Meksika’dan Sri Lanka’ya Fas’tan İzlanda’ya kadar dünyanın farklı noktalarında pek çok kez araç kiraladık. Batı Amerika seyahatimizi planlarken rotamızı uzun araç yolculukları yapacak şekilde belirledik. Batı Amerika’dan kastım Amerika Birleşik Devletleri’nin batısı. Gitmeden önce Amerika’da araç kiralama ve Amerika’da araç kullanma konusunda epeyce araştırma yaptık, öğrendiklerimizi ve yaşadıklarımızı bu yazıda detaylıca aktardım, Amerika seyahati yapacak olanlara faydalı olacağını düşünüyorum. 

Amerika’da Araç Kiralama ve Kullanma
Amerika’da Araç Kiralama ve Kullanma

Amerika’da Araç Kiralama için Gerekenler

Amerika’da araç kiralamak için ihtiyacınız olan; yeni çipli ehliyet ve uluslararası alışverişlere açık bir kredi kartı. Bu ikisine sahipseniz Amerika’da kolayca araç kiralayabilirsiniz, başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok.

Amerika’da Araç Kiralamayı Nereden Yapabilirsiniz?

Amerika tam bir araç kiralama cenneti! Abartmıyorum, irili ufaklı yüzlerce araç kiralama hizmeti veren firma var. Bunlar arasından seçim yapmak oldukça zor. Bu nedenle biz Amerika’da kullanacağımız aracı 180 ülkede araç kiralama hizmeti veren Yolcu360 üzerinden kiraladık. 

Yolcu360’ın Türkçe internet sitesi üzerinden ihtiyacımız olan özelliklere sahip araçları sunan firmaları kolayca listeledik. USD, EURO fiyatlarıyla kafamız karışmadan Türk Lirası olarak kiralayacağımız aracın bedelini görebildik ve yine Türk Lirası olarak ödeme yapabildik. Çoğu gezgin başına bir şey gelmeden akıllanmaz maalesef, ancak büyük paralar ödediğimiz araç kiralama sürecinde bir sorun/sıkıntı yaşadığımızda 7 gün 24 saat Türkçe hizmet alabileceğimiz misafir merkezi olması önemli seçim kriterlerimizden biriydi. Sonuncu ve en önemli seçim kriterimiz ise güvenilir bir firma olması, muhatap bulabilmemiz idi. En ufak bir sorun yaşamadan 13 günlük araç kiralamamızı Yolcu360 üzerinden yaptık, içimiz rahat bir şekilde yolculuğumuza başladık. 

Amerika’da Araç Kiralama Ücretleri Nasıl?

Amerika’da Araç Kiralama Ücretleri
Amerika’da Araç Kiralama Ücretleri

Amerika’da araç kiralamak üzere araştırma yaparken, Yolcu360 sitesinde karşımıza onlarca araç seçeneği çıktı. Amerika’da araç sayısı fazla, benzin de uygun olduğu için genellikle kiralanan araçlar normalde ülkemizde pek kullanma şansımız olmayan araçlar oluyor. Örneğin, Amerika’da araç kiralama için en çok tercih edilen araçların başında Ford Mustang geliyor mesela. 

Bizim için durum biraz daha farklı idi, aşağıdaki kriterleri göz önüne alarak araç seçtik; 

  • Bozuk yolları kullanacağımız için 4×4 olması
  • Kullanım rahatlığı nedeniyle otomatik vites olması, zaten Amerika’da araçların çoğu otomatik
  • Güvenilir olması nedeniyle hizmet sağlayıcının uluslararası firma olması (Budget, Avis vb) önemli idi.

Tüm bunları değerlendirdiğimizde Jeep Compass seçtik. 13 günlük araç kiralama bedeli (Şubat 2024 fiyatları ile) toplam tutar 24.390 TL idi. Yani günlük 60 USD gibi bir rakama geldi. Daha düşük sınıf araçları çok daha ucuza bulmanız mümkün. 

Kiralık Aracı Teslim Alma Süreci

Kiralık Aracı Teslim Alma Süreci
Kiralık Aracı Teslim Alma Süreci

Yolcu360 üzerinden kiraladığımız araca dair bilgiler e-posta olarak bize gönderilmişti. Seyahatimizden bir gün önce misafir merkezinden arayıp seyahatimizde bir değişiklik olup olmadığı teyit edildi, bu benim çok hoşuma gitti, seyahat ederken “birilerinin elinin üzerimizde” olması insana güven veriyor. 

Bizim rotamızın başlangıcı Los Angeles olduğundan aracımızı da Los Angeles Havalimanı’ndaki Budget ofisinden aracı teslim aldık.

Aracı teslim alırken;

  • Rezervasyon bilgilerimiz, ehliyet ve pasaport istendi. Yeni çipli Türk ehliyetleri Amerika’da geçerli.
  • Sigorta isteyip istemediğimiz soruldu, biz kısıtlı bir sigorta paketi aldık. 13 gün için 107 USD civarı tuttu.
  • Kredi kartımıza 250 USD bloke kondu. Genelde herkesin endişesi bu blokenin kalkıp kalmayacağı oluyor. Bu güne kadar bu konuda hiç sıkıntı yaşamadık, ama yaşasaydık da hem kiralama yaptığımız firma uluslararası güvenilir bir firma hem de Yolcu360’a kolayca ulaşabilecek olmamız avantajımıza olurdu.
  • Depoyu dolu teslim alıp dolu teslim ettik 
  • Paralı yolları kullanıp kullanmayacağımız soruldu, biz kullanmayacağımızı belirttik. Kullanacak olsaydık araçta HGS benzeri bir alet var, onu aktif ediyorlar, geçişleriniz kredi kartınıza yansıtılıyor. 

Aracımızı o kadar sevdik ki, adını Düldül koyduk. Onunla çöller, karlı dağlar, yağmurlu tepeler aştık. 

Kiralık Aracı Teslim Etme Süreci

Kiralık Aracı Teslim Etme Süreci
Kiralık Aracı Teslim Etme Süreci

Bizim için çok keyifli geçen 13 günün sonunda aracı yine Bugdet ofisine teslim ettik. Teslim etme kısmı alımdan daha kısa ve kolaydı. Araç kontrol edildi, herhangi bir kaza, eksik olup olmadığına bakıldı, benzin durumuna bakıldı ve bunlar 3 dakika falan sürdü. Aracı sorunsuz bir şekilde teslim ettiğimizde kredi kartı blokesi hemen kaldırıldı. 

Amerika’da Araç Kullanma

Amerika’da Araç Kullanma
Amerika’da Araç Kullanma

Amerika’da araç kullanırken dikkat etmeniz gereken ve Türkiye’den farklı olan bazı uygulamalar var, onları özellikle belirtme ihtiyacı duydum;

  • Amerika’da araç kiraladıysanız trafik kurallarına mutlaka uymanız gerekir, esnetme lüksünüz yoktur. Mümkünse dünyanın her yerinde uyun!
  • Amerika’da ölçü birimleri bizden farklı. Kilometre yerine mil, litre yerine galon kullanılıyor. Bu değişiklikler araç kullanırken işinizi biraz zorlaştırıyor. 
  • 1 galon 3,78 litreye denk geliyor ve benzin alırken galon üzerinden fiyatlama yapılıyor. Nisan 2024 fiyatları ile galon fiyatı 3,5 USD’den başlıyor, eyalete, benzincinin şehre uzaklığına göre 6-7 USD’ye kadar çıkabiliyor. Google Haritalar uygulaması üzerinde hangi benzincide benzinin galonunun kaç USD olduğunu görebiliyorsunuz, bu bilgiye göre benzini nereden alacağınıza karar verebilirsiniz. 
  • 1 mil 1,6 kilometreye denk geliyor. Yollardaki tüm hız limitleri ve mesafeler mil olarak gösteriliyor. Hız sınırı genelde 60-65 Mil, en fazla sanırım 80 Mil gördük. Limitlere uymazsanız cezasına katlanmanız gerekeceği için limitleri takip etmekte fayda var. Google Haritalar uygulamasında geçtiğiniz yolun hız sınırını görebiliyorsunuz.
  • Amerika’da sabit polis çevirmesine rastlamadık. Ama bir noktada kural ihlali yaptığınız tespit edilirse polis aracı peşinize düşüyor ve sağa çekmeniz için anons yapıyor, biz hiç denk gelmedik, umarım kimse denk gelmez. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aracınızın camını açıp elleriniz direksiyonda görünür olacak şekilde polisi beklemeniz gerekiyor, sakın elinizi torpidoya filan uzatmayın.
Amerika’da Araç Kullanma
Amerika’da Araç Kullanma
  • Amerika’da “STOP” yani “DUR” tabelası görüyorsanız mutlaka tam olarak durmanız gerekiyor, biraz yavaşlayıp devam edeyim dememelisiniz. Aracınızı tam olarak durdurduğunuzdan emin olun. 
  • Amerika’da trafik ışıkları bizdeki gibi durmanız gereken yerin hemen yanında değil karşıda oluyor. Buna alışmak biraz zaman alıyor ama alışınca çok daha kullanışlı geliyor. 
  • Sağa dönüşlerde, eğer farklı bir uyarı tabelası yoksa, kırmızı ışık yanıyor olsa dahi, kontrollü bir şekilde dönüş yapabilirsiniz, yaya ve diğer araçları kontrol ederek geçtiğiniz sürece sorun yok. Dur tabelası veya farklı bir uyarı varsa o zaman her türlü durmanız gerek. 
  • Dört yol ağzına geldiğinizde, ışık yoksa ve “STOP ALL WAYS” tabelası görüyorsanız; geçiş hakkı dört yol ağzına ilk gelenin oluyor. Her yoldan gelen varsa geliş sırasına göre yol hakkı oluyor ama bunu takip etmek epey zor olduğundan biraz gelişine ilerliyor işler. 
  • Özellikle otobanlarda mümkünse en sağ şeridi kullanmayın çünkü bu şerit çoğunlukla dönüş şeridi oluyor ve buraya girdiyseniz dönmek zorundasınız. “Right lane must turn right” şeklinde tabela gördüğünüzde hemen sola kayın. 
  • Bazı otoyollarda “Car Pool” yani hızlı geçiş şeridi var, trafik yoğunluğundan ve sağa dönecek olanlardan kurtulmanızı sağlayacak bir şerit. Ancak bu şeridi kullanabilmek için genelde araçta en az iki kişi olma şartı oluyor, tabelaları takip ederek kişi sınırını görebilirsiniz. 
  • Yol kenarına araç park edecekseniz dikkat etmeniz gereken kurallar var. İlki kaldırımın kırmızı boyalı olduğu yerlere araç park edemezsiniz, yasak. İkincisi özellikle şehir içinde sokak aralarında araç park edecekseniz, park yerindeki saat kısıtlamalarına dikkat edin, belli saat aralıkları için park serbest veya ücretsiz olabilir. Aksi halde ceza ödemeniz veya aracınızın çekilmesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. 
  • Fırsatlar ülkesi Amerika’da yollar çok iyidir sanmayın, otoyollar dahil olmak üzere asfalt pek çok yerde bozuk olabilir, o yüzden yere çok yakın bir araç seçmemenizi öneririm.

Her şeye rağmen Amerika bir araba yolculuğu ülkesi. Yol üstü tesislerinin leziz kahveleri, Amerikan filmlerinden aklımıza kazınan motelleri, kocaman arabaları, devasa tırları, muhteşem manzaralarla dolu yolları ile araba seyahati için muhteşem bir ülke. 

Umarım deneyim ve önerilerim işinize yarar, sizin de önerileriniz veya sorularınız varsa yorumlara ekleyebilirsiniz. Amerika’da araç kiralama ve kullanma videomuz da ilginizi çekebilir.

Batı Amerika yolculuğumuzda bize destek olan Yolcu360’a teşekkürlerimizle…

Amerika’da Araç Kiralama
Amerika’da Araç Kiralama

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın