Aydın ve Muğla il sınırları içinde yer alan, Bafa Gölü hakkında merak ettikleriniz, Bafa Gölü nerededir, nasıl gidilir Herakleia Antik Kenti ve Latmos Dağı hakkındaki tüm detaylar bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Bafa Gölü Hakkında
Bafa Gölü’nün bulunduğu yer 2000 yıl önce Ege Denizi’nde bir liman idi. Zamanla Büyük Menderes Irmağının alüvyonları limanın önünü doldurdu ve deniz ile buradaki körfezin bağlantısını kopardı, böylece Bafa Gölü oluştu. Bafa Gölü, Ege Bölgesinin en büyük gölü. Halk arasında Çamiçi Gölü olarak da bilinir.
Deniz ile az da olsa bağlantısı bulunduğundan hafif tuzlu bir göldür ve gölün zengin bir sualtı canlı yaşamı vardır. Bafa Gölü’nde kefal, levrek, yılan balığı bulunmaktadır, çevre köylerde balıkçılık yapılır.
Sualtı yaşamının yanı sıra kuş göç yolları üzerinde yer alan gölde yoğun kuş varlığı gözlemlenebilir, özellikle su kuşları açısından kıymetli bir doğal alandır. Küçük batağan, bahri, kara boyunlu batağan, karabatak, küçük karabatak, boz ördek, elmabaş patka ve sakarmeke Bafa Gölü’nde kışı geçiren kuş cinsleri arasında sayılabilir.
Ayrıca Bafa Gölü çevresinde yaşı 2000’i bulan zeytin ağaçları bulunuyor. Bu bölge zeytin üretimi açısından da bereketli.
Bu bereketli coğrafyası ile Bafa Gölü, 1994 yılında Bafa Gölü Tabiat Parkı Koruma alanı ilan edilmiştir. Bafa Gölü ve göl kıyı kenar çizgisinden itibaren 250 metrelik kıyı bandı 1. Derece Doğal Sit Alanı’dır. Ayrıca, alan içerisinde Heraklia ve Latmos Antik Kentleri yer almaktadır. Bu antik kentler 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamındadır.
Bafa Gölü üzerinde irili ufaklı 5 adet ada bulunmaktadır: İkiz Ada, Menet Adası, Kapıkırı Adası , Kahve Asar Adası ve Uyuz Ada. Bu adalarda Bizans Dönemi savunma yapıları ve manastırlar bulunmaktadır. Gölde sandal/motor ile ada gezileri yapılıyor imiş ama biz gittiğimiz dönemde kimseler yoktu. O yüzden bu konuda detaylı bilgi veremiyorum, deneyimleyenler bu yazıya yorum olarak eklerse herkesin faydalanması için harika olur.
Beşparmak Dağları’nın eteklerinde yer alan Bafa Gölü, hem doğal güzellikleri hem de tarihi varlıkları ile doğa ve kültür turizmi sevenlerin ilgisini çekmeye başladı son yıllarda. Bafa Gölü’ne gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler doğa yürüyüşü, foto safari, olta balıkçılığı, kampçılık, kuş gözlemi gibi aktiviteleri yılın her mevsiminde yapabilirler.
Heraklia Antik Kenti
Bafa Gölü’nün bir liman olduğu dönemlerde önemli bir liman şehri olan Heraklia bu bölgede kurulmuş. Bölgede yetişen incir, zeytin gibi ürünlerin bu limandan ticareti yapılıyormuş. Heraklia aynı zamanda ünlü felsefeci Heraklit’in memleketi olması ile biliniyor.
Heraklia Antik Kenti kalıntılarını görmek için Bafa Gölü kıyısında yer alan Kapıkırı Köyü’ne ulaşmanız lazım. Kapıkırı köyü girişinde bir “gişe” kulübesi bulunuyor.
Sağdan yukarıya doğru devam ederseniz eski köy okulunun olduğu yere ulaşacaksınız. Bu noktada aracınızı park edip eski sur kalıntılarının olduğu yere çıkabilir ve köye, göle tepeden bakabilirsiniz.
Gişe kulübesinin hemen solunda aracınızı bırakıp, yürüyerek “Kaya Mezarları” tabelasını takip ederseniz patika yoldan bir manastıra, manastırın içinden geçip göle doğru devam ederseniz kaya mezarlarına ulaşırsınız. Burayı mutlaka görmenizi öneririm.
Gişe kulübesinin solundan aşağıya göl kenarına devam ederseniz, göldeki adalardan üzerinde Heraklia şehir kalıntılarından biri bulunan adayı yakından görebilirsiniz, buradaki manzara da çok güzel.
Antik Kent muhteşem taş işçilikleri ile dikkat çekiyor. Gölün etrafında başınızı kaldırdığınızda pek çok yerde sur kalıntılarını görmeniz mümkün.
Latmos Antik Kenti – Beşparmak Dağları
Bafa Gölü’nün eteklerinde yer aldığı Beşparmak Dağları’nın antik dönemdeki adı Latmos idi. Bafa Gölü kenarındaki Gölyaka köyünden Latmos dağının zirvesi olan Tekerlek Zirvesi’ne (1.375 metre) çıkan patikalar üzerinde yürüyüş yapabilirsiniz.
Yüzyıllardır kullanılan 2,5 kilometre uzunluğunda bir patika ile 45 dakikalık bir yürüyüşten sonra M.Ö. 7-8 bin yıllara tarihlenen prehistorik kaya resimlerinin bulunduğu bir mağaraya ulaşılır. 45 dakikalık ikinci bir yolculuktan sonra bölgenin birçok Bizans manastırları ve keşiş mağara ve barınaklarının içinde bulunan Yediler Manastırı’na varılır. Bu bölgenin en bilinen yeri bu manastırdır. Gölyaka Köyü’nden Yediler Manastırı’na çıkan yolun 2 kilometrelik kısmı araç ile de çıkılabilir, son 500 metrelik bölümünü yürümeniz gerekir.
Bafa Gölü Nerededir? Bafa Gölüne Nasıl Gidilir?
Bafa Gölü, Aydın ve Muğla il sınırının kesiştiği noktadır. İzmir-Bodrum resmi adı ile Söke-Milas karayolunun kenarında yer alır. Bafa Gölü’nün kıyısında bu ana yol üzerinde restoranlar yer alır, ancak yukarıda saydığım Heraklia ve Latmos çevresindeki yerlere ulaşmak için ana yoldan ayrılarak köy yollarına sapmanız gerekir.
Bafa Gölü’ne en yakın havaalanı Bodrum-Milas Havalimanı buraya yaklaşık 40 dakika mesafede yer alıyor. Havaalanından İzmir yönüne doğru devam ederseniz, gölü sağınızda göreceksiniz. Göl kıyısından geçerken yol kenarında “tilki geçiş alanı” uyarıları var. Hayvanlara zarar vermemek için yavaşlamakta fayda var.
Bafa Gölü’ne ulaşmak için Didim, Söke veya Milas’tan kalkan otobüs ve minibüsleri kullanabilirsiniz.
Bu bölgeye geldiyseniz Didim’de gezilecek yerler yazım da ilginizi çekecektir.
Yeni yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf, video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın!
- Instagram: Cokokuyancokgezen
- Facebook: Cokokuyancokgezen
- Youtube: Cokokuyancokgezen
Yolda Kalın!
1 Yorum
Bafra gölü ayrı bir güzel ya hemen hemen her açıdan baktığımda beni kendine hayran bırakan bir göl olmaktadır. Geçen yıl kaldığımda bir kayıkçı abi beni kayığa bindirerek gezdirmişti hem balık tuttuk hemde mükemmel bir sohbete eşlik ettik.