Yunanistan’ın kalbinin attığı yer, mitolojik Atena’nın şehri Atina! Atina, tarih, kültür, eğlence, yeme-içme ne ararsanız sunuyor. Atina’da gezilecek yerler başta olmak üzere, Atina’ya ne zaman gitmeli, Atina’da ulaşım, Atina’da yeme-içme gibi pek çok faydalı bilgiyi bir arada bulabileceğini Atina gezi rehberi niteliğindeki bu yazımda bir araya getirdim. Keyifli okumalar!
Atina’da Gezilecek Yerler
Atina ne kadar bir yer ki, bir günde gezilir diyen blog yazıları okudum, ilk anda da inanamamıştım zaten ama gidip gördükten sonra daha da şaşkınlığım arttı. Atina çok büyük bir şehir olmasa da gezilip görülecek pek çok yeri, müzeleri, sokakları, meydanları ile kesinlikle 2 günden fazlasını hak ediyor. Yaz aylarında geliyorsanız bu süre daha da uzayacaktır. Deniz kıyısındaki Pire, Pire’den adalar gibi pek çok seçenek var.
Bizim Atina’da 3 günümüz vardı, 3 günlük Atina gezilecek yerler önerileri ve gidemediğimiz ama aklımızda kalan yerleri de bu yazıda toparlamaya çalıştım.
Atina’da gezilecek yerleri anlattığım Atina gezi videoma da bir göz atın. Kanalıma abone olmayı da unutmayın!
Monastraki Meydanı
Bana göre, Atina’nın kalbinin attığı 2 meydan var biri Monastraki diğeri Sintagma meydanı. Biz Atina seyahatimize Monastraki Meydanı’ndan gezmeye başladığımız için öncelikle oradan anlatmaya başlayacağım.
Monastraki Meydanı’na Atina Havaalanı’ndan direkt tren ile ulaşım var. Trenden inince tam olarak meydanın kalbine çıkıyorsunuz. Meydana çıkınca simitçisinden kestanecisine sanki Türkiye’de bir meydana çıkmış gibi hissediyor insan. Meydanda Osmanlı zamanından kalma bir camii var, şu an cami olarak hizmet vermiyor olsa da görüntüsü aynen korunmuş.
Monastraki meydanından Acropolos’e, Sintagma Meydanına, Arkeoloji Müzesine yürüyerek gidebilirsiniz. Üstelik bu yürüme sırasında geçeceğiniz bütün sokaklar da çok keyifli. Meydanı kesen sokaklardan biri de Bit Pazarı’nın kurulduğu yer. Antikalar, ikinci el eşyalar için Pazar günleri kurulan pazarı tercih edebilirsiniz.
Acropolis Müzesi
Acropolis’e girmeden önce mutlaka önce Acropolis Müzesi’ni gezmenizi öneririm. Müze Acropolis’teki Pantheon Tapınağı referans alınarak yapılmış, yukarı şehirde göreceğiniz pek çok yapının içinden çıkan parçalar veya heykellerin orijinalleri burada sergileniyor. 3 katlı binayı gezmek için en az 3 saat ayırmanız lazım, biz Acropolis giriş saatini kaçırmayalım diye biraz hızlı gezdik. Binadan çıksanız da binanın zemininde yer alan ve eski şehrin kalıntıları olan alana aynı bilet ile girip gezebiliyorsunuz, orayı da atlamayın.
Acropolis Müzesi’nin Acropolis manzaralı çok güzel bir kafeteryası var. Müzeyi gezmekten yorulursanız burada bir mola verebilirsiniz.
Acropolis Müzesi Bilet Fiyatları
Acropolis Müzesi bilet fiyatları yaz ve kış döneminde değişiyor, daha doğrusu Atina’daki hemen hemen bütün müze ve ören yerlerine giriş fiyatları yaz ve kış olarak değişiyor.
- 1 Kasım-31 Mart tarihleri arası 5 Euro
- 1 Nisan-30 Ekim tarihleri arası 10 Euro
Acropolis Müzesi bileti, Atina’daki arkeolojik alanlara giriş için satılan kombine bilete dahil değil, buraya bileti ayrıca almanız gerekiyor.
Acropolis
Atina denince benim aklıma ilk gelen görüntü kesinlikle Acropolis ve ne kadar haklı olduğumunu Atina’ya gidince daha iyi anladım. Atina imar planı gereği yüksek bina yapılmıyor, çünkü hiçbir binanın Acropolis’ten yüksek olması istenmiyormuş. Tarihi korumak ve saygı duymak diye buna derim işte. Darısı bizim antik şehirlerimizin, kültür varlıklarımızın başına. Acropolis kelime anlamı olarak yukarı şehir demek. Eskiden şehirler genellikle güvenlik amacıyla yüksek yerlere veya tepelere kurulurmuş, en önemli tapınaklar ise o tepeninde en yüksek yerine kurulurmuş. Atina’daki Acropolis de öyle, Zeus Tapınağı, tiyatro binası, müzik evi gibi pek çok binaya ev sahipliği yapıyor.
Acropolis’in bulunduğu tepenin bir tarafından çıkıp diğer tarafından inebilirsiniz. Biz Plaka bölgesi tarafından çıkıp Agora tarafından indik. Böylece tepenin etrafında tam bir tur atmış oluyorsunuz. Hem çıkışta hem inişte güzel sokaklar, 2 katlı Rum evlerinin bulunduğu mahallelerden geçerek yol almak çok keyifli oluyor.
Biz Acropolis’e öğleden sonra çıktık. Gittiğimiz Kasım ayında günler de kısalmaya başladığı için güneşin batımına yakın zamanlarda bölgeyi gezdik, ışık harika oluyor tavsiye ederim. Ancak Acropolis’e son giriş 16:30’da ve 17:00’de kapatıyorlar, dolayısıyla çok da geçe kalmamanız iyi olur.
Acropolis’ten çıktığınızda küçük bir tepecik göreceksiniz, oradan da Acropolis’in çok güzel bir manzarası var. Tepenin adı Areopagus Tepesi, zaten çıkınca üstünde bir sürü insanın toplandığı tepeyi gözden kaçırmanıza imkan yok.
Acropolis Bilet Fiyatları
Acropolis girişi için bilet aldığınızda Acropolis alanı içinde yer alan yukarıda saydığım yerlere girebiliyorsunuz.
- 1 Kasım-31 Mart tarihleri arası 10 Euro
- 1 Nisan-30 Ekim tarihleri arası 20 Euro
ÇOK GEZEN NOTU: 1 Kasım-31 Mart tarihleri arasında Atina’da her ayın ilk Pazar günü bütün müze ve ören yeri girişleri ücretsiz. Atina seyahatinizi planlarken buna dikkat edebilirsiniz.
Atina’ya eğer yaz sezonunda gitmeyi düşünüyorsanız, 6 farklı arkeolojik alanı içeren bir kombine bilet var, 30 Euro’ya o bileti alabilirsiniz. Yaz ayları giriş fiyatları indirimli olmadığı için kombine almak daha mantıklı. Kış aylarında ise biletleri ayrı ayrı almak daha ekonomik oluyor. Yeri geldikçe ilgili yerlerin fiyatlarını yazarım.
Antik Agora
Acropolis’ten indiğinizde Monastraki meydanı ve Plaka bölgesi arasında çok sayıda arkeolojik alan göreceksiniz. Bunlardan biri Antik Agora yani pazar yeri.
Agora ile çok yakın mesafede Hadrian Kütüphanesi, Roman Agorası, Rüzgarlar Kulesi görülecek diğer arkeolojik alanlar. Biz bu saydıklarımın içine girmeden dışarıdan bakmakla yetindik, hepsini detaylı gezmek için en az birkaç güne daha ihtiyacımız vardı.
Plaka Mahallesi
Plaka Mahallesi, Atina’nın en turistik noktalarından biri. Monastraki Meydanı ile Acropolis Müzesi arasında oldukça geniş bir alanı kaplayan mahalle kafe, restoran, hediyelik eşyacılar, barları ile gece de gündüz de çok hareketli.
Lysiou sokağı, Minissikleous sokağı bu bölgede mutlaka görmeniz gereken sokaklar.
Anafiotika Mahallesi
Plaka ile Acropolis arasında kalan daha küçük bir mahalle Anafiotika. 1800lerde Anafi Adası’ndan gelen yerliler bu bölgeye yerleştirilmiş ve Yunan Adaları gibi beyaz taş evler inşaa etmişler.
Sintagma Meydanı
Atina’nın iki kalbi var biri Monastraki diğeri de Sintagma meydanı demiştim. Biz ilk gün yukarıda saydığım yerleri gezip ikinci günümüze Sintagma Meydanı’ndan başladık. Gerçi Sintagma’ya yine Monastraki üzerinden geldik, Ermou Caddesi bu iki meydanı birbirine bağlayan, mağazalar ve kafe-restoranlarla dolu bir cadde. Ermou’nun paralel caddeleri de en az Ermou kadar yoğun. İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ne benziyor ama trafiğe açık olanı. Ermou, Sintagma arasında Atina Katedrali de yolunuzun üstünde olacak, ona da bir bakabilirsiniz.
Sintagma Meydanı kocaman bir meydan ve park. Dolasıyla meydana dair söylenecek çok söz yok. Genellikle turistler bu meydan çevresindeki otellerde konaklıyor. Havaalanından bu meydana otobüs çalışıyor.
Parlamento Binası ve Efsun Askerleri
Parlamento Binası tam olarak Sintagma meydanına bakıyor, kocaman bir meclis binası diye düşünebilirsiniz. Burayı asıl meşhur yapan Efsun Askerleri’nin nöbet değişimi töreni. Pek çok ülkede askerlerin nöbet değişimi önemli bir turistik aktivite. Burada da öyle olmuş. Saat başı nöbet değişimi oluyor, ancak Pazar günleri 11:00’de olan değişim daha geleneksel kıyafetli yapılıyormuş.
Milli Park
Milli Park, Ulusal Park adına ne derseniz, Parlamento binasının hemen yanında Atinalıların nefes alabilecekleri yürüyüş yapabilecekleri, kocaman bir yeşil alan var. İçinde hayvanat bahçesi de varmış ama biz hayvanat bahçesine girmedik. Yürüyüş yapmak için çok güzel bir alan.
Zappeio
Milli Park’ın sınırları içinde yer alan bir kongre salonu Zappeio, geleneksel mimarisi ile hemen dikkat çekiyor. Avlusuna kadar girip bakmanıza izin veriyorlar.
Panatenik Stadyum
Dünyanın en eski stadyumlarından biri olan Panatenik Stadyum, ilk olimpiyat oyunlarına da ev sahipliği yapmış. Tamamı mermerden yapılmış stadyuma giriş ücretli, 5 euro. Burada yaz-kış tarifesi ayrımı yok, kombine bilete de dahil değil. 5 Euro verip bileti alınca bir de sesli rehber veriyorlar, Türkçe seslendirmesi yok, İngilizcesi ile idare edebilirsiniz.
Stadyum içinde bir de müze var, aynı bilet ile girebiliyorsunuz. Bu müzede yıllar boyunca Olimpiyat oyunlarında kullanılan meşaleler, tanıtım afişleri gibi pek çok malzeme var. Mutlaka görmenizi öneririm.
Zeus Tapınağı
Stadyum’dan sonraki durağımız Zeus Tapınağı’nın olduğu arkeolojik alan idi ancak buraya da dışarıdan bakmakla yetindik. Giriş ücreti 8 Euro, kombine bilet alırsanız burası da dahil.
Hadrian Kapısı
Zeus Tapınağı’nın hemen önünde de Hadrian Kapısı yer alıyor. İmparator Hadrian, Atina’nın sanat ve kültür alanında gelişmesine çok ciddi katkılar sağlamış, bu nedenle de çok sevilirmiş. Kapı açık alanda, zaten kapıdan başka birşey de yok çevresinde. Atina’da ücretsiz bir yürüyüş turuna katılmak isterseniz de genelde o turlar buradan başlıyor.
Filopappou Tepesi
Atina’da çıkıp Atina manzarası izleyebileceğiniz çok sayıda tepe var. Çoğunlukla turistler, teleferik ile Lycabettus Tepesine çıkıp Atina, Acropol ve Pire limanı manzarasını oradan izliyor. Biz farklı bir yol deneyelim dedik ve Monastraki Meydanı’ndan yürüyerek ulaşabileceğiniz Filopappou Tepesi’ne çıkmayı tercih ettik. Acropolis’e yakınlığı nedeniyle çıkış yolu üzerinde de çok sayıda arkeolojik kalıntı görmeniz mümkün. Yürüyüş yolunu takip ederek tepedeki Filopappou Anıtı’na ulaşıyorsunuz. Buraya ulaştığınızda yüzünüzü denize dönerseniz önünüz Pire limanı arkanızda ise Acropolis kalıyor.
Psyri Bölgesi
Atina’nın yeni yeni hareketlenen bölgelerinden biri olan Psyri Bölgesi gece yemek yemek, kahve ve içki içmek için tercih edebileceğiniz bölgelerden biri. Renkli sokakları, her zevke uygun mekanları ile Atina’ya gelirseniz mutlaka uğramanızı önereceğim yerlerden biri de burası.
Atina Merkez Pazarı (Central Market)
Benim gibi pazar, pazar yeri seviyorsanız Psyri bölgesinin çok yakınında kapalı bir pazar yeri var. Aslında burası bir balık pazarı, çevresinde de baharatçılar, meyve-sebze satanlar ile renkli bir yer. Biz tam kapanışına doğru gidebildik, daha erken gidebilirseniz eminim çok daha renklidir.
Arkeoloji Müzesi
Atina’da 3.günümüze Arkeoloji Müzesi ile başladık. Müze sevenlerden misiniz bilmem ama konu Yunan medeniyeti olunca müze gezmeden olmuyor bence. Sergilenecek çok şey, anlatılacak çok malzeme var. Arkeoloji Müzesi de öyle, labirent gibi 2 katlı bir bina ama iç içe salonlarda çok fazla eser var. Yine 2-3 saat en az ayırmalık bir müze burası. Müze girişi için 6 euro verdik, burası da kombine bilete dahil değil.
Exarhia Bölgesi
Arkeoloji Müzesi’nin iki sokak yan tarafındaki mahalle olan Exarhia, Atina’nın isyan bölgesi. Mahalleye girer girmez bütün duvarları kaplayan duvar resimleri sizi karşılıyor. Sokaklarda ot kokusu, marjinal grupların toplandığı parklar ile ilginç bir bölge. Bu bölgede polis tarafından öldürülen Yunanlı bir çocuk olan Alexandros Grigoropoulos ile birlikte Berkin Elvan için de duvar resimleri yapılarak bir anma duvarı oluşturulmuş.
Bizim üç günlük gezimiz bu rotayı yaparak tamamlanmış oldu. Yediğim içtiğim kısımları başka bir yazıda paylaşacağım için şimdilik onlara yer vermedim.
Atina Turistik Haritası
Atina’da gezilecek yerler listemizde olan yerleri google haritasında işaretlemiştim. Aşağıdaki haritada işaretlli yerleri görebilir veya Atina gezilecek yerler listesi linkine tıklayarak haritaya ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki haritada ise Atina gezi rotası şeklinde gezilecek yerleri görebilirsiniz. Yürüyerek veya otobüs ile bu rotaları gezebilirsiniz.
Atina Gezi Rehberi
Atina’ya gitmek için en iyi zaman, ulaşım, konaklama gibi konulardan da bahsedelim bir miktar.
Atina’ya Gitmek için En İyi Zaman
Atina’ya eğer bizim gibi kültür gezisi yapmak istiyorsanız pek çok müzenin %50 indirimli olduğu 1 Kasım-31 Mart arasında gitmenizi öneririm. Ama oraya kadar gitmişken denize de gidelim derseniz İlkbahar veya sonbahar dönemini tercih edebilirsiniz.Yazın sıcaklıkların genel olarak yüksek olması nedeniyle Acropolis’i gezmek epey zor olur, Atina’ya gitmişken Acropolis’e gitmemek olmaz, ben olsam yaz aylarında gitmezdim.
Atina’ya Nasıl Gidilir?
Atina’ya giderken, daha doğrusu Yunanistan’a giderken dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi pasaportunuzda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine giriş-çıkış damgasının olmaması. Eğer damga varsa sizi ülkeye almıyorlar, Türkiye’den uçağa dahi binemiyorsunuz. Zaten KKTC’ye gitmek için pasaporta ihtiyacınız yok, nüfus cüzdanınız ile gidebiliyorsunuz, pasaport verip böyle bir risk almaya hiç gerek yok.
Türk Vatandandaşlarının pasaportsuz gidebildiği ülkeler listesine de göz atın.
Türkiye’den Atina’ya direk uçuşlar çok sayıda bulunuyor.
Atina’da Şehiriçi Ulaşım
Atina’da çok yaygın bir metro ağı var, pek çok noktaya bu hatları kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde bir konaklama ayarlarsanız ulaşıma bile ihtiyaç duymadan yürüyerek hemen her yere ulaşabilirsiniz.
Atina havaalanında şehir merkezine ulaşmak için ise, otobüs, tren ve metro seçenekleri bulunuyor. Metro Monastraki, otobüs ise Sintagma Meydanı’na geliyor.
Bu arada Atina şehir merkezindeki metro duraklarında antik şehir kalıntıları sergileniyor açık olarak, metroya inince etrafınızı kolaçan etmeyi unutmayın.
Atina’dan Ne Alınır?
Atina’dan hediyelik eşya almak isterseniz hiç zorluk çekmezsiniz, takılar, Yunan stili tekstil ürünleri, zeytin ürünleri, sabunlar gibi pek çok seçenek Monastraki ve Plaka bölgelerindeki hediyelik eşya satan dükkanlarda sizi bekliyor.
Atina’da Nerede Kalınır?
Atina’da biz bir arkadaşımızın evinde konakladık. Bu nedenle belirli bir otel önerim olmayacak. Ancak bölge olarak merkezi olması ve her yere yürüyerek ulaşabilmeniz için önerim Sintagma Meydanı veya Monastraki Meydanı çevresinde bir yerlerde kalmanız olur.
Şehrin yeni hareketlenmeye başlayan bölgeleri daha ekonomik ve güzel oteller bulmanız için bir alternatif olabilir. Mesela Filopappou Tepesi’ne çıkarken Monastraki Meydanı ile tepe arasında kalan Thissio Bölgesi iyi bir alternatif olabilir.
Booking.com’dan Atina otelleri bulmak için tıklayın.
Atina’da Ne Yenir?
Atina, hem Yunan hem de dünya mutfağından pek çok seçeneği, Avrupa’ya göre uygun fiyatlarla bulabileceğiniz bir yeme-içme cenneti. “Atina’da ne yenir, nerede yenir?” önerilerimi paylaştığım detaylı yazım ilginizi çekecektir.
3 Günlük Atina Gezisi Maliyeti
Cuma sabah gidip Pazar akşam döndüğümüz tam 3 gün süren Atina gezimizin maliyeti ne kadar oldu derseniz, gelin bir bakalım.
- Öncelikle konaklama ve kahvaltı masrafımız yok çünkü arkadaşlarımız bizi misafir etti. Harika ev sahiplikleri ve dostlukları için tekrar teşekkürler.
- En fazla harcamayı yeme-içmeye yapmışız. Şaşırdık mı, tabii ki hayır. 2 akşam 3 öğle yemeği için kişi başı 64 euro harcamışız. Öğle yemeklerini dürüm+bira şeklinde 5 euro civarında yedik. Akşam yemeklerini ise daha zengin olacak şekilde kişi başı 15-20 euro civarı ödedik.
- Uçak biletimizi 62 euroya almışız. Birkaç ay önce Pegasus’un bir kampanyasından almıştık.
- Müze ve ören yeri girişleri için kişi başı 26 euro ödemişiz. Kasım ayından itibaren Yunanistan’da müze ve ören yeri girişlerinin çoğu yarı fiyatına. Hatta her ayın ilk Pazar günü ücretsiz.
- 3 günlük metro biletine 22 euro ödedik. Havaalanı gidiş dönüş ve şehir içi sınırsız ulaşım almış olduk böylece.
- Yurt dışı çıkış haracımızı yaklaşık 8 euro karşılığı ödedik.
- Bizim 1 yıllık şengen vizemiz olduğu için buraya özel şengen masrafımız olmadı.
- Toplam kişi başı 182 euro ödemişiz.
Atina, defalarca gidilebilecek, her seferinde keyif alabileceğiniz, rahat ve güzel bir şehir. Şengen vizeniz varsa listenize mutlaka alın derim.
Yolda kalın!
6 Yorumlar
Merhaba, Atina ya 3 günlük bir gezi ayarladım gezilecek yerleride iyice araştırdım. Ama antik tarih ve şehir hakkında detaylı bilgi için ve gezdiğim yerleri anlayabilmek için Türkçe bir rehbere ihtiyacım var. Bir öneriniz var mı. Ben çok aradım ama bulamadım. Tüm rehberler konaklama ve ulaşım içeriyor. Oysa ben sadece anlatım için bir rehbere ihtiyaç duyuyorum.
Selamlar, instagram’dan “Yunanistandan Notlar” hesabı veya “Yunanistan’da Yaşam” hesapları ile iletişime geçebilirsiniz.
google haritasi cok guzel olmus, yazi da gayet aciklayici ve Atina icin nokta atisi…Eline, diline saglik….
Çok teşekkür ederim Onurcum
Tine dolu dolu bir anlatım, elinize sağlık Sevil hanım:)
Teşekkür ederiz Şükran hanım 🙂