Eğer tatil için yurt dışını tercih edeceksiniz ve gitmek istediğiniz ülke vize istiyorsa vize işlemlerine tonla para, evrak harcamak sürekli randevu peşinde koşmak durumunda kalıyorsunuz. Bu da tatil öncesi yaşadığınız heyecanı baltalamakta, hevesinizin kaçmasına neden olmaktadır. Ancak Türkiye’den vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler listesi oldukça uzun. Vizesiz ülkelere genel olarak yeni kimlik kartları ile, kapıdan veya gitmeden online olarak belli ücretler karşılığı satın alacağınız vizelerle giriş yapabilirsiniz. Üstelik erkenden takip etmeye başlarsanız, gideceğiniz ülkeye ucuz uçak bileti dahi bulabilirsiniz.

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler
Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Türkiye’den vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkeler listesinin başında yer alan ülkeler; Makedonya, Ukrayna, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Kuzey Kıbrıs, Bosna-Hersek’tir. Bu ülkeler hem yakın olmaları hem de diğer birçok ülkeden daha ucuz olmaları nedeniyle en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır.

Türkiye’den vizesiz seyahat edebileceğiniz diğer ülkeler nereler bu yazımızda sizler için sıraladık. 

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Avrupa Ülkeleri  

Özellikle bu sene gerek döviz kurundaki yükselmeler gerek covid-19 önlemleri nedeniyle, Türkiye’ye yakın olduğu için Ukrayna ve Kıbrıs’a, ülkemizden yoğun bir turist akını gerçekleşti. Tabi bunlara ek olarak erken dönemde satın aldığınızda Ukrayna uçak bileti ile Kıbrıs uçak bileti gidiş dönüş çok uyguna denk gelmektedir. Ukrayna ve Kıbrıs’a vizesiz ve yeni çipli kimlik kartları ile giriş yapılabilmektedir. 

Bunlar dışında; Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Bosna – Hersek, Karadağ da Türkiye vatandaşlarına 90 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanımaktadır. Balkan ülkelerinin doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve yıllardır Türkiye ile kültür etkileşimleri nedeniyle sizi çok etkileyecektir. Yıllardır komşu olduğumuz bu ülkelerin halkları da en az Türkiye halkları kadar sıcak, samimi, misafirperverlerdir. Zaten bu ülkelere gittiğinizde asla yabancılık hissi çekmeyeceksiniz. 

Son olarak Azerbaycan, Belarus, Andorra ve Gürcistan’a da vizesiz seyahatler gerçekleştirebilirsiniz.

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler
Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Amerika Ülkeleri 

Amerika en zor vize alınabilen ülkelerden birisidir. Ancak Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela’ya vizesiz giriş yapabilirsiniz. Güney Amerika’da yer alan bu ülkeler özellikle maceraperestlere çok fazla seçenek sunmaktadır. Daha önce görmediğiniz doğal alanları, farklı dans ritimleri, bambaşka kültürleri ve sıcacık insanları ile kendinizden geçmeye hazırlanın. 

Kuzey ve Orta Amerika’da olup da vize istemeyen ülkelerden bazıları ise şöyledir: Bahamalar, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Guatemala, Jamaika, Haiti, Meksika. Bu ülkelere diğer ülkelerden görece daha az turist gitmektedir. Belki de bu sayede doğal güzellikleri neredeyse aynen korunmaktadır. Bu nedenle de alternatif gezi planlarınız arasında bu ülkelere yer verebilirsiniz.

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Asya Ülkeleri 

Covid-19 önlemleri kapsamında ülkelere giriş şartlarında devamlı bir değişiklik olmaktadır. Bu nedenle bu ülkelere gitmeden önce güncel seyahat koşullarını gözden geçirmeyi unutmayınız. Ancak şu anda Moğolistan, Malezya, İran, Irak, Lübnan, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Filipinler, Güney Kore, Kamboçya, Katar gibi ülkelere vizesiz giriş yapabilirsiniz.

Kazakistan ve Kırgızistan’da 30 gün süresince vizesiz giriş yaparak kalabilirsiniz. Ancak ülkeye girdiğiniz ilk beş günlük süre içerisinde bir polis karakoluna gidip, giriş kaydınızı yaptırmalısınız.

Vizesiz gidilebilen Asya ülkeleri arasında Japonya da yer almaktadır, 90 güne kadar vizesiz giriş yapabiliyordu Türkiye vatandaşları. Ancak covid-19 önlemleri kapsamında, turistik vize ile yapılan girişler askıya alındı. Yakın zamanda bu durum düzelmesini diliyoruz.

Asya ülkelerinin, Dünyanın en farklı kültürlerine ev sahipliğini yaptığını söylesek abartmış olmayız bizce. Zira daha önce görmediğiniz, belki duymadığınız kültürler, medeniyetler, topluluklar ve bunlara ait ritüeller ve yaşam tarzları bulunmaktadır. Eğer bu ülkelerden birisi veya birkaçına gidecekseniz muhakkak bu kültür ve yaşam tarzlarını tanımaya uğraşın, özellikle yerli halkla bol vakit geçirerek bunu yapmaya çalışın. Çünkü en doğru bu şekilde öğrenebilirsiniz ve bu topraklardan insan tanıma deneyimini edinmiş olursunuz. Bunun yanında bu ülkelere ait doğal güzellikler, vahşi yaşam alanları, yöresel lezzetleri bile bambaşkadır. Fakat bu ülkelerin iklim şartları nedeniyle gitmeden önce iyi bir araştırma yapmanızı ve döneminde gitmenizi öneririz. Eğer bahar aylarında giderseniz muson yağmurlarına yakalanabilir ve hiçbir yer gezemeden dönmek durumunda kalabilirsiniz.

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Afrika Ülkeleri

Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Seyşeller, Tunus, Zambiya ve daha birçok Afrika ülkesine de vizesiz seyahat edebilirsiniz. Dünyada ekolojik çeşitliliğin en fazla olduğu ülkeler, Afrika kıtasında yer almaktadır. Plajları, yer altı kaynakları, bitki örtüsü, yaban hayatı, milli parkları bu ülkeleri çok cazip hale getirmektedir. Afrika halkları, dans ve müzikleri ile farklı lezzetleri, içecekleri de sizlere bambaşka deneyimler sunmaya hazırdır. Afrika denilince aklınıza yalnızca balta girmemiş ormanları değil, uçsuz bucaksız çölleri de gelmelidir. Yine buralarda da çok farklı yaban hayatına şahit olabilir; daha önce yaşamadığınız bir deneyim edinebilirsiniz. Birçoğu sömürgelerin etkisinde olan Afrika ülkelerinde, çok dilli bir yaşam sürülmektedir. İngilizce, Fransızca gibi evrenseller dilerin yanında kendi dillerini de kullanmaktadırlar. Genel olarak yoksul ve evsiz nüfusu fazla olsa dahi Afrika ülkelerindeki insanların mutluluğu sizleri şaşırtabilir. Genel olarak hep mutlu ve sıcakkanlı insanlardır. Üstelik buraların gece hayatı da oldukça hareketlidir. Bir de eğer olur da Afrika ülkelerini seyahatiniz için tercih ederseniz muhakkak, yerli halkla iç içe onların kültürlerini öğrenmeye gayret edin. Birlikte dans edin, müziklerini öğrenmeye çalışın ve hikayelerini dinleyin.

Vizesiz Ülkeler Listesi

Vizesiz Ülkeler Listesi
Vizesiz Ülkeler Listesi

Son olarak ise vizesiz girebileceğiniz bütün ülkeleri ve kaç gün kalabileceğinizin listesini sizler için aşağıda sıraladık:

ÜlkeSüreÜlkeSüreÜlkeSüre
Arjantin90 günFiji90 günKore Cumhuriyeti(Güney Kore)90 gün
Arnavutluk90 günFilipinler30 günKosova90 gün
Azerbaycan90 gün FilistinKosta Rika90 gün
Bağımsız Samoa90 günGana90 günKuzey Makedonya90 gün
Bahamalar90 günGuatemala90 günLübnan90 gün
Barbados6 ayGürcistan1 yılMakao 30 gün
Belarus30 günHonduras90 günMalezya90 gün
Belize90 günHong Kong 90 günMauritius30 gün
Bolivya90 günİran90 günMoğolistan30 gün
Bosna-Hersek90 günJamaika90 günMoldova90 gün
Botsvana90 günJaponya90 günNikaragua90 gün
Brezilya90 günKaradağ90 günÖzbekistan30 gün
Brunei30 gün Katar90 günPanama6 ay
Dominika21 günKazakistan30 günParaguay90 gün
Ekvator90 günKırgızistan90 günPeru90 gün
El Salvador90 günKKTC90 günSao Tome ve Principe15 gün
Endonezya30 günKolombiya90 günSao Tome ve Principe90 gün
Fas90 günKongo Cumhuriyeti90 günSt. Lucia6 hafta
Singapur90 günSırbistan90 günSeyşeller90 gün
Sri Lanka30 günSuriye90 günŞili90 gün
Tayland30 günTonga30 günTrinidad-Tobago30 gün
Tunus90 günTuvalu30 günUganda90 gün
Ukrayna90 günUruguay90 günÜrdün90 gün
Vanuatu30 günVenezuella90 günZambiya90 gün

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın