Ülkemizin hem iklim hem de insanları açısından en sıcak şehirlerinden biri Adana. Ülkemize pek çok sanatçı yetiştirmiş, pamuk üretimi ile ekonomimize katkı sağlayan Adana şehir merkezinde gezilecek yerler, ne yenir, yapmadan dönülmemesi gerekenler gibi pek çok bilgi Adana gezinize yol gösterecek Adana gezi rehberi niteliğinde bu yazıda sizi bekliyor, keyifli okumalar!

Adana Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler ve Adana Gezi Rehberi
Adana Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler ve Adana Gezi Rehberi

Adana’ya Gitmek için En İyi Zaman

Ülkemizin yeme-içme konusunda iddialı şehirleri arasında ilk beşte yer alan Adana’ya sadece yemek yemek için değil, gezmek ve görmek için de gitmek lazım. Ama ne zaman? Adana’ya gitmek için en iyi zaman bahar ve kış ayları. Bu aylar hem gezmek ve hem de doyasıya yemek için ideal, yaz aylarında ise kesinlikle uzak durulması gereken bir şehir Adana.

Adana'ya Gitmek için En İyi Zaman
Adana’ya Gitmek için En İyi Zaman

Yaz aylarında sıcak ve nemin birleşmesi ile sanki fön makinasıyla saç kurutuluyormuş gibi bir hava dalgası sizi karşılar burada. Adana’ya ilk gidişim iş içindi ve tam da yazın en sıcak günleri idi. Kaç litre su içtiğimi, aynı gün içinde kaç kıyafet değiştirdiğimi hatırlamıyorum bile. Neyseki sadece bir günlüğüne gitmiştim de hızlıca döndüm. Ondan sonra uzun süre Adana’yı gezi listeme almadım.

Aradan geçen yıllardan sonra Adana’ya sonbaharda gidince, Adana’nın Türkiye’de bahar ve kış aylarında kültür ve gurme gezisi yapmak için en uygun yerler arasında olduğunu fark edip sonrasında pek çok kez gittim. Ayrıca kış aylarında gittiğinizde sokaklardaki meyve vermiş portakal ve turunç ağaçlarının güzelliğini görme şansınız olacak.

Adana’ya gitmek için tarih belirlerken; mart ayında Portakal Çiçeği Festivali, ocak ayında Adana Kurtuluş Yarı Maratonu veya eylül ayında Adana Altın Koza Film Festivali dönemlerinden birini tercih edebilirsiniz.

Adana Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler

Adana’ya pek çok kez gittim ve her gidişimde farklı noktalarını gördüğüm şehrin tabii ki en çok şehir merkezinde zaman geçirdim. Bu nedenle Adana şehir merkezinde gezilecek yerler listesini başlı başına bir yazı olarak ele almak istedim. Aşağıdaki listede Merkez Parkı’ndan başlayarak şehir merkezinde gezilecek yerleri detayları ile anlatmaya çalıştım. Eksiklerim varsa yorumlar bölümüne eklerseniz bu yazıyı okuyan herkese ulaşmasını sağlayabiliriz birlikte.

Adana şehir merkezi dışında, ilçeleri de dahil gezilecek yerler listesi arıyorsanız Adana’da Gezilecek Yerler Listesi yazıma göz atmanızı öneririm, ilçe ilçe önerilerimi bulacaksınız.

Merkez Parkı 

Merkez Parkı 
Merkez Parkı 

Adana gezinize başlamak için en güzel nokta Merkez Park’tır. Seyhan Nehri’nin kıyısında bulunan yeşillikler içinde, güzel çevre düzenlemesi ve yürüyüş yolları ile Adanalılar’ın nefes aldığı 50 hektar büyüklüğünde bir alan. Parkın güney ucunda Sabancı Merkez Camii, kuzey ucunda ise Galleria Alışveriş Merkezi bulunuyor. Adana’daki meşhur ciğercilerden Ciğerci Mahmut da parkın karşısındaki sokaklardan birinde diye araya yemek bilgisi de sıkıştırmış olayım. Parkın içinde yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz dünya heykelli havuz, Japon Bahçesi gibi farklı düzenlenmiş alanlar da göreceksiniz. 2004 yılında hizmete açılmış olan park için Türkiye’nin en büyük parkı deniyor ama ben bu “enler”e pek güvenmiyorum. Park içindeki Japon Bahçesi’nin olduğu noktadan Sabancı Merkez Camii manzarası çok oldukça güzel, hemen aşağıdaki fotoğraf da oradan çekildi.

Sabancı Merkez Camii

Sabancı Merkez Camii
Sabancı Merkez Camii

Merkez Parkı’nın sonunda Sabancı Merkez Camisi’ne ulaşırsınız. 1998 yılında resmen açılmış olan cami, Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük camilerinden biriymiş. Açık ve kapalı alanlarında toplam 28.000 kişi kapasitesi olan camii bugün Adana’nın simgelerinden biri haline gelmiş. Caminin genel görünümü Sultanahmet Camisi’ne, plan ve iç mekan tasarımı olarak ise Süleymaniye Camisi’ne benzetilerek yapılmış. 1988’de yapımına başlanan camii önce belediye, diyanet ve halkın bağışları ile tamamlanmaya çalışılmış ancak bitirilemeyince Sabancı Ailesi tarafından kalan ihtiyaçları karşılandığı için Merkez Camii olması planlanan adı Sabancı Merkez Camii olmuş.

Bayrak Parkı, Zübeyde Hanım Parkı, Ulus Parkı

Zübeyde Hanım Parkı
Zübeyde Hanım Parkı

Sabancı Merkez Camii’den güneye Seyhan Nehri kıyısından devam ettiğinizde, yeşil alanların devam ettiğini göreceksiniz. Bu yeşil alanlar Bayrak Parkı, Zübeyde Hanım Parkı, Ulus Parkı adıyla arka arkaya devam ediyor. Zübeyde Hanım Parkı’nın içinde bir de eski okul binası bulunuyor.

Tarihi Taş Köprü 

Tarihi Taş Köprü 
Tarihi Taş Köprü 

Adana’da gezilecek görülecek yer denince akla ilk gelen yer tabii ki Tarihi Taş Köprü. 385 yılında sevdiğim Roma İmparatorlarından Hadrianus tarafından yaptırılan köprü dünyanın hala aktif olarak kullanılan en eski köprülerinden biri. Taş Köprü korunma amacıyla 2006 yılında araç trafiğine kapatılmış olsa da yaya trafiğine açık, üstüne çıkıp Seyhan Nehri üzerinden geçerek Seyhan ilçesinden Yüreğir ilçesine ulaşabiliyorsunuz hala. Yapıldığı dönemde Asya ile Avrupa’yı bağlayan önemli köprülerden biriymiş ve 21 tane kemeri varmış. Bugün 21 kemerden geriye 14 kemer kalmasının başlıca sebebi, nehir çekildikçe nehir kıyısındaki yerleşim yerlerinin nehir yatağına doğru genişlemesi ve bu sırada da köprü ayaklarının toprak altında kalması.

Köprünün kitabesi halen Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Kitabede yazan bilgilere bakacak olursak 385 yılında yapılmış olan köprünün mimarı Auxentios adında bir mimar imiş. Düşünsenize bir köprünün kitabesinde adınız geçiyor ve 1700 küsur yıl sonra bir blog yazarı sizden bahsediyor, böyle şeyleri düşününce hep çok heyecanlanıyorum ve dünyaya kalıcı bir iz bırakmak istiyorum.

Tarihi Adana Evleri – Sıra Konaklar

Tarihi Adana Evleri - Sıra Konaklar
Tarihi Adana Evleri – Sıra Konaklar

Zübeyde Hanım Parkı’nın arka sokağında yan yana sıralanmış Tarihi Adana Evleri’ni göreceksiniz. Birbirine bitiş olarak inşa edilmiş olan beş konak, yapıldığı dönemde Seyhan Nehri kıyısında yer aldığından Seyhan Yalıları olarak da anılıyormuş. Sıra konakların ilki Balkan göçmeni Bosnalı Salih Efendi’ye ait olan konak, bugün butik otel olarak hizmet veriyor. Ona bitişik olan konak dünyada ünlü karikatüristimiz Turhan Selçuk ve kardeşi gazeteci yazar İlhan Selçuk’un Adana’da yaşadıkları dönemde kaldıkları ev imiş, restore edilerek Turhan ve İlhan Selçuk Kültür Evi olarak açılması planlanıyormuş, henüz ziyarete açık değil. En uçta yer alan konak ise bugün Sinema Müzesi olarak hizmet veriyor, ondan da ayrıca bahsedeceğiz. Sinema Müzesi’nin yanında Sıra Konaklar’dan bağımsız olarak 1882’de yapılmış olan (Ramazanoğlu) Suphi Paşa Konağı ise Atatürk Evi Müzesi olarak kullanılıyor.

Adana Atatürk Evi Müzesi

Adana Atatürk Evi Müzesi
Adana Atatürk Evi Müzesi

Sıra Konaklar’ın sırasında bağımsız bir bina olarak yer alan ve Ramazanoğulları’ndan Suphi Paşa tarafından yaptırılmış olan konak Atatürk’ün Adana’yı ziyareti sırasında eşi Latife Hanım ile birlikte kaldıkları konak olduğundan Adana için büyük bir öneme sahiptir. 15 Mart 1923’te Adana’ya gelmiş olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişi halen her yıl 15 Mart’ta törenlerle kutlanıyormuş.

Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi Müzesi’nde, Kurtuluş Savaşımıza ve cumhuriyetin ilk yıllarına ait belgeler ve fotoğraflar sergileniyor. İki katlı müzenin giriş katında çalışma odaları, kütüphane, sofa, yatak odası, basın odası ve mücahitler odası; üst katta ise Hatay odası, silah odası, yaver odası ve Kuvay-i Milliye odası yer alıyor.

Atatürk Evi Müzesi’ne giriş ücretsiz.

Sinema Müzesi

Sinema Müzesi
Sinema Müzesi

Adana, yemekleri ve tarihi ile olduğu kadar Türk Sinema tarihine kazandırdığı pek çok oyuncu ile de bilinen bir şehir. Sıra Konaklar’ın ilk sırasında yer alan konak 2011 yılında restore edilerek Sinema Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış. Yılmaz Güney’den Aytaç Arman’a Ali Şen’den Şener Şen’e pek çok ünlü oyuncunun yanısıra Abidin Dino gibi dünyaca ünlü ressamımız, Yaşar Kemal gibi kitapları milyonlara ulaşan bir yazarımız da Adanalı’dır. Ferdi Tayfur, Erol Büyükburç gibi şarkıcılarımızı da unutmayalım.

Sinema Müzesi’ne dönecek olursak; hem Adana’nın sinema tarihi hem de ünlü sanatçılarının anlatıldığı farklı salonlar var müzede. Yılmaz Güney için ayrı bir oda olduğunu da belirtelim.

Sinema Müzesi’nin 2022 giriş ücreti 2,5 TL.

İlter Uzel Tıp ve Diş Müzesi

İlter Uzel Tıp ve Diş Müzesi
İlter Uzel Tıp ve Diş Müzesi

Sıra Konaklar’dan Büyük Saat’e yani Eski Adana’ya doğru ara sokaklara döndüğünüzde sizi restorasyon halinde olan pek çok bina karşılayacak. Restorasyonu bitmiş olan binalardan biri ise Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel’in 1972 yılından beri biriktirdiği eserlerle donatılan İlter Uzel Tıp ve Diş Müzesi.

Türkiye’nin ilk diş hekimliği müzesi olan müze 2 katlı ve 10 odalı bir konakta hizmet veriyor. Müzede görmeye değer şeylerin başında Mustafa Kemal Atatürk’ün üst çene kemiği kalıbının kopyası yer alıyor. Ayrıca, 1840’lı yıllarda kullanılan bir dişçiye ait dişçi koltuğu, eski tıp ve diş hekimlerinin kullandığı aletler, tıp tarihi kitapları ve makalelerden oluşan eserler, diş hekimliğine ait orijinal ve taş baskı kitaplar, gravür ve resimler müzede sergileniyor.

Ramazanoğlu Konağı ve Medresesi 

Ramazanoğlu Konağı ve Medresesi 
Ramazanoğlu Konağı ve Medresesi 

Adana’nın eski şehir merkezine yaklaştıkça Ramazanoğulları’ndan kalan yapıların arttığını görüyoruz. Ulu Camii’nin hemen arkasında yer alan Ramazan Konağı da bunlardan biri. 1495 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırılmış olan konak haremlik ve selamlık olarak iki bölümden oluşuyor. Bu konakta Kanuni Sultan Süleyman ve IV. Murat’ın da konakladıkları biliniyor.

Ziya Paşa Türbesi ve Parkı

Ziya Paşa Türbesi ve Parkı
Ziya Paşa Türbesi ve Parkı

Ünlü yazar, şair ve devlet adamı Ziya Paşa hayatının son iki yılını Adana Valisi olarak geçirmiş. Adana, sadece Cumhuriyet Dönemi’nde değil, öncesinde de sanat ve sanatçıya değer verirmiş. Ziya Paşa’ya bu kadar sahip çıkmalarının sebebi de bu olsa gerek. Ziya Paşa, 17 Mayıs 1880’de sirozdan hayatını kaybettikten sonra Adana’da defnedilmiş, 1881 yılında yerine atanan yeni Adana valisi Abidin Paşa tarafından Ziya Paşa için bir türbe yaptırılmış. Türbe Ulu Camii ile Ramazanoğlu Konağı arasındaki bahçede yer alıyor, bahçe 1960’larda park haline getirilerek Ziya Paşa Parkı adı verilmiş. Ziya Paşa, Adana’da sadece park ve türbesi ile anılmıyor, şehirdeki önemli caddelerden birinine de adı verilmiş.

Ulu Camii ve Külliyesi

Ulu Camii ve Külliyesi
Ulu Camii ve Külliyesi

Ziya Paşa Parkı’nı arkanıza aldığınızda tam karşınızda Ulu Camii ve Külliyesi yer alıyor. Ulu Camii, tarihi geçmişi ve büyüklüğü açısından Adana’daki önemli eserlerden birisi. Selçuklu, Memluklu ve Osmanlılar Dönem’lerinden mimari parçalara sahip olan caminin üç farklı kitabesinden ilk kez 1513 yılında yapımına başlandığı ve 1541 yılında tamamlandığı anlaşılıyor. Eski şehrin merkezi sayılabilecek caminin sıcak havalarda kullanılabilmesi için bir de açık avlusu bulunuyor.

Gitmişken caminin önündeki çay bahçesinde çay veya kahve içmeyi unutmayın. Sandalyelere oturup şehirdeki hareketi izlemenin tadını çıkarın.

Büyük Saat Kulesi

Büyük Saat 
Büyük Saat 

Eski Adana’nın en hareketli sokaklarına girmek üzere olduğunuzu gösteren yer 32 metre yükseklikteki Büyük Saat Kulesi. Kulenin yapımına 1881 yılında başlanmış ve 1882 yılında tamamlanmış. Kule yapıldığı dönemde Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki en yüksek saat kulesi imiş.

Tarihi Bedesten 

Tarihi Bedesten 
Tarihi Bedesten 

Adana Tarihi Bedesteni, Büyük Saat Kulesi’nin tam karşısında yer alıyor. Bedesten Ulu Camii Külliyesi içinde yer alan bedesten ve arastadan oluşuyor. Yan yana küçük dükkanlardan oluşan bedesten 16. yüzyıla tarihleniyor. Bugün dükkanlar yenilendiği için tarihi bir dokusu olmasa da hareketli bir çarşı olarak yaşamaya devam ediyor. Bedestenin olduğu sokak trafiğe kapatılsa harika olurmuş, ben hep hafta sonları gittim ama eminim hafta için ciddi bir trafik sorunu oluyordur.

Kazancılar Çarşısı 

Kazancılar Çarşısı 
Kazancılar Çarşısı 

Büyük Saat Kulesi’ni geçtikten sonra ara sokaklara dalarsanız bu sokaklar Kazancılar Çarşısı adıyla biliniyor. Gerçekten kazan üretildiği için adı Kazancılar Çarşısı olmuş. Bugün dahi pek çok zanaatkarın dükkanlarının olduğu çarşı gezmek, hediyelik almak ve fotoğraf çekmek için pek uygun.

Tarihi Büyük Saat Ciğercisi Memet Usta
Tarihi Büyük Saat Ciğercisi Memet Usta

Tarihi Büyük Saat Ciğercisi Memet Usta’nın restoranı da çarşının sokakları arasında, ciğer kokuları ve dumanı takip ederek bulabilirsiniz. Burada sadece Memet Usta değil, pek çok ciğerci ustasının dükkanı yer alıyor. Birinde ciğer yemeden Adana’dan dönmeyin derim. Ciğerci Memet Usta’nın tam karşısında da tarihi bir kalaycı dükkanı var. Fotoğraf gruplarının kümeler halinde burada fotoğraf çekmeye çalışırken görebilirsiniz.

Kazancılar Çarşısı’nın arka tarafına doğru devam ederseniz de cezerye üreticilerinin olduğu sokaklara ulaşırsınız. Tarihi Yeni Uğur Helvacısı cezerye almak için doğru adres.

Yağ Camii 

Yağ Camii 
Yağ Camii 

Kazancılar Çarşısı’ndan yeniden Büyük Saat Kulesi önündeki bedestenin olduğu sokağa çıkıp dümdüz devam ederseniz yol sizi Yağ Cami’nin önüne çıkaracak. Caminin ilk yapılışı aslında bir kilise, Haçlı Kilisesi. Kilise 1591 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevrilmiş. Bir zamanlar önünde yağ pazarı kurulduğu için Yağ Camii olarak isimlendirilmiş. Taç kapısı Selçuklu mimarisinin güzel bir örneği.

Yağ Camii’nin bahçe kapısından girerken başınızı yukarı kaldırıp bakmayı deneyin, bir baykuş silueti göreceksiniz. Bir de bahçede yer altındaki şadırvanı çok ilginç, bilinmediği için pek çok kişi görmeden dönüyor, mutlaka görün derim.

Bebekli Kilise 

Küçük Saat Meydanı ile Tepebağ Höyüğü arasında kalan bölgede ara sokaklarda 1880 yılında yapılmış bir İtalyan Katolik Kilisesi bulacaksınız. Kilisenin asıl adı St. Paul Kilisesi olmasına rağmen, çatısında bulunan 2,5 metre boyutundaki Meryem Ana Heykeli bebeğe benzetildiği için Bebekli Kilise olarak anılıyor. Kilise ziyarete açık.

Kilisenin hemen arka sokağında Tatlıcı Gönül Kardeşler’in dükkanı var. Kiliseye gelmişken halka tatlısı ve taş kadayıf yemeden dönmeyin derim.

Tepebağ Mahallesi

Tepebağ Mahallesi
Tepebağ Mahallesi

Tepebağ Mahallesi, Adana’nın dönüşüme girmiş eski mahallelerinden biri. Tepebağ Höyüğü çevresinde; Tepebağ Ortaokulu, Gazi Paşa Okulu, Yeşil Mescit, Musabali Konağı (fotoğrafta bulunan konak), Ramazanoğlu Kadir Bey Konağı görebileceğiniz yerlerin bazıları. Sokak aralarında dolaşıp eski Adana’yı görmek için tam bir tarihi plato.

Tepebağ Mahallesi ile eski Adana’yı bitirmiş oluyoruz. Gezimizin bundan sonraki durakları şehrin yeni kısımları olacak.

Abidin Dino Sanat Parkı 

Abidin Dino Sanat Parkı 
Abidin Dino Sanat Parkı 

Küçük Saat Meydanı’ndan dümdüz yukarıya doğru devam ederseniz Atatürk Caddesi’ne ulaşacaksınız. Cadde üstünde dikkatinizi ilk çekecek olan yer sağda Adana Büyükşehir Belediyesi binası olacak. Belediyeyi geçer geçmez ise Abidin Dino Sanat Parkı’nı göreceksiniz. Dünyaca ünlü ressamımız Abidin Dino, Adana’nın yetiştirdiği pek çok sanatçıdan biri. Dino, Adana’da yaşadığı dönemde Yaşar Kemal, Orhan Kemal gibi diğer sanatçı arkadaşları buluşup bu parkın olduğu yerde sanat sohbetleri yaparmış. Parkta bu sanatçıların heykellerinin yanısıra sizin de dostlarınız ile oturup sohbet edebileceğiniz banklar yer alıyor.

Atatürk Parkı

Atatürk Parkı
Atatürk Parkı

Adibin Dino Parkı’nı geçtikten sonra bu kez solda kocaman ve yemyeşil Atatürk Parkı’nı göreceksiniz. Girişte sizi ihtişamlı bir Atatürk Heykeli karşılarken parkın içinde süs havuzları, çocuklar için oyun alanları ve ağaçların arasında yürüyüş yolları göreceksiniz. Eminim yazın sıcak havalarda bu ağaçların arasında olmak Adanalılar’a çok iyi geliyordur.

Adana Müzesi

1924 yılında kurulmuş olan Adana Müzesi, Türkiye’nin en eski on müzesinden biridir. Adana Müzesi’nde Tarsus Gözlü Kule, Mersin Yumuk Tepe, Misis Antik Kenti, Karatepe, Soğuksu Tepe ve daha pek çok höyük ve antik kentte yapılan arkeolojik kazılarda çıkan eserler ile Adana ve çevresinde bulunan eserler sergileniyor.

Adana Müzesi 2022 yılı giriş ücreti 15 TL.

Adana Etnoğrafya Müzesi – Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi

Adana Etnoğrafya Müzesi, “eski müze” adıyla biliniyor. Kuruköprü civarında bulunan eski bir kilise binası 1924 yılında müze olarak düzenlenmiş ve ilk Adana Müzesi olarak burada hizmet vermiş. 1972 yılında Adana Müzesi yeni binasına taşınınca bu bina Etnoğrafya Müzesi’ne dönüştülmüş. Çukurove Köyleri’nde ve Toroslar’da yaşayan yörüklere ait pek çok eşya müzede sergileniyor.

Adana Etnoğrafya Müzesi giriş ücreti 12 TL, Müzekart ile ücretsiz.

Gazi Paşa, Ziya Paşa ve Atatürk Caddeleri 

Adana’nın birbirine paralel üç büyük çaddesi, bulvarı bulunuyor. Bu caddeler yeni Adana’nın kalbinin de attığı caddeler. Atatürk Caddesi’nden yukarıda bahsetmiştim, Belediye Binası ve Atatürk Parkı’nın bulunduğu cadde idi. Atatürk Caddesi’nin sağ paraleli Gazi Paşa, sol paraleli ise Ziya Paşa caddeleri. Kafeler, restoranlar, mağazalar bu üç caddenin üzerinde yayılmış durumda.

Adana Tren Garı

Adana Tren Garı
Adana Tren Garı

Ziya Paşa Bulvarı’nın sonunda Adana’yı Anadolu’ya bağlayan Adana Tren Garı bulunuyor. 1912 yılında hizmete açılmış olan tren garı Adana – Mersin Demiryolu ve Adana – Kurtalan Demiryolu’nun başlangıç noktasıdır. Gezi rehberinde neden tren garı var derseniz bu garın mimari ve tarihi özellikleri ilginç;

Osmanlı’nın ilk demiryolu projelerinden biri Adana-Mersin demiryoludur. 67 kilometre uzunluğundaki bu demiryolu hattı, 1886 yılında İngilizler tarafından kurulmuştur. Stratejik önemi ise Konya’dan gelen İstanbul-Bağdat demiryolu ile birleşiyor olmasıdır.

Adana Tren istasyonu; garı (yolcu salonu), sosyal tesisleri, lojmanları ve bakım-onarım binalarından oluşmaktadır. Mimarisi; 20.yüzyılın başından 1930’ların sonuna kadar hakim olmuş olan Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’na güzel bir örnektir ve şehre güzellik katmaktadır.

Adana Tren İstasyonu ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz Arkitera sayfasına göz atabilirsiniz.

Seyhan Baraj Gölü Kıyısı

Seyhan Barajı Kıyısı
Seyhan Barajı Kıyısı

Adana’da gezmek için yeterince vaktiniz varsa Seyhan Baraj Gölü kıyısında kahvaltı yapmak, sıkma yemek, çay-kahve içmek için de zaman ayırmanızı tavsiye ederim. Şehir merkezinden 15 dakikada baraj gölü kıyısına ulaşmanız mümkün.

Bonus 1: Adana Kurtuluş Yarı Maratonu

Adana Kurtuluş Yarı Maratonu
Adana Kurtuluş Yarı Maratonu

5 Ocak Adana’nın düşman işgalinden kurtuluş günü ve her yıl pek çok etkinlik ile kutlanıyor. Bu etkinliklerden biri de Adana Kurtuluş Yarı Maratonu. Eğer koşmayı ve yemek yemeyi seviyorsanız, ikisini birleştirip bu özel gün kutlamaları çerçevesinde bir Adana gezisi planı yapabilirsiniz.

Bonus 2: Adana Portakal Çiçeği Karnavalı

Adana Portakal Çiçeği Karnavalı
Adana Portakal Çiçeği Karnavalı

Her yıl Nisan ayında portakal çiçekleri açtığında Türkiye’nin ilk karnavalı olan Adana Portakal Çiçeği Karnavalı bir haftalık etkinlikler ile, eğlence ve bol turuncu ile kutlanıyor. Adanalılar eğlenmeyi ve eğlendirmeyi iyi bildikleri için karnaval da çok keyifli geçiyor.

Adana Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler Listesi

Yukarıda detayları ile anlattığım Adana şehir merkezinde gezilecek yerler listesi özet olarak aşağıda yer alıyor:

  • Merkez Parkı 
  • Sabancı Merkez Camii
  • Bayrak Parkı,
  • Zübeyde Hanım Parkı,
  • Ulus Parkı – bunlar Seyhan Nehri kıyısındaki yeşil alanlar 
  • Tarihi Taş Köprü 
  • Sıra Konaklar
  • Adana Atatürk Evi Müzesi
  • Sinema Müzesi
  • İlter Uzel Tıp ve Diş Müzesi
  • Ramazanoğlu Konağı ve Medresesi 
  • Ulu Camii ve Külliyesi
  • Büyük Saat 
  • Kazancılar Çarşısı 
  • Tarihi Bedesten 
  • Yağ Camii 
  • Bebekli Kilise 
  • Tepebağ Mahallesi
    • Tepebağ Höyüğü
    • Tepebağ Ortaokulu
    • Gazi Paşa Okulu
    • Musabali Konağı
    • Ramazanoğlu Kadir Bey Konağı 
  • Abidin Dino Sanat Parkı 
  • Adana Arkeoloji Müzesi
  • Adana Etnoğrafya Müzesi 
  • Atatürk Parkı
  • Gazi Paşa Caddesi
  • Ziya Paşa Caddesi
  • Atatürk Caddesi 
  • Adana Tren Garı
  • Seyhan Barajı Kıyısı

Adana Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler Haritası

Adana şehir merkezinde gezilecek yerler Google Haritalar uygulaması üzerinde işaretlenmiş olarak aşağıda bulabilirsiniz. Görsele tıklayarak haritanın çevrimiçi versiyonuna kolayca ulaşabilir, gitmek istediğiniz yerleri belirleyebilirsiniz.

Adana Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler Haritası
Adana Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler Haritası

Adana’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Adana'da Ne Yenir, Nerede Yenir?
Adana’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Adana tabii ki herşeyden önce kebabı ile meşhur. Ancak Adana’ya gelince sadece Adana Kebap yiyeceğiz sanmayın. Adana Kebap’ın yanısıra ciğer şiş, kaburga şiş, mumbar ve şırdan dolması, içli köfte, fellah köftesi, sıkma, Adana böreği, binbir çeşit salatası mutlaka yenmeli. Tatlılara geçelim; bici bici, cezerye, halka tatlısı, taş kadayıf, katmer… Bir de içecekler var tabii; Kazım Büfe’de muzlu süt, şalgam suyu, misis ayranı… Vallahi ağzımın suları aktı, ben gideyim de Adana’ya uçak bileti bakayım.

Adana’da Ne Yenir? yazımda Adana yemekleri ve nerelerde yeneceği ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Adana’da Yapmadan Dönme

Adana’ya gitmişken aşağıdaki listedekileri yapmadan dönmeyin!

  • Sabancı Camii’sini görmeden
  • Tarihi Taş Köprü’yü görmeden
  • Atatürk Evi Müzesi’ni gezmeden
  • Sinema Müzesi’ni gezmeden
  • Eski şehir merkezini, Ulu Camii, Büyük Saat ve Kazancılar Çarşısı’nı görmeden
  • Tepebağ Mahallesi’ni gezmeden
  • Adana Kebap yemeden
  • Kaburga Şiş ve Ciğer Şiş yemeden
  • Kazım Büfe’de Muzlu Süt içmeden
  • Halka tatlısı ve taş kadayıf yemeden
  • Şalgam suyu ile simit yemeden
  • Hediyelik cezerye almadan
  • Portakal Çiçeği Festivali, Altın Koza Film Festivali, Rakı Festivali (adından dolayı maalesef artık düzenlenmiyor) veya Kurtuluş Yarı Maratonu gibi özel bir dönemi Adana’da geçirmeden…

2014 yılında Adana Rakı Festivali için yaptığımız yolculuğun videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Adana Şehir Merkezi Fotoğrafları

Bu yazıda kullandığım Adana şehir merkezi fotoğrafları toplu olarak aşağıda yer alıyor. Tüm fotoğrafların telif hakkının bana ait olduğunu ve izinsiz kullanılamayacağını belirtmek isterim.

instagram

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

4 Yorumlar

  1. Öncelikle müthiş güzel bir yazı ve araştırma fakat Aile olarak gittiğimizde hangi otllerde (nerelerde) kalabileceğimizden de bahsetseniz çok güzel olurmuş

Yorumunuzu Yazın