Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası, 1946 yılında keşfedilmiş ve yapılan çalışmalarda günümüzden 500.000 yıl kadar önce yerleşim merkezi olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin içinde insan yaşamış en büyük mağarası olma özelliğini ile Anadolu’nun önemli tarihi ve kültürel yerlerinden biridir. Karain Mağarası nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, ziyaret saatleri, tarihçesi, buluntuları ve merak ettiğiniz herşey bu yazıda sizi bekliyor.

Antalya Karain Mağarası Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey
Antalya Karain Mağarası Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey

Karain Mağarası Hakkında Kısa Kısa

Karain, Şam Dağı’nın kalkerleri yamaçlarında oluşmuş bir mağara. Mağaranın kalsit duvarlarla ayrışmış yedi boşluğu bulunuyor. Ben onlara galeri diyorum. Mağaranın doğusunda insanların içinde yaşadığı bir sığınak bulunuyor, bu sığınağa da “Dölin” deniyor.

Mağara Girişi
Mağara Girişi

Mağaraya ulaşmak için 498 basamak yaklaşık 150 metre yükselen merdivenleri tırmanmanız gerekiyor. Merdivenlerin bittiği noktada yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz girişe ulaşıyorsunuz. İçeriye girdiğinizde bir büyük galeri ile karşılaşıyorsunuz, galeriden aşağıya inen merdivenlerden devam ettiğinizde ikinci büyük bir galeriye ulaşıyorsunuz. Bu ikinci galeride çok sayıda yarasa bulunuyor, seslerini duyacaksanız, korkmayın, siz onlara zarar vermediğiniz sürece onlar da size dokunmayacaktır. Ancak sesleri biraz insanın içini ürpertiyor, yalan yok.

Ana galerilerin olduğu yer dışında dışarıda iki oyuk daha gözle görülür durumda. Ancak içeriye girilmemesi için demir ile kapıtılmış durumda. Yani içeriye girebileceğiniz, görebileceğiniz kısım iki büyük galerinin olduğu bölüm.

Karain Mağarası Tarihi

Karain Mağarası İç Galerisi
Karain Mağarası İç Galeri

Karain, 1946 yılında Ankara Üniversitesi öğretim görevlilerinden biri olan Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından bulunmuş. Sayın Kökten’in kazıları 1946-1973 yılları arasında devam etmiş. 1985’ten bu güne ise Prof.Dr. Işın Yalçınkaya kazılara devam ediyor.

Kazılar sonucunda ortaya çıkan buluntulara göre mağaranın tarihi 500.000 yıl öncesine dayanıyor. M.S. 4. yüzyıla kadar bu mağarada yaşam devam etmiş ve çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Bu verilere dayanarak mağara 1994 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş, kalıcı listeye girmesi için çalışmalar devam ediyor.

Türkiye’den Unesco Dünya Kültür Mirası Listesindeki Yerler

Karain Mağarası Buluntuları

Karain Mağarası - İç Galeri
Karain Mağarası – İç Galeri

Mağara, insanlık tarihi açısından sadece Anadolu’nun değil dünyanın önemli mağaraları arasında yer alıyor. Aşağıda önemli buluntuları özetledim:

  • Mağara içindeki buluntular çok farklı dönemlere ışık tutuyor. İnsanlık tarihinin besin üretimi öncesi (Paleolitik ve Epipaleolitik dönemler) ve besin üretimi sonrası (Neolotik’ten itibaren) kalıntılar bulunmuştur. Yontma taş, sürtme taş, çanak çömlek, ezme ve öğütme taşları, kemik aletler, taşınabilir sanat eserleri, süs objeleri, sikke, kandil bulunanlar arasında yer alıyor. Buluntuların bir kısmı mağaranın yakınındaki Karain Müzesinde, bir kısmı Antalya Müzesi’nde sergileniyor.
  • Buluntular, insanlık tarihinin %99’undan fazlasını kaplayan avcı toplayıcı yaşamın tüm evrelerine ışık tutmuştur.
  • Karain’de Anadolu’da bilinen en eski insan kalıntıları bulunmuştur: Neandertal döneme ait insan iskeleti, diş ve alt çene kalıntıları bulunmuştur.
  • Mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat ürünleri Anadolu sanatının ilk örnekleri sayılmaktadır.
  • Kazılar sırasında bulunan bitki ve hayvan kalıntıları hem bölgenin tarih öncesi dönemine dair fikir vermekte, hem de atalarımızın besin kaynaklarını ortaya koymaktadır.

Karain Mağarası’nda Kimler Yaşadı

Karain Mağarası - İç Galeri
Karain Mağarası – İç Galeri

Karain’de kimler yaşamadı ki desek yalan olmaz. Dünyada alt, orta ve üst katmanları ile tüm tarih öncesi (Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç) dönemlerde yerleşim görülen nadir mağaralardan biridir Karain ve sürekli olarak yerleşim görülmüştür. Bu katmanlama bize Avrupa ve Yakın Doğu arasındaki göç yolları konusunda da fikir verir. Mağarada geç Roma dönemine kadar yerleşim olduğu biliniyor. Yakın dönemlerde ise daha çok Adak Mağara (tapınak) niteliğinde kullanılmıştır, mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır.

Karain’i ziyaret etmeyi planlıyorsanız, gezi rotanıza Karain’den başlayıp Termessos Antik Kenti ile devam edebilirsiniz. Güver Kanyonu 2021 itibariyle kapalı ancak ziyarete açık olursa gezinize orayı da ekleyebilirsiniz.

Karain Mağarası 2021 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

2021 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
2021 Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Karain Mağarası 2021 giriş ücreti 12,5 TL, Müzekartınız varsa ücretsiz olarak girebilirsiniz.

Mağara yaz döneminde (Nisan-Ekim arası) 10:00-15:30, kış döneminde (Kasım-Mart arası) ise 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.

Karain Mağarası Nerede? Nasıl Gidilir?

Nasıl Gidilir?
Nasıl Gidilir?

Karain, Antalya’nın 37 kilometre kuzeyinde yer alır. Antalya-Korkuteli yolunun 26. kilometresinde Termessos Antik Kenti yol ayrımının olduğu sapaktan Güllük Dağı tarafına değil de ters istikamete, Yağca Köyü’ne doğru dönüp 11 kilometre devam ettiğinizde mağaraya ulaşırsınız. Yağca Köyü’ne kadar yol gayet iyi. Köyden itibaren yol biraz daralıyor ve bozuluyor ama yine de asfalt, yani herhangi bir araba ile kolayca ulaşabilirsiniz. Mağara girişinde büyük bir otopark var, aracınızı otoparka bırakıp güvenle mağarayı gezebilirsiniz.

Karain konumu için tıklayın.

Karain Mağarası Nerede?
Karain Mağarası Nerede?

Mağaraya ulaşmak için en uygun yöntem özel araç ile gitmek. Antalya merkezde konaklıyorsanız ve aracınız yoksa günübirlik turlara katılabilir veya araç kiralayabilirsiniz. Bütçenize uygun araç kiralama seçenekleri için tıklayın.

Karain, Şam Dağı’nın kalkerli yamaçları içinde oyulmuş doğal bir mağara. Deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte, önünde uzanan traverten ovasından ise 150 metre yüksekte yer alıyor. Bu yüksekliği tırmanmak için 498 basamak merdiven çıkarak mağaranın girişine ulaşıyorsunuz.

Karain Mağarası Merdivenleri
Mağaraya Çıkan Merdivenler

498 basamak kulağa az gelse de bacaklara çok geliyor. Neyse ki merdiven boyunca pek çok noktaya dinlenmek için banklar yerleştirilmiş. Banklar aşağıdaki ovaya bakıyor ve benim gibi bahar aylarında giderseniz ovanın yemyeşil, rengarenk manzarasını izlemek de çok keyifli. Merdivenden ovayla birlikte mağaraya gelen yolu da görebiliyorsunuz.

Karain Mağarası Fotoğrafları

Bu yazıda bulunan Karain fotoğrafları aşağıda listelenmiştir. Mağaranın baktığı ova, merdivenleri, giriş bölümleri ve iç galerilerini bu fotoğraflarda detaylı olarak görebilirsiniz.

Karain Mağarası Videosu

Karain ve Termessos Antik Kenti’ni gezdiğim ve gezdiğim yerleri anlattığım videom aşağıda yer alıyor. Videomu beğenip kanalıma abone olmayı unutmayın.

Sağlıkla kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın