Yemeyi, içmeyi ne çok sevdiğimi blogumu takip edenler bilir. Yeme-içme kadar kollektif içerik üretmeyi çok seviyorum. Süleymaniye’ye gidip Erzincanlı Ali Baba’nın kuru fasulyesini yedikten sonra instagram takipçilerime “sizce İstanbul’un en iyi kuru fasulyecileri hangileri?” diye sormuş ve bildiğim yerlere bilmediklerimi de ekleyerek bir liste oluşturmuştum. Bu listeyi blog okuyucularımla paylaşayım, takipçilerimle birlikte oluşturduğumuz liste sosyal medya dehlizinde kaybolup gitmesin dedim. Semtleri, adresleri, denediğim yerlere dair yorumlarım ve fiyatları ile birlikte işte İstanbul’un en iyi kuru fasulyecileri listesi!

İstanbul'un En İyi Kuru Fasulyecileri
İstanbul’un En İyi Kuru Fasulyecileri

Süleymaniye gezi notlarıma göz atmak isterseniz, yazıma mutlaka bir bakın: Süleymaniye Camii ve Çevresi Gezi Rotası

Fasulyenin Tarihçesi

Kuru fasulyeden bahsedince biraz bu bitkinin geçmişini araştırayım dedim. Fasulye bitkisinin önceleri Hint kökenli olduğu sanılsa da en eski fasulye tohumları Peru’da bulunmuş. Yani fasulye Güney Amerika kökenli bir bitki imiş. Kolomb’un kıtayı keşfinden sonra İngiltere’den Asya’ya Anadolu üzerinden geçen fasulye zamanla bizim milli yemeklerimizden biri haline gelmiş olsa da ülkemizdeki tarihi 150-200 yıl kadarcıkmış. Ancak 2010 tarihli bir haberde “MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Gümüşlük Beldesi’nde devam eden Antik Myndos Kenti kazıları çerçevesinde, Tavşan Adası’nda gün ışığına çıkarılan mezarlarda 1600 yıllık kuru fasulye bulundu” şeklinde bir bilgiye rastladım. Habere göre fasulyenin doğuş yeri Güney Amerika değil, Anadolu. Hangisi tam olarak doğru ben de bilmiyorum, ancak bulduğum veriler bu şekilde.

Instagram Hesabını Takip Et

Fasulye Çeşitleri – En İyi Kuru Fasulye Hangi Cinsten Yapılır?

Yazının devamında kuru fasulyecileri anlatırken şu cins fasulye, bu cins fasulye diye bahsi geçeceği için fasulye çeşitlerine de kısa bir girizgah yapmak istedim. Bahsedeceğim fasulye çeşitleri bizim ülkemizde yetiştirilen cinsler.

  • Tombul Fasulye: Adı tombul olmasına rağmen oval şekilli, beyaz, ve küçük taneli fasulye cinsidir.
  • Çalı Fasulyesi: Böbreği andıran şekli, beyaz ve orta büyüklükte taneleri olan fasulye cinsidir.
  • Horoz Fasulye: Uzun silindir şeklinde, beyaz ve orta büyüklükte taneleri olan fasulye cinsidir.
  • Dermason Fasulye: Dolgun ve yassı şekilli, beyaz ve büyük taneleri olan fasulye cinsidir. Kuru fasulye yemeği pişirilirken en çok tercih edilen fasulye cinsidir.
  • Selanik Fasulye: Yandan basık ve uçları yuvarlak şekilli, beyaz ve iri taneli fasulye cinsidir.
  • Battal Fasulye: Böbreğe benzeyen yassı şekilli ve beyaz renkli olan battal fasulyelerin taneleri Selanik fasulyesinden daha iridir.
  • Şeker Fasulye: Yuvarlak şekilli, beyaz renkli ve iri taneli bir fasulye cinsidir. Kuru fasulye yapımında kullanılan meşhur İspir fasulyesi, şeker fasulye cinsidir.
  • Barbunya: Renkli, çizgili renkleri, iri taneleri ile en lezzetli fasulye cinslerinden olsa da kuru fasulye yapımında kullanılmazlar.
  • Bomba Fasulye: Oval ve dolgun şekilli, beyaz renkli ve battal cinsinden daha iri bir fasulye cinsidir.

İstanbul’un En İyi 11 Kuru Fasulyecisi

Tarihini, cinsini öğrendiğimize göre gelelim İstanbul’un en iyi 11 kuru fasulyecisi ile tanışmaya. Listede yer alan yerlerin pek çoğu “gurme”ler tarafından da onaylanmış yerler. Listede denedikleriniz varsa yorumlarınızı yazarsanız çok sevinirim.

1. Çömlek Kuru Fasulye, Çamlıca

Benim İstanbul’da dışarıda kuru fasulye yenirmiş dediğim ilk yer Çömlek oldu. İlk yeri Çamlıca’da idi, Ataşehir ve birkaç yerde daha şube açtı sanırım. İspir fasülyesi, kuşbaşı et, tereyağ, soğan, Taşköprü sarımsağı ve domates salçası ile yaptıkları nefis bir kuru fasulyeleri var. Yanında pirinç pilavı, yoğurt ve turşu ile krallara layık bir yemek.

Kuru fasulyenin porsiyon fiyatı: 30 TL

Yemeksepeti.com üzerinden sipariş verebiliyorsunuz.

Çömlek Kuru Fasulye Çamlıca Şubesi konumu için tıklayın.

2. Hüsrev Lokantaları, Gayrettepe

Hüsrev Lokantaları, Gayrettepe
Hüsrev Lokantaları, Gayrettepe

Rize, Ankara ve İstanbul Gayrettepe’de yerleri var. Yine tereyağlı, İspir fasulyesi ile yapılmış mis gibi bir kuru fasulyesi var. Diğer yemekleri, özellikle et yemekleri de güzeldir.

Kuru fasulyenin porsiyon fiyatı: 30 TL

Yemeksepeti.com üzerinden sipariş verebiliyorsunuz.

Hüsrev Lokantaları Gayrettepe Şubesi konumu için tıklayın.

3. Çanak Mangalda Kuru Fasulye, Balat

Çanak Mangalda Kuru Fasulye Balat’ta yer alan küçük bir dükkan. Buranın fasulyesi bende ilk iki fasulyeci kadar iz bırakmadı. Kötü değil ancak muhteşem de diyemem.

Ben gittiğimde fiyatları oldukça uygundu, ancak şu an açık olmadığı için fiyatlarına ulaşamadım.

Çanak Mangalda Kuru Fasulye’nin Balat’taki konumu için tıklayın.

4. Fasuli, Sirkeci & Karaköy

Fasuli
Fasuli

Fasuli’nin fasulyesini ilk Karaköy’deki yerinde yemiştim, en şık dükkanı da sanırım orası. İlk şubesi Cerrahpaşa’da açılmış . Dünyanın en iyi kuru fasulyecisi diye kendine slogan yapmış. Bırak başkaları övsün değil mi? Şu an 6 tane şubesi var. İşler iyi sanırım.

Kuru fasulyenin porsiyon fiyatı: 24 TL, fiyat diğerlerine göre rekabetçi.

Yemeksepeti.com üzerinden sipariş verebiliyorsunuz.

Fasuli Karaköy Şubesi konumu için tıklayın.

5. Erzincanlı Ali Baba, Süleymaniye

Erzincanlı Ali Baba, Süleymaniye
Erzincanlı Ali Baba, Süleymaniye

Başıma birşey gelmeyecekse söylemeden duramayacağım, lütfen samimi olun, kim bu fasulyeyi tadıp da İstanbul’un en iyi fasulyesi demiş. Bence yediğim herhangi bir esnaf lokantası fasulyesinden farkı yoktu. 1960’lardan bu yana hizmet veren dükkanın yanına başka fasulyeciler de açılınca Süleymaniye’de fasulye yenir kültürü oluşmasına katkısı olmuş.

Kuru fasulyenin porsiyon fiyatı: 18 TL, fiyat diğerlerine göre epey rekabetçi. Bu fiyata bu lezzet denebilir belki.

Erzincanlı Ali Baba fasulyecisinin konumu için tıklayın.

6. Tarihi Kısıklı Kuru Fasulyecisi, Kısıklı-Üsküdar

Tarihi Kısıklı Kuru Fasulyecisi
Tarihi Kısıklı Kuru Fasulyecisi

Tarihi Kısıklı Kuru Fasulyecisi, 1920 yılında Agop Bey tarafından tatlıcı olarak kurulmuş, 1938 yılından günümüze ise kuru fasulyeci olarak hizmet veriyormuş. Organik tarım ile yetiştirilen İspir fasulyesi ile, taş fırında toprak güveçte kuru fasulyelerini pişiriyorlarmış.

Fiyatlarına ulaşamadım.

Tarihi Kısıklı Kuru Fasulyecisi konumu için tıklayın.

7. Kuru Fasulyeci Ender Usta, Kavacık

Yorumlarına bakınca “kebap gibi fasulye” diyebiliriz Ender Usta’nın kuru fasulyesi için. Sosyal medya paylaşımlarına bakınca, usta fasulyesinden çok kendi promosyonunu yapma peşinde gibi görünüyor. Fasulyesini denemedim, deneyen varsa yorumlara eklerse çok sevinirim.

Kuru fasulyenin porsiyon fiyatı: 25 TL

Yemeksepeti.com üzerinden sipariş verebiliyorsunuz.

Kuru Fasulyeci Ender Usta konumu için tıklayın.

8. Burak Kuru Fasulye, Kurtköy-Pendik

Burak Kuru Fasulye

Burak Kuru Fasulye, 2001’de Pendik’te kurulmuş. Fasulyeyi güveçte yaparak fark yaratmaya çalışmışlar. Tandır ve tatlıları da önerilen lezzetleri arasında.

Fiyatlarına ulaşamadım.

Burak Kuru Fasulye konumu için tıklayın.

9. Hayvore Karadeniz Mutfağı, Beyoğlu

Hayvore adı üstünde Karadeniz yemekleri yiyebileceğiniz bir mekan. Kuru fasulyeleri Çayeli fasulyesinden yapılıyormuş. Listeye tavsiye üzerine giren restoranlardan biri burası.

Kuru fasulyenin porsiyon fiyatı: 23 TL

Yemeksepeti.com üzerinden sipariş verebiliyorsunuz.

Hayvore Karadeniz Mutfağı konumu için tıklayın.

10. Kuru Fasulye Diyarı, Ataşehir

Kuru Fasulye Diyarı, Doğu Ataşehir
Kuru Fasulye Diyarı, Ataşehir

Bu kadar restoran arasında kurucusu kadın olan tek mekan burası. Çömlekte Etli İspir Kuru Fasulye pişiriyorlar ve fasulyenin lezzetinin sırrının organik tarım ile üretilen fasulyeler, becerikli ustalar, tereyağı ile taş fırında pişmesi olduğunu söylüyorlar. Gidenler beğenmiş.

Kuru fasulyenin porsiyon fiyatı: 28 TL

Kuru Fasulye Diyarı konumu için tıklayın.

11. Kardeşler Lokantası, Kemerburgaz

Fasulyelerinin farkı, bol etli dermason fasulye kullanmaları imiş. Mekan, ev yemekleri ve et döneri ile popüler. 1973’ten beri Kemerburgaz’da hizmet veren mekanın yemekleri genel olarak beğeniliyor.

Fiyatlarına ulaşamadım.

Kardeşler Lokantası konumu için tıklayın.

Etli Kuru Fasulye Yemeği Tarifi

Bu kadar kuru fasulyeden bahsedince eminim canınız çekti. Korona döneminde istediğimiz gibi evden çıkıp fasulye yemeye de gidemiyoruz. O zaman evde kolayca yapabileceğiniz lezzetli bir kuru fasulye tarifi vererek yazımı bitireyim.

Öncelikle ben kuru fasulyeyi etli severim. Etsiz yaparsanız da güzel olur ama bence makbul olanı etlisidir. O yüzden benim tarifim etli olacak. Orta yağlı kuşbaşı etiniz fasulye yemeği için hazır olsun.

Fasulyenizin dillere destan olması için tombul cinsleri tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Lezzeti onaylanmış olan İspir veya yani şeker fasulye veya dermason cinslerinden yapacağınız fasulyenin kabuğu pişince ayrılıp sizi rahatsız etmeyecek, iri taneli olduğu için yemesi güzel olacaktır.

Kuru fasulyenizi bir gece önceden ıslatmanız hem yemeğin lezzeti hem de gaz yapmaması için kritik. Ama unuttunuzsa da çok sorun değil, önden fasulyeleri biraz haşlarsanız da işe yarıyor.

Artık etli kuru fasulye yemeği tarifine geçelim:

Tarifte 2 su bardağı fasulye kullanacağız. Kuru fasulyemizi akşamdan ıslatıp sabah güzelce suyundan arındırıyoruz. Ben yemeği düdüklüde yapıyorum, bu tarif de düdüklüye göre olacak. Tencerede etlerimizi yüksek ateşte kavurup mühürlüyoruz. Ben kavurma kısmını zeytinyağı ile yapıp, tereyağını yemeğe lezzet vermesi için sonradan ekliyorum. Böylece miktar olarak daha az kullanmış oluyorum. Etimiz kavrulduktan sonra 1 ince doğranmış biber, 1 iri soğan yemeklik doğranmış, 1 kaşık karışık (biber ve domates) salça ve zevkinize göre tereyağını tencereye atıp karıştırıyorum. Soğan, biber ve salçayı kavurmadan yapıyoruz yemeği. Tuz, şeker ve tercihinize göre baharatları da ekleyip fasulyelerin az üstünü kapatacak kadar su ekliyorum. Ben az sulu seviyorum, siz dilerseniz daha fazla su koyabilirsiniz. Düdüklü tencerede yemeğin suyu kaynadıktan sonra 20-25 dakika kadar pişiriyorum. Düdüklüde pişen yemeğinizi güveçe alıp fırınlarsanız tadı biraz daha artıyor ama ben bugüne kadar hiç uğraşmadım, denerseniz yorumlara yazın.

Afiyet olsun.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

Yorumunuzu Yazın