Karavan ile dünyayı gezme fikri size de çok romantik gelmiyor mu? Kulağa geldiği kadar kolay birşey olmasa da kendi karavanını yapan, hazır bir karavan alan veya bir araç alıp karavana dönüştüren bir sürü çılgın Türk var. Kimisi Türkiye’de kimisi Avustralya’da kimisi Güney Amerika’da, evlerini yanlarına almış dünyayı geziyorlar. Ben de karavan ile dünyayı gezen Türk gezginler kimlermiş, nerelere gitmişler, neler yapmışlar bir liste çıkarayım dedim. Karavanıyla tek başına gezen, ailecek gezen, köpeğiyle gezen farklı farklı karavan hikayeleri bu yazıda sizi bekliyor!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Dünyayı Karavan ile Gezmek mi?
Yıllardır, “sırt çantalı kadın başıma geziyorum” diye havamı atarken(!) karavanla gezenlere denk gelince bütün havamın söndüğünü hissediyorum. Benim yaptığım nedir ki, çantamı doldurup istediğim yerde kalıp, istediğim yerde yiyip içiyorum. Halbuki karavan öyle mi? Belirlenmiş alanlarda duracaksın, minik karavan mutfağında yemeğini pişireceksin, bazen günlerce duş yüzü görmeyeceksin, tuvalet şanslıysan… Bir yandan evin kaplumbağa gibi sırtında, nereye istersen gidersin. Uçaktı, otobüstü, trendi uğraşmayacaksın. Hele bir de karavanını kendi yapanlar var ki, onlara saygım iki kat, hatta beş kat. Elektrik bilmen gerek, hesap kitap, mekanik…
Karavan konusunun içine girince aslında bir derya deniz. Çeşit çeşit karavanlar, arabanın arkasına takıp çıkarabileceğiniz çekmeli karavanlardan motokaravanlara, asıl yapım amacı minibüs olup sonradan karavana çevirenlere kadar yelpaze geniş. Ben bu yazıda bu kadar teknik konulara girmeyeceğim. Ama merak edenler için her bir gezginin künyesine aracın marka-model bilgisini yazacağım.
Eğer karavan ile yola çıkıyorsanız olmazsa olmazlardan biri karavanınıza bir isim koymanız. Aşağıdaki listede yer alan gezginlerin karavanlarına verdikleri isimleri mutlaka belirteceğim.
Sıla Yakamoz – Mücbir Seyyah
Sıla, geçen yıl önce işinden ayrılıyor ve çocukluk hayali olan karavanla gezme konusunda bir adım atıyor. Bu adım herkesin atabileceği cinsten değil çünkü eski bir sucu minibüsünü alıp kendi imkanları ile karavana çeviriyor. Öyle “hayallerinin peşinden koş” seminerleri verenler gelip bi denesinler bakalım, nasıl oluyormuş.
Karavanını bitirip yol arkadaşı Siri ile birlikte Türkiye’yi gezmeye başladılar, önce emektar minibüs gezisine taş koydu, şimdi de korona yüzünden pek rahat hareket edemiyor olsalar da hala Türkiye içinde karavanla gezmeye ve yaşamaya devam ediyor Sıla. Şimdi asıl bomba geliyor, Sıla’nın bir geliri yok. Sosyal medya üzerinden satttığı ürünler, gittiği yerlerde yaptığı geçici işler, bazen karavanında yaptığı sandviçleri satarak yoluna devam ediyor.
Sıla, Mücbir Seyyah adıyla instagram‘da deneyimlerini, Youtube kanalında yol hikayelerini gün gün tüm doğallığı ile paylaşıyor, nasıl yetişiyor aklım almıyor gerçekten.
- Karavanın Adı: Düldül
- Karavanın Marka ve Modeli: 1994 Model Mazda 2200 (sucu minibüsü)
- Karavanın Yapım Şekli: Kendisi
Sıla’nın karavan yapımıyla ilgili videolarına Mücbir Seyyah youtube kanalından ulaşabilirsiniz.
Burçin ve Erdi – Trail of Us
Burçin ve Erdi sosyal medyanın en popüler karavan ile gezen çifti olabilir. Birkaç yıl önce çalıştıkları yerden ayrılıp kendilerine bir minibüs alıp onu karavana çevirdiler. Burçin ve Erdi’nin karavanlarının ismi Mars.
Aldıkları minibüsü karavana dönüştürdükten sonra önce Türkiye’de sonra Avrupa’da çeşitli rotalar yaptılar. Kimi zaman Mars’ı arkalarında bırakıp sırt çantalı seyahatler de yapıyorlar.
İşten ayrılma, aldıkları minibüsü karavana çevirme hikayelerinden başlayarak tüm hikayelerini anlattıkları Trail of Us adlı Youtube kanalları oldukça popüler, instagramda da aynı isimle bulabilirsiniz. Fotoğraf ve videoları çok özenli ve kaliteli. Takip etmekten keyif alacaksınız (hala etmiyorsanız).
- Karavanın Adı: Mars
- Karavanın Marka ve Modeli: 2002 Model Ford Transit
- Karavanın Yapım Şekli: Minibüs olarak alıp İzmir’de içini istedikleri gibi yaptırdılar.
Gonca, Emin Cihan (Emci) ve Kızları Maya – Maya Van Life
Gonca, Emin Cihan (Emci) çifit, 2011 doğumlu kızları Maya ile birlikte karavanla dünya turuna çıkan bir aile. Ne çılgın bir fikir öyle değil mi? Karavan ile yola çıkmak aslında Maya’nın hayali imiş. Anne-baba olarak onlar da kızlarının hayalinin peşine düşmüşler.
Kızlarının hayali olan bu yolculuğa çıkmak için uzun süre hazırlanmışlar, karavanı tamamlamaları 1 yıllarını bulmuş. Önce Türkiye’de kısa rotalar yaparak karavan yaşantısını deneyimleyip sonra da Avrupa’dan başlayarak dünya turlarına başladılar. Epey de yol kat etmişlerdi ancak korona nedeniyle şu an Lizbon’da yeniden yerleşik hayata geçmek zorunda kaldılar.
- Karavanın Adı: MayaVan
- Karavanın Marka ve Modeli: 2012 Model Fiat Ducato 17 metreküp (tavanı daha yüksekmiş)
- Karavanın Yapım Şekli: Panelvanı boş halde alıp kendileri yaptılar.
MayaVanLife youtube kanalında hem karavanı yapım hem de dünya turlarına dair çok sayıda video var. Çocukla karavan hayatı ilginizi çekerse mutlaka bir göz atın.
Ceren ve Sercan Baykal – Ceren’in Dünyası
Ceren ve Sercan çifti, 1 yıl kadar önce Hollanda, Amsterdam’daki hayatlarını bırakıp Asya’dan başlayan bir dünya turuna başlamışlardı. Dünya turunun Asya bacağından Güney Amerika bacağına geçerken Şili’den bir minibüs alıp (benim için hepsi minibüs farkettiyseniz:)) içini Santiago’da yaptırıp Güney Amerika’yı yaptırdıkları bu karavan ile gezdiler. Yaptırma hikayeleri de biraz sancılı, karavanın içini yaptırdıkları dönemde Şili’de Ohal ilan edildi. Hikayenin devamı için youtube kanallarına göz atın.
Patagonya’ya kadar inip Şili’nin kuzeyindeki Atacama’ya geri döndükleri büyük bir daire çizdiler. Aslında Güney Amerika gezileri devam edecekti ancak yaşadıkları hırsızlık ve korona virüsü nedeniyle dünya turlarına kısa bir ara verdiler.
Ceren ile yaptığımız röportajı okumak için tıklayın.
- Karavanın Adı: Serçe
- Karavanın Marka ve Modeli: VolksWagen Transporter
- Karavanın Yapım Şekli: Şili’de satın aldıkları minibüsün içini orada yaptırdılar.
Hem karavan dönüşümü hem de dünya turlarını Ceren Baykal youtube kanalında izleyebilirsiniz.
Beril ve Azad – Başka Bir Dünya
Beril ve Azad’ı Mesut Süre ile İlişki Testi kanalı aracılığıyla tanıdım. Onlar da yolculuklarında “başka bir dünya mümkün” diyerek başlamışlar. Hippi karavanı olarak bilinen T3 model bir minibüsü kendi imkanları ile karavana dönüştürmüşler.
Önce Türkiye sonra İran, hedeflerinde Hindistan’a gitmek vardı. 120 gün Türkiye turu yaptılar, yolda bileklik satarak para kazanıyorlar ve yola devam ediyorlardı. Şu an karavan yolculuğu durmuş görünüyor, son durumlarını ben de bilmiyorum. Instagram ve youtube hesapları pek aktif görünmüyor.
- Karavanın Adı: Sanırım bir adı yok, veya ben bulamadım.
- Karavanın Marka ve Modeli: 1980 Volkswagen Model T3 (hippi karavanı)
- Karavanın Yapım Şekli: Minibüsü alıp içini kendileri yapmışlar.
Yaren ve Deniz – Vanalyzethis
Yaren ve Deniz, Avustralya’da aldıkları minibüsü kendileri dönüştürerek karavana çevirmişler ve yaklaşık bir yıldır karavan ile yoldalar. Üstelik güzel köpekleri Phoebe de onlarla birlikte seyahat ediyor. Mayıs 2020 National Geographic Traveler’in kapak konusu oldular.
Korona yüzünden onlar da bir durma noktasına gelmişler tabii. Deniz yeniden iş bulmuş, şu an Sydney’de yolların yeniden açılmasını bekliyorlar.
- Karavanın Adı: Sanırım bir adı yok, veya ben bulamadım.
- Karavanın Marka ve Modeli: 2012 Model Mercedes 4×4 Sprinter Van
- Karavanın Yapım Şekli: Minibüsü alıp içini kendileri yapmışlar.
Instagram hesaplarını takibe alırsanız hem Avustralya hem de karavan hayatına dair nefis fotoğraflar paylaşıyorlar.
Gökçen & Gökalp – Güneşin Yolunda
Gökçen ve Gökalp, Fıtı adını verdikleri karavanları ile Kaçkarlar senin Ege, Akdeniz benim geziyorlar. Tam zamanlı karavanda yaşamıyor ama yurt içi seyahatlerini karavanla yapmaya çalışıyorlar.
- Karavanın Adı: Fıtı
- Karavanın Marka ve Modeli: 2016 Model Renault Master
- Karavanın Yapım Şekli: Hazır yapılmış şekilde satın alınmış.
Instagram Güneşin Yolunda hesabında maceralarını takip edebilirsiniz.
Bahar ve Özgür – İki Kafa Bi Dünya
Bahar ve Özgür çifti, motosikletle, sırt çantalı gezilerine bir de jeep eklemişler. Ama jeeplerini karavan gibi kullanıp içinde yatıp kalkarak 2 aylık bir Avrupa seyahati yaptılar. Youtube kanallarında karavana dönüşmüş olan Tosbik’e dair detayları bulabilirsiniz. Ayrıca instagramda İki Kafa Bi Dünya hesabına göz atabilirsiniz.
Benim en sevdiğim dönüşümlerden biri bu olabilir, hem jeep ile istediğin yere git, hem de çadırda kalır gibi arabada yat. Uzun süreli yaşamak zor ama uzun seyahatler için çok elverişli göründü bana. Tabii herkesin tarzı farklı.
- Karavanın Adı: Tosbik
- Karavanın Marka ve Modeli: 99 model, turbo dizel, otomatik Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
- Karavanın Yapım Şekli: İç donanımını kendileri yapmış.
Maral ve Uğur – Cahil Cesareti
Adı üstünde Cahil Cesareti. Onlar 2013’ten beri yollarda. Yelkenli ile dünya turu projelerine şimdilerde karavan ve iki çocuk ile devam ediyorlar. En son Şili’den Bolivya’ya geçiyorlardı, umarım iyilerdir. Bunca yıl yolda, yolda doğan büyüyen iki çocuk. Gerçekten efsaneler.
2013’te Bodrum’dan Blue Belle isimli yelkenli ile yola çıkmış ve 20 ayda Rio De Jenario’ya ulaşmışlardı. Geçen yaz ikinci çocukları da dünyaya gelince denizden karaya geçip karavanla seyahat etmeye başladılar.
- Karavanın Adı: Bir adı yok.
- Karavanın Marka ve Modeli: Ford Transit
- Karavanın Yapım Şekli: Fransa’da fabrika çıkışı pilot tarafindan karavan olarak yapılmış bir araç.
Gözde & Alex ve Köpekleri Lokum – Wanderers Without Borders
Gözde ve Alex tanıştıktan kısa bir süre sonra karavanla gezmeye karar veriyorlar. Ağustos 2018’den beri yoldalar. Karavanlarını çalışmaya devam ederken hafta sonlarında kendileri yapmışlar.
Korona nedeniyle Güney Amerika’da mahsur kalan Türk gezginler arasında onlar da vardı. Gözde dönebildi, şu an Tekirdağ’da bir yurtta karantinada ancak Alex ve Lokum uçağa evcil hayvan almadıkları için Arjantin’de kaldılar. Umarım en kısa zamanda tekrar kavuşurlar ve yeniden yola çıkabilirler.
- Karavanın Adı: Big Guy
- Karavanın Marka ve Modeli: 1998 Model Dodge Ram Van
- Karavanın Yapım Şekli: Kendileri yapmış.
Zehra, Eray, İdil ve Berkin – Karavan Cango
Zehra ve Eray çifti, Mersin’de öğretmenlik yapıyorlar. Kızları İdil ile birlikte tam zamanlı karavanda yaşıyor ve tatillerinde de seyahat ediyorlardı. Geçen yıl Ekim ayında aralarına yeni çocukları Berkin de katıldı. Artık çekme karavandan panelvana geçecek ve kendi karavanlarını kendileri yapacaktı. Tabii bebekle sanırım çok kolay olmuyor, bir süredir ses seda yok kendilerinden.
- Karavanın Adı: Cango
- Karavanın Marka ve Modeli: Avondale marka, çekme karavan
- Karavanın Yapım Şekli: Hazır.
Chloe & Gürkan – Van Life Goes On
Chloe ve Gürkan, bir Fransız ve bir Türk’ten oluşan tatlı bir çift. 2019 Nisan’ından bu yana karavanda yaşıyorlar ve seyahat ediyorlar. Hayatlarını fotoğraf, video ve içerik üreterek kazanıyorlar. Instagram hesaplarında çok güzel fotoğraflar göreceksiniz.
- Karavanın Adı: Sanırım bir adı yok, veya ben bulamadım.
- Karavanın Marka ve Modeli: 1985 Mercedes Hymer
- Karavanın Yapım Şekli: Olduğu hali ile satın almışlar.
Ebru ve Cihan – Yolcuların Dikkatine
Ebru ve Cihan çifti, yaklaşık 2 yıldır karavanla seyahat ediyorlar. Fethiye’de yaşıyorlar, yazları çalışıp kış aylarında 2-3 aylık karavan seyahatlerine çıkıyorlar. İlk karavanları eskiyince yerine yenisini aldılar ve 3 ay önce yeni karavanlarına taşındılar. Artık evlerini tamamen kapatıp karavanda yaşamaya başladılar. Yeni evleri hayırlı olsun, sağlıkla yaşasınlar.
Yeni karavana geçiş sürecini anlatttıkları videolarına bir göz atabilirsiniz. Youtube’a sürekli içerik üretiyorlar, karavana ilginiz varsa kanalları da ilginizi çekebilir.
- Karavanın Adı: Sanırım bir adı yok, veya ben bulamadım.
- Karavanın Marka ve Modeli: 2007 Model Fiat Ducato Minibüs
- Karavanın Yapım Şekli: Kendileri yaptılar.
Baran Akyüz – Rotasız Baran
Bu yazı karavan ile dünyayı gezen Türkler yazısı olacakken, karavanda yaşayan Türkler yazısına dönüştü birazcık. Karavanda yaşayan ve karavanını aynı zamanda kafe olarak da kullanan Baran da onlardan biri. Baran’ın da bir yol arkadaşı var, kedisi Rota. İlk karavanı Tırtıl ile vedalaştıktan sonra ikinci karavanı Rotabüs adını verdiği eski bir okul otobüsü olan otobüsü alıp dönüştürdü.
Baran’ın hayali Rotabüs ile dünyayı gezmek, umarım en kısa zamanda hayaline kavuşur.
- Karavanın Adı: Rotabüs
- Karavanın Marka ve Modeli: Tarihi eser olabilir, ben marka modelini bulamadım 🙂
- Karavanın Yapım Şekli: Kendisi dönüştürdü.
Rotasız Baran instagram hesabında hikayesini güncel olarak takip edebilirsiniz.
Bonus: Ali Eriç
Bir araç ile yola çıkmak, hele ki dünyayı gezmekten bahsediyorsak Ali abiden bahsetmemek olmak. Onunki bir karavan değil bir jeep. Ama pek çok karavandan daha fazla donanıma sahip bir araç.
Ali Eriç, 15 Ekim 2005 yılında tek başına kendi aracı ile 6 ay sürecek olan İstanbul’dan başlayan ve Cape Town’da sona eren Tur Afrika adını verdiği yolculuğa çıktı. Bu yolculuktan döndükten 3 yıl kadar sonra ise bu kez 3 yıl sürecek olan dünya seyahatine yine aracıyla çıktı. İlk yolculuğunu Tur Afrika, ikinci yolculuğunu ise İstanbul’dan İstanbul’a Bir Dünya Seyahati adlı bir kitabı daha var. Kitap gelirlerini de Türk Eğitim Vakfı’na bağışlıyor.
Tur Afrika kitabı ile ilgili notlarım için tıklayın.
- Aracın Marka ve Modeli: Land Rover Defender 110
- Aracın Yapım Şekli: Araç uzun yolculuk ve yol koşullarına uygun şekilde modifiye edildi.
Eminim benim henüz keşfetmediğim, karavanı ile dünyayı gezen pek çok Türk gezgin yolları aşındırıyordur. Bu listeye eklenmesini önerdiği kişiler varsa yorumlara eklemeyi unutmayın.
En kısa zamanda yeniden yollarda olmak dileğiyle.
17 Yorumlar
Sevil harika bir yazı olmuş.
Düzenden farklı bir rotayı takip etmek herkesin yapabileceği bir şey değil. Hepsine ayrı ayrı bayıldım. Hele ki çocuklarıyla gezene… Küçük Gezgin Çakıl’ın da en büyük hayali aslında. Hatta homeschooling yapıp bu şekilde dünyayı gezmek istiyor Ama Klinik bizim uzun süreli yollara düşmemize izin vermiyor maalesef. Şimdiki hedeflerimizden biri biz de kendimiz bir minübüsten karavan yapıp ufak ufak başlayacağız gibi…Bakalım zaman gösterecek rotamızı…
Ne kadar güzel olur Çakıl’ın hayalindeki bir karavan ile yola çıksanız, yolda gezer kilinik yapsanız. Herşey hayal kurmakla başlamıyor mu?
Benim de hayalleri süslüyor karavan hayatı. Umarım en kısa sürede deneme imkanım olur
Hadi inşallah 🙂
Karavan özgürlüktür diye düşünürken, şimdi corona dolayısıyla can kurtarıcı bir seyahat aracı haline de geliyor. Karavanlı gezginlerle tanışmak, hikayelerini bol bol dinlemek isterdim. Ayvalık’a yolu düşen olursa beklerim.
Bi de emekli karavancılar vardı eskiden 🙂
Bizi unutmuşsun 🙂 caylakihtiyar
Karavanımız Homy, 2006 model t5
Diğer karavancılar gibi genç değiliz. İran üstünden Singapur’a kadar gitme niyetindeydik Corona nedeniyle beklemedeyiz. Güneş ve Haluk ve köpeğimiz Sherlock
Aaa sizi bilmiyordum, hoş geldiniz 🙂 Umarım planladığınız rotaya en kısa zamanda çıkarsınız.
Liste süper olmuş. Karavana alışınca bir süre sonra yaşam alanın oluyor galiba 🙂
Bu da bizim takip ettiğimiz karavanla dünyayı gezen çiftin hesabı; https://instagram.com/wanderingpebble?igshid=um9acr955j1u
Ekleme için çok teşekkürler
Herkes gibi bizim de Karavan hayalimiz var. Ruhsat prosedürlerü, park problemleri, çıkarabileceği mekanik arıza ve sorunlar gözümüzü korkutuyor açıkçası, belki bir de detay röportaj gelir bu konuda, içimiz rahatlar 🙂
Ahahah herkes röportaj sipariş etmiş 🙂
Karavancılardan Ceren ile bir röportaj yapmıştık ama daha teknik birşeyler istiyorsun sen sanırım. Yapalım onu da!
önümüzdeki aylarda bu liste artacak ve karavanlar daha da konforlu hale gelecek muhtemelen.
heyecanla bekliyorum, cogunu da bilmiyormusum bu arada, elinize saglık 🙂
Kesinlikle bu liste çok uzayacak, kiminle konuşsam karavan diyor.
Hepsini kutluyorum. Eminim çok keyiflidir ama aynı zamanda zordur da. İçlerinden biriyle soru cevap mu yapsan?
Karavan benim de hayalimdir ama şehşr hayatından kopamamak öteliyor hayalleri… Türkiye’de bayağı bir karavancı var, Eski Londra Asfaltındaki Londra Camping Meşhurdu eskiden… Liste çok güzel Sevil, tanımadıkları da takip edeceğim böylece,