Onlar yola çıktıklarında hatta daha yolun başındalarken takibe başlamıştım… İki genç adam, işlerinden istifa edip uzun bir dünya seyahatine çıkmışlar ve 13 ay boyunca pek çok ülkeyi gezmişlerdi. Onlarla birlikte ben de… Kimi zaman unuttum, arada girip sayfalarına baktım “acaba nerelerdeler” diye… Bir ara herhalde iş güç yoğun zamanlardı, takibe ara vermişim. Bir hafta sonu sabahı annem aradı: “Sevil, bak CNNTürk’te kim var” dedi. “Müesser teyzenin oğlu İsmail yok muydu, o dünyayı gezmiş, onu anlatıyor”. Televizyonu açtığımda aylarca takip ettiğim o iki genç adamı gördüm. “Başka Türlü Bir Şey” blogunu yazan, gezen çocuklardan biriyle meğer aynı sokakta büyümüşüz. Bizim oraların taşından mı toprağında mı bilinmez çok gezeni var 🙂

Başka Türlü Bir Şey!
Başka Türlü Bir Şey!

Özcan ve İsmail birlikte çıkıp birlikte döndükleri yolculuk sonrasında hayatlarını sanırım yeniden çizdiler. İsmail Japonya’da yaşamaya başlamışken Özcan da 13 aylık seyahatini anlatan bir kitap yazdı. En son gördüğümde “Başka Türlü Bir Şey” kitabı D&R’da çok satanlar arasında idi.

Kitabı aldım alıyorum derken, bana şimdi Orta Amerika’yı gezen Gezi Tozu’ndan hediye geldi.

Bir hayalin peşinde 29 ülke, onlarca şehir, onlarca yeni insan, onlarca yeni kültür tanımak için yola çıkan iki genç adamın yol hikayesini anlatan kitap bir gezi rehberi değil; yapılacaklar-yapılmayacaklar kitabı değil; tarih kitabı-coğrafya kitabı hiç değil. Yaşamın tam içinde, tam da iki adamın yol güncesi…

Kitabı ilginç bir duygusallıkla okudum. Belki de onların işi gücü, hayatlarını geride bırakıp gitmeleri, hayallerinin peşinden gitmeleri beni duygusal olarak etkiledi. Belki de hayallerini gerçekleştiren iki kişinin başından geçenlerin etkisi altında kaldım. Kitabın en güzel özelliği ise tam anlamıyla bir ilham kitabı olması… Böbürlenmeden, biz farklıyız başardık demeden, düz yolda yürür gibi yolculuklarını anlatması… Evet, evet yanlış okumadınız… Benim de ilhama ihtiyacım var ve bu kitap elimden tutmayı başardı…

Arkadaşlarının, dostlarının gezi sırasındaki destekleri, yolda tanıştıkları yeni insanlarla maceraları, başlarından geçen hırsızlıklar, hastalıklar öyle hayatın içinden ki, zaten bunları sıcak evimizde otururken de yaşıyoruz dedirtiyor insana. Neden yola çıkmayalım ki?

13 ay boyunca sürekli aynı insanla seyahat etmek ise ayrı bir konu. Anan, baban, kardeşin olsa çekilmez o kadar zaman dipdibe. Netekim kavgaları, sorgulamaları, fikir ayrılıkları hatta bazen fiziksel ayrılıkları ve yeniden biraraya gelişleri kitapta yine çok doğal bir dille anlatılmış.

Çok sayıda gezi-seyahat kitabı okudum, çok beğendiklerim de yarım bıraktıklarım da oldu. Ama bu kadar bir çırpıda okuduğum ikinci bir gezgin kitabı hatırlamıyorum. Kesinlikle okuyun, ilham vermek istediğiniz dostlarınıza hediye alın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

7 Yorumlar

  1. Her zaman ön yargılı olduğum bir durum. Bir insan onca zaman ( 13 ay ) ailesini vb şahısları özlemez diyorum ama bir çok kişinin, yemeğin ve mekanın değerini anlamaya birebir bence.

  2. İyi günler. Siteniz çok güzel, takip etmeye başladım. Ancak yukarda tanıtımı yapılan kitap ideefixe adresinden baktım da 45 lira görünüyor. indirimli olarak 38 lira. 392 sayfalık bir kitap olarak çok geldi. Alıp okumayı çok isterdim. Cidden pahalı, indirimli olarak 15 – 20 tl bandında olması gerekir bu kitabın. Sahibini madem tanıyorsunuz acaba ulaşıp neden bu kadar pahalı olduğunu öğrenebilir misiniz ? Teşekkürler.

    • Merhaba Turan,
      Kitap baskı kalitesi (bol fotoğraflı olması nedeniyle olmalı) çok yüksek ve oldukça kalın bir kitap.
      Eminim gereksiz pek çok harcamanız vardır. Onlardan tasarruf edip bir gezgine destek olmak için bu bedel ödenebilir.
      Facebook sayfamdan bir yorumu paylaşayım:
      “36 bin bile versek o yolculuklardaki deneyimleri yaşamadan öğrenemeyiz.arkadaşımız gezmiş anlatmış emek vermiş.O nedenle sevgili gezgin dostlarımıza destek olmamız gerekiyor.”

Yorumunuzu Yazın