Amasra, Batı Karadeniz’in en gözde noktalarından biri. Yemyeşil doğası, denizi ve huzurlu atmosferiyle sıcak bir liman kenti. Fatih Sultan Mehmet’in dünyanın gözbebeği yani çeşmi cihan olarak nitelendirdiği bu kasaba, tarih kokan sokakları ve farklı coğrafi yapısı ile insanı kendine çekiyor. Amasra gezilecek yerler, Amasra nerede, nasıl gidilir, Amasra’da ne yenir gibi tüm sorularınızın cevapları, Amasra gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!
Amasra oldukça küçük bir şehir. Bu nedenle gezmek için iki gün yeter de artar bile. Eğer deniz tatili için Amasra’ya geliyorsanız, koy ve plajları gezmek için daha fazla vakit ayırabilirsiniz.
Batı Karadeniz gezi rotası ve maliyeti yazım da ilginizi çekebilir.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Amasra Nerede, Nasıl Gidilir?
Amasra, Karadeniz bölgesinin batısında, deniz kıyısında, denize doğru uzanmış bir yarımadaya kurulmuş, Bartın iline bağlı bir şehir. Zonguldak ile Sinop’un arasında kalıyor.
İstanbul – Amasra arası mesafe 450 kilometre civarında yani 5-6 saat gibi bir sürede kendi aracınızla ulaşabilirsiniz Amasra’ya. Otobüs ile gitmek isterseniz İstanbul’dan Amasra’ya 7-8 saat süren bir yolculukla ulaşmanız mümkün. Bilet fiyatları 110 TL civarında.
Amasra Gezilecek Yerler
Amasra şehir merkezi ve yakın çevresinde keşfetmeye değer pek çok yer bulunuyor. Amasra Müzesi, Direkli Kaya, Göldere Şelalesi, Kemere Köprüsü, Gürcüoluk Mağarası, Amasra Kalesi, Delikli Şili, Amasra Kilisesi, Antik Tiyatro Amasra’da gezilecek yerler arasında sayabiliriz. Hadi gelin biraz daha derin dalalım.
Amasra Kalesi
Amasra Kalesi Bizans döneminde inşa edilmiş, Kemere Köprüsü ile birbirine bağlanan iki bölümden oluşan kale üzerinde kurulduğu yarımada sayesinde çok güzel fotoğraf karelerine fırsat veriyor. Kemere Köprüsünden geçerek Amasra Feneri’nin olduğu tepeye tırmanarak tüm manzaraları görebilirsiniz. Ayrıca tepede bir de Ağlayan Ağaç var, oradaki çay bahçesinden hemen yakındaki Tavşan Adası manzarasına bakabilirsiniz. Çok rüzgarlı havalarda çıkmanızı önermem, fena esiyor.
Kemere Köprüsü
Kalenin iki yakasını birleştiren Kemere Köprüsü Bizans döneminde inşaa edilmiş. Tavşan Adası’nı bu köprünün üstünden izleyebilirsiniz.
Amasra Çekiciler Çarşısı
Amasra’nın meşhur ahşap işlerini alabileceğiniz Çekiciler Çarşısı kaleden çıkınca sizi karşılıyor. Ahşap işleri dışında yöresel pek çok ürünü de burada bulabilirsiniz, akşam saatlerinde oldukça kalabalık oluyor.
Kadınlar Pazarı
Amasra sahilden Amasra Kalesi’ne doğru ilerlerken solunuzda kapalı bir pazar yeri kalacak, burası Kadınlar Pazarı. Amasralı kadınları kendi yaptığı çeşit çeşit reçeller, erişteler, ıhlamur, kekik gibi doğal ürünler bu pazarda satılıyor.
Amasra Müzesi
Eğer tarihe meraklıysanız, Arkeoloji Müzesi’ne uğramayı ihmal etmeyin. Müzede Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı eserlerini görebilirsiniz. Eski Bahriye Mektebi binası Amasya sahildeki güzel konumu ile de dikkat çekiyor. Müze girişinde Müze Kart geçerli, Müze Kartınız yoksa giriş ücreti 7 TL.
Barış Akarsu Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Amasra sahilinde yürürken 2007 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden Barış Akarsu’nun heykeli sizi karşılıyor, hemen arkasında da Barış Akarsu Kültür ve Yardımlaşma Derneği binası.
Direkli Kaya
Küçük Liman’daki Direkli Kaya mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Eskiden Kraliçe Amatris’in deniz hamamı olan bu antik havuz, mermer iskelesi ve kayaya oyulu basamaklarıyla öne çıkıyor.
Amasra’da Gezilecek Diğer Yerler
Göldere Şelalesi ve Amasra Feneri yakınında piknik yapabilirsiniz. Amasra Kuş Kayası Yol Anıtı, Amasra’ya gelirken yol üstünde görmeniz gereken yerlerden biri.
Amasra-Çakraz arasında yaklaşık 120 adet mağara bulunuyor. Bunlar arasında en ünlüsü olan Gürcuoluk Mağarası’nda eski çağlardan izler bulabilirsiniz.
Küçük Liman’daki çay bahçelerinde çayınızı kahvenizi içip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Burası gündüzleri kadar akşamları da keyifli. Özellikle gün batımını seyretmek için ideal bir nokta.
Amasra’da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Yaz aylarında kasabanın her köşesinde seyyar midye dolma ve midye tavacılar bulunuyor. Midye seviyorsanız, ayaküstü ekmek arası nefis bir ziyafet çekebilirsiniz.
Amasra Canlı Balık – Mustafa’nın Yeri
“Amasra’da ne yenir, nerede yenir?” deyince akla ilk gelen yerlerin başında Mustafa’nın Yeri Canlı Balık adlı balık restoranı geliyor. Rezervasyonsuz yer bulmak sıkıntılı burada, ama bayram zamanı telefonla arayıp rezervasyon yapmak isteyince sesli yanıt sisteminin “şu an yoğunluk nedeniyle size cevap veremiyoruz” dediği bir mekan burası. Pek çok ünlü buraya gelmiş, hangi blogu okursanız burayı öneriyor. Telefonla rezervasyon yapamayınca kapıdan şansımızı deneyelim dedik ve 10 dakika bile beklemeden yer açıldı. Rakı, meze ve balık sipariş ettik, gelen yemekler vasat diyebilirim. Mezelerin hiçbir özelliği yoktu, herhangi bir mekanda bulabileceğiniz mezeler. Salatası meşhur buranın, o güzeldi, ona lafım yok. Bir de çok güzel manzarası var. Ama aynı sıradaki mekanlarda da bu manzara var zaten. Demem o ki, Canlı Balık’ta yer bulamazsanız üzülmeyin, çok birşey kaçırmadınız.
Benim Amasra’da sevdiğim şeylerden biri sahildeki çay bahçesinde bira içilebiliyor olmasıydı.
Amasra’dan Ne Alınır?
Bölgenin küçük ve sevimli bir çarşısı var, Çetikçiler Çarşısı. Amasra deyince akla ilk olarak ahşap hediyelikler geliyor. Burada kendinize ve sevdikleriniz çeşitli ahşap ürünleri alabilirsiniz. İsterseniz üzerlerine istediğiniz kişinin ismini yazdırabilir veya resmini yaptırabilirsiniz.
Karadeniz bölgesine ait tüm yazılarım için KARADENİZ GEZİ YAZILARI sayfama göz atabilirsiniz.
Amasra’da Nerede Kalınır?
Amasra’da konaklama için pek çok otel ve pansiyon bulunuyor.
Biz Batı Karadeniz seyahatimizde çadır kampı yapmayı tercih ettiğimiz için Amasra’da otel konaklaması yapmadık. Çadır kurmak isterseniz Amasra’dan önceki veya sonraki plajlardaki kamp alanlarını tercih edebilirsiniz. Ancak bizim gibi bayram döneminde giderseniz çok kalabalık olacağını ve yer bulamama ihtimaliniz olabileceğini belirtmek isterim.
Çakraz bölgesinde birkaç tane kamp alanı var. Biz oralarda yer bulamayınca Akkonak Köyü’ndeki Akarsu Kamp Alanı’nda konakladık. Çadır için 75 TL verdik. Kamp alanında elektrik, mutfak, duş, tuvalet ve plaj olanakları var.
İstanbul’a yakın tatil yerleri arasında olan Amasra’da yeşil ve mavi ile baş başa doğanın kucağında keyifli bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
Yazılarımdan keyif aldıysanız bir de Youtube Kanalıma göz atın; Çok Okuyan Çok Gezen
Anlık paylaşımlarımı ise instagramdan takip edebilirsiniz; Çok Okuyan Çok Gezen
Yolda Kalın!
2 Yorumlar
Teşekkürler
Merhaba Sevil hanım harika yazınız için çok teşekkürler. Bende Bartın’da okuyan bir öğrenciyim Amasra’ya sürekli gidiyoruz gezmeye. Özellikle yaz sezonunda denize girilebilir yerleri harika oluyor büyük liman plajının haricinde. Şehir merkezindeki teknelerin bulunduğu yer çok pi ancak açık deniz tarafları harika… Eğer güzel bir havada yakalarsanız fotoğraf çekmek ya da yürüyüş yapmak için vazgeçilmez bir yer. Gerçekten çok değişim yaşamış yıllar içerisinde ancak halen o tatlı güzel coğrafyasını koruyor. Güzel yazınız için tekrar teşekkürler ve iyi gezmeler!