Popüler rotalar yerine az bilinenler, herkesin gittiği yerler yerine insanların haritada yerini dahi bilmediği yerlere gitmeyi oldum olası sevmişimdir. Özellikle bakir, doğası, kültürü ve gastronomisi farklı ülkeler, şehirler, coğrafyalar her zaman ilgimi daha fazla çeker. İşte tam da bu nedenlerle, 2023 yılının Haziran ayında, eşimle birlikte, İstanbul’dan Malezya’nın Sabah eyaletinin bulunduğu Kuzey Borneo’ya iki haftalık bir gezi yaptık. Vahşi ormanlardan, bakir denizlere, doğa ile iç içe bir rota olan Kuzey Borneo’yu neden seçtik, nereleri gezdik, Kuzey Borneo (Sabah) için 2 haftalık gezi rotası ve Sabah’ta gezilecek yerler ve çok daha fazlası bu yazıda sizi bekliyor.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Sabah Eyaleti Nerede?
Sabah Eyaleti, Malezya’nın Borneo Adası’nda bulunan iki eyaletinden biri. Borneo Adası’nın en kuzey noktasında bulunduğundan Kuzey Borneo olarak anılıyor. Kuzeyde ve doğuda Filipinler, kuzey batıda Vietnam, güneyde Borneo Adası’nı paylaştığı iki ülkeden biri olan Endonezya, batıda Borneo Adası’nı paylaştığı iki ülkeden diğeri olan Brunei yer alıyor.
Sabah Eyaleti’nin Google Haritalar uygulaması üzerinde konumu için tıklayın.
Sabah Eyaleti’ne Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a veya Singapur’a; Singapore Airlines, Türk Hava Yolları ve Air Asia’nın uçuşları bulunuyor. Singapur veya Kuala Lumpur’a ulaştıktan sonra Sabah Eyaleti’ndeki farklı şehirlere uçuş bulabiliyorsunuz. Kota Kinabolu, Tawau, Sandakan, Lahad Datu Sabah’ta havalimanı olan şehirler. Ayrıca Brunei, Bangkok, Manila gibi yerlerden de Sabah’taki havalimanlarına uçuş bulabilirsiniz.
Çok Gezen Tüyosu: Malezya içinde ve Sabah Eyaleti içinde seyahat ederken çok uygun iç hat uçuşları bulabiliyorsunuz, bu nedenle otobüs ile ulaşım sağlamak yerine uçak ile seyahat etmek daha efektif oluyor.
Sabah’a Gitmek için Vize Gerekli mi?
Sabah Eyaleti’nin bağlı olduğu Malezya Türk Vatandaşları’ndan vize istemiyor, kolaylıkla pasaportunuzu cebinize koyup seyahat edebileceğimiz bir ülke.
Sabah’a Gitmek için En İyi Zaman?
Yılın her mevsimi ziyaret edebileceğiniz Malezya tropikal iklime sahip, yılın neredeyse tamamında sıcaklık 30 derece civarında. Tropik iklim nedeniyle her an yağmur yağabilir, biz Haziran ayında gittiğimizde 2 hafta boyunca sadece 2 gün yağmura denk geldik.
Sabah bölgesi için gidilecek yere göre bazı özel sezonlar var, onları rotamızı anlatırken ayrıca belirteceğim.
Çok Gezen Tüyosu: Malezya’ya seyahat ederken çantanızda yağmurluk bulundurmanız seyahatinizi konforlu hale getirecektir. Seyahat sırasında çantanızda şapka, güneş koruyucusu ve su bulundurmanız seyahatinizin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
Neden Kuzey Borneo, Neden Sabah?
2020 yılının Şubat ayında Malezya Yarımadası seyahati yapmış ve Malezya’yı çok sevmiştik. Ancak pandemi nedeniyle planladığımız rotayı tamamlayamamıştık. Malezya’da beni daha fazla heyecanlandıran kısım henüz popüler olmamış Borneo Adası idi.
“Neden Borneo?” derseniz; tropik ormanlar, dünyada sadece Borneo Adası’nda bulunan canlı türleri, dünyanın en iyi dalış noktalarından biri olan Sipadan Adası, Malezya’nın en yüksek noktası olan Kinabolu Dağı, Malay yemekleri gibi beni cezbeden pek çok nokta var. Borneo Adası’nda gezilecek görülecek çok fazla yer, yapılacak çok fazla aktivite var. Süremiz 2 hafta ile sınırlı olunca bakir doğa ve başka hiçbir yerde göremeyeceğim denizaltı beni daha fazla cezbetti ve Sabah Eyaleti’ni tercih ettim.
Etnik yaşam daha fazla ilginizi çekiyorsa; Malezya’nın Borneo Adası’nda bulunan diğer eyaleti olan Sarawak Eyaleti’ni tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
Kuzey Borneo (Sabah) için 2 Haftalık Gezi Rotası
Kuzey Borneo (Sabah) için 2 haftalık gezi rotası çıkarmak gerçekten zor oldu. Uzun bir gezilecek yerler listesi hazırlayıp zaman planımız ve en çok görmek istediğimiz yerleri dikkate alarak rotamızı oluşturduk.
1.Gün: İstanbul > Malezya > Brunei Yolculuğu
Kuzey Borneo’ya gelmişken dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan ve Borneo Adası’nı Malezya ve Endonezya ile paylaşan Barışın Ülkesi Brunei’yi görmeyi planladık.
İstanbul’dan Singapur Havayolları ile önce Singapur’a oradan da Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a uçuştuk. Kuala Lumpur’dan Air Asia ile Brunei’nin başkenti Bandar Seri Begawan’a uçuştuk ve ilk gün Kuzey Borneo’ya giriş yapmış olduk. Türkiye’de Cuma günü öğle saatlerinde başlayan yolculuğumuz Brunei’de Cumartesi günü öğleden sonra sona ermiş oldu. İlk gün Brunei’de otelimize yerleşip Gadong gece pazarını gezmek dışında bir şey yapamadık.
Singapur Havayolları Uçuş Deneyimimizi okumak için tıklayın.
Çok Gezen Tüyosu: Singapur Havayolları’nın KrisFlyer uygulamasına üye olarak uçak bileti kampanyalarından ilk siz haberdar olabilir, çok uygun fiyatlara uzak rotalara uçak bileti alabilirsiniz.
Brunei’de konakladığımız otel şehir merkezinde, görülecek yerlerin pek çoğuna yürüme mesafesinde idi. Ayrıca havalimanından otele ücretsiz servis, şehirde görülecek yerlere ücretsiz servis imkanları olması işimizi çok kolaylaştırdı. Brunei otel bilgileri için tıklayın.
2. Gün: Brunei – Bandar Seri Begawan Gezisi
Brunei’nin başkenti olan Bandar Seri Begawan şehir merkezinde gezilecek yerleri görmek için bir gün yeterli. Şehirde; Omar Ali Saifuddin Camii, sahil kıyısı, yüzen köy, nehir turu, Jame’ Asr Hassanil Bolkiah Camisi, Brunei Müzesi, Kraliyet Müzesi, Brunei’deki tek Çin Tapınağı olan Teng Yun Tapınağı ve gece pazarlarını görebilirsiniz.
Eğer Brunei’ye bir günden fazla zaman ayıracaksanız yağmur ormanlarında bulunan milli parklara giden günübirlik veya daha uzun süreli turlara katılabilirsiniz.
Bandar Seri Begavan’da gezilecek yerler yazıma mutlaka göz atın.
Gündüz şehir gezimizi tamamlayıp akşam Malezya’nın Sabah Eyaleti’nin idari merkezi olan Kota Kinabolu’ya uçtuk. Bu uçuşumuz için saatleri bize daha fazla uyduğu için Royal Brunei Havayolu’nu tercih ettik.
Çok Gezen Tüyosu: Malezya’da şehir içi seyahatlerde taksi hizmeti almak için Grab uygulamasını kullanabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine veya şehir içinde oldukça uygun fiyatlara uygulama sayesinde yolculuk edebilirsiniz.
3. Gün: Kota Kinabalu – Tunku Abdul Rahman Milli Parkı
Kota Kinabalu konaklamamız Hyatt Centre Otel’de idi. Şehir merkezinde, şehirde görülecek yerlere yürüme mesafesinde, yeni yapılmış, doğa dostu ve harika bir çatı havuzu olan otelimizden çok memnun kaldık. Kota Kinabalu otel bilgileri için tıklayın.
Malezya’da şehir isimlerinin kısaltma ile kullanılması oldukça popüler. Kuala Lumpur için KL, Kota Kinabalu için ise KK kısaltması kullanılıyor. Ben de Kota Kinabalu’dan bahsederken KK diyeceğim.
KK seyahatimizi planlarken bir günümüzü denize ayırmak istedik ve merkezden sadece 15 dakikalık bir bot sürüşü ile ulaşabileceğimiz Tunku Abdul Rahman Milli Parkı’nı tercih ettik. Milli park içinde 5 ada bulunuyor. Bu adalarda dalış, yüzme, şnorkel, konaklama gibi imkanlar bulunuyor. KK’den alacağınız günübirlik turlar ile adalarda birkaç farklı konumda dalış veya şnorkel yapabilirsiniz. Biz dalış hakkımızı farklı bir yerde kullanacağımız için şnorkel yapmayı tercih ettik.
Milli park içinde beş ada bulunuyor, adaların isimleri ve anlamları; Gaya Adası (Büyük Ada), Manukan Adası (Tavuk Adası), Mamutik Adası (deniz kabuğu toplama adası), Sapi Adası (Buffalo sesi adası), and Sulug Adası (Sabah’ın Sulu halklarının soyunu anma adası). KK’de daha uzun kalmayı planlıyorsanız milli park içinde yer alan Manukan Adası veya Mamutik Adası’ndaki otellerde konaklamayı da değerlendirebilirsiniz, müthiş güzel oteller var.
Şnorkel turumuzu gitmeden önce Get Your Guide sitesi üzerinden ayarlamıştık, isterseniz otelinizden veya yerel acenteler aracılığıyla da günü birlik Tunku Abdul Rahman Parkı turu alabilirsiniz. Tura; bot ile ulaşım, milli park giriş ücreti, 3 farklı noktada şnorkel ve öğle yemeği dahil oluyor. Size denizin tadını çıkarmak kalıyor!
Tur sabah 08:30’da Jesselton limanında buluşma ile başlıyor, öğleden sonra 15:00’te limanda sona eriyor. Günün kalanında Kota Kinabolu’da gezilecek yerlerin bir kısmını görmek için zamanını kalıyor. Şehir gündüzleri pek hareketli değil, akşam saatlerinde Todak sahili, el işi pazarı, Filipin pazarı gibi gece pazarlarını gezebilirsiniz.
4.Gün: Kota Kinabalu Şehir Gezisi
Kota Kinabalu, Sabah Eyaleti’nin idari merkezi ve en büyük şehri ve Kuzey Borneo’nun dünyaya açılan kapısı. Bu nedenle zincir oteller, alışveriş merkezleri, uluslararası markalar gibi pek çok şeye kolayca ulaşabileceğiniz modern bir şehir burası.
Kuzey Borneo’nun en hareketli şehri Kota Kinabalu’da gezilecek yerler listesine bakacak olursak; Wonders of Wilderness Anıtı, şehrin en eski yapılarından olan Atkinson Saat Kulesi, Pu Toh Tze Çin Tapınağı, Sabah Müzesi, Kota Kinabolu Camii, Tanjung Aru Plajı gün batımı izlemek için, KK Waterfront, Handicraft Market – Filipino Night Market, Todak Waterfront, koloniyal dönemde postane binası olarak yapılmış olan Sabah Tourism Board Binası, cuma ve cumartesi akşamları kurulan Gaya Street Api Api Gece Pazarı, Signal Hill Gözlem Kulesi (şu an tadilatta).Kota Kinabalu’da şehir içinde gezilecek yerlere bir gün yetiyor. Yakındaki yerlere gitmek için gün sayınızı istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.
Kota Kinabalu’ya gelmek için en iyi zaman; her yıl 30-31 Mayıs tarihlerinde yapılan hasat festivali zamanı veya balina köpekbalıklarını görmek için en iyi dönem olan ocak-şubat ayları.
Kota Kinabolu’dan Kuzey Borneo’nun en kuzeyi olan Tip of Borneo’ya gidebilirsiniz. Borneo Adası’nın en kuzey ucu Pulau Kalampunian Deniz Feneri’nin bulunduğu nokta burası. Biz vaktimiz yetmediği için burayı bir sonraki Sabah seyahatimize bıraktık.
5.Gün: Kinabolu Park’a Günübirlik Gezi
4095 metre yüksekliği ile Malezya’nın ve Borneo Adası’nın en yüksek dağı olan Kinabolu Dağı aynı zamanda Kota Kinabolu şehrine adını vermiş. Kinabolu Dağı’nın içinde bulunduğu Kinabolu Park’ı KK’dan günübirlik turlar ile gezebilirsiniz.
Kinabolu Park Turu, Pekan Nabulu şehrinde bulunan Kinabolu Dağı’nın harika manzarasını ile başlıyor, aynı yerde bulunan el işi pazarına uğruyor. Kinabolu Park, Malezya’nın ilk milli parklarından biri. Park içinde bulunan bitkileri görebileceğiniz Botanik Parkı KK’ya yaklaşık 2 saat mesafede yer alıyor. Milli park Kinabolu Dağı’nı içerecek şekilde 745 kilometrekarelik bir alana yayılmış. Milli park içinde yer alan Poring’de yürüyüş yolu (canopy walk) ve Poring Kaplıcalarında şifalı su havuzlarında dinlenebilirsiniz. Poring yolu üzerinde dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia’yı doğal ortamında görme imkanı bulabilirsiniz.
Eğer doğa yürüyüşleri ve dağcılık ilginizi çekiyorsa; Kinabolu Dağı’na zirve yürüyüşü yapmak mümkün, bunun için en az iki tam gün ayırmanız gerekiyor. Ayrıca milli park içinde pek çok yürüyüş rotası bulunuyor, bu rotaları yürümek için de plan yapabilirsiniz.
Kota Kinabalu Gezi Rehberi & Kota Kinabalu’da Gezilecek Yerler yazıma da mutlaka göz atın!
6.Gün: Sandakan ve Sepilok
Kota Kinabolu’dan Sabah Eyaleti’ndeki diğer havalimanları ve ülke dışına çok sayıda uçuş bulabilirsiniz. Biz bir sonraki rotamız olan Sepilok’a ulaşmak için Kota Kinabolu’dan Sandakan Havalimanı’na 40 dakikalık bir uçuş yapıyoruz. Buraya gelme sebebimiz yağmur ormanlarındaki vahşi hayatı yerinde görmek ve deneyimlemek.
Kota Kinabolu’dan Sandakan’a otobüs ile de ulaşabilirsiniz. Otobüs yolculuğu 6-7 saat sürüyormuş ve günde 4 sefer varmış. Ancak online bilet satışı yok, şehirdeki otobüs terminaline giderek veya kaldığınız yerden telefon ile arayarak otobüs biletini ayarlayabilirsiniz.
Sandakan, Sabah Eyaleti’nin ikinci büyük şehri. Asıl hedefimiz Sepilok olsa da gelmişken Sandakan’da birkaç yer görelim dedik. Muhteşem Sulu Denizi manzarası ile Sandakan Çin Tapınağı (Puu Jih Syh Tapınağı), Sandakan’ın ilk betonarme yapısı olan St. Micheal ve Melekler Kilisesi’ne uğradık. Sandakan’da bir saatte tamamlayabileceğiniz bir “”heritage trail” var ancak gün içinde değil de gün batımı saatlerinde yürümenizi tavsiye ederim.
Ayrıca Selingan, Bakungan Kecil ve Gulisan Adaları’ndan oluşan Kaplumbağa Adası Mlli Parkı‘na Sandakan üzerinden ulaşabilirsiniz. Biz rotamıza eklemedik ama siz düşünebilirsiniz diye buraya not edeyim dedim.
Sandakan’a asıl geliş nedenimiz Sandakan’a 25 kilometre mesafede bulunan Sepilok şehrine gitmekti. Sepilok’ta Rainforest Discovery Centre (Yağmur Ormanı Keşif Merkezi) ilk durağımız oldu. Burası yağmur ormanları hakkında bilgi edinmek, tanımak, ağaçların arasındaki yüksek köprülerde yürüyüş yapmak, kuş gözlemi yapmak için harika bir yer. 1 saatlik kısa bir yürüyüş yapabileceğiniz gibi 4-5 saatlik yürüyüşler yapabileceğiniz rotalar da var. Vahşi ormanın içinde yürüdüğünüzü ve karşınıza her an vahşi bir hayvan çıkacağını unutmamanızda fayda var.
Çok Gezen Tüyosu: Bu milli parklarda gezerken yanınıza mutlaka içme suyu alın, satın alabileceğiniz bir yer olmuyor. Hava nemli ve çok sıcak olduğundan şapka, güneş gözlüğü takmayı, güneş koruyucu sürmeyi unutmayın. Ayrıca güneşten yanmamak için ince ama uzun kıyafetler tercih etmenizi öneririm.
Sepilok’ta yağmur ormanının içinde Sepilok Nature Resort adında bir otelde kaldık. Vahşi yaşamın içinde harika bir yaşam alanı yaratmışlar, ortamı, odaları, restoran ve ortak alanları ile harika idi. Kesinlikle tavsiye ederim. Burası Sepilok’ta Rainforest Discovery Centre ve Orantugan Rehabilitasyon Merkezi’ne yürüme mesafesinde.
7.Gün: Sepilok Orangutan Rehabilitasyon Merkezi ile Güneş Ayıları Koruma Merkezi
Sepilok’a gelme sebeplerimizden biri de Orangutanları görmekti. Sepilok’ta bulunan Orang Utan (orman adamı demekmiş) Rehabilitasyon Merkezi, doğada yaralı, yetim kalmış, bakıma muhtaç orang utanların rehabilitasyonunun yapıldığı bir merkez. Merkezde 10 yaşın altındaki orang utanların bakımı gerçekleştiriliyor. Bakımı devam eden orang utanları camlı bir bölmeden, hayvanlara yaklaşmadan izleyebiliyorsunuz. Merkezde her gün 10:00 ve 15:00’te hayvanlar doğal ortamında besleniyor, böylece ziyaretçiler beslenen hayvanları doğal ortamlarında izleyebiliyor, kesinlikle muhteşem bir deneyim.
Orang Utan Rehabilatasyon Merkezi’nin kapı komşusu, dünyanın en küçük ayıları olan Güneş Ayıları (sun bear) Koruma Merkezi. Buraya daha çok ticari nedenlerle doğadan koparılmış ve sonrasında kurtarılmış olan ayılar bulunuyor. Bunların yanında ormanda yaralı veya annesini kaybetmiş olarak bulunan ayılar da merkeze getirilerek yeniden doğaya kazandırılıyor.
Bir sonraki rotamız hayvanları tamamen doğal ortamlarında göreceğimiz Kinabatangan Nehri. Sepilok’tan yaklaşık 2 saatlik bir araç yolculuğu ile Kinabatangan Nehri’ne ulaşacağız. Yol üzerinde meşhur güvercin yumurtası toplanan mağaralardan biri olan Gomantong Mağarası’na uğrayabilirsiniz, biz gittiğimiz dönemde restorasyon nedeniyle kapalı idi.
8.Gün: Kinabatangan Nehir Turu
Kinabatangan Nehri kıyısında bulunan logde tarzı konaklama yerlerinde kaldığınızda; hayvanların en aktif olduğu saatler olan sabah 06:00 ve 16.00’da nehirde yapılan bot turları, sabah, öğle, akşam yemeği ve Sepilok-Sandakan veya Kinabatangan şehrinden ulaşım ile konaklama paketinize dahil oluyor. Bizim kaldığımız yerin adı Bilit Adventure Lodge idi. Yemekler, oda ve ortam son derece güzeldi.
Nehir turu sırasında dünyada sadece Borneo Adası’nda yaşayan uzun burunlu maymun ve pek çok farklı maymun türünü ve yüzlerce farklı kuş türünü doğal ortamında görebiliyor, timsah gibi vahşi hayvanları güneşlenirken izleyebiliyorsunuz. Borneo Adası, pigme fillerin yaşadığı yer. Biz sadece onları görmek için 4 saatlik bir nehir turu yaptık ama maalesef göremedik. Pigme filleri görmek için Danum Vadisi’nin derinliklerine gitmek iyi bir fikir olabilir.
Çok Gezen Tüyosu: Nehirde bot turu yaparken veya oteldeki açık alanlarda dolaşırken mutlaka tüm bedeniniz ve hatta kıyafetlerinizin üstüne sinek koruyucu spreylerden sıkın. Lavanta yağı gibi kokulu yağlar da sineklerin gelmesini engelliyormuş, bir de uzakdoğuda kolayca bulabileceğiniz tiger balmların beyaz olanı sinekleri engelliyormuş. Daha önce Amazonlara giderken B vitamini almıştım, onun vücutta ve idrarda yarattığı kokunun da sinekleri kaçırdığı söyleniyor. Ben ne yaptıysam olmadı, yüzlerce ısırığa maruz kaldım. Yanınıza kaşıntı önleyici, sakinleştirici bir krem almanız iyi olur.
Tüm sinek ısırıklarıma rağmen Malezya’nın Amazonları olarak anılan, Sabah Eyaleti’nin en önemki eco turizm merkezi olan Kinabatangan Nehri’nde geçirdiğimiz iki gün bir belgeselde yaşamak gibiydi… Unutulmazlarım arasında yerini aldı.
9.Gün: Kinabatangan’dan Semporna’ya
Malezya’nın en zengin vahşi yaşam alanı Kinabatangan Nehri’nden en zengin sualtı yaşamı için Semporna şehrine geçiyoruz. Kinabatangan Nehri’nde kaldığımız yerden Semporna şehrine araçla ulaşmamız yaklaşık 4 saat sürüyor. Bir diğer ulaşım seçeneği ise Sandakan’a geri dönüp oradan otobüs ile Semporna’ya geçmek, tabii iki katı kadar sürecektir.
Semporna şehri; Mabul, Sipadan, Kapalai gibi Selebes Denizi’nde bulunan adalara geçiş noktası. Buradaki limandan her gün adalarda bulunan otellere ve dalış merkezlerine hızlı botlar ile ulaşım sağlanıyor. Bu adalar dünyanın en güzel dalış noktaları arasında sayılıyor. Biz konaklamamızı Mabul Adası’nda yapıp diğer adalara dalışa gidecek şekilde bir plan yaptık. Bu adaların en meşhuru olan Sipadan Adası koruma altında olduğundan şu an herhangi bir yerleşim yok.
Mabul Adası’ndaki Mabul Resort’ta konaklayanlar için her gün iki kez Semporna’dan hızlı bot servisi var, konaklama ücretine dahil. Biz de 13:00’teki hızlı bota yetişip adaya geçiyoruz. Adaya iner inmez önce dalış briefingi veriliyor, ilk gün Mabul Resort iskelesindeki dalış noktasında check-dive denilen kontrol dalışı yapıyoruz.
10-11-12-13. Gün: Mabul Adası, Kapalai Adası ve Sipadan Adasında Dalış
Mabul Adası’nda Borneo Divers Mabul Resort adlı otelde konakladık. Otelin hem otel odaları hem de bungalovları var, istediğiniz kısımda kalabiliyorsunuz, biz otel kısmında kaldık. Konaklamaya sabah, öğle, akşam yemeği ve sürekli çay-kahve servisi dahil. Dalış paketi ile birlikte veya sadece otel konaklaması almanız mümkün. Bizim konaklamamız 4 gece 5 gün şeklinde idi. Bu süre içinde Mabul, Kapalai ve Sipadan Adaları’ndaki dalış noktalarında toplam 10 dalış yaptık.
Burada dalış yapabilmek için en az Cmas 2 Star ve/veya Padi Advanced Open Water sertifikalarına sahip olmanız gerekiyor. Aksi halde sadece şnorkel yapabilirsiniz.
Mabul Adası, Kapalai Adası ve dünyanın en iyi dalış noktalarından biri olan Sipadan Adası’nda dalış yapabilmek Malezya’daki en iyi deneyimlerimizden biri idi. Köpekbalıkları, kaplumbağalar, mürenler, binbir çeşit ve renkteki balıklar ve rengarenk mercanlar ile bambaşka bir dünya su altı.
Her gün farklı dalış noktalarında üçer dalış yaptık. Herhangi bir sınır olmaksınız Mabul Resort iskelesi önündeki dalış noktasında istediğiniz kadar dalış yapabiliyorsunuz. Sualtının hareketli olduğu akşam saatleri veya sabah gün doğumu saatlerinde dalış yapmak mümkün. Ben günde 3 dalışta yeterince yorulduğum için ekstra dalış yapmadım.
Dalışlar en geç 15:00 gibi bittiğinden öğleden sonra otelin havuzunda keyif, adadaki köyü gezmek, masaj yaptırmak gibi aktivitelerle günümüzü doldurduk. Her gün, gün batımı saatlerinde ise muhteşem renkleri izlemek için iskelede yerimizi aldık.
Bu gün batımını sonsuza kadar izleyebilirmişim gibi geliyor ama her güzel şeyin bir sonu var…
Adalarda dalış için en iyi zaman nisan ve mayıs ayları. Hava genelde hep aynı ama sualtında görüş çok daha iyi oluyormuş.
Sipadan Adası ile ilgili daha fazla bilgi için Dalıcıların Rüyası Sipadan Adası yazıma da göz atın.
14.Gün: Mabul Adasından Tawau’ya
Sabah 11.00’deki hızlı bot ile Mabul Adası’ndan ayrılıyoruz. Bu bölgeye gelen turistlerin ulaşım için tercih ettiği havalimanı Tawau Havalimanı. Tawau, Sabah Eyaleti’nin üçüncü büyük şehri. Mabul Resort dilerseniz havalimanı servis hizmeti veriyor. Ancak uçağa binebilmeniz için son dalışınız üzerinden 24 saat geçmiş olması gerekiyor, bu konuda çok hassas davranıyorlar.
Mabul Adası’ndan hızlı bot ile Semporna’ya ulaşmak 45 dakika sürüyor. Semporna’dan Tawau’ya ise yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk var. Biz Tawau’da iki gece kalmayı tercih ettik. Hem 24 saat bekleme süremizi doldurmak hem de Tawau’yu görmek için.
Tawau’ya gelmeden önce dünyada sayılı olan bazalt kayalarının olduğu Columnar Basalt Balung Cocos‘a gittik. 27.000 yıl önce bir volkan patlaması sonrasında oluşmuş kayalar gerçekten çok etkileyici. Benzerlerini Türkiye’de Boyabat ve Güzelcehisar’da ve İzlanda’da görmüştük. Burası birinin özel arazisi, arazi sahibi kendisi yönlendirme tabelaları koymuş ama yolu oldukça bozuk, yüksek bir araç ile gelmek iyi olur.
Tawau’da LA Hotel’de kaldık. Şehir çok turistik bir yer olmadığından zincir oteller veya turistlere yönelik oteller yok. Burası da genelde iş insanlarının kullandığı bir otel, en güzel özelliği ise çatısındaki barından Tawau manzarası.
15.Gün: Tawau Gezisi
Tawau’da ikinci günümüze, şehir merkezine 20 dakika mesafede yer alan Tawau Hills Park ile başlıyoruz. Milli park içinde çok sayıda yürüyüş rotası, şelaleler ve konaklama alanları var. Eksiden “dünyanın en yüksek tropik ağacı” olan ağacı görebileceğimiz kısa bir rotayı tercih ediyoruz. Ağacımız 88,32 metre boyu ile dünyanın en yüksek ağaçları arasında yer alsa da tacını Danum Vadisi’nde bulunan 100,8 metrelik başka bir tropik ağaca bırakmış.
Milli parktan döndükten sonra Tawau şehir merkezinde gezilecek yerler listesinde bulunan yerleri görmek üzere sokağa çıktık. Tawau’da Penang’da olduğu gibi duvar resimleri üzerine bir turizm yaratılmaya çalışılıyor, duvar resimleri Google Haritalar uygulaması üzerinde işaretlenmiş. Duvar resimlerinden sonra pazar yeri, sahil şeridi görülecek diğer yerler. Şehir merkezinden biraz dışarıda bir Kakao Müzesi var ancak ziyaret edebilmek için önceden randevu almanız gerekiyor. Gece pazarlarını son kez gezerek Tawau gezimizi sonlandırıyoruz.
Biz Tawau’da 2 gece kaldık, fazla geldi. Uçak saatinizi Tawau’da minimum zaman harcayacak şekilde planlamanızı öneririm.
16. Gün: Tawau>Kuala Lumpur>Singapur>İstanbul Dönüşü
Dönüş günü yolumuz uzun. Sabah Tawau’dan Air Asia ile Malezya Yarımadası’nda bulunan başkent Kuala Lumpur’a gittik. Kuala Lumpur’dan Singapur Havayolları ile Singapur aktarmalı olarak İstanbul’a döndük. Toplam 27 saat süren gidiş-dönüş biraz uzun olsa da Malezya’nın muhteşem doğasını keşfetmek için bu yolculuğa kesinlikle değer.
Malezya’nın Sabah Eyaletinde (Kuzey Borneo) Gezilecek Yerler
Yazının başında Sabah Eyaleti’nde gezilecek pek çok yer olduğunu, 2 hafta süremize sığdırabilmek için bazı yerleri elediğimi söylemiştim. Aşağıda Sabah eyaletinde gezilecek yerler listesinin geniş halini aşağıda il il ayrıştırılmış şekilde görebilirsiniz;
Kota Kinabolu ve Çevresinde Gezilecek Yerler
- Tunku Abdul Rahman Park
- Pulau Tiga Park
- Crocker Ranger Park
- Mermaid Adası
- Kinabolu Park
- Pazar günleri kuralan pazarı ile ünlü Tuaran
Kudat ve Çevresinde Gezilecek Yerler
- Tip of Borneo
- Tun Mustapha Müzesi
Sandakan ve Çevresinde Gezilecek Yerler
- Sepilok Orangutan Rehabilitasyon Merkezi
- Sun Bear Korumu Merkezi
- Yağmur Ormanları Keşif Merkezi
- Malıau Havzası
- Kaplumbağa Adası Milli Parkı
- Gomantong Mağarası
- Kinabatangan Nehri
- Imbak Kanyonu
Lahad Datu ve Çevresinde Gezilecek Yerler
- Danum Vadisi
- Tabin Vahşi Yaşam Merkezi
- Madai Mağarası
Tawau ve Çevresinde Gezilecek Yerler
- Sipadan Adası Milli Parkı
- Tun Sakaran Deniz Parkı
- Tawau Hills Milli Parkı
- Tawau Bazalt Kayalıkları
Sabah Eyaleti Gezi Planlaması için
Bu gezide Sabah Tourism Board bize ev sahipliği yaptı, Sepilok Tropical Wildlife Adventure acentesi buradaki gezilerimizi sağladı. Emeği geçen, seyahatimizin harika geçmesini sağlayan herkese çok teşekkür ederiz. Sabah bölgesi hakkında ihtiyacınız olan her türlü bilgiye Sabah Tourism internet sitesinden ulaşabilir, özel gezileriniz için Sepilok Tropical Wildlife Adventure ile iletişime geçebilirsiniz.