Galataport İstanbul, 2021 yılının son aylarında açılarak İstanbul sosyal hayatına hızlı bir giriş yaptı. Karaköy ile Fındıklı arasında yer alan Galataport; kültür sanat, yeme-içme, müzeler, tarihi mekanları ve dünyada bir ilk olan yer altı liman terminali ile İstanbul’un yeni sosyal yaşam alanlarından biri olmaya talip oluyor. Galataport İstanbul nerede, nasıl gidilir, neler yapılır, çevresinde gezilecek yerler ve çok daha fazlası bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Galataport’un Tarihçesi
Galata, 12. yüzyılda Cenovalılar tarafından kurulmuş olan bir yerleşim. Karaköy ve Karaköy Limanı ise bölgenin ticaret kalbinin attığı yer. Museviler, Cenevizliler, Rumlar, Romalılar, Fransızlar, Venedikliler ve Osmanlılar bu bölgede bir arada yaşamış ve çalışmış ve önemli eserler bırakmışlar. Galataport’un bulunduğu yer tarih boyunca liman olarak kullanılmış. 1925-45 yılları arasında ise Ford Fabrikası’na ev sahipliği yapmış.
90’lı yıllardan itibaren burası yeniden liman olarak düzenlenmiş. 2000’li yıllara geldiğimizde ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri, sahil şeridinde mevcut antrepo ve depoları işletme hakkı için bir özelleştirmeye gider. Doğuş Grubu ve Bilgili Holding ortaklığı ihaleyi aldı.
Özelleştirmeden sonra uzun süren inşaa ve düzenleme çalışmalarından sonra 29 Ekim 2021 tarihinde resmi olarak açılışı yapıldı. Beyoğlu Kültür Yolu rotasının bir ucu Galataport İstanbul iken diğer ucu Taksim Meydanı’nda yer alan Atatürk Kültür Merkezi olarak tanımladı ve Galataport açılışı böyle güçlü bir kültür etkinliği ile entegre edildi.
Galataport Nerede?
Galataport İstanbul, İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Karaköy semtinde yer alıyor, Karaköy Vapur İskelesi ile Fındıklı’da yer alan Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında kalan boğaz kıyısında bulunuyor. Galataport’un Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
Galataport’a Nasıl Gidilir?
Galataport’a tramvay, vapur, otobüs gibi toplu taşıma araçları ile çok rahat ulaşabileceğiniz gibi kendi özel aracınız ile gelirseniz 2400 araçlık otoparkından faydalanabilirsiniz, dilerseniz vale hizmeti de var. Ancak Galataport, yeri itibariyle trafiğin yoğun ve sıkışık olduğu bir bölge olduğundan tavsiyem toplu taşıma ile gelmeniz olur.
- T1 Kabataş – Bağcılar tramvayını kullanarak Tophane durağında inerek 2 dakikalık yürüme ile Galataport’a ulaşabilirsiniz.
- Karaköy’e gelen herhangi bir vapur hattını kullanarak Karaköy Vapur İskelesi’ne gelebilir, oradan sadece 10 dakikalık yürüme ile Galataport’a ulaşabilirsiniz.
- Başta Topkapı – Beşiktaş hattını kullanan 28 ve 28 TL numaralı otobüsler olmak üzere Beşiktaş sahil yolunu kullanarak Eminönü ve çevresine giden tüm otobüs hatlarını kullanabilirsiniz. Tophane durağında indiğinizde 2 dakika içinde Galataport’ta olursunuz.
Galataport’un Otoparkı Var mı?
Galataport’un altında 2400 araç kapasiteli bir otopark mevcut. Ayrıca Karaköy yakınlarıdaki otoparkları da kullanabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem bu bölgeye araç ile gelmemeniz çünkü trafik çok yoğun ve sık trafik ışıkları nedeniyle çok sıkışık oluyor. Toplu taşıma imkanlarını değerlendirmenizi tavsiye ederim. İlla ki aracımla geleceğim derseniz vale hizmeti de bulunuyor.
Galataport’un Giriş Ücreti Var mı?
Güzel haberi en baştan verelim. Galataport tamamen açık konseptte tasarlanmış bir çeşit alışveriş merkezi. Bu nedenle herhangi bir giriş ücreti yok. Zaman zaman Galataport içinde yer alan sergi ve etkinlik alanlarında düzenlenen ücretli aktiviteler olabiliyor, o aktivitelere özel fiyatları internet sitelerinden veya sosyal medya hesaplarından öğrenebilirsiniz.
Galataport’ta Neler Yapılır?
Galataport, sahilde uzun yürüyüş yapmak, arkadaşlarınızla boğaz manzarası eşliğinde yemek yemek veya kahve içmek, alışveriş yapmak, müze gezmek, sergi gezmek isteyenler için pek çok alternatif sunuyor. Aşağıda yer alan Galataport krokisinde hangi yönden girdiğinizde neler ile karşılaşacağınızı göreceksiniz. Görsel, Galataport sitesinden ilk açılışı yapıldığında alındı. Bugün Monet Sergisi devam etmiyor mesela, ama orası bir etkinlik alanı, başka sergiler olabileceğini göz önüne alabilirsiniz.
Galataport’a Karaköy – Tophane tarafından girerseniz sizi önce tarihi yapılar karşılıyor; Paket Postanesi, Tophane Saat Kulesi, Nusretiye Camii, Tophane Kasrı gibi… Tophane Meydanı’nı geçtiğinizde karşınıza çıkan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi kapılarını ziyaretçilerine açtı, şimdilik (Mart 2022 itibariyle) sadece ilk katı ziyarete açılmış olsa da devamı gelecektir. Çok yakın zamanda İstanbul Modern de açılmış olacak, inşaat çalışmaları devam ediyor.
Galataport’a Fındıklı tarafından giriş yaparsanız iki ayrı sergi alanı yer alıyor. Ara Güler Sergisi hemen girişte sizi karşılıyor. Hangi yönden girerseniz girin sahile çıktığınızda 1.2 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş yolu sizi karşılıyor. Yürüyüş yoluna bakan tarafta ise restoran ve mağazalar yer alıyor. İki katlı düzende olan yapıların üst katından manzara oldukça güzel, sadece etrafa bakmak için dahi yukarıya çıkmanızı öneririm.
Sahil yolunun olduğu bölüm aynı zamanda liman. Dünyada ilk kez hayata geçirilen ve özel bir kapak sistemi ile yerin altında kurgulanan terminal henüz çok aktif değil, aktif olduğunda sahil boyunca cruise gemilerini sıralanmış olarak göreceğiz diye umuyorum.
Galataport Limanı’ndan kalkan Gemi Turu Rehberi & Cruise Turu Hakkında Merak Edilenler yazım da ilginizi çekebilir.
Galataport İstanbul için hazırladığım instagram paylaşımına da göz atarsanız görsel olarak daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.
Galataport ve Çevresinde Gezilecek Yerler
Galataport İstanbul’a geldiğinizde sadece yeme-içme veya alışveriş değil, kültür gezisi yapmanızı da öneririm. Limanın bulunduğu bölge İstanbul’un bir zamanlar en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğundan gezilecek görülecek pek çok önemli yer var. Kaçırmamanızı önereceğim yerleri aşağıda sıraladım. Galataport ve yakın çevresinde gezilecek yerler listesinin Google Haritalar uygulaması üzerinde işaretlenmiş konumları için tıklayın.
1. Paket Postanesi
Bugün Paket Postanesi adıyla bir alışveriş merkezi olarak hizmete açılmış olan bina, 1900’lerin başında Karaköy Limanı’nın ilk yolcu salonu olarak inşa edilmeye başlanmış. Yolcu salonu, postane, hatta bir dönem hastane olarak dahi hizmet vermiş bu güzel yapı. Şu an mağaza ve restoranların olduğu bir alışveriş merkezi olarak hizmet veren bina özgün çatısı ve kubbesi ile görülmeye değer.
2. I.Mahmut Han (Tophane) Çeşmesi
Osmanlı İmparatorluğu’nun bence en etkileyici eserleri arasında, çok öne çıkarılmasa da, çeşmeler yer alır. Tophane Meydanı’nda yer alan Tarihi Tophane Çeşmesi ise o dönemde İstanbul’un üçüncü büyük meydan çeşmesi olma özelliği taşıyor. Sultan I. Mahmut tarafından 1732 yılında yaptırılmış olan, muhteşem güzellikte süslemelere sahip olan çeşme Rokoko tarzında inşa edilmiş. Çeşme Galataport çalışmaları kapsamında temizlendi, şu an bütün güzelliğini gözler önüne seriyor.
3. Tophane Saat Kulesi
Galataport’a Tophane yönünden giriş yapacak olursanız Tophane Meydanı’nda sizi Tophane Saat Kulesi, diğer adı ile Nusretiye Saat Kulesi karşılayacak. İstanbul’un birbirinden güzel saat kulelerinden biri olan kule, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Neoklasik tarzda yapılmış olan kulenin denize bakan kapısının üzerinde Abdülmecid’in tuğrası yer alıyor. Yapıldığı dönemde deniz kıyısında olan kule, sancak direğinin ağırlığı ve bulunduğu yerdeki zeminin sağlam olmaması nedeniyle 1.5 derece kadar denize doğru yatmış. Galataport çalışmaları ile restore edilip temizlenmiş olan kule, ilk günki güzelliğini koruyor bence.
4. Nusretiye (Tophane) Camii
İstanbul’un sur dışı bölgesinde yapılan ilk camii olma özelliği taşıyan Nusretiye Camii, Tophane Camii olarak da anılır. Tophane Saat Kulesi’nin hemen arkasında yer alan camii, 1823 yılında, II.Mahmut tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun meşhur mimar ailesi Balyan Ailesi’nin fertlerinden olan Mimar Kirkor Balyan’a yaptırılmış. İncecik minareleri ile benim İstanbul’da en estetik bulduğum camilerden biridir.
5. Tophane Kasrı
Tophane Kasrı, 1852 yılında, Sultan Abdülmecid döneminde İngiliz mimar William James Smith tarafından inşa edilmiş. Kasır, Tophane rıhtımına deniz yoluyla gelen ziyaretçilerin karşılanması amacıyla yapılmış, 10 metre eninde, 22 metre boyunca iki katlı kagir bir binadır.
Nusretiye Camii ile Tophane Çeşmesi arasında konumlanmış olan Tophane Kasrı’nın tarihte de önemli yeri var: Abdülmecid, 1858 yılında Rus Çarı’nın kardeşi Grandük Konstantin Nikoloviç’i bu binada kabul etmiş. 1897 yılında meydana gelen Osmanlı-Yunan savaşı neticesi yapılan barış anlaşması da büyük devletlerin sefirlerinin de katılımıyla, Tophane Kasrı’nda imzalanmış.
Tophane Kasrı şu an restorasyon çalışması nedeniyle ziyarete kapalı, bitince nasıl olacak çok merak ediyorum, son hali oldukça kötü durumdaydı.
6. İstanbul Resim Heykel Müzesi
Tophane Meydanı’nın caddeye bakan kısmında yer alan retro görünümlü mavi bina Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) İstanbul Resim ve Heykel Müzesi. Müze, 1937’de Türkiye modern sanatının başlıca eserlerini korumak ve kamuyla paylaşmak amacıyla kuruldu. Türkiye’nin batılı anlamda ilk sanat müzesi olma özelliğine sahip bu güzel müze de uzun zamandır kapalı idi. 404 eserlerin çalındığı ya da sahteleriyle değiştirildiği iddialarıyla gündeme gelen müze binası, 9 yıl aradan sonra yeniden ziyarete açıldı, ancak şu an müzenin sadece ilk katı ziyarete açık durumda.
7. Osman Hamdi Bey’in Mimozalı Kadın Resmi
İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin tam karşısında yer alan merdivenli sokak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri tarafından, ünlü Türk arkeolog, ressam, müzeci ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanı olan Osman Hamdi Bey’in eşini resmettiği Mimozalı Kadın resmi ile boyandı. Eserin orijinali müzede sergileniyor. Bu bölgeye gelmişken merdivene gidip fotoğraf çekmeyi düşünebilirsiniz.
8. Yakında İstanbul Modern
Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olarak 2004 yılında Karaköy’de kurulan İstanbul Modern, Galataport çalışmaları ile kapanmış ve İstiklal Caddesi’ndeki geçici yerine taşınmıştı. Uluslararası standartlarda bir müze olmak üzere hala inşaatı devam eden müze binası; sergi salonları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoranıyla sanatseverleri yakın bir zamanda yeniden ağırlamaya hazırlanıyor. Ancak şu an (Mart 2022) ziyarete açık değil.
9. Kılıç Ali Paşa Camii ve Hamamı
Tophane Meydanı ile Karaköy arasında Mimar Sinan eseri bir camii, medresesi ve hamamı bulunuyor. Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa’nın 1581 yılında yaptırdığı camii Ayasofya’nın küçük boyda yapılmış olanı olarak değerlendirilir. Mimar Sinan’ın yeteneğini konuşturduğu Kılıç Ali Paşa Camii, deniz üstüne inşa edilen ilk cami olma özelliği de taşıyor. Caminin meşhur olmasının bir diğer sebebi ise ünlü Don Kişot romanının yazarı Miguel de Cervantes’in Osmanlılar’a esir düştükten sonra İstanbul’a getirilerek Kılıç Ali Paşa Camii’nin inşaatında amele olarak çalıştırıldığı iddasıdır. Geldi mi, gelmedi mi hala gizemini sürdürüyor!
Kılıç Ali Paşa Hamamı ise İstanbul’un en güzel hamamlarından biri, şu an hamam olarak hizmet veriyor. Gitmeden mutlaka randevu almanız gerekiyor.
10. Gelmişken Karaköy Sokakları
Galataport’a geldiyseniz zaten Karaköy’desiniz. Karaköy’ün ara sokaklarında gezmek, pasajlarını keşfetmek, tasarım mağazalarını ziyaret etmek, bir kahve veya yemek molası vermek için İstanbul’un en güzel yerlerinden birindesiniz, tadını çıkarın.
11. Gelmişken Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi
Tophane’ye geldiğinizde karaya doğru baktığınız bütün ihtişamı ile gördüğünüz tarihi bina Tophane-i Amire binası. İstanbul’un fethinden sonra, Osmanlı ordu ve donanmasının kullandığı topların üretildiği top döküm merkezi olarak kullanılmış olan yer burası. Bina 1900’lü yıllarda eğitim merkezi olarak kullanılmış, çeşitli düzenlemeler sonrası 1992 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne devredilmiş.
Günümüzde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet veren binada Tophane-i Amire Beş Kubbe, Tophane-i Amire Tek Kubbe ve Tophane-i Amire Sarnıçlar olmak üzere üç ayrı sergi salonu bulunuyor. Gittiğiniz tarihte bir sergi olup olmadığını kontrol edip binayı da sergileri de gezebilirsiniz.
Karaköy ve Galata Bölgesi elbette gezilecek görülecek yerler açısından çok zengin. Ben bu yazıda Galataport’a gelmişken uğramadan geçmenizi istemeyeceğim yerleri özellikle belirtmek istedim.
Galataport’ta Yer Alan Restoranlar
Galataport’ta çok sayıda irili ufaklı restoran hizmet veriyor ve her gün yenileri açılmaya devam ediyor. Deniz kıyısında olsun derseniz Kirpi, Big Chefs, Cookshop, Günaydın, İkon tercih edebileceğiniz yerler. Zincir kahve ve fastfood restoranları ise iç koridorda bulabileceğiniz yerler.
Galataport’ta Yer Alan Mağazalar
Dünyaca ünlü pek çok markanın Galataport İstanbul’da şubesi bulunuyor. Galataport içinde bulamadıklarınıza Paket Postanesi içinde arayabilirsiniz. Spor markalarından mücevher mağazalarına, tasarım mağazalarından çocuk giyime kadar ne ararsanız var.
Galataport İstanbul’u ziyaret etmek isteyenler için herşeyi içeren bir rehber oluşturmaya çalıştım, umarım sorularınıza cevap bulmuşsunuzdur.
3 Yorumlar
Çok teşekkür ederim detaylı bilgi için
Çok detaylı bir anlatım olmuş başlarda sevmesem de proje iyi oldu. En azından demiz kenarında yürüyebilmemiz şahane
Çok teşekkür ederim 🙂