Güneydoğu Asya’nın en hızlı gelişen şehri Bangkok, Tay dilindeki karşılığı Melekler Şehri… Uzakdoğu kültürüyle Batı ekonomisini bir arada sunmaya çalışan koca bir şehir Bangkok. Bangkok gezilecek yerler, Bangkok’ta ne yenir gibi pek çok bilgiyi Bangkok gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda bulacaksınız.
İstanbul ile Bangkok’un Benzerlikleri
Bangkok’a indiğimde havaalanında o karmaşa, herkesin biryerlere koşuşturması bana çok tanıdık geldi. Sonra şehir merkezine gitmek için bindiğimiz tren, trenden inip alt geçitlerden üst geçitlerden labirent gibi yollardan geçerek kendimize yön bulmamız, kendimi İstanbul’da gibi hissetmemi sağladı.
Trafiğe girince, İstanbul trafiğinden de beter bir trafik keşmekeşiyle karşılaşınca “daha kötüsü de varmış” demekten kendimi alamadım. Trafik öyle sıkıntılı ki, alttan geçen metro yetmemiş, şehrin üstünden geçen bir tren hattı daha yapmışlar, adını da Skytrain koymuşlar. Trafikte elbette bazı farklarımız da yok değil; İstanbul’dakinden daha fazla motosiklet var, hatta moto taksiler dahi var. Bangkok’un eski şehir merkezinde ulaşım Tuk Tuk adında arkasında taşıma selesi olan motosikletlerle yapılır.
Şehrin tarihi merkezi dışındaki kısımlar da tıpkı İstanbul gibi…
Alışveriş ve iş merkezlerinin toplandığı yerler Maslak’ı anımsatırken, şehrin dışına doğru çıktıkça varoşlar İstanbul ile oldukça benzerlik gösteriyor.
Bangkok’ta Gezilecek Yerler
Bangkok günün her saati hareketli bir şehir. Her zevke hitab edecek farklı atraksiyonları da var. Alışveriş, tarih, kültür, din, vahşi yaşam, seks… Ne ararsanız elinizin altında.
Khaosan Caddesi
Bangkok’a bir yabancı olarak gittiyseniz ve sakin bir seyahat geçirmeyi planlamıyorsanız, eski şehrin yaşayan merkezinde Khaosan Caddesi veya Rambuttri Caddesi çevresinde kalabilirsiniz. Özellikle bu sokaklar gece de son derece hareketli. Bu bölge hem tapınaklar bölgesine hem de Bangkok’un içinden geçen nehire yürüme mesafesinde. Nehir turuna çıkmak da, otobüs veya tren terminallerine gitmek için de pekçok seçenek sunuyor. Ayrıca turizm danışma bürolarına da çok yakın. Yani ne ararsanız elinizin altında.
Khaosan çevresinde her türlü Thai yemeği, hediyelik eşya mağazaları, taklit ürün satan mağazalar, barlar, gece kulüplerini bulabilirsiniz. Ayrıca batı yemekleri yapan restaurantlar, dünyaca ünlü fastfood zincirlerini de bulmanız da mümkün. Thai yemeklerini içiniz kaldırmazsa, seçeneğiniz çok.
Tapınaklar Bölgesi
Bangkok’un en popüler bölgesi burası. Bangkok’a gelindiğinde mutlaka görülmesi gerekenler listesinin en başında. Uzakdoğu’nun ihtişamlı sarayları, tapınakları burada…
Ulusal Müze
Khaosan’ın solunda kalan bölgeye Khaosan’dan yürüyerek ulaşmak mümkün. Eğer tapınaklar bölgesine Khaosan tarafından geliyorsanız, karşınıza önce Ulusal Müze (National Museum) çıkacak . Benim Bangkok’ta olduğum dönemde restorasyon nedeniyle kapalı olduğundan gezme şansım olmadı.
Büyük Saray ve Phra Kaeo Tapınağı
Müzeden devam ettiğinizde turist kafilelerini görmeye başlayacaksınız. İşte burası içinde Büyük Saray’ın da bulunduğu Phra Kaeo Tapınağı.
Oldukça büyük bir yerleşke, girişi 400 Baht yani yaklaşık 13 Usd, Tayland için oldukça pahalı. Saray bölgesine şort, tayt, askılı tshirt gibi kıyafetlerle giremiyorsunuz. Girişte uygun kıyafet kiralayabiliyorsunuz, çıkışta da aldıkları depositoyu geri veriyorlar.
Phra Kaeo Tapınağı, Tayland’da gördüğüm en büyük tapınaklardan biri. Çok ama çok ihtişamlı. Animasyon filmlerinde görmeye alıştığınız bütün ilginç karakterlerin Uzakdoğu kültüründen beslendiğine kalıbımı basabilirim. Bu tapınakta da pek çok örneğini görmek mümkün.
Pho Tapınağı (Wat Pho)
Pho Tapınağı iki özelliği ile meşhur. Birincisi 50 metre uzunluğundaki yatan altın Budha, ikincisi de yetiştirdiği masörlerle. Tapınağın bahçesindeki masaj okulunun Bangkok’daki en iyi masajı bulacağınız yer olduğu söyleniyor. Dışarıdakilere kıyasla biraz daha pahalı.
Arun Tapınağı (Wat Arun Ratchwararam)
Nehrin karşı kıyısındaki Arun Tapınağı benim Bangkok’a en sevdiğim tapınak oldu. Wat Pho’dan çıkıp nehrin karşı kıyısına sık sık geçen teknelerle Wat Arun’a ulaşım çok kolay. Tırmanma kısmı biraz zor olabilir, dizlerinize güvenmiyorsanız tırmanmayın. Ayrıca tapınağın tepesine tırmandığınızda Tapınaklar bölgesinin harika manzarası ile karşılaşacaksınız.
Tapınağın bahçesinde bir kahve olası da verebilirsiniz.
China Town
Arun Tağınağı’nın oradan yeniden tekneye binip China Town yakınındaki durakta inebilirsiniz. Buradan yürüme mesafesindeki Çin Mahallesi size minik Çin’e bir gezi yaptıracak. Gece ve gündüz ayrı görmenizi tavsiye ederim. Gündüz çin malı ürünler satan dükkanlar açıkken gece bütün kaldırımları Çin yemek standları kaplıyor. Kokular sizi rahatsız edebilir, yiyip içmeseniz bile görmesi-izlemesi çok eğlenceli.
Traimit Tapınağı (Altın Buda)
Çin Mahallesi’nin hemen girişindeki bu tapınak 40 ton ağırlığındaki Altın Budha ile meşhur olmuş. Gidip görmenizi tavsiye ederim. Ancak eğer öncesinde çok tapınak gördüyseniz, yine mi Buda duygusu yaratabilir 🙂
Phukhao Thong (Altın Dağ)
Bangkok’a altın tapınaklarda çokça gösteriş amaçlı kullanılıyor. Bu tapınakta da tırmanmanız gereken minik bir tepe var. Tepeciğin zirvesinde de altın bir kule yer alıyor. Bangkok manzarasını görebileceğiniz yüksek yerlerden biri de burası.
Tuk Tuk ile Şehir Turu
Bangkok’a gittiğinizde ilk düşeceğiniz tuzaklardan biri tuktukçular 🙂 Tuktuk ile şehir turu yapabilirsiniz, ancak çok dikkatli olun ve sonuna kadar pazarlık edin. Tuktuk ile şehir turu yaparken gitmek istediğiniz durakları kendiniz belirleyin, böylece alakasız yerlere götürülme riskini bertaraf edin. Sizi çok komik paralara şehir turu için ikna edecekler, ancak hedefleri sizi alışveriş yerlerine götürmek olacak çünkü şoförler, götürdükleri turist başına dükkanlardan komisyon alıyormuş. Tuktuk şoförüne en başta almak istediğiniz birşeyler varsa, ona uygun biryere götürmesini isteyebilirsiniz, bir de şoförün İngilizce bildiğinden emin olun, yoksa anlaşmanız çok zor olabilir. Taylar çok güler yüzlü görünse de çabuk sinirlenirler. Siz kişi başı 2-3 dolara şehir turu yaparken onlar da asıl parayı alışveriş için sizi götürdükleri yerlerden alacaklar, gayet adil bir anlaşma 🙂
Tuktuk gezinizi eski şehrin dışında kalan yerleri görmek için tercih edebilirsiniz. Wat Intharawihan, Wat Makut gibi… Oraları gezerken şehrin arka sokaklarını da görme şansını yakalamış olursunuz.
Bangkok Tekne Turu
Bangkok’un ortasından geçen Chao Phraya Nehrine açılan yüzlerce kanal şehrin hayat damarları. Kanallarda ve nehirde gezinti için çeşitli alternatifler var. Bir saatlik, yemekli, günbatımı gibi farklı tur seçenekleri var. En ekonomik alternatif ise nehirde şehir hatları vapuru gibi çalışan teknelere binip, özellikle her durakta duranları tercih etmeye çalışın, ana hattı gezmiş olursunuz.
Açıkçası nehir çok karanlık ve pis göründüğü için ben en kısa olanı tercih ettim, tercih sizin.
Bangkok’ta Alışveriş
Chatuchak Hafta Sonu Pazarı
Chatuchak pazarı, Bangkok’daki en meşhur haftasonu pazarı. Sadece Cumartesi ve Pazar günleri tamamı açık olan bu pazarda aklınıza gelen herşey var. Mobilyadan iç çamaşırına kadar çok fazla seçenek var. Khaosan yakınından 3 nolu otobüse binerseniz hemen pazarın girişindeki durağa kadar gidebilirsiniz.
Patong Gece Pazarı
Bangkok’a giderken en fazla adını duyduğum yerlerden biri Patong pazarı idi. Akşam 19:00’dan sonra açılmaya başlayan seyyar tezgahlar, gece geç saatlere kadar açık. Pekçok imitasyon ürünü burada bulmanız mümkün, açıkçası Tayland’dan Türkiye’ye sahte ürün taşımak bana çok mantıklı gelmediği için birşey almadım.
Yeni Şehir
Siam Meydanı ve çevresindeki alışveriş merkezleri dünyanın heryerinden ziyaretçi çekiyor. MBK alışveriş merkezi özellikle elektronik almak isteyenlerin uğrak yeri haline gelmiş. Elektronik dışında da aklınıza gelebilecek herşey burada da var. Tek fark burada hem gerçeği hem de sahtesi birarada, ayırtetmek için oldukça dikkatli olmak gerek.
Bangkok’ta Yemek
Tayland’a gideceğimi söylediğim herkes aç kalacağımı söylemişti. Hiç de abartıldığı gibi bir durum yok.
- Erişte(noddle) ve sebze ile yapılan pekçok yemek çeşitleri var,
- Pilav her ne kadar alıştığımız gibi olmasa da mutfaklarında önemli bir yer kaplıyor,
- Deniz ürünlerini sevenler için tam bir cennet,
- Egzotik meyveleri heran ve çok ucuza bulabilirsin, aç kalırsanız meyve ile beslenin 🙂
- Baharat kokularından rahatsız olabilirsiniz, Hint mutfağından da etkilenmişler,
- Her türlü batılı yemek seçeneğini bulma şansınız var.
Bangkok ve Tayland’ın genelinde sokakta çeşit çeşit, daha önce adını dahi duymadığınız egzotik meyve satıcılarını bulabilirsiniz. Hem meyvaları hem de meyva sularını mutlaka deneyin.
Tayland’da aç kalmanızın tek nedeni porsiyonların küçük olması olabilir, onun dışında çok fazla yemek seçeneği var.
Thai Masajı
Ve tabii ki, Bangkok yapılacak en güzel aktivitelerden biri de masaj yaptırmak.
Sokakta 3-4 dolara yarım saat ayak masajı yaptırarak günün tüm yorgunluğunu atabilirsiniz. Pekçok masaj salonu var, Wat Pho’daki masaj salonu en meşhur olanı. Sokakta oturup masaj yaptırmak önce komik gelse de sonra alışıyorsunuz.
Özetle Bangkok;
Hayvanat bahçesi, yılan çiftliği, gece şovları gibi aktiviler de Bangkok seyahatinize hareket katacaktır. Eğer Bangkok’a bir hafta zaman ayırdıysanız, yakın yerlere sehayat etmenizi tavsiye ederim: Ayuthaya, Floating Market ya da Tiger Temple günübirlik gezilerine katılabilirsiniz.
Bangkok beklediğimin aksine Uzakdoğu egzotizmini kaybetmiş, dev bir metropol. Eski şehir bile büyük oranda batılılaşmış. Beklediğiniz egzotik bir uzakdoğu şehri ise Bangkok yanlış adres.
Yolda kalın.
7 Yorumlar
Bangkok avrupada gördüğüm tüm şehirlerden daha güzel ve daha temiz. eskisi gibi de aşırı yemek kokmuyor. gerçekten dünyada yaşanabilecek en büyük metropollerden biri. müthiş eğlenceli.
tatil turları çok kısa ve yolculuk çok uzun olduğu için dahada kısalıyor bu tür yerlere olan turlar 10 gün olmalı bence
Paylaşım için teşekkürler.
Bangkok, insana huzur veren ve insanların her şeye rağmen mutluluk içinde yaşadığı ender metropolllerden biri.
2003 yılında Bangkok’ta 4 gün kalmıştım. Çok acayip bir yer. Her taraf kokuyor ve yemekler berbat. Ama müthiş saygılı insanlar. Çok da sempatikler. Benim en çok “yatan buda” ilgimi çekti. Kocaman bir Buda heykeli ve yan gelip yatmıştı. İnsanlar da ona tapıyordu…
Şehrin çok ağır bir havası ve ağır bir kokusu var gerçekten de.
Budalardan daha çok ihtişamlı tapınaklar benim daha çok ilgimi çekti. Bütün Buda’lar bir süre sonra birbirine benziyor 🙂
Şehrin Taycadaki tam resmi ismi “Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”tir. Uluslararası alanda şehrin ismi olarak Bangkok kullanılırken, halk arasında şehrin ismi Krung Thep (Melekler şehri) olarak kullanılır. Resmi alanlarda ise, meselâ otomobil plakalarında Krungthep Mahanakhon olarak kullanılmaktadır.