Benim her yolculuğum bir hayalle başlıyor! Mısır‘a gitme nedenim de yıllar önce taşınma hikayesini izlediğim Abu Simbel Tapınağı idi. Nil Nehri çevresinde gelişen Mısır Medeniyet’inin güney bölümü, Luxor ve Aswan şehirlerinin devamında yer alan, Aswan barajının suları altında kalmaktan son anda kurtulan Abu Simbel!

Abu Simbel Tağınağı
Abu Simbel Tağınağı

Ya bir belgeselde görmüştüm ilk orayı ya da internette Mısır’la ilgili birşeyler araştırırken, çok da emin değilim. Tek hatırladığım “buraya kesinlikle gitmeliyim” dediğim. Mısır’ı ne zaman gezi rotalarımın arasına almaya çalışsam hep araya başka bir yer girdi bu güne kadar. Ve Mısır benim ancak 44. ülkem olabildi. Olsun, geç olsun güç olmasın 🙂

Abu Simbel Tapınağı’nın Hikayesi

Abu Simbel Tağınağı - Nefertari
Abu Simbel Tağınağı – Nefertari

Abu Simbel, Unesco’nun Dünya Kültür Mirası listesindeki yerlerden biri. II. Ramses ve karısı Nefartari için Kadeş Anlaşması zaferi şerefine inşa edilmiş 2 ana tapınaktan oluşuyor. Büyük olanı Ramses, küçük olanı eşi için. Nubian halkının yaşadığı bölgede yapılmış olan bu tapınaklar Sudan sınırına sadece 30km uzaklıkta. Biraz da Sudan’a göz dağı olsun diye yapılmış sizin anlayacağınız.

Hikayenin asıl ilginç kısmı ise, Aswan barajı yapılırken yaşanıyor. Baraj gölünün doldurulması ile birlikte Nubian halkına ait onlarca tapınak sular altında kalıyor. Abu Simbel de tabii. 1968 yılında koruma altına alınan tapınağın kurtarılması için baraj gölünün içine bir set örülüyor, suyun çekilmesi bekleniyor ve tapınakları aynı açı ile 700 metre yukarıya baraj gölünün üstüne şuan bulundukları noktaya taşıyorlar.

Muhteşem bir mühendislik çalışması ile büyük küplere bölünen tapınaklar yeniden birleştiriliyor ve her yıl, yılda 2 kez tapınağın içindeki Ramses heykelinin yüzüne vuran güneşi de tam açısı ile yerleştiriyorlar. Mısır tarihine ilginiz varsa bu taşıma işleminin belgeselini NatGeo‘dan izleyebilirsiniz.

Abu Simbel Tapınağı’na Nasıl Gidilir?

Abu Simbel’e gitmek biraz zahmetli 🙂 Hatta ben en zor yolu seçmiş olabilirim 🙂

Nehir Yolu ile Abu Simbel Tapınağına Gidiş

Abu Simbel Tapınağına gidiş - Nil yolu
Abu Simbel Tapınağına gidiş – Nil yolu

Abu Simbel’e gitmenin en keyifli yöntemi Nil nehri üstündeki Cruise turları ile 4 günlük bir tur ile Luxor’dan buraya kadar gelip gezmek. Hem Luxor’un ve Nil’in de tadını çıkarmış olursunuz. Böylece tapınağı gece de görebiliyorsunuz, eminim gece de ayrı güzeldir.

Tren Yolu ile Abu Simbel Tapınağına Gidiş

Tren ne yazık ki Abu Simbel’e kadar gelmiyor. Ama taaa Kahire’den Aswan’a tren yolu var. Tren ile Aswan’a gelip Aswan’dan Abu Simbel turlarına katılabilirsiniz. “Tursuz gidemez miyiz kardeşim” dersiniz, ne yazık ki gidemezsiniz. Aswan-Abu Simbel arası kara yolunu güvenlik gerekçesiyle ancak polis kontrolünde geçebiliyorsunuz. Aswan’dan her sabah 04:00’te hareketle tur araçları her araçta silahlı bir polis olacak şekilde konvoy halinde hareket ediyor ve yine konvoy halinde Aswan’a öğlen geri dönüyor.

Otobüs Yolu ile Abu Simbel Tapınağına Gidiş

Abu Simbel Tapınağı'na gidiş - otobüs yolu
Abu Simbel Tapınağı’na gidiş – otobüs yolu

Trende olduğu gibi, otobüs ile de direk Abu Simbel’e geçiş yok. Mecburen önce Aswan, oradan da turla Abu Simbel. Yanlız bir uyarıda bulunayım, Luxor-Aswan arası Nil Yolu diye geçen yol hem çok kalabalık, hem de sürekli yerleşimlerin içinden geçtiği için yolda sürekli kasis var. Dolasıyla hızlı gitmeniz mümkün değil. Yani otobüs ya da minibüs zor bir ulaşım şekli.

Özel Araç ile Abu Simbel Tapınağına Gidiş

Şahsen ben Mısır’da araç kiralamayı pek tavsiye etmiyorum. Yolda sürekli polis çevirmesi var, dilinizi anlamaz, kasisler başka dert, trafik kaosu da başka dert. Çok kuralsız araç kullanıyorlar. Ters yöne girmiş bir tırla burun burun gelebiliyorsunuz…

Özel Turla Abu Simbel

Abu Simbel Tapınağına gidiş - özel tur
Abu Simbel Tapınağına gidiş – özel tur

Benim yöntemim buydu. Sürem kısıtlı yapmak istediğim şey çok olunca; Hurgada’dan rehberli – şoförlü bir minibüs kiraladık. Sabah Luxor’a gelip Luxor’daki görülecek yerleri gezip akşam üstü Aswan’a yola çıktık. Gece Aswan’a ulaştık. Ertesi sabah aynı araç ve rehberimizle konvoya dahil olduk. Dönüşte de direk Hurgada’ya döndük. Dönüş yolunda 1 günde 18 saat yolculuk yaparak rekorumu kırmış oldum 🙂

Çok yorucuydu ama hayatımın en güzel deneyimlerinden biriydi Abu Simbel Tapınağını görmek. İhtişamı, işçiliği akıl almaz etkileyici… Denize girmek yerine tapınak görmeyi tercih eden benim gibi biriyseniz kesinlikle çok keyif alacağınızı garanti ediyorum 🙂

Tüm Mısır gezi yazılarıma ulaşmak için tıklayın.

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

6 Yorumlar

  1. merhabalar,
    24.08.2017 ile 04.09.2017 tarihleri arasında mısır gezisi yapacağım. nereleri tavsiye edersiniz? benim plan şöyle:şarm el şeyh iner inmez kahireye geçip 2 gece 3 gün orda kaldıktan sonra İskenderiye ye geçmek. 1 günde orda kaldıktan sonra Kahire üzerinden luxor’a geçmek ordan da aswana gitmek. abu simbeli kesin görmek istiyorum zaten. abu simbel için özel tur için ne kadar ücret verdiniz?
    abu simbel bittikten sonra hurgada ve ve geri dönüş için şarm el şeyh e geri dönmek. son gün sadece şarm el şeyh gezecem.
    kalan günlere dediğim yerleri gezebilir miyim? gece yolculuk yaparak hostel otel maliyetini düşürmeyi planlıyorum.

  2. ne mutlu size
    ama taşınmış olması biraz hayal kırıklığı yarattı açıkçası
    ilk sıralardaki gezi programımda inşallah
    ve tavsiyene uyup luxor ve deniz yolunu tercih edeceğim
    teşekkürler

    • Abdulkadir abi,
      Bu ara sürekli aynı yerlere gidiyoruz 🙂
      Baraj yüzünden sular altında kalması asıl üzücü olan, taşınıp su yüzüne çıkarılması bizler için büyük şans.

Yorumunuzu Yazın