak sarma, başta kete olmak üzere her türlü hamurişi, Konya’da meşhur olan bamya çorbası Kayseri’de de çok güzel ve lezzetli yapılıyor, Develi cıvıklısı (bir çeşit etli pide). Yazarken bile ağzım sulandı. Bu listeye bir de pöç kebabı eklenebilir ancak ben denemedim ne yazık ki, inşallah ilk fırsatta.
Hamurişi deyince hafife almayın, çünkü Kayseri’de gezerken devasa hamurişi marketleri göreceksiniz. Dev bir süper market gibi, elinize sepetinizi alıp doldurabileceğiniz bir yer düşünün. Ben Kayseri’den başka bir yerde görmedim.
Ayrıca, Kayseri’de bana çok ilginç gelen çok sayıda balık satan dükkan olması idi. Kocaman kocaman balıkçılar, ister hemen orada pişiriyorlar, isterseniz taze alıp kendiniz pişirebiliyorsunuz. Sırrını ben de bilmiyorum, bilen varsa yorumlara eklerse sevinirim.
Peki bu yemekleri nerede yiyeceğiz derseniz;
- Elmacıoğlu: çok turistik görünse de fiyat, yemek lezzeti, servis ve her türlü yöresel yemeği bulabilmek açısından bizden tam puan aldı.
- Sultan Sofrası: Elmacıoğlu kadar olmasa da lezzet konusunda hiç fena değil.
- Kaşıkla: Kayseri’den çıkıp Türkiye çapına da yayılmış bir zincir haline gelmiş. Mantısı ile meşhur, Kaysri’de de birden fazla şubesi var. İlk ikisini daha fazla tercih ederim.
Eminim listeye eklenebilecek pek çok yer vardır daha, ben özellikle deneyip beğendiklerimi yazmayı tercih ediyorum.
Kayseri Nerede?
Kayseri, İç Anadolu Bölgesinde yer alıyor. Erciyes Dağı eteklerinde yerleşmiş olan şehir merkezi ilin kuzeyinde yer alıyor. Kayseri; Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir illeri ile çevrelenmiş durumda. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve bir zamanlar Kapadokya bölgesinin başkenti olan şehir, bugün Ankara ve Konya’dan sonra İç Anadolu Bölgesi’nin üçüncü büyük şehri. Kayseri’nin bazı şehirlere olan mesafesini aşağıda görebilirsiniz.
- Kayseri – İstanbul arası yaklaşık 800 km,
- Kayseri – Ankara arası yaklaşık 350 km,
- Kayseri – Konya arası yaklaşık 300 km,
- Kayseri – Nevşehir arası yaklaşık 80 km,
- Kayseri – Adana arası yaklaşık 320 km,
- Kayseri – Kahramanmaraş arası yaklaşık 250 km.
Kayseri’ye Nasıl Gidilir? Kayseri’ye Ulaşım
Kayseri, bulunduğu bölgede ekonomik olarak güçlü bir konumda olduğundan farklı havayolu firmalarının büyük şehirlerden uçuşları, pek çok otobüs firmasının da seferi bulunuyor. Kayseri ayrıca Van Gölü Ekspresi duraklarından biri, yani tren ile ulaşmak da mümkün.
Van Gölü Ekspresi yazım da ilginizi çekecektir.
Kayseri’ye Gitmek için En İyi Zaman
Kayseri’ye gitmek için en iyi zaman ne yapmak istediğinize göre değişecektir.
- Kayak yapmak için en iyi zaman: Ben Kayseri’ye çok defa gittim, bir keresi hariç hepsinde kayak için gidip gitmişken bir günümü de şehri keşfetmeye ayırdım. Şubat ayı kar seviyesi açısından en iyi zaman olduğundan kışın gidişlerim Şubat ayında olmuş. Hava durumuna bağlı olarak Mart’a da sarkıtabilirsiniz Kayseri seyahatinizi.
- Doğa gezileri için en iyi zaman: Kayseri çevresinde görülecek yerleri görmek, Karpuzbaşı Şelaleleri gibi yerlerde doğada zaman geçirmek istiyorsanız özellikle ilkbahardan yaza geçiş ayları ideal bir zamanlama olacaktır.
- Kapadokya gezisi için en iyi zaman: Kayseri seyahatinizi Kapadokya gezisi ile birleştirmek gibi bir planınız varsa çok sıcak aylara kalmamanızı öneririm, yaz aylarında kızgın güneşin altında peri bacaları arasında gezmek pek eğlenceli olmuyor.
Özetle kayak için Şubat, doğa ve kültür gezisi için bahar ayları Kayseri’ye gitmek için en iyi zaman alternatifleri.
Kayseri’de Nerede Kalınır? Kayseri Otelleri ve Kayseri’de Konaklama
Kayseri’ye farklı seferlerde gittiğimde farklı otellerde kaldım. Kayseri şehir merkezinde konaklamayı planlıyorsanız bilindik zincir otellerin pek çoğunu bulabilirsiniz.
- Son gidişimde İbis Otel‘de kaldım, şehir merkezine 15-20 dakikalık yürüme mesafesinde idi. İbis kalitesi ve ekonomik ücretleri nedeniyle gayet memnun kaldım.
- Bir önceki gidişimde Sivas Bulvarı üzerinde yer alan Radisson Blue otelde kaldım. Tam şehir merkezinde, her yere yürüme mesafesinde olması ile konum olarak çok iyiydi. Fiyat olarak İbis’in oldukça üstünde.
- Önceki gidişlerimden birinde yine şehir merkezinde zincir olmayan, Booking.com puanı yüksek bir otelde konaklamıştık. İsmini maalesef hatırlayamadım, ancak yeri ve fiyatı çok iyiydi. Tek sorunu Kayseri işi diyebileceğimiz altın renkli süslemeleri idi.
- Bu seçenekler dışında eğer kayak yapmak için Kayseri’ye gidiyorsanız Erciyes Kayak Merkezinde bulunan otelleri tercih edebilirsiniz. Ben o bölgede hiç konaklamadım, şehir merkezindeki otellere göre fiyatları daha yüksek oluyor. Şehir merkezinde konaklayıp kayak için Erciyes’e gitmek isterseniz oteller veya siz kendiniz münferit olarak servis ayarlayabilirsiniz.
Kayseri ile İlgili Sık Soruların Sorular
Kayseri’ye gitmeyi planlayanların en çok araştırdığı sorulara bakınca ilk sıralarda aşağıdaki sorular yer alıyor. Ben de cevaplarını hap gibi yazmak istedim, umarım işinize yarar.
Kayseri’de eğer sucuk pastırma alışverişi yapacaksanız Kapalıçarşı Kadınlar Pazarı çıkışında çok sayıda dükkan göreceksiniz. Şahin sucukları ve Başyazıcı en popüler yerler olsa da yerel pek çok dükkanda lezzetli ve kaliteli et ürünleri bulabilirsiniz. Mantı, kete gibi hamur işleri almak istiyorsanız Sivas Bulvarı üzerinde hamurişi süpermarketleri kesinlikle ihtiyacınızı görecektir.
Kayseri merkezde gezilecek yerler için hazırlanmış olan Kültür Yolu rotasını takip edebilirsiniz. Kültür Yolu üzerinde yer alan yerler aşağıdaki listede yer alıyor.
1) Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
2) Şifahiye ve Gıyasiye Medresesi
3) Gevher Nesibe Hatun Kümbeti
4) Avgunlu Medresesi
5) Kurşunlu Camii, Kayseri
6) Sahabiye Medresesi
7) Kayseri Saat Kulesi
8) Zeynel Abidin Türbesi
9) Hunat Hatun Camii
10) Hunat Hatun Hamamı
11 Hunat Hatun Medresesi
12) Mahperi Hunat Hatun Kümbeti
13) Sultan Hamamı
14) Atatürk Evi Müzesi
15) Alaca Kümbet
16) Surp Asdvadzadzin Kilisesi
17) Lala Mustafa Muslihiddin Camii
18) Hatuniye Medresesi
19) Kadı Hamamı
20) Kayseri Ulu Camii
21) Han Camii
22) Döner Kümbet
23) Seyyid Burhanettin Hz. Türbesi
24) Sırçalı Kümbet
25) Emir Sultan Türbesi
26) Şeyh Tennuri Camii
27) Şeyh Tennuri Türbesi
28) Cıncıklı Camii
29) Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi
30) Ahi Evran Zaviyesi
31) Lala Muslihiddin Kümbeti
32) Lala Paşa Çeşmesi
33) Selahattin Hamamı
34) Hatıroğlu Camii
35) Setenönü Hamamı
36) Melik Mehmet Gazi Türbesi
37) Raşit Efendi Kütüphanesi
38) Vezir Hanı
39) Pamuk Hanı
40) Kayseri Bedesteni
41) Roma Mezarı
Kayseri’ye giderken aklınıza gelen ilk yemek muhtemelen mantı veya pastırma. Ama Kayseri mutfağı bundan çok daha fazlasını sunuyor. Hamur işi ve et yemekleri konusunda çok iddialılar. Yağlama, mantı, bamya çorbası, kete, pastırma, sucuk mutlaka tadına bakmanız gereken yemekler.
Sağlıkla kalın.
4 Yorumlar
Kayseri de yapılacaklar listesine Yamaç Paraşütünü de ekleyin
Keyifle okudum.Emeğinize sağlık.
Ellerine sağlık çok güzel bir gezi yazısı olmuş
çok teşekkürler