Beylerbeyi Sarayı, İstanbul Anadolu Yakası’nda yer alan en önemli Osmanlı eserlerinden biri. Yazlık saray olarak kullanılmış olan saray ve bahçesindeki diğer yapılar ile birlikte büyük bahçe içinde ve boğazın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor. 1863-65 yılları arasında bugünkü hali ile yapılmış olan saray özellikle yabancı misafirleri konuk etmek için kullanılmış. Beylerbeyi Sarayı hakkında merak ettiğiniz herşey, saray nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti nedir, kahvaltı yapılabilir mi, tarihçesi, ve çok daha fazlası bu yazıda! Keyifli okumalar!

Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı

Dolmabahçe Sarayı ve İstanbul’da gezilecek yerler yazılarım da ilginizi çekebilir, mutlaka bir göz atın.

Beylerbeyi Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir?

Beylerbeyi Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir?
Beylerbeyi Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir?

Saray, tam birinci köprünün ayağında Üsküdar ile Çengelköy arasında Beylerbeyi semtinde bulunuyor.

  • Eğer Anadolu Yakası’ndan kendi aracınız ile geliyorsanız; Boğaziçi Köprüsü’ne gider gibi gidip köprüden önceki son çıkıştan Çengelköy yönüne doğru indiğinizde sahilde, saray tam karşınıza çıkacak.
  • Avrupa Yakası’ndan kendi aracınız ile geliyorsanız; köprüden sonraki ilk çıkıştan çıkıp yine Çengelköy yönüne devam ettiğinizde sarayın önüne çıkacaksınız.
  • Toplu taşıma ile geliyorsanız Beylerbeyi’ne gelmenin en kolay yolu Üsküdar’dan sahil yolunu kullanan herhangi bir otobüs veya minibüse binmek. Saraya 50 metre mesafede bir otobüs durağı bulunuyor.
  • Üsküdar Vapur İskelesi’nden Beylerbeyi Sarayı 3.3 kilometre mesafede, eğer benim gibi yürümeyi sevenlerdenseniz, yürüyerek 40-45 dakikada ulaşabilirsiniz.

Sarayın Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.

Açık Adres: Beylerbeyi, Abdullahağa Cd. 34676 Üsküdar/İstanbul
Telefon: (0216) 321 93 20

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

“Beylerbeyi Sarayı’nı görelim” deyip plan yapınca aklıma ilk gelen şey “kim bilir bu yıl giriş ücreti kaç lira oldu?”. Çünkü tarihi ve kültürel varlıkların giriş ücretlerine yüksek oranlarda zamlar yapılmıştı. Ama kapıda bizi bir sürpriz bekliyordu. Size harika bir habereyim! Milli Saraylar’a bağlı saraylarda da Müzekart geçerli hale geldi.

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Beylerbeyi Sarayı giriş ücretleri aşağıdaki gibi:

  • Tam 30 TL
  • Öğrenci 10 TL
  • Bahçe Bileti 5 TL
  • 65 Yaş üzeri T.C. Vatandaşları için ücretsiz.
  • Müzekart ile ücretsiz.
  • Yabancılar için tam 60 TL, öğrenci 20 TL.

Saray Pazartesi günleri hariç hafta içi her gün ziyarete açık. 1 Ocak ve dini bayramların ilk günü de ziyarete kapalı. 09:00-17:30 arası sarayı ve bahçesini ziyaret edebilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Hakkında Genel Bilgiler

Beylerbeyi Sarayı Haritası
Beylerbeyi Sarayı Haritası

Sarayın, ana saray binasının yanısıra bahçe içinde farklı işlevlere sahip yapılara sahip ve toplamda 3000 metrekare alana yayılmış durumda. Yukarıdaki haritada sarayın kapladığı alan, hangi alanda hangi yapı olduğuna dair bilgileri görebilirsiniz. Şu an sadece Mabeyn ve Harem bölümlerinin yer aldığı ana saray binası ziyarete açık.

Sahilde yer alan deniz köşkleri, tarihi tüneli, set bahçeleri, büyük havuzun kenarındaki Sarı Köşk, Mermer Köşk ve saltanat atlarını barındırmak amacıyla inşa edilmiş olan Ahır Köşk ziyarete kapalı maalesef, hatta bahçenin üst bölümüne dahi çıkış yok. Yani ben köşklere girmeyeceğim sadece bahçede bir tur atayım diyemiyorsunuz.

Deniz Köşkü
Deniz Köşkü

Yukarıdaki fotoğrafta saray bahçesine girişte sağda yer alan Deniz Köşkü’nü görüyorsunuz. Bu köşkler biri Mabeyn biri Harem köşkü olmak üzere çift olarak yapılmış. Bahçe Kameriyesi şeklinde yapılmış olan bu küçük köşklere eski resmi belgelerde “çadır köşkü” “nevres (yeni) köşk” gibi isimler verilmiş.

Bahçe Kapısı
Bahçe Kapısı

Sarayın boğaza açılan iki tane kapısı bulunuyor. Deniz ile saray bahçesi arasına örülmüş bahçe duvarlarını boğaza açan bu kapıların yapı ve işlemeleri de oldukça etkileyici.

Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı

Saraya giriş bileti aldığınızda ücretsiz olarak sesli rehber hizmetinden de faydalanabiliyorsunuz. Kimliğinizi bırakarak aşağıda gördüğünüz cihazı alıyorsunuz. Sarayın içinde açıklama gerekli görülen alanlara numaralı tabelalar yerleştirilmiş. Siz o tabelalara yaklaştığınızda cihaz otomatik olarak anlatmaya başlıyor. Tekrar dinlemek isterseniz ilgili numarayı tuşlamanız yeterli oluyor. Gezdiğim yerlerle ilgili detayları öğrenmekten keyif aldığım için bu sesli rehber uygulamalarını seviyorum. Ancak artık bu koca cihazları vermek yerine bir mobil uygulama üzerinden dinleyebilsek, hem hijyen açısından hem de güncelleme kolaylığı açısından çok daha verimli olur diye düşünüyorum.

Beylerbeyi Sarayı - Ücretsiz Sesli Rehber
Beylerbeyi Sarayı – Ücretsiz Sesli Rehber

Saray binasına girmeden önce bahçeyi mutlaka gezmenizi öneririm. Küçük bir bambu bahçesi, heykeller, güzel bir peyzaj ile düzenlenmiş çiçekler, etrafta gezinen ördekler ve kedilerle, keyifi bir bahçesi var.

Beylerbeyi Sarayı’nın Tarihçesi

Sarayın bulunduğu bölge Bizans Dönemi’nden itibaren yerleşim yeri olarak kullanılmış. Bizans Dönemi’nde, içinde yer alan büyük bir haç nedeniyle, İstavroz Bahçeleri olarak anılan bir koruluk varmış burada. 17.yüzyıla kadar burada bir kilise ve ayazma bulunduğu kayıtlara girmiş.

Osmanı Dönemi’nde ise, buraya yapılan ilk saray II. Selim’in kızı Gevher Sultan’ın Sarayı imiş. Sonrasında Şevkabad Kasrı, Ferahabad Yalısı, Ferahfeza Kasrı gibi yapılar bölgede yapılmış. III. Mustafa bu bölgedeki bütün binaları yıktırıp araziyi halka satmış. II.Mahmud satılan arsaları geri alıp buraya ahşap bir saray yaptırmış. Ancak 1851’de çıkan bir yangında bu saray büyük ölçüde zarar görmüş. Abdulaziz yanan sarayın yerine 1863-65 yılları arasında mevcut sarayı ve ek yapıları yaptırmış.

Saray yazlık saray ve devlet konukevi olarak kullanılmış. Saray daha çok yabancı devlet misafirlerinin ağırlanmasında kullanılmış. Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Fransız İmparatoriçesi Eugenie, Karadağ Prensi Nikola, Alman İmparatoru II.Wilhelm bu sarayda ağırlanmış.

Beylerbeyi’nin bir özelliği de Sultan II. Abdülhamid tahttan indirildikten sonra 1918 yılında ölümüne kadar bu sarayda tutulmuş. Hatta ailesi ile sadece bayramlarda görüşmesine izin verilmiş, o görüşmelerin yapıldığı oda da ziyarete açık.

Sarayın mimarı, meşhur mimar Sarkis Balyan ve kardeşi Agop Balyan.

Bodrumu ile birlikte 3 katlı olan saray binası, Harem (kuzey bölümü) ve Mabeyn-i Hümayun (güney bölümü) dairelerinden oluşuyor. Sarayın üç girişi, altı büyük salonu ve 24 odası bulunuyor. Rönesans, Barok ve doğu-batı üslubunun kaynaştırılması ile yapılmış olan saray mimarisi, Türk evi planına benzetilerek inşa edilmiş.

Sarayda benim ilgimi çeken noktalardan biri taban döşemeleri oldu. Yazlık saray olması ve deniz kıyısında olmasından dolayı sarayın iç zeminlerinin neredeyse tamamı (istinai odalar/salonlar var) hasırlarla kaplanmış. Bu hasırlar Mısır, İskenderiye’den getirtilmiş.

Sarayın iç dekorasyonu çok ihtişamlı. Her köşeye, her detaya bakmaktan kendini alamıyor insan. Fransız kristalinden avizeler; İngiliz, Fransız ve Haliç Tersanesinde yapılmış saatler; Çin, Japon, Fransız, Alman ve Türk porseleni vazolar; Hereke halıları ve daha neler neler.

İçeride fotoğraf çekmek yasak. Fotoğraf makinası veya cep telefonu farketmiyor. Sarayın içinde sürekli dolaşan çok sayıda güvenlik görevlisi var, yani “ben çeksem olmaz mı?” derseniz yakalanabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Kafeteryası

Beylerbeyi Sarayı Kafeteryası
Beylerbeyi Sarayı Kafeteryası

Sarayın saray bölümüne girmeden sadece bahçesinden faydalanmanız mümkün. Bahçe giriş ücreti 5 TL, Müzekartınız varsa ücretiz olarak girebilirsiniz. Sarayın bahçesinde saraylara layık olacak kadar büyük olmasa da bir kafeteryası var. Kış ayları için yukarıdaki fotoğrafta görülen kış bahçesi tarzında alan kullanılırken yaz aylarında sarayın önündeki havuzun çevresine masalar atılıyor ve yemyeşil ağaçların gölgesinde boğaz manzarasına karşı çayınızı, kahvenizi, dondurmanızı, yemeğinizi, kahvaltınızı yapabiliyorsunuz. Biz oturduğumuzda bir menü verilmediği için tüm fiyatları öğrenemedim ama Türk Kahvesi ve soda için 19 TL ödedik. Yani normal kafe fiyatları diye tahmin ediyorum.

Beylerbeyi Sarayı’na Gelmişken Uğramadan Dönmeyin

Beylerbeyi’ne gelmişken, Beylerbeyi’nin içine doğru da bir yürüyüşe çıkmayı ihmal etmeyin. Sabah saatlerinde geldiyseniz Beylerbeyi İskelesi çevresindeki mekanlarda kahvaltı edilebilir, öğlen-öğleden sonra geldiyseniz kahve veya biranızı içebilir, akşam saatlerinde ise mükellef rakı sofraları kurabilirsiniz. Ayrıca Beylerbeyi Profiterolcüsü de oldukça popülerdir, tatlı ihtiyacınızı da orada karşılayabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Fotoğrafları

Bu yazıda gördüğünüz fotoğraflar ve daha fazlasını aşağıda görebilirsiniz:

Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf ve video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın