“Türkiye’nin gastronomi başkenti neresi?” diye soracak olursanız, benim cevabım “kesinlikle Hatay” olur. Farklı kültürlerin farklı medeniyetlerin bir arada yaşadığı Hatay’da mutfak kültürü bu birlikteliklerden nasibini almış. Hatay mutfağı farklı lezzetlerin bir araya geldiği, et yemeklerinden mezelere, tatlılardan hamur işlerine kadar yüzlerce lezzetli yemeği bulabileceğiniz seçenekler sunuyor. Hatay’da muhteşem lezzette yemekler yiyebileceğiniz çok fazla alternatif mekan var. “Hatay’da ne yenir, nerede yenir?” deneyimlerimi bu yazıda bulacaksınız, aç karna okumayın!
Hatay yemeklerine geçmeden Hatay’da gezilecek yerler yazıma da mutlaka göz atın.
1. Hatay Denince İlk Akla Gelen: Künefe
“Hatay’da ne yenir?” denince akla ilk gelen tatlıların başında süphesiz ki Künefe geliyor. Künefe; kadayıf, tereyağı ve peynir ile yapılan şerbetli bir tatlı. Ben normalde ağdalı tatlı seven biri değilim ama Hatay’a gidince künefe yemeden de dönmüyorum.
Hatay’da hemen her restoran künefe servis ediyor, pek çok künefeci var. Benim favori künefecim ise Hatay’a ilk gittiğimde deneyip çok sevdiğim Çınaraltı Künefeci Yusuf Usta. Yusuf Usta’yı bulmak için Uzun Çarşı’ya gidiyorsunuz, Kurşunlu Han’ın yanındaki hana girince elinize koymuş gibi künefeciyi buluyorsunuz. Google haritalar uygulamasındaki konumu için tıklayın. Yusuf Usta’da yediğiniz künefe öyle İstanbul’daki restoranlarda yediğiniz gibi küçük tavada gelmiyor, büyük tepsilerde pişirilip dilimler halinde servis ediliyor. Görüntü muhteşem olmasa da lezzet şahane.
Hatay’a geldiğinizde künefe yapmayı da öğrenmek isterim derseniz, Hatay Belediyesi’nin girişimi olan Hatay Gastronomi Akademisi’inde künefe yapım etkinliklerine katılabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için instagram sayfalarından iletişime geçebilirsiniz: @htygastronomiakademisi
2. Aşık Olunacak Kadar İyi: Kağıt Kebabı ve Tepsi Kebabı
İnsan hiç kebaba aşık olur mu? Ben oldum. Hatay’da tepsi kebabına aşık oldum! “Hatay’da ne yenir?” denince meşhur lezzetlerden ikisi tepsi kebabı ve kağıt kebabı. İkisi birbirine benzediği için aynı başlık altında birleştirdim. Geleneksel olarak Hatay’da tepsi veya kağıt kebabını kasaplar yapıyor. Kasaba gidip kendi etinizi seçiyorsunuz, kasap sizin için eti hazırlayıp tepsiye diziyor. Yakındaki fırına gönderilen kebap pişip geliyor. Kebabı kasapta yiyorsunuz.
Bu işi geleneksel olarak yapan Sağıroğlu Kasabı. Ancak herkes için uygun olmayabilir çünkü kasapta pişmemiş et kokusu içinde gerçekleşiyor olaylar.
Hatay’da yediğim tepsi kebabı yediğim en güzel kebaplardan biri. Hatay’a ilk gelişimde Sağıroğlu Kasabı’na gitmiş ve tepsi kebabına aşık olmuştum. İkinci gidişimde ise Vedat Milör hocamızın meşhur ettiği Pöç Kasabı‘nda yedim ve yine bayıldım. Antakya’dan tepsi kebabı yemeden sakın ayrılmayın. Bence iki mekanda yediklerim de çok iyiydi. Daha geleneksel versiyonu için Sağıroğlu, biraz daha turistik versiyonu için Pöç Kasabı’nı tercih edebilirsiniz.
Sanmayın ki bu kebaplar sadece kasaplarda var. Hatay’da hemen hemen her restoranda tepsi veya kağıt kebabı bulabilirsiniz. Geleneksel Hatay yemekleri yapan Hatay Gastronomi Evi, Petek Restoran, Anadolu Restoran (kapanmış) benim tespi veya kağıt kebabı denediğim diğer yerlerdi ve hepsi de iyiydi.
3. Bir Hatay Klasiği: Haytalı
Hatay şehir merkezi, yani Antakya’ya yolunuz düştü ise denemeniz gereken lezzetlerden biri de Haytalı. Haytalı; muhallebinin üstüne gül suyu dökülerek yapılıyor, üstüne keçi sütünden yapılmış dondurma ile servis ediliyor. Ben gül suyunun tadını sevmediğim için bana hitap eden bir tatlı değil ama seveni çok, siz bana bakmayın.
Haytalı’nın mucidi Affan kahvesi ya da diğer adıyla İnci Kıraathanesi. Antakya’nın en eski kıraathanesi olan Affan Kahvesi geleneksel halini koruyor. Bir yanda Antakyalı amcalar okey oynarken diğer yanda şehri keşfetmeye gelenler Haytalı’nın tadına bakıyor. Ortamı çok seviyorum, mutlaka uğrayın buraya.
Haytalı yiyebileceğiniz bir başka yer ise Hatay Belediyesi’nin işletmesi olan ve Hatay’a tepeden bakan Habibi Neccar Sosyal Tesisleri. Antakya üzerinde gün batımını izlemek, geleneksel Hatay yemekleri yemek veya sadece Haytalı yemek için buraya uğrayabilirsiniz.
4. Hatay Mutfağı’nın Güzelliği: Binbir Çeşit Hatay Mezesi
“Hatay’da ne yenir?” denince benim aklıma kebaplar ve tatlılardan önce çeşit çeşit meze geliyor. Humus, babagannuş, biberli cevizli ilk aklıma gelenler ve en çok yediklerim olsa da çeşit çok fazla. Restoranlarda yediklerimiz kadar sokak aralarındaki mezeci, humuscu ve baklacılarınkiler de çok güzel. Hatay’da sadece meze ile dolabilirsiniz.
Size Antakya’da deneyip beğendiğim restoranların isimlerini yazayım, mezelerin tadına buralarda bakabilirsiniz;
- Sveyka Restauran; Dünyanın ışıklandırılan ilk caddesi olan Kurtuluş Caddesi üzerindeki eski bir konak restore edilip restorana dönüştürülmüş. Hem ortam çok güzel hem de yemekler nefisten de güzel. Ben gittiğimde servis de çok iyiydi, herhalde hala öyledir. Sadece meze değil kebap çeşitlerini de bulabilirsiniz burada. Mekanın alkollü olması da avantaj. Konumu için tıklayın.
- Konak Restoran: Eski Antakya evlerinin olduğu bölgede bulunan Konak Restoran her türlü Hatay lezzetini bir arada bulabileceğiniz bir yer. Eski bir konaktan dönüştürülmüş restoranın avlusu da ortamı da çok güzel. Burası da alkollü, Hatay’a özgü şarapları da bulabilirsiniz. Konumu için tıklayın.
- Hatay Sultan Sofrası: Asi Nehri kıyısında bulunan Hatay Sultan Sofrası yine eski bir konaktan dönüştürme. Hatay’a özgü lezzetleri birada bulabileceğiniz esnaf lokantası tadında bir yer. Bahçesi/avlusu da keyilfli, kahvaltı için de tercih edebilirsiniz. Konumu için tıklayın.
- Petek Restoran: İskenderun’un meşhur Petek Pastanesi’nin Antakya’da da bir şubesi var. Meclis Binası’nın hemen yanında Asi Nehri kıyısında yer alan eski bir konak restore edilerek restorana dönüştürülmüş, adı Antakya Konağı. Akşamları geniş bahçesinde yöresel yemeklerin ve Petek Pastanesi’nin meşhur tatlılarının tadına bakabilirsiniz. Mekan alkolsüz. Konumu için tıklayın.
- Özlem Restoran: Antakya’nın dışına doğru Güzel Burç mevkiinde Özlem Restaurant Antakyalı bir arkadaşımızın bizi götürdüğü bir restoran idi. Abagannuş özellikle mükemmel. Konumu için tıklayın.
- Unesco Hatay Gastronomi Evi: Hatay Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Unesco Hatay Gastronomi Evi eski Antakya evlerinin olduğu bölgede yer alıyor. Geleneksel Hatay yemeklerini deneyebileceğiniz restoran eski bir konaktan dönüştürülmüş. Geniş avlusu ve geleneksel döşenmiş odaları ile görülmeye değer. Mekan alkolsüz. Konumu için tıklayın.
5. Reçel Demek Ayıp Olur: Ceviz, Kabak, Turunç Tatlıları
Hatay künefesi ile meşhur olsa da, Haytalı buraya özgü olsa da benim Hatay’da favori lezzetlerim ceviz reçeli, çıtır kabak ve turunç reçeli. Yemeğin üstüne hemen her yerde geliyor bu reçeller ve beni benden ediyor. Reçel deyip geçmeyelim, haklarını teslim edelim.
Uzun Çarşı’dan bu reçellerden ve kabak tatlısından alabilirsiniz. Künefeci Yusuf Usta’da çıtır kabak bulabilirsiniz, eve paket/hediyelik götürebilirsiniz.
6. Türk Kahvaltısı değil Hatay Kahvaltısı!
Hatay’da her öğün olduğu gibi kahvaltı da çok zengin. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, akşam yemeğindeki mezelerin bir kısmı kahvaltıda da servis ediliyor, derken menü uzayıp gidiyor. Antakya’daki restoranların pek çoğunda, otellerde kahvaltı bulabilirsiniz ama aracınız varsa mutlaka gidin diyeceğim iki yer var kahvaltı için.
Birincisi Harbiye Şelaleleri’ne birkaç kilometre mesafede bulunan Döver Köyü. Burası kahvaltısı ile meşhur olmuş. Pek çok mekan var. Bunlardan biri Hammuş’un Yeri. Kendi üretimleri olan zahter, sürk peyniri, eritme peyniri, reçeller, mezeler ile masayı donatıyorlar, önce gözünüz sonra karnınız doyuyor. Konumu için tıklayın. Aynı bölgede önerilen yerlerden biri de Yusuf Dayı’nın Yeri idi, orayı denemedik.
İkinci önereceğim yer ise, Hıdırbey Köyü’nde bulunan Hatay Büyükşehir Belediyesi işletmesi olan Hıdırbey Gastronomi Evi. Eski bir köy evini restore etmişler. Hem kapalı hem açık alanda kahvaltı etme imkanınız var. Kahvaltı zengin ve yediğimiz herşey çok lezzetli idi. Belediye işletmesi olduğu için fiyatlar da epey uygun. Konumu için tıklayın.
7. Bu Bildiğiniz Kömbelerden Değil!
Ülkemizin hemen heryerinde adı kömbe olan bir yiyecek var ama hepsi birbirinden farklı. Hatay’da yapılan kömbe bir çeşit kurabiye, Hurmalısı, fıstıklısı, sadesi yapılıyor. Çayın kahvenin yanında mis gibi yeniyor. Normalde ben kurabiye çok seven biri olmama rağmen Hatay’da yapılan kömbeye bayıldım. Kömbe almak için en iyi yerlerden biri Uzun Çarşı içinde bulunan Dalgaç Künefe. Adının künefe olması sizi yanıltmasın tepsi tepsi kömbe yapıyorlar ve nefis. Konumu için tıklayın.
8. Hatay Pizzası Katıklı Ekmek
Hatay’a ilk gidişimde Hıdırbey Köyü’nde tanışmıştım Katıklı Ekmek ile. Katıklı ekmeğin harcında Antakya çökeleği, zahter, biber salçası, zeytinyağı, susam, kimyon ve soğan bulunuyor. Baharatları kendi damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz. Katıklı ekmeğin hamuru ise kepekli undan yapılıyor. Tandır fırını veya odun fırınında pişiriliyor. Adete bir lezzet patlaması. Restoranların çoğunda, Uzun Çarşı’daki fırınlarda ve Hıdırbey Köyü’nde derenin çevresindeki kafeteryalarda bulabilirsiniz katıklı ekmeği. Siz ekmek deyin, ben Hatay Pizzası.
9. Hatay’dan Eve Ne Götüreceğiz?
Hatay’da gezdik dolaştık, ama burada tadına baktığımız lezzetlerin bir kısmını da eve götürmek istiyoruz, ne yapacağız? Uzun Çarşı’ya gideceğiz, Kurşunlu Han çıkışında bulunan Hatay Organik adlı dükkanı bulacağız. Biber salçası, tuzlu yoğurt, sürk peyniri, kırma zeytin, nar ekşisi, zeytinyağı, baharat ve daha aklıma gelmeyen herşeyi buradan alacağız, evimize kargolayacaklar, taşımakla uğraşmayacağız.
Hatay’a özgü diğer peynirlerden almak için yine Uzun Çarşı’da Yardım Selçuk Gıda dükkanına uğrayacağız. Peynirleri de kargo yaptıracağız, taşımak yok!
Hatay mutfağı buraya yazmakla bitmez, kitap olur. Nitekim Hatay Gastronomi Evi hazırlamış bu kitabı. Gittiğinizde oradan temin edebilirsiniz.
Çeşit çeşit çorbalar, birbirinden lezzetli mezeler, kebaplar, tatlılar, mis gibi ekmekleri ile Hatay mutfağı başta da söylediğim gibi -bana göre- Türkiye’nin gastronomi başkenti. Sadece yemek yemek için dahi Hatay’a gidilir, gidin, herkes gitsin! “Hatay’da ne yenir?” sorusunun cevabını artık biliyorsunuz, afiyet olsun!
6 Yorumlar
Hatay’ a nihayet gideceğim. ama şu an kendimden korktum. Aman allahım nasıl iştah açıcı görünüyorlar. öncesi sonrası kilomu bir kenara yazmalıyım. Ya da yok yok karıştırmayayım kilo işini 🙂
Kaçış yok, dönüşte detoks programını hazırla 🙂
Sevil’cim sizi instagramdan da zevkle takip ediyorum. sizin blog yazılarınız eşliğinde Antakya’yı 3 günlüğüne gezeceğim. iyi ki varsınız. Emeğinize sağlık …
keyfiniz bol olsun 🙂
HatayI çok görmek istiyordum. instgramda gezinizi takip ettim. tavsiyelerinizi not aldım . inşallah kasım ortasında bende Htayı göreceğim. emeklerinize sağlık:)
Ah şahane, bence çok seveceksiniz 🙂