Türkiye İş Bankası Müzesi, 26 Ağustos 1926 yılından bugüne bankanın kuruluşu, gelişimi, iştirakleri, sosyal hayata etkisi gibi pek çok bilgiyi barındıran bir kurum tarihi müzesi olarak hizmet veriyor. İki katlı müzenin ikinci katı geçmişten bugüne İş Bankası’nı anlatırken, 19 Mayıs 2019’da 100.yılını dolduracak olan Milli Mücadelemiz şerefine alt katında Milli Mücadelenin 100. Yılı Sergisi hazırlanmış.

İş Bankası Müzesi - Eminönü
İş Bankası Müzesi – Eminönü

İş Bankası Müzesi Tarihçesi

İş Bankası Müzesi’nin bulunduğu güzel bina Osmanlı döneminde postane olarak hizmet vermiş, daha sonra da Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası binası olarak kullanılmış. Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası, İş Bankası ile birleştikten sonra ise 2004 yılına kadar İş Bankası’nın İstanbul Şubesi olarak kullanılmış. 2005 yılında ise İş Bankası Müzesi olarak kullanılmak üzere çalışmalara başlanmış.

İş Bankası Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Türkiye İş Bankası Müzesi, Eminönü’nde Yeni Cami’nin arka sokağında yer alıyor. Pembe boyası ile dışarıdan dikkat çekiyor, kolayca bulabilirsiniz. Aşağıda İş Bankası Müzesi adres ve telefon bilgisine ulabilirsiniz.

İş Bankası Müzesi Adresi: HOBYAR MAH. BANKACILAR CAD. NO:2 BAHÇEKAPI EMİNÖNÜ İSTANBUL
YOL TARİFİ için tıklayın.

Telefon: +90.212 511 13 31
E-Mail: [email protected]

Türkiye iş Bankası Müzesi
Türkiye iş Bankası Müzesi

İş Bankası Müzesi Giriş Ücreti

İş Bankası Müzesi ve içinde yer alan sergiler ücretsiz olarak gezilebiliyor. Herhangi bir giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor.

İş Bankası Müzesi Ziyaret Saatleri

İş Bankası Müzesi; Pazartesi günleri, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günleri ile 1 Ocak günü hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arası ziyarete açık.

Hafta sonları daha kalabalık olacağını düşünerek eğer vaktiniz varsa hafta içi gitmenizi tavsiye ederim.

İş Bankasının Kuruluşu
İş Bankasının Kuruluşu

Üst Kat – İş Bankası Müzesi

İş Bankası Müzesi, 3 kattan oluşuyor. Birinci kat, yani merdivenlerle çıkılan üst kat İş Bankası’nın kuruluşundan bugüne geçtiği süreçleri anlatıyor. Sadece İş Bankası’nın değil, Türkiye ekonomisi ve kültürel yaşantısının nasıl değiştiğini de bu katta izlemeniz mümkün.

İş Bankası Müzesi – İş Bankası kuruluşu

İlk İş Bankası genel müdürlük binasından ilk reklamlarına, para sayma makinalarından Şişecam’ın kuruluş hikayesine kadar müzede pek çok bilgi yer alıyor.

Müzede pek çok interaktif ekran da bulunuyor, böylece merak ettiğiniz konuyla ilgili daha detaylı bilgiye kolayca ulaşabiliyorsunuz.

İş Bankası Müzesi - Atatürk Salonu
İş Bankası Müzesi – Atatürk Salonu

Müzenin üst katında beni en çok etkileyen bölüm ise Atatürk Salonu idi. Atatürk’ün İş Bankası’nın kurulmasına dair çabaları ve sonrasındaki vizyoner bakış açısı ve desteği, onun sadece bir askeri deha değil sosyal, ekonomik ve kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor bir kez daha.

İş Bankası Müzesi - Atatürk için hazırlanan ajanda
İş Bankası Müzesi – Atatürk için hazırlanan ajanda

İş Bankası’nın Atatürk için özel ürettiği 1939 yılı cep ajandası ise içimi en çok burkan şey oldu. Ajanda üretilmiş ancak 1938 Kasım’ında Atamız’ın vefatı ile hiçbir zaman kullanılamamış.

Üst kat, İş Bankası genel müdürleri ve/veya yönetim kurulu üyelerinin resimlerinin yer aldığı koridor ile son buluyor.

Giriş Kat – Milli Mücadelenin 100. Yılı Sergisi

İş Bankası Müzesi’nin giriş katında daha önce İstanbul’daki ilk şube, atölye alanı ve sosyal sorumluluk projelerinin sergilendiği bölüm varken şimdi bu kat, Milli Mücadelenin 100.Yılı Sergisi olarak değerlendiriliyor.

Milli Mücadelenin 100.Yılı Sergisi
Milli Mücadelenin 100.Yılı Sergisi

19 Mayıs 2019’da Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılını kutlayacağız. Bu kutlamanın şerefine açılmış olan sergiyi gezerken keşke bu kadar küçük bir alanla sınırlı kalmasa ve çok daha büyük bir “Milli Mücadele Müzemiz” olsa diye düşünmeden edemiyor insan. Bildiğim kadarıyla Milli Mücadele’ye katılmış olan illerimizde ayrı ayrı Milli Mücadele müzelerimiz olsa da tüm süreci anlatan geniş kapsamlı bir müzemiz malesef yok. İş Bankası bu sergi ile belki böyle bir müzenin açılmasına da öncülük etmiş olur.

Milli Mücadelenin 100.Yılı Sergisi
Milli Mücadelenin 100.Yılı Sergisi

Milli Mücadelenin 100. Yılı Sergisi aşağıdaki bölümlere ayrılmış;

  • 1912-1922: On Yıllık Savaş
  • Mütareke ve İşgal
  • Direniş ve Kuvayı Milliye
  • Düzenli Ordu ve Sathı Müdafaa
  • Hukuk ve Taarruz
  • İstiklal ve Cumhuriyet

Her bir bölümü gezerken ülkemizin bir zamanlar nasıl paylaşıldığını ve ne mücadeleler verilerek geri kazanıldığını fotoğraflarla, anlatımlarla yaşatmışlar. Pek çok yerli ve yabancı arşivlerden fotoğraflarla zenginleştirilmiş olan sergi kesinlikle görülmeye değer.

Bodrum Kat – Kasa Dairesi

İş Bankası Müzesi’ne geldiğinizde giriş katı ve üst katı gezip çıkmayın. Bodrum katında bir de kasa dairesi var. Gerçek bir banka kasası nasıl oluyor merak edenler için görülesi bir yer.

İş Bankası Müzesi Kasa Dairesi
İş Bankası Müzesi Kasa Dairesi

İstanbul’da keşfedilecek yer, gezilecek müze bitmez. Eminönü’ne yolunuz düşerse ve birkaç saat vaktiniz varsa İş Bankası Müzesi gezmek için iyi bir seçenek. Hem bankanın hem de Türkiye’nin nereden nereye geldiğini çok güzel bir şekilde gözler önüne seriyor.

Ülkemiz müzecilik konusunda son yıllarda inanılmaz ilerleme gösterdi, Türkiye’nin her yerinde birbirinden güzel müzeler açıldı. Umarım devamı da gelir.

İstanbul’da gezilecek yerler konusunda fikir edinmek isterseniz; İstanbul’da gezilecek yerler yazıma göz atın.

Sizin favori müzeniz hangisi?

Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda Kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

1 Yorum

Yorumunuzu Yazın