Halk arasında Perili Köşk adıyla anılan, asıl adı Yusuf Ziya Paşa Köşkü olan, kızıl kiremit kaplaması ve şatoya benzeyen mimarisi ile boğaz kıyısında diğer yapılardan dikkat çekici şekilde farklılaşan bina, bugün Borusan Holding yönetim binası ve hafta sonları Borusan Contemporary‘nın sanat galerisi olarak hizmet veriyor.
Eğer İstanbul’u keşfetmeyi seviyorusanuz; İstanbul’da Mutlaka Görülmesi Gereken Müzeler yazıma da mutlaka göz atmanızı öneririm.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Perili Köşk’ün Tarihçesi
Kızıl kiremitleri ile boğazdan geçenlerin mutlaka dikkatini çeken köşk, 1910 yılında Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın Başyaveri olan Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmaya başlanıyor. Bu nedenle köşkün asıl adı Yusuf Ziya Paşa Köşkü olarak biliniyor.
Binanın ilk planı 11 kattan oluşuyormuş. Uzun süren inşaat çalışmaları 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa girmesi ile sekteye uğruyor. İnşaatta çalışan ustaların askere gitmesi, Yusuf Ziya Paşa’nın savaş sırasında iki gemisinin batması nedeniyle baş gösteren ekonomik sıkıntılar nedeniyle inşaat tamamen duruyor.
Savaş devam ederken Yusuf Ziya Paşa Mısır’a dönüyor, yarım kalan inşaat nedeniyle terkedilmiş bir şato görüntüsüne bürünen köşke halk arasında “Perili Köşk” denmeye başlanıyor. Köşkün perili olması nedeniyle Yusuf Ziya Paşa’ya uğursuzluk getirdiği ise bir başka rivayet.
Yusuf Ziya Paşa’nın varislerine kalan köşk, yıllarca metruk halde kalmış. 1993 yılında müteahhit Basri Erdoğan köşkü satın almış. 1995-2000 yılları arasında, mimar Hakan Kıran tarafından, binanın dış tasarımı asıl projeye sadık kalınarak, içi ise dha işlevsel olacak şekilde düzenlenerek köşk yeniden yapılmış.
Yusuf Ziya Paşa Köşkü Neden Yaptırdı?
Peki, Yusuf Ziya Paşa bu görkemli köşkü neden yaptırdı?
Rivayet bu ya; Yusuf Ziya Paşa genç ve güzel bir kıza aşık olur. Ancak kız Paşa’yı istemez. Paşa kızı ikna edebilmek için ihtişamlı bir köşk tasarlatır. Genç kız sonunda ikna olur ve evlenirler. Ancak kızın köşk yaptıracak güzelliği herkesin diline düşer. Köşke taşınan genç kızı görmek için evin önünde sürekli erkekler dolaşmaya başlar… Kıskançlığından deliren Paşa, eşini Perili Köşk’ün kulesine hapseder. Hem hapis, hem kıskançlık, hem de Paşa’nın ekonomik krize girmesi nedeniyle uğruna köşk yapılan genç kadın Paşa’yı terk eder. Paşa’nın bu acıya dayanamayıp Mısır’a döndüğü de anlatılıyor.
Genç kadının köşkten taşındıktan sonraki akıbeti bilinmiyor. Ancak köşkün boş kaldığı yıllar boyunca çevrede yaşayanlar köşkün içinde dolaşan bir kadın gölgesi gördüklerini söylüyorlar.
Paşa’nın takıntısı vasiyetinde de gösterir; mezar taşının eşini hapsettiği kulenin taşlarından yapılmasını ister ve ölümünden sonra kulenin taşları vasileri tarafından Mısır’a gönderilir.
1995 yılında köşkün yeniden yapımına başlandığında inşaat işçileri genç kadının odasında bulunan aynada bir kadın silüeti gördüklerini söylemiş. Köşk “Perili” ünvanını boşa almamış yani…
Yusuf Ziya Paşa’dan Sonrası
Müteahhit Basri Erdoğan, bu görkemli köşkün atıl kalmasına razı olmuyor, Yusuf Ziya Paşa’nın kırk kadar vasisine ulaşarak uzun uğraşlar sonucunda köşkü 1993 satın alıyor. 1995-2000 yılları arasında köşk tamamen yıkılarak dışı tamamen aslına uygun olarak yeniden yapılmış. Dış cephede kullanılan tuğlalar İngiltere’den getirtilmiş mesela. Köşkün iç tasarımı ise modern bir kullanıma uyacak şekilde yapılmış. Yıkım sırasında köşkün üstte görünen 6 katına ek olarak altta 3 katı daha olduğu ortaya çıkmış. Köşk şu an kulesiyle birlikte 10 kattan oluşuyor.
Perili Köşk Borusan Holding’a Kiralanması ve Borusan Contemporary
2007 yılında Borusan Holding köşkü 2030 yılı sonuna kadar kiralıyor. Böylece bu kızıl köşk Borusan Holding’in yönetim binası oluyor. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz masa şirketin CEO’sunun masası. Köşk hafta içi ofis olarak kullanılırken hafta sonları Borusan Contemporary tarafından Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonlarının sergilendiği bir sanat galerisi olarak hizmet veriyor.
Perili Köşk’te ofis katlarında kalıcı sergiler, sergi katlarında ise geçici sergiler düzenleniyor. Ofis katlarında 600’den fazla sanat eseri çalışma odalarında, koridorlarda, ofis duvarlarında, toplantı odalarında sergileniyor. Geçici sergilere özel ayrılmış olan 2. katta yerli/yabancı küratörler tarafından hazırlanan çağdaş sanat sergileri düzenleniyor.
Perili Köşk Nerede, Köşke Nasıl Gidilir?
Perili Köşk, İstanbul’un Sarıyer ilçesi Rumelihisar semtinde boğaz kıyısında yer alıyor, Rumelihisarı’ndan birkaç dakika yürüme mesafesinde sadece. Toplu taşıma ile ulaşım oldukça kolay.
Perili Köşk’ün Google Haritalar uygulaması üzerindeki konumu için tıklayın.
Perili Köşk’e Özel Araç ile Ulaşım
Perili Köşk’e özel aracınız ile gelmenizi hiç tavsiye etmem; hem boğaz hattında çok trafik oluyor hem de ciddi bir park problemi var. Yapının kendi otoparkı yok, yani Bebek-Hisar hattında bir yere aracınızı bırakmanız gerekecek, valeleri zengin etmeye hazırsanız gelin tabii…
Perili Köşk’e Toplu Taşıma ile Ulaşım
Dediğim gibi Perili Köşk’e toplu taşıma ile ulaşma seçeneği oldukça fazla.
- Taksim, Kabataş, Beşiktaş yönünden İstinye yönüne giden otobüslerin tamamı Rumeli Hisarı durağından geçiyor.
- Boğaz hattını kullanan vapurlar Rumeli Hisarı vapur iskelesine uğruyor yani deniz yolu ile köşke gelebilirsiniz. Anadolu Yakası’ndan gelenler için Küçüksu’dan Aşiyan’a motor severleri var. Kadıköy veya Üsküdar’dan motor veya vapur ile Beşiktaş’a geçip Beşiktaş’tan otobüse binmek de bir seçenek.
- Etiler tarafından gelecek olanlar ise yeni açılan Aşiyan füniküler hattını kullanarak sahil yoluna inebilirler. Böylece Boğaziçi Üniversitesi metro hattı üzerindeki her noktadan buraya raylı sistem ile ulaşabilirler.
2023 Yılı için Borusan Contemporary Giriş Ücretleri
Borusan Contemporary girişi ücretli ve burası bir müze olmadığı, özel bir sanat galerisi olduğu için Müzekart geçerli değil. Borusan Contemporary 2023 yılı için giriş ücretlerini aşağıda görebilirsiniz;
- Tam: 150TL
- İndirimli: 50TL
- Grup: 100TL
Borusan Contemporary Ziyaret Gün ve Saatleri
Perili Köşk, hafta içi Borusan Holding’in yönetim ofisi olarak hizmet verirken hafta sonları halka açık sanat galerisi haline geliyor. Bu nedenle sadece Cumartesi-Pazar günleri 10:00 – 19:00 arası ziyarete açık. Son ziyaretçi kabul saati: 18:00.
Perili Köşk Hakkında Sık Sorulan Sorular
Perili Köşk ile ilgili sık sorulan soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
Perili Köşk, Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılmış ancak 1995-2000 yılları arasındaki restorasyonu mimar Hakan Kıran tarafından gerçekleştirilmiştir.
Köşk, 2007 yılından 2030 yılı sonuna kadar Borusan Holding tarafından kiralanmış durumda.
Evet, köşk girişi ücretli.
Tam: 150TL
İndirimli: 50TL
Grup: 100TL
Sadece Cumartesi-Pazar günleri 10:00 – 19:00
Son ziyaretçi kabul saati: 18:00
Maalesef, girişte Müzekart geçerli değil. Giriş ücreti ödeyerek girmeniz gerekiyor.
Perili Köşke Gelmişken…
Rumelihisarı’nda bulunan Perili Köşk’e gelmişken;
- Rumeli Hisarı‘nı ziyaret edebilirsiniz.
- Rumeli Hisar’ındaki kahvaltıcılarda kahvaltı edebilirsiniz. Hatta bir değişiklik olsun derseniz; Aşiyan’dan kalkan Küçüksu motoruna atlayıp kahvaltınızı karşı yakada yapabilirsiniz.
- Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi olan Aşiyan Müzesi‘ni ziyaret edebilirsiniz.
- Aşiyan Mezarlığı‘na da uğrayabilirsiniz. Ülkemizin önemli düşün, sanat ve siyaset insanlarının pek çoğunun burada naaşı yatıyor. İlhan İrem, Atila İlhan, Özdemir Asaf, Abidin Dino, Orhan Veli Kanık, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar ilk aklıma gelen isimler. Mezarlık oldukça büyük ve çok sıkışık olduğu için özellikle ziyaret etmek istediğiniz bir mezar varsa girişteki güvenlikten mezar yerleri konusunda yardım alabilirsiniz.
- Hisar’dan Bebek’e sahil yürüyüş yolunda keyifli ve manzaralı bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Dünyanın, Türkiye’nin ve İstanbul’un dört bir yanından rotalar hakkındaki güncel yazılarıma herkesten önce ulaşmak isterseniz e-bültenime abone olabilir veya aşağıda bağlantıları bulunan sosyal medya hesaplarımı takibe alabilirsiniz;