Çevremde ve blogumun takipçileri arasında en çok sorulan sorulardan biri bu: “Seyahatlerini nasıl planlıyorsun?”. Uzaya mekik göndermiyor, hücreyi parçalarına bölmüyorum. Altı üstü gezmek için plan yapıyorum 🙂 O kadar zor bir şey değil diye düşünüyorum ama anladım ki pek çok insan için işin en zor kısmı bu. Seyahat planı yaparken yanında staj yapabilir miyim diyen bile oldu, o kendini biliyor 🙂
Her Yolculuk Bir Hayalle Başlar!
Genellikle yıllık seyahat planlarımı yılın başında kaba hatlarıyla yapıp bitirmiş oluyorum. O yılın resmi tatillerini çıkarıyorum. Hangi mevsim neresi için uygun, uzun tatilimi nereye yapabilirim, kısa tatillerde nerelere gidebilirim gibi bir hazırlık yapıyorum ve sonunda o yıl için seyahat hayallerimi belirliyorum. Yani, Ocak-Şubat ayında, o yıl içinde gideceğim yerlere büyük oranda karar vermiş ve uçak biletlerimi almış oluyorum. Yıl içinde ekstra planlar olursa onlar eşantiyon oluyor, tadından yenmiyor 🙂
Resmi Tatiller Hayat Kurtarıyor!
Öncelikle kafamda kesin bir destinasyon olmuyor. Kesin gideceğim dediğim yerlere de yıllarca gidemiyorum, bakınız İshakpaşa ve Moğolistan 🙂
Birden fazla alternatif ve hatta hiç aklımda olmayan rotalara fikir olarak açık oluyorum. Benim için en önemli sorun zaman oluyor. Bu nedenle 19 Mayıs, 23 Nisan, Ramazan, Kurban tatilleri ne kadar resmi tatil varsa mutlaka kontrol ediyorum.
Uzun Kısa Deme Yola Çık!
Bence benim en büyük avantajlarımdan biri de; “kısa zamanda gezemem, gitmeyeyim, zamanım olunca giderim” gibi bir durumum olmaması. 3 günlüğüne Mısır’a, 3 günlüğüne Norveç’e gitmeye üşenmiyorum 🙂 Bütün zamanım yolda geçiyor, uykusuz halde oradan oraya koşturuyorum ama dünyanın en mutlu insanı oluyorum 🙂
Vizesiz Ülkeler Öncelikli
Hem masrafı daha az hem de uğraşı daha az olduğu için önceliğim vizesiz ülkeler oluyor. Belki bir nedeni de Avrupa’da zaten bir çok yeri görmüş olmam. Avrupa 50 yıl sonra gitsem de aynı, ama az gelişmiş ülkeleri ne kadar erken görürsem o kadar iyi diye düşünüyorum. Çünkü medeniyetin ulaştığı yerler egzotik/otantik halini hızla kaybediyor.
Schengen Vizem Varsa Affetmem
Schengen vizem hali hazırda varsa da kısa kısa Avrupa’yı turlamaya devam ediyorum. Mesela bu yıl (2015) Norveç’e gitmek için mecburen Şengen vizesi aldım. 6 aylık çıkan vizenin hakkını vermek, ödediğim parayı çıkarmak için Yunanistan, Macaristan ve Romanya’ya da gittim.
Ucuz Ulaşım
Takvimi ve dünya haritasını elime aldım, uygun mevsimlere uygun gezi rotalası alternatiflerini de çıkardım. Geriye bunlara uygun ucuz ulaşım yollarını bulmak kalıyor.
Benim en büyük avantajım erken planlama yapmış olmak. Bu nedenle uzak tarihlere uçak biletini ucuza bulabiliyor, ya da esnek rota ve zaman alternatifleri için kampanyalardan uygun uçak bileti yakalayabiliyorum. 250TL’ye Budapeşte’ye gidiş-dönüş uçak bileti bulunca kaçırmıyorum tabii, hazır elimde şengenim de varken gidiyorum.
Havayolu şirketlerinin kampanyalarını gerçekten takip etmek bence buradaki asıl formül, hiç beklemediğiniz bir yere ucuz bilet çıkabiliyor.
Ucuz ulaşım deyince kimisi tren, otobüs ve hatta otostop da tercih ediyor. Ancak başta dediğim gibi benim zaman sorunum olduğu için, ben orada en hızlı ve en uygun karmasını yakalamaya çalışıyorum.
Seyahat Planı Yaparken Gezilecek Yerlerin Belirlenmesi
Rotamızı belirledik, biletlerimizi de aldık. Peki rotamızı ve gezilecek yerleri nasıl belirleyeceğiz diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Burası çok kişiye özel bir alan, ayrıca gezinin süresine göre de çok farklılık gösterebilir.
Benim için süre 3 gün de olsa 20 günde olsa, genellikle hedefim maksimum sayıda yer görmek oluyor.
- Öncelikle gezi blogları ve gezi rehberleri (Lonely Planet gibi) güzelce inceler, görmek istediğim yer ya da şehirlerin listesini çıkarırım. Eş dost oralara gittiyse mutlaka bir fikirlerini önerilerini alırım.
- O yer/şehirler için ne kadar vakit ayırmam gerektiğine kabaca karar veririm.
- Yer/Şehirler arası ulaşım sürelerini kabaca belirlerim.
- Sonra alırım elime kağıdı kalemi gün gün rota çıkarırım. Bunu yaparken listeden vazgeçmem gereken yerler/şehirler ortaya çıkar. Onlarla vedalaşırım.
Kalacak Yer / Konaklama
Rota çıktıktan sonra kalacak yer konusu çok kolay.
- Bazen bazen tüm seyahatim için online rezervasyon yaparım. Online rezervasyon için Booking.com ilk tercihim oluyor.
- Eğer gittiğim rota pahalı bir yerse erken rezervasyon yapıp kalacak yeri ucuza getirmeye çalışırım.
- Uzun gezilerde her zaman plan değişebileceği için rezervasyon yapmayıp opsiyonlarımı bir arkadaşıma gönderirim, yoldayken ona haber veririm o ben gitmeden rezervasyonu halleder. Güney Amerika seyahatim boyunca İstanbul’da erkek arkadaşım bana sürekli rezervasyon desteği vermişti.
- Yine uzun gezilerde ilk gün ya da ilk birkaç günü rezerve ederim, geri kalanı yolda hallederim. Mesela Güney Afrika’da Bazbus kullandığım için kalma konusu çok pratik olmuştu.
Yukarıdaki bazenler neye göre değişiyor derseniz tamamen benim keyfime göre 🙂 Eskiden her günü dakika dakika planlar, ona göre gezerdim. Artık çok daha rahatım, daha çok akışına bırakıyor daha az plan yapıyorum.
Yukarıdakiler bitince geriye sadece keyifle gezmek kalıyor!
Yolda kalın 🙂
4 Yorumlar
Yazınız çok güzel emeğinize sağlık . Hava yolu şirketlerin kampanyaları kullandığınız siteleri linkleri ya da isimlerini yazabilir misiniz lütfen daha detaylı olur
Hava yolu şirketlerinin kendi sitelerine üye oluyorum, en kolay takip yöntemi bu oluyor benim için.
Bazbusu çok merak ettim. 🙂
Şehirler arası bir hop-on hop-off gibi düşünebilirsiniz!