Kapadokya Türkiye’deki en özel, en güzel, en görülmesi gereken yerlerden biri. Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler listesi yapsam -sanırım yapmadım- ilk beşe mutlaka girer. Kapadokya; Niğde, Nevşehir, Kayseri, Kırşehir ve Aksaray sınırlarını içeren geniş bir bölgeye verilen isim. Erciyes ve Hasandağı’nın lavlarını karşılıklı püskürtmesi ve milyonlarca yıl rüzgar ve yağmurun bu volkanik bölgeyi aşındırmasıyla oluşan büyülü kayalar zaman içinde yerleşim ve ibadet için kullanılınca da doğanın mucizesi insanın sanatıyla buluşmuş… Kapadokya gezi planı yapanlar için Kapadokya’da gezilecek yerler listesini hap gibi kısa ve öz bir şekilde hazırlayayım dediğimde bu yazı ortaya çıktı. Sizin de önerileriniz varsa yorumlara eklemeyi unutmayın!
Kapadokya’da Gezilecek Yerler Haritası
Kapadokya geniş bir alanı kapladığından ilk kez gidecek olanlar için gezi rotası oluşturmak bir miktar kafa karıştırıcı olabilir, özellikle de bir tur ile değil de kendiniz gidiyorsanız iyi bir ön araştırma yapmanız iyi olacaktır. Aşağıda yer alan Kapadokya haritası, bölgede görülecek yerlerin konumlarını net olarak anlamanız için yol gösterici olacak. Zamanınız kısıtlı ile kırmızı hatta yer alan noktaları gezmenizi, zamanınız varsa yeşil hattı da rotanıza dahil etmenizi öneririm.
Kapadokya’da Gezilecek Yerler
Aşağıda sıraladıklarım Kapadokya bölgesindeki en popüler yerler, buraları hakkıyla gezmek için 4-5 güne ihtiyaç var aslında. Bunlar dışında harika hiking, trekking rotaları var. Bütün konakları tek tek gezmek günleri alır, ya da bazılarını listeden çıkarıp daha kısa tutulabilir.
Göreme Açık Hava Müzesi
Kapadokya’nın en merkezi ve en hareketli yeri Göreme, ben de yazının devamında görülecek yerleri Göreme’den mesafesine göre paylaşmaya çalıştım. Görülecek yerlerin kesişme noktası olmasının yanı sıra Göreme Açık Hava Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Bu müze kesinlikle görülmeyi hak ediyor. Müze kartınızla giriş yapabiliyorsunuz ama bazı kiliselere girişte ayrıca ödeme yapıyorsunuz. Bir rehberle gezerseniz, Piri Guide kullanırsanız ya da bir rehber kitap edinirseniz müzeyi gezerken daha anlamlı olur.
Göreme ve çevresinde görülecek belli başlı yerleri sayacak olursam;
- Göreme Milli Parkı,
- lmalı Kilise,
- St. Barbara Şapeli,
- Yılanlı Kilise,
- Tokalı Kilise,
- Sandal Kilisesi,
- Karanlık Kilise.
Göreme Milli Parkı, Türkiye’de Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan yerlerden biri. Türkiye’den Unesco Dünya Kültür Mirası Listesindeki 19 Yer yazım ilginizi çekebilir.
Göreme aynı zamanda sıcak hava balonlarının da en yaygın olduğu yer. Sabah gün doğumunda balonla havalanıp Kapadokya’nın büyülü vadilerini yukarıdan izlemek muhteşem bir deneyim. Bütçeniz elverirse mutlaka deneyimlemenizi öneririm.
Ortahisar ve Kalesi
Ortahisar Kalesi, Kapadokya bölgesinde gün batımını en iyi izleyebileceğiniz gün batımı noktalarından biri. Ortahisar çevresinde son yıllarda çok sayıda otel, restoran ve kafe açıldı. Gün batımını buralardan izlemek mümkün olsa da kaleye çıkmak en güzeli.
Ürgüp
Temenni Tepesi, Asmalı Konak, Şarap Üreticilerinin Yerleri (Turasan ve Kocabağ), Mustafapaşa eski adıyla Sinasos Ürgüp ve yakın çevresinde görülecek en güzel yerler. Altıkapılı Türbe, Temenni Tepesi Türbesi, Rum Hamamı’nı da listenize ekleyebilirsiniz.
Ürgüp’te romantik bir restaurant önerisi isterseniz; ZİGGY Cafe.
Uçhisar
Uçhisar Kalesi bölgeyi panoramik olarak göreceğiniz en yüksek nokta. Kaleye gün batımına doğru çıkarsanız güzel bir manzara izleyebilirsiniz.
Çavuşin Açık Hava Müzesi
Çavuşin Açıkhava Müzesi, Kapadokya’ya gelenlerin listesinde çoğunlukla yer almaz. Ancak bence mutlaka görülmesi gerekenler yerler arasında olmalıdır.
Paşabucağı – Zelve Açık Hava Müzesi
Peribacalarının en yoğun olduğu bölgelerden biri Paşabucağı. Bu nedenle Kapadokya rotanızda mutlaka olması gereken yerlerin başında geliyor. Zelve Vadisi, Zelve Açık Hava Müzesi, Deve Kayası o çevrede görebileceğiniz.
Güvercinlik Vadisi
Kapadokya manzarası izleyebileceğiniz noktalardan bir diğeri de Güvercinlik Vadisi girişi. Yazı ayrı kışı ayrı güzel Kapadokya’da vadi içinde yürüyüş yapabileceğiniz yerlerden biri de burası. Akşam gün batımına yakın saatlerde giderseniz güzel bir manzara izleyebilirsiniz.
Kapadokya Vadileri Arası Yürüyüş Rotaları
Kapadokya’ya ilkbahar ve sonbahar aylarında peribacaları arasında yürüyüş yapmak için gelebilirsiniz. Güvercinlik Vadisi, Aşk Vadisi ve Kızıl Vadi yürüyüş için farklı rotalar. Ben Çavuşin’den başlayan Kızıl Vadi rotasını yürümüştüm, çok keyifli, zorlu olmayan güzel bir rota.
Avanos
Avanos, Göreme’den sadece 8 km mesafede, içinden Kızılırmak nehri geçen çok güzel bir şehir. Avanos’ta çömlekçiler, Alaaddin Cami, Saruhan Kervansarayı, Taş Köprü, bölgenin en önemli kilisesi olan Vaftizci Yahya Kilisesi mutlaka görmenizi önereceğim yerler. Avanos’un ara sokaklarında gezmek için de mutlaka zaman ayırın.
Çömlekçilerde kendi çömleklerinizi de yapabilirsiniz, benim nasıl yapamadığımı aşağıdaki videomda izleyebilirsiniz. Videoya gitmişken kanalıma abone olmayı unutmayın.
Avanos’un çömlekte kuru fasulyesi meşhur, Bizim Ev Restoran’da deneyebilirsiniz. Ha bir de Chez Galip’in Saç Müzesi var ilginizi çekerse, bana biraz garip gelen bir müze…
Saruhan Kervansarayı
Kapadokya’ya gittiğinizde bir akşamınızı sema gösterisi izlemeye ayırabilirsiniz. Saruhan Kervansaray’ında sema gösterileri düzenleniyor. Gün ve saatlerini girmeden arayarak öğrenebilirsiniz.
Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi, Göreme’ye yaklaşık 80 km mesafede bulunuyor. Yaklaşık 10 km uzunluğundaki vadi Melendiz Çayı boyunca uzanıyor. Vadi boyunca yürüyüş hattına eşlik eden kaya kiliseleri sizi tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Vadiyi yürümek isterseniz, vadinin tepesindeki lokantaların yanından merdivenle vadiye inip patikaları takip edebilir.
Yeraltı Şehirleri
Kapadokya Bölgesi yeraltı şehirleri ile ünlü. En ünlüsü Derinkuyu, benim en sevdiğim Kaymaklı, Özkonak ve Özlüce (benim son gidişimde deprem nedeniyle kapalı idi) en bilinenleri. Henüz turizme açılmamış başka pek çok yeraltı şehri olduğu da tahmin ediliyor.
Bazı noktalarını neredeyse sürünerek geçmeniz gereken yer altı şehirlerinin en bilineni Derinkuyu, Göreme merkeze 35 km mesafede yer alıyor. Derinkuyu’ya gitmişken hemen girişindeki Üzümlü Kilise’yi de mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
Hacı Bektaş Veli Müzesi
İslam alim ve filozoflarından alevilik ve bektaşiliğin fikir öncülerinden olan Hacı Bektaşı Veli’nin Külliyesi, Nevşehir’in Hacıbektaş beldesinde bulunuyor. Eğer vaktiniz varsa, Kapadokya rotanıza ekleyebileceğiniz bir diğer yer Hacıbektaş. Göreme’ye yaklaşık 55 km mesafede yer alıyor. Hacıbektaş’a gittiğinizde göreceğiniz yerler;
- Hacıbektaş Veli Müzesi ve Türbesi
- Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Atatürk Evi
Gümüşler Manastırı
Doğu Roma sanatının en güzel örneklerinden biri sayılan Gümüşler Manastırı, yekpare kayaya derinlemesine kazılmış bir kaya kilisesi olarak karşımız çıkıyor. Niğde’ye bağlı Gümüşler Köyü’nde bulunan manastır Göreme’ye 80 km mesafede yer alıyor. 8-12. yüzyıllar arasında kayaya oyularak yapılmış olan manastırın duvar işlemeleri de eşsiz. Az bilinen, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri daha!
Sultan Sazlığı Milli Parkı
Kayseri il sınırları içerisinde, merkeze 70 km mesafede bulunan Sultan Sazlığı, son yıllarda yılkı atlarının fotoğraflanması ile oldukça popüler oldu. Esasen burası kuş cenneti olarak geçen birinci derece bir sit alanı. Hem sazlık hem çok sayıda kuş türü hem de atları ile görülmeye değer bir doğal cennet desek yalan olmaz.
Erdemli Köyü Kaya Kiliseleri – Bu öneriyi hiçbir yerde bulamazsınız!
Erdemli Köyü Kaya Kiliseleri’ni görmek için; araç ile Kayseri’den Niğde yakınlarındaki Gümüşler Manastırı veya Sultan Sazlığı’nı görmek için yola çıktıysanız yol üstünde “Kaya Kiliseleri” tabelası göreceksiniz. Yeşilhisar ilçesine gelmeden birkaç km önce ana yoldan Erdemli Köyü’ne doğru saptıktan sonra 4 km içeriye doğru devam ettiğinizde köyün içinden tekrar tabelayı göreceksiniz.
Arabamızı bırakıp tabelanın gösterdiği yöne bir su yoluna doğru devam ettik, yolda da orada yaşayan biriyle karşılaştık. Kaya kiliselerinin yanı sıra oldukça büyük bir yerleşim yeri bizi bekliyordu. Muhtemelen sadece oralarda yaşayanların bildiği ve keşfedilmeyi bekleyen bir kaya şehri keşfetmiştik. Etrafta hiç insan olmayınca, kuş sesleri ve kelebekler eşliğinde dereyi biraz takip ettik. Dereyi takibe devam ederseniz “Keşlik” rotası adıyla bilinen yürüyüş yoluna bağlanabiliyorsunuz tabelalara göre.
Türkiye’de son zamanlarda yürüyüş rotalarının tabelalamalarında dikkat çekici bir artış var, çok sevindirici.
Kapadokya’ya gelmişken Kayseri’yi gezi rotanıza eklemeyi düşünebilirsiniz; Kayseri’de Gezilecek Yerler ve Kayseri Gezi Rehberi yazıma da göz atın!
Kapadokya’da Nerede Kalınır?
Kapadokya’nın merkezi benim için Göreme. Göreme’den sonra en bilinen yerler ise Ürgüp ve Uçhisar. Bunlardan herhangi birinde kalıp gidilmesi gereken yerlere ulaşabilirsiniz. Kapadokya’ya gidilince tabii mağara ya da taş oteller kalmak için en otantik yerler. Son zamanlarda sayıları arttıkça hizmet kalitesi de artmış. Birbirinden keyifli konaklama seçenekleri ve restoranlar açılmış.
Size birkaç otel önerisinde bulunmak istiyorum;
Göreme’de sıcak samimi bir otelde konaklamak isterseniz Historical Göreme House, Uçhisar’da konsept bir otelde konaklamak isterseniz Millstone Cave Suites, Göreme’de lüks bir otelde konaklamak isterseniz Kapadokya Hill.
Kapadokya’dan Ne Alınır?
Gittiğiniz yerlerden yöreye özgü ürünler almayı seviyorsanız Kapadokya’dan alacak çok fazla şey bulabilirsiniz. Avanos’ta yapılan muhteşem seramik işleri, evlerde yapılarak hediyelik olarak satılan bez bebekler, Kapadokya ve çevresinin volkanik arazilerinden çıkarılan oniks taşından ürünler ve tabii ki Kapadokya’nın artık meşhur olan şarapları gitmişken alabilecekleriniz.
Kapadokya ülkemizin en güzel bölgelerinden biri. Mutlaka zaman ayırıp görmenizi şiddetler öneririm.
Yolda kalın!
5 Yorumlar
Merhabalar, biz okul gezi Kulübü olarak Kapadokya’ya gitmek istiyoruz. Konaklamayı Cemil Meriç SBL bize sağlayacak fakat gidilecek yerleri tam olarak bilmiyoruz, belirli bir rotamız yok. Bize tur rotası belirlememize yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
Bu yazıda yer alan yerleri içerecek şekilde rotanızı oluşturabilir veya tur firmalarının örnek programlarına bakabilirsiniz.
Benim gibi zamanı kısa olanlara az öz net hap bilgi 🙂
Ara sıra hap bilgiler de işe yarıyor 🙂
Gezilmesi gereken yerlerden, gidip görülmeli.