Hatay’dan kalanlar; güzel bir coğrafya, güzel yemekler, hoşgörü ve barış içinde yaşayan mutlu ve güzel insanlar. Aklımda kalan o güzel yemeklerden biri de katıklı ekmek. Katıklı ekmek nedir, bilir misin? Bilmiyorsan, hadi gel anlatayım.

Katıklı Nedir
Katıklı Nedir

Katıklı Ekmek Nedir?

Hatay’ın Hıdırbey Köyü’nde meşhur bir Musa Ağacı var. Hz. Musa Peygamber’in dereyi geçebilmek için asasını sapladığı ve o asanın çınar ağacına dönüştüğüne inanılıyor. O ağacı görmek için Hıdırbey Köyü’ne gittik ama yolda da acıktık, gitmişken atıştırmalık ne var diye bakınırken, karşıda gözleme olduğunu sandığımız “bir şey” gördük. Sonradan adının “Katıklı Ekmek” olduğunu öğrendik ki, ben kendisine Hatay Pizzası adını verdim. Türkiye’de ve dünyada ünlü olmayı hak eden bu ekmek ile ilgili bilmediklerinizi anlatayım!

katıklı pidesi
katıklı pidesi

Görüntüsü biraz pizzayı biraz da lahmacunu andıran katıklı ekmek, Hatay’da her öğünde tüketiliyor. Sabah kahvaltısında, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde menüde katıklıyı her zaman görebilirsiniz. Katıklıya biberli ekmek de deniyor, gittiğinizde görünce şaşırmayın!

Katıklı Ekmek Nerede Yenir?

Hatay’a ilk gidişimdi (2011). Rotamdaki yerlerden biri olan Hıdırbey Köyü’ne vardığımızda sadece bir yerde evlerinin önünde turistlere katıklı yapan bir çift ile tanıştık. Evin hamarat kadını çalışıp katıklı ekmeklerini yaparken evin erkeği bizimle sohbet etti. İkisi de yöre halkı gibi misafirperver, konuşkan ve oraları anlatmaya pek istekli idi. İlk kez katıklı ekmeği burada yemiş ve tadına, kıvamına, çıtırlığına bayılmıştım.

Hıdırbey Köyü’ne son gidişimde (2022) ise Hıdırbey Köyü’nde dere kenarına çok sayıda işletme, katıklı pişiren yer açılmış. Hıdırbey Köyü ve Musa Ağacı çok popüler ve turistik bir yer olmuş, iyi de olmuş. Köye hareket ve bereket gelmiş. Tek sorun bence köydeki yöresel ürün pazarında Çin yapımı hediyelik eşyalar satılması, neyse konuyu dağıtmayayım.

Hıdırbey Köyü’nin meydanına bakan Hatay Belediyesi’ne ait bir işletme olan Hıdırbey Gastronomi Evi’nde ıspanaklı katıklı ekmeğinin tadına baktık, o da çok güzeldi, parmaklarımızı yedik.

Katıklı nedir, bilir misin?
Katıklı nedir, bilir misin?

Katıklı ekmek yemek için Hıdırbey’e gitmesek olmaz mı?” diyorsanız, çözümü var!

Antakya merkezdeki Uzun Çarşı’da da katıklı yapan fırınlar var, ara sokaklarda dolaşırken mutlaka karşınıza çıkacaktır. Tandır yerine odun fırınlarında pişiriliyor oralarda tabii, yine de çok lezzetli. Ayrıca pek çok restoranın menüsünde katıklı var, biberli ekmek de diyorlar. Denediğim her yerde tadı çok iyiydi, tabii tandırda pişeni en güzeli.

Uzun Çarşı'da katıklı yapan bir fırın
Uzun Çarşı’da katıklı yapan bir fırın

Hatay’da pek çok fırın yemeğinde olduğu gibi, evde katıklı harcınızı hazırlayıp evinize en yakın fırına götürüp ekmeğinizi pişirttirebiliyorsunuz. Yukarıdaki fotoğrafta bu şekilde çalışan bir fırını görüyorsunuz.

Katıklı Ekmek İçinde Ne Var?

Katıklı ekmeğin harcında Antakya çökeleği, zahter, biber salçası, zeytinyağı, susam, kimyon ve soğan bulunuyor. Baharatları kendi damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz. Katıklı ekmeğin hamuru ise kepekli undan yapılıyor.

Katıklı harcını kendiniz hazırlamakla uğraşmak istemezseniz Uzun Çarşı’daki baharatçılara gidip kendinize özel sevdiğiniz baharatları içerecek şekilde bir harç hazırlatabilirsiniz.

Katıklı Ekmek Nasıl Yapılır?

Gelelim katıklı ekmeğin nasıl yapıldığına! Katıklı ekmeğin orijinali tandır fırınında pişiriliyor. Aşağıdaki fotoğrafta örnek bir tandır fırınını görüyorsunuz. Tandır fırını yoksa odun fırınlarında pişiriliyor. Siz evde pişirmek isterseniz evdeki fırınınızda da pişirebilirsiniz elbette.

Kepekli hamurun üzerine çökelek (sürk peyniri), Hatay’ın meşhur biber salçası, ceviz ve bol baharat ekleniyor. Tandır fırınında çıtır çıtır olana kadar pişiriliyor. Bir tane ile asla doymayacağınız yiyeceklerden biri Katıklı. Yanında ev yapımı ayran ile yemesi de öyle güzel ki. Hem lezzetli hem sağlıklı…

Katıklı pidesi fırını
Katıklı pidesi tandır fırını

Hatay’a gitmeden katıklı ekmeğin tadına bakmak isterseniz internetten sipariş verip evde ısıtarak yiyebilirsiniz.

Katıklı ekmek siparişi vermek için tıklayın.

Keşke herkes bir gün Hatay’a gitse… Gitse de güzel yemeklerin tadına baksa, yemeklerden daha güzel insanları ile sohbet etse…

Hatay’a gidince nereleri gezelim diyenler; Hatay’da gezilecek yerler yazıma mutlaka göz atın.

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın