Harbiye Askeri Müzesi, koleksiyon zenginliği ve çeşitliliği açısından dünyanın önde gelen müzeleri arasında alan, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri eğitimini aldığı bina olması ile tarihimizde önemli bir yer tutan İstanbul’da mutlaka görmeniz gereken bir müzeler arasında yer alıyor. Harbiye Askeri Müzesi giriş ücreti, ziyaret gün ve saatleri, tarihçesi, nerede, nasıl gidilir, bölümleri, müzede verilen Mehter konseri gibi müze hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda sizi bekliyor!

Harbiye Askeri Müzesi Nerede?

Harbiye Askeri Müzesi Nerede?
Harbiye Askeri Müzesi Nerede?

Harbiye Askeri Müzesi, İstanbul’un tam da göbeğinde, adını bu binadan alan Harbiye semti Cumhuriyet Caddesi’nde, Harbiye Ordu Evi’nin hemen yanında yer alıyor.

Askeri Müze’nin Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumunu görmek için tıklayın.

Harbiye Askeri Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Harbiye Askeri Müzesi'ne Nasıl Gidilir?
Harbiye Askeri Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Askeri Müze’ye ulaşmak çok kolay.

  • Otobüs ile gelmek isterseniz; Taksim-Şişli doğrultusunda geçen herhangi bir otobüse binerek, müzenin hemen önünde yer alan Harbiye durağında inebilirsiniz. Harbiye otobüs durağından geçen otobüsler; DT2, 35C, 46Ç, 46KT, 46T, 48N, 54HT, 54E, 54K, 54Ç, 55T, 66, 70FE, 70KE, 70KY, 74A, 87, 89T.
  • Beşiktaş vapur iskelesinin önünden kalkan Beşiktaş-Harbiye minibüslerinin son durağı da hemen müzenin önünde.
  • Metro kullanmak isterseniz, Osmanbey durağında indikten sonra Taksim yönüne doğru kısa bir yürüyüş ile müzeye ulaşabilirsiniz.
  • Özel aracınız ile gelmek isterseniz, müze Şişli – Taksim arasında kalıyor. Özellikle hafta sonları özel aracınızla gelmenizi hiç önermem, trafik sorunu ile uğraşmayın.

Harbiye Askeri Müzesi Giriş Ücreti ile Ziyaret Gün ve Saatleri

Harbiye Askeri Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Harbiye Askeri Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Müzeye giriş ücreti 25 TL, öğrenciler için ücretsiz, Müzekart geçerli değil.

Askeri Müze; 1 Ocak ve dini bayramların ilk günü kapalı, resmi bayramlarda açık, Pazartesi günleri kapalı, onun dışında her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz, 16:00’dan sonra içeriye ziyaretçi alınmıyor.

Müzenin açık olduğu her gün 15:00’te dünyanın en eski askeri bandosu olan Mehter konseri veriliyor. Konser yarım saat kadar sürüyor, müzeye giderseniz bu konseri sakın kaçırmayın!

Harbiye Askeri Müzesi Hakkında

1841 yılında Harp Okulu olarak inşa edilmiş olan bina 1993’ten bu yana Askeri Müze olarak hizmet veriyor. Bu harika müzenin en önemli özelliği Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1899-1905 yılları arasında bu binadaki Harp Okulu’nda eğitim almış olması. Okuduğu sınıfın temsili olarak canlandırıldığı “Harbiyeli Atatürk Sınıfı” var müzede.

Askeri Müze, koleksiyon zenginliği ve çeşitliliği göz önüne alındığında dünyanın önde gelen askeri müzelerinden biri. Müzede sadece Cumhuriyet Dönemi değil, tüm Türk Devletleri’ne ait salonlar bulunuyor ve 2000 yıllık Türk devlet ve askerlik gelenekleri anlatılıyor. Müze gerçekten çok büyük, tamamını dolaşmak için 4-5 saat ayırmanızı öneririm.

Harbiye Askeri Müzesi Tarihçesi

Harbiye Askeri Müzesi Tarihçesi
Harbiye Askeri Müzesi*

*Fotoğraf Melih Daşgın tarafından çekilmiştir. izinthengit.com adresinden Melih’in müthiş fotoğraf ve yazılarına ulaşabilirsiniz.

Zengin koleksiyonları ve sergilenen 5000’den fazla ürün ile dünyanın önde gelen askeri müzeleri arasında yer alan Harbiye Askeri Müzesi’nin resmi olmayan tarihi 15. yüzyıla kadar uzanıyor, gelin bir bakalım neler olmuş?

  • 1453 yılında İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet yani Türkler tarafında fethinden sonra değerli savaşlarda kullanılan araç ve gereçler Topkapı Sarayı bahçesinde bulunan Aya İrini Kilisesi’nde toplanmaya başlamış ve buraya Cebehane denmiş.
  • 1726 yılında Cebehane’deki tüm araç gereçler yeniden düzenlenerek Dar-ül Esliha adı verilmiştir.
  • 1846 yılında Tophane Müşiri Ahmet Fethi Paşa öncülüğünde modern Türk müzeciliğinin ilk yemeli atılmış ve Askeri Müze kurulmuş.
  • Aya İrini’de sergilenen koleksiyonlar Müzeyi Hümayun olarak anılmaya başlanmış.
  • Arkeolojik eserlerin sayısı artınca Müzeyi Hümayun, Çinili Köşk’e taşınmış ve bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin temeli atılmış olsa da askeri malzemeler Aya İrini’de kalmış.
  • 1940 yılına kadar Askerî Müze, Aya İrini’de faaliyetlerine devam etmiş. İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye sıçraması riskine karşı faaliyetlerine bir süre ara verilmiş.
  • 1949 yılında eserler Maçka Silahhanesi’nde depolanmaya kaldırılmış.
  • 1959 yılından itibaren Harbiye Mektebi Jimnastikhanesi binasında eserler yeniden sergilenmeye başlanmış.
  • 1966 yılından itibaren Jimnastikhanenin yetersiz kalması nedeniyle eski Harbiye binasının Askerî Müze olarak kullanılmasına karar verilmiş.
  • 10 Şubat 1993 günü yeni bir düzenleme ile bugünkü binasında müze ziyarete açılmış.

Harbiye Askeri Müzesi Bölümleri

Harbiye Askeri Müzesi Bahçesi
Harbiye Askeri Müzesi Bahçesi

Askeri Müze içinde; ana binada 32 farklı salon, dış ve iç bahçe (biz gittiğimizde iç bahçe ziyarete kapalı idi) ve kültür sitesi bulunuyor.

Aşağıda ana binada bulunan salon isimlerini sırasıyla görebilirsiniz. İlk 21 salon alt katta sonraki salonlar ise üst katta yer alıyor;

  1. Tanıtım Salonu
  2. Türk Ordusu Kurtuluş Salonu
  3. Selçuklu Salonu
  4. Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi Salonu
  5. Osmanlı Devleti Yükselme Dönemi Salonu
  6. Büyük Türk Devletleri Tanıtım Alanı
  7. Fatih ve Yavuz Köşesi
  8. Kesici Silahlar Salonu
  9. İstanbul’un Fethi Salonu
  10. Savunma Silahları Salonu
  11. Ateşli Silahlar Salonu
  12. Harbiyeli Atatürk Sınıfı
  13. Top Maketleri Salonu
  14. Somali-Bosna-Kosova ve İç Güvenlik Salonu
  15. Atıcılık ve Binicilik Salonu
  16. Top Teşhir Salonu
  17. Mehter Enstrümanları Salonu
  18. Askerî Kıyafetler Salonu
  19. Sancaklar ve Bayraklar Salonu
  20. Şehitler Galerisi
  21. Denizcilik Köşesi
  22. Meşrutiyet Dönemi Salonu
  23. Birinci Dünya Savaşı Salonu
  24. Çanakkale Savaşları Salonu
  25. Kurtuluş Savaşı Salonu
  26. Kore-Kıbrıs Salonu
  27. Etnografik ve Yazma Eserler Salonu
  28. Genelkurmay Başkanları Salonu
  29. Atatürk Salonu
  30. Çadırlar Galerisi
  31. III.Selim Köşesi (1789-1807)
  32. Belgelerle Ermeni Sorunu Salonu

Salonların hepsi her an ziyarete açık olmayabiliyor, örneğin biz gittiğimizde üst katta sadece Kore-Kıbrıs Salonu ile Atatürk Salonu ziyarete açıktı. Müzenin beni en çok etkileyen kısımları; Sakarya Savaşı’nın anlatıldığı salon ve tabii ki Atamız’ın Harp Okulu’nda eğitim aldığı sınıfı oldu.

Müzenin içinde sergilenen eserlerin yanı sıra salonların çoğunda panoramik duvar resimleri ile canlandırmalar yapılmış, hepsi de birbirinden güzel olmuş, gerçekten çok beğendim.

Malazgirt Meydan Muharebesi
Malazgirt Meydan Muharebesi
İstanbul'un Fethi
İstanbul’un Fethi

Müze kısmı dışında; Kültür Sitesi bölümünde salonlar etkinlikler için kiralanabiliyor, bu konuda bilgi almak için Kültür Sitesi Komutanlığı ile iletişime geçebilirsiniz.

Askeri Müze’de Mehter Konseri

Askeri Müze'de Mehter Konseri
Askeri Müze’de Mehter Konseri

Askeri Müze’nin farklı yönlerinden biri de müzenin açık olduğu her gün, 15:00’ten başlayarak dünyanın en eski askeri bandosu olan Mehter takımı konser veriyor. Konser yaklaşık yarım saat kadar sürüyor. Konseri izlemek için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekmiyor, müzeye giriş bileti almanız yeterli oluyor.

Harbiye Askeri Müzesi Sanal Gezi

Harbiye Askeri Müzesi’nde sanal gezi yapılabiliyor. Müzenin içinde sanal gezi yapmak için tıklayın.

Harbiye Askeri Müzesi İletişim Bilgileri

Harbiye Askeri Müzesi iletişim bilgileri aşağıda yer alıyor;

  • Adresi: Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Vali Konağı Caddesi, Harbiye, Şişli 34298 Istanbul
  • Telefon: 0 (212) 233 27 20
  • Elektronik Posta: [email protected]

Biz Cumartesi günü gitmiş olmamıza rağmen müzede çok az gezen vardı. Pandemi döneminde sakin olması iyi ama bu kadar güzel bir müzenin bu kadar az ziyaretçi çekmesi çok üzücü. Çocuklarınızı alın alın gidin, tarih kitaplarında okudukları tarihimizi bu müzede yaşasınlar.

Müze seven arkadaşlarınızla bu yazıyı paylaşmayı unutmayın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

2 Yorumlar

  1. Burası 1993’ten daha eskiden beridir Askeri Müze’dir. 1985 yılında da askeri müzeydi ve o yıl ziyaret etmiştim ilk defa. Ayrıca, 1970’lerde de Askeri Müzeydi, babam 1970’lerin başlarında müzeyi ziyaret etmişti. Dolayısıyla 1993’ten beri Askeri Müze olduğu bilgisi doğru drğil.

Yorumunuzu Yazın