Mısır seyahatimin benim için en özel noktalarından biri şüphesiz İskenderiye idi. Tarihin en önemli kütüphanelerinden biri olan İskenderiye Kütüphanesi’ne ev sahipliği yapmış bu kadim şehirde birkaç gün geçirdim. İskenderiye hakkında merak ettikleriniz, İskenderiye gezilecek yerler önerileri, İskenderiye’de yemek, ulaşım, konaklama ve çok daha fazlası İskenderiye gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda sizi bekliyor. Keyifli okumalar!

İskenderiye Gezi Videosu

İskenderiye gezimin videosunu izlemek isterseniz aşağıdaki görsele ve bu linke tıklamanız yeterli. Kanalıma abone olmayı da unutmayın.

İskenderiye Hakkında

İskenderiye, Mısır’ın ikinci büyük şehri ve 4,5 milyon nüfusu ile Akdeniz kıyısındaki en büyük yerleşimi. Nil deltasının kenarında yer alan şehir, tarih boyunca konumu nedeniyle önemli bir yere sahip olmuş.

İstanbul’da yaşayanların sürekli İzmir’e taşınma hayali gibi Kahire’de yaşayanların da İskenderiye’ye taşınma hayali var.

İskenderiye için Kahire’den daha muhafazakar bir şehir şeklinde yazılar okumuş olmama rağmen ben buna dair herhangi bir olumsuz deneyim yaşamadım. Aksine İskenderiye’de çok daha rahat gezdim.

İskenderiye, liman şehri olması nedeniyle sürekli yabancıların durağı olmuş, ve bu yabancı kültürlerden etkilenmiş. Şehir mimarisine ve insanların tavrına da bu kültür yansımış, pozitif anlamda.

İskenderiye’yi Gezmek için Kaç Gün Ayırmalı?

“İskenderiye’yi gezmek için kaç gün ayırmak gerek?” sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim. Kahire’den İskenderiye’ye günübirlik pek çok tur geliyor. Ben tur ile gelmediğim için tur rotalarını bilmiyorum. Ancak şehrin dokusunu hissetmek ve görülecek önemli yerleri görebilmek için benim önerim en az 2 gün ayırmanız. Zamanınız varsa tabii ki daha uzun zaman da ayırabilirsiniz.

İskenderiye gezilecek yerler listesinde yer alan noktaları görmek için en az 2 tam güne ihtiyacınız var. Önemli noktaları görmek, bir yerlerde oturup çayınızı yudumlamak ve gün batımını izlemek için zamana ihtiyacınız olacak. İskenderiye’de gezilecek yerler birbirine yakın veya yürüme mesafesinde değil. Trafik oldukça kaotik olduğu için mesafeler kısa görünse de zaman alacağını göz önüne alarak plan yapmakta fayda var.

Bir diğer önemli nokta ise eğer sıcak bir dönemde geldiyseniz gün ortasında tarihi kalıntıların olduğu yerleri görmek çok yakıcı olacaktır, gün ortasında kapalı alanlarda kalacak şekilde gezi planınızı yapmanız en güzeli.

İskenderiye Nerede, Nasıl Gidilir?

İskenderiye, Mısır’ın Akdeniz kıyısındaki önemli liman şehirlerinden biri. İskenderiye ile Kahire arası kaç km? diye soracak olursanız, sadece 220 km.

İskenderiye’ye Otobüs ile Ulaşım

İskenderiye'ye Otobüs ile Ulaşım
İskenderiye’ye Otobüs ile Ulaşım

İskenderiye ile Kahire arası otobüs ile 3-3,5 saat arası sürüyor. Google haritasında araç ile yolculuk 2,5 saat gibi görünse de otobüs daha uzun sürüyor.

Ben Mısır’daki bütün yolculuklarımda olduğu gibi Kahire’den İskenderiye’ye gelirken yine Gobus firmasını kullandım. Kahire’den kalkışta 1 saat gecikmeli olarak hareket etti otobüs. Mısır’da bu tarz gecikmelere hazırlıklı olun, seyahat planınızı yaparken esnek olmaya çalışın.

Mısır’da otobüse binerken eğer bagaja çantanızı veriyorsanız bagajınızı yerleştiren kişilere bahşiş verme geleneği var. İlk bahşiş istendiğinde yabancı olduğum için benden para koparmaya çalıştığını düşünmüştüm ama baktım ki yerellerin hepsi de bahşiş veriyor. 5-10 Mısır Poundu (LE) verseniz yeterli. Otobüs bileti için giderken 155 LE, dönerken ise 100 LE ödedim. Otobüs standartlarına göre bilet fiyatları değişiyor. Halbuki tren bileti çok daha ucuz idi.

Mısır’da otobüs yolculuğu ile ilgili bir not daha; bilet alırken cinsiyet sormuyorlar yani kadın-erkek karışık oturabiliyorsunuz.

İskenderiye’ye Tren ile Ulaşım

Kahire’den İskenderiye’ye tren ile gelmek istiyordum ancak yakın tarihli olarak istediğim saat dilimlerinde yer bulamadım. Tren biletini Mısır Ulusal Tren Yolları internet sitesinden (ENR) alabiliyorsunuz.

İskenderiye ile Kahire arası tren ile de 3 saat sürüyormuş. Tren istasyonu daha merkezi bir noktada. Buradan kordona yürüyebilirsiniz.

İskenderiye’ye Tur ile Ulaşım

İskenderiye’ye gelmenin bir yolu da Kahire çıkışlı turlara katılmak. Turlar sabah gelip akşam dönüyorlar.

İskenderiye’ye Gitmek için En İyi Zaman

İskenderiye, Akdeniz sahil şeridinde yer aldığı için ülkenin güneyine göre daha serin bir iklime sahip. Yine de yaz aylarında çok sıcak olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca yaz aylarında Mısırlılar da tatil için bu bölgeyi tercih ettikleri için çok kalabalık oluyormuş. İskenderiye’ye gitmek için en iyi zaman dilimi Mart-Nisan veya Ekim-Kasım ayları. Hem hava aşırı sıcak olmayacak hem de yerli turist kalabalığı azalmış olacak.

Ben maalesef Eylül başında gittim ve gündüzleri gezmek için hava sıcakları çok yüksekti.

Mısır gezi rotası önerileri yazım da ilginizi çekebilir.

İskenderiye Gezilecek Yerler

İskenderiye’de gezilecek, görülecek pek çok yer var. Ayrıca yaz aylarında dinlenebileceğiniz uzun plajları da var ama plajlar bu yazımızın konusu değil.

İskenderiye’de gezi planı yaparken ilk önce şehir merkezinde yer alan turizm danışma bürosuna uğradım. Mutlaka görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerini aldım. Çok ilgili bir kadın çalışan, sağolsun, harita üzerinde işaretleyerek bana detaylıca görülmesi gereken yerleri anlattı. Mutlaka görülmesini önerdiği yerler: Pompey Sütunu, Yeraltı Mezarları, Kayıtbay Kalesi, Montaza Sarayı ve Ulusal Müze oldu.

Downtown Bölgesi

Downtown Bölgesi

Şehrin en güzel yeri; Muhammed Ali Paşa heykelinin olduğu meydan ve çevresi diyebilirim. Ancak maalesef bu güzel görüntülü meydan ağır bir şekilde sidik kokuyor. Denizden şehrin içine doğru meydana paralel ve meydanı dik kesen sokaklar, kafeler, restoranlar ve mağazalar ile dolu. Burası günün her saati hareketli.

Kayıtbay Kalesi

Kayıtbay Kalesi
Kayıtbay Kalesi

Şehir merkezinden Kayıtbay Kalesi’ne yarım saatlik bir sahil yürüyüşü ile ulaşabilir veya minibüs, taksi gibi seçeneklerle kolayca gelebilirsiniz.

Memlük Sultanı Kayıtbay tarafından yaptırıldığı için adını ondan alan kale yakın zamanda restore edilmiş, çevre düzenlemesi ise hala devam ediyor. Kalenin içine giriş var, ancak ziyaret saatlerine dikkat etmekte fayda var. 08:00-17:00 arası ziyarete açık.

Bu kalenin bir diğer özelliği ise meşhur İskenderiye Feneri’nin kalenin bulunduğu yerde olması. Restorasyonun fenerden kalan parçalar ile yapıldığı söyleniyor.

Kayıtbay Kalesi
Kayıtbay Kalesi

Kayıtbay Kalesi’ni görmeye gidecekseniz öğle yemeği saatine doğru plan yapın. Kalenin hemen yakınında bulunan balık pazarında çok sayıda restoranda deniz mahsulleri yiyebilirsiniz. Kale ve liman manzaralı yemeği kaçırmayın.

Pompey Sütunu

Pompey Sütunu
Pompey Sütunu

İskenderiye’de gezilecek yerler deyince liste başında göreceğiniz yerlerden bir diğeri de Pompey Sütunu. Roma öncesi dönemde yapılmış bu sütun, 27 metre uzunluğu ve kızıl mermerden yapılmış gövdesi ile dünyanın en uzun anıtları arasında sayılıyor.

Şehir merkezinden Pompey Sütunu’na gitmek için en kolay ulaşım taksi veya tramvay.

Pompey Sütunu giriş ücreti 80 Mısır Poundu. Öğrenciyseniz indirimli girebiliyorsunuz.

Kom El Shuqafa Yeraltı Mezarları

Kom El Shuqafa Yeraltı Mezarları
Kom El Shuqafa Yeraltı Mezarları

Pompey Sütunu’ndan 10 dakikalık kısa bir yürüyüş ile Kom El Shouqafa yeraltı mezarlarına ulaşıyorsunuz. Yürüdüğünüz yol boyunca gerçek İskenderiye’ye görme şansınız olacak. Bu sokaklarda biraz tedirgin hissedebilirsiniz ama ben tek kadın olarak yürüdüm sorun olmadı.

Yeraltı mezarları Mısır tarihinin en önemli eserleri arasında sayılıyor. 3 kat yer altına doğru indiğinizde sizi mezarlar karşılıyor. Kapadokya’daki yeraltı şehirlerini gördüyseniz bu mezarlar onların yanında oldukça basit kalıyor. Ancak Mısırdayız ve Mısır tarihinin önemli eserlerini görmek gerek.

Mezarlarda fotoğraf çekmek yasak, büyük makinanız varsa girişte emanete bırakmanız gerekiyor ama tabii ki Mısırlı güvenlik görevlisi bahşiş almak için fotoğraf çekmenize izin veriyor.

Kom El Shuqafa Yeraltı Mezarları giriş ücreti 80 Mısır Poundu.

Abu al-Abbas al-Mursi Camii

Abu al-Abbas al-Mursi Camii
Abu al-Abbas al-Mursi Camii

Abu al-Abbas al-Mursi Camii Kayıtbay Kalesi’ne doğru yürürken yol üstünde. Gözünüzden kaçması imkansız. İki caminin yanyana olduğu büyük bir kompleks burası. Mimarisi çok güzel, iyi bir ışık yakalarsanız harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

İskenderiye Ulusal Müzesi

İskenderiye tarihi açıdan çok önemli bir konumda olduğundan müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

İskenderiye Ulusal Müzesi Girişi 100 Mısır Poundu (LE).

Kral Mücevherleri Müzesi

Turizm danışma ofisindeki kadın burayı çok övdü. Hem zamanım yeterli olmadığı hem de mücevherler pek ilgimi çekmediği için bu müzeye gitmedim. İlginizi çekerse İskenderiye gezi planınıza ekleyebilirsiniz.

Roma Tiyatrosu

Roma Tiyatrosu
Roma Tiyatrosu

İskenderiye tren istasyonunun hemen yanında Roma döneminden kalma büyük bir arkeolojik alan yer alıyor. Roma tiyatrosu ve pek çok kalıntı var burada.

İskenderiye Limanı

İskenderiye Limanı
İskenderiye Limanı

İskenderiye Limanı tarih boyunca büyük önem taşıdı. İskenderiye’nin Akdeniz’de önemli ve stratejik bir durak olması önemini artırdı. İskenderiye limanı eski görkemli günlerini artık yaşamıyor olsa da hala turistlerin ve yerlilerin ziyaret etmekten keyif aldığı yerlerden.

Kordon

Kordon
Kordon

İzmir kordonu bilir misiniz? İskenderiye kordonu da orayı andırıyor. Deniz kenarında yürüyenler, çekirdek çitleyenler, kafeler ile İskenderiye’de hayat burada akıyor gibi.

Kordon’da günbatımı izlemek isterseniz güzel bir gün batımı var. Sahildeki kafe ve restoranlardan birine oturup günü sonlandırmak için güzel bir alternatif.

Küçük Venedik (Little Venice)

Küçük Venedik (Little Venice)
Küçük Venedik (Little Venice)

Kordon’dan çok da ayıramayacağımız bir kısım burası. Binaların mimari stillerinden dolayı bu ismi almış, yoksa kanallar beklemeyin. İtalyan Venedikli mimarlar tarafından yapılmış bina, 1929’da en iyi mimari cepheler alanında en iyi Belediye Şeref Ödülü’ne layık görülmüş.

Meçhul Asker Anıtı

Meçhul Asker Anıtı
Meçhul Asker Anıtı

Kayıtbay Kalesi’ne giden yol üstünde göreceğiniz Meçhul Asker Anıtı, deniz savaşlarında ölen askerler anısına yapılmış.

Montaza Sarayı ve Bahçesi

Montaza Sarayı ve Bahçesi

Fotoğraf internetten bulunmuştur, bana ait değildir.

İskenderiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Montaza Sarayı geliyor. 1892 yılında son Osmanlı Hidivi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan Montaza Sarayı, geniş ve bakımlı bahçesi ile adından söz ettiriyor. Saray şu an müze olarak hizmet veriyor. Ben İskenderiye’deki zamanıma bu sarayı sığdıramadım, belki başka sefere.

İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye’ye gitme nedenim olan yer: İskenderiye Kütüphanesi.

Tarihi İskenderiye Kütüphanesi, eski kaynaklara göre 150binden fazla el yazması kitaba ev sahipliği yapmış, dünyanın en önemli eserlerine sahipmiş. Kütüphanenin kuruluşu M.Ö. 3. yüzyılın başları.

Büyük İskender tarafından kurulan İskenderiye şehri imparatorluğun dağılması ile Ptolemaios hanedanlığı burada hüküm sürmeye başladı. Savaşı sevmeyen, savaşmak yerine bilim ve edebiyat ile ilgilenen Ptolemaios, Mısırlıların geleneklerini ve hatta dinlerini benimsedi. Hatta biraz daha ileri giderek Firavun ünvanı aldı.

İskenderiye Kütüphanesi
İskenderiye Kütüphanesi

İskenderiye’ye döneminin en önemli şehri haline getiren Ptolemaios, bir müze ve o müzeye bağlı bir kütüphane kurdu. Müzede o dönemde bilinen bütün bitki ve hayvan türleri, botanik bahçesi ve rasathane vardı.

Kütüphane kısmında ise kitaplar papirüslere yazılıyor ve rulo şeklinde saklanıyordu. Ayrıca bir yayın evi gibi çalışıyor ve kitap çoğaltma işlevi de görüyordu.

Kütüphanenin müdürü, bulabileceği her yazılı eseri satın alma yetkisine sahipti. Mısır’a giren her kitabın buraya getirilmesi zorunlu idi. Kitabın bir nüshası çıkarılıp sahibine verilir, kitabın aslı ise kütüphanede kalırdı. Bir taraftan da yurt dışına gönderilen memurlar, başka ülkelerde buldukları kitapları satın alıp, getirirlerdi. Böylece, o zamana kadar birçok bilime ait dağınık halde ve kaybolmaya mahkûm durumda olan eserler emin bir yerde toplanmış oldu.” Bu bölüm wikipediadan alınmıştır.

İskenderiye Kütüphanesi’ni Kim Yaktı?

İskenderiye Kütüphanesi’ni tüm pagan tapınak ve ibadethanelerini yakan fanatik hristiyanların yaktığı düşünülmektedir. Kütüphanenin bir kısmının ise Sezar’ın şehri kuşattığında zarar gördüğü sanılmaktadır.

Kütüphanenin varlığının M.S. 4. yüzyıla kadar devam ettiği bilinmektedir. Şehirde paganlar ve hristiyanlar arasında çıkan anlaşmazlık sonrası çatışmalarda kütüphane yerle bir edilmiş, kitapların ise şehirdeki hamamlara dağıtılarak yakıldığı sanılıyor.

İskenderiye Kütüphanesi Giriş Ücreti

İskenderiye Kütüphanesi Giriş Ücreti
İskenderiye Kütüphanesi Giriş Ücreti

İskenderiye Kütüphanesi’ne giriş ücreti 70 Mısır Poundu. Öğrenci iseniz indirimli bilet alabiliyorsunuz. Her yerde olduğu gibi Mısırlıysanız çok çok daha ucuz giriş bileti.

İskenderiye Kütüphanesi Ziyaret Saatleri

İskenderiye Kütüphanesi Ziyaret Saatleri
İskenderiye Kütüphanesi Ziyaret Saatleri

İskenderiye Kütüphanesi bugün haftanın her günü ziyarete açık.

  • Pazar – Perşembe arası 10:00 – 19:00 arası açık,
  • Cuma günleri 14:00 – 19:00 arası açık,
  • Cumartesi günleri 12:00 – 16:00 arası açık.

Mısır’da resmi tatil günleri Cuma-Cumartesi, o yüzden o günler kütüphane yarım gün hizmet veriyor.

İskenderiye’de Ne Yenir?

Mısır’da aç kalmazsınız diyerek bu kısıma başlayayım. Yemek kültürü olarak bize çok benzeyen bir mutfağa sahip olmasının yanısıra pek çok uluslararası zincir restorana da ev sahipliği yapıyor İskenderiye. Yerel yemekleri beğenmezseniz uluslararası mutfakları deneyebilirsiniz.

Mohammed Ahmed Restoran

İskenderiye’de mutlaka yemek yemenizi önereceğim yeri Muhammed Ahmed restoran. Burada sadece yerel yemekler bulabilirsiniz. Metal tabaklarda küçük porsiyonlar ile servis edilse de yemekler çok lezzetli, fiyatlar çok uygun. Humus, ful denilen siyah fasulye yemeği, falafel ise benim favorilerim oldu. Aslında insanlar buraya daha çok kahvaltıya geliyor, yumurta ve patates salatası gibi seçenekler de mevcut menüde.

Alkollü Mekan?

Kahire ve İskenderiye’de pek fazla alkollü mekan yok. Sahil kenarındaki restoranlar alkolsüz. Gün batımına karşı bir bira içeyim derseniz bir yer bulmanız biraz zor. Bunun için zincir oteller veya tatil köyü tarzı otellerin restoran veya barlarını tercih etmeniz lazım.

Sokak Yemekleri

İskenderiye’de aç kalmazsınız, ancak yolda yürürken midem kazında bir şeyler yesem derseniz aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz nohuta benzer bezelyelerin tadına bakabilirsiniz. Lime ve acı sos ile yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sokak Yemekleri
Sokak Yemekleri

Ayrıca dönerden, falafele kadar pek çok lezzeti sokak yemeği olarak bulmanız mümkün.

Cilantro Kafe’de Kahve Molası

İskenderiye Kütüphanesi’nden çıkınca şehir merkezine doğru döndüğünüzde hemen bir kafeterya göreceksiniz, adı Cilantro. Avrupai tarzda bir bir kahveci burası. Soğuk kahvelerden frapelere kadar kahve ve türevlerinden ne ararsanız var. Günbatımını izlemek için de güzel bir nokta.

Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz kahveye 60 Mısır Poundu vermişim yani yaklaşık 20 TL.

Cilantro Kafe’de Kahve Molası

Ayrıca Costa Coffee kahve zincirine sık sık rastlamak mümkün, orada da fiyatlar benzer seviyelerde.

Delices Pastanesinde Kahvaltı

Şehir merkezinde lüks bir mekan arıyorsanız Delices size göre olabilir. Burası aslında bilinen bir Fransız pastane zinciri. Kruvasan, tost gibi basit kahvaltılıklar bulabileceğiniz gibi, farklı omletler ve yumurtalar ile doyurucu bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Kahve ve omlet içeren kahvaltıya 82 Mısır Poundu vermişim, yani yaklaşık 29 TL.

Balık Pazarında Yemek

Kayıtbay Kalesi’ne gittiğinizde yol üzerinde çok sayıda balık restoranı göreceksiniz. Buranın ritüeli Kayıtbay’a gidip sonra da balık restoranlarından birinde yemek yemek imiş. Ben zamanı tutturamadığım için denemedim ama siz plan yaparken bunu dikkate alın.

İskenderiye’de Ulaşım

İskenderiye’de şehir içi ulaşım için pek çok seçenek var. İskenderiye’de bulunduğum süre içinde denediğim veya gördüğüm ulaşım seçeneklerini aşağıda bulacaksınız.

Uber veya Taksi

İskenderiye’de Ulaşım

İskenderiye’de Uber çok yaygın olduğu için ben ağırlıklı olarak Kahire’de olduğu gibi İskenderiye’de de ulaşım için Uber kullandım. Uber araçları yeni model araçlar iken şehir içinde sarı-siyah renkli eski model araçlardan taksi de çok yaygın.

Tramvay

İskenderiye tramvay haritası
İskenderiye tramvay haritası

İskenderiye’de yaygın bir tramvay ağı var. Aslında bu tramvaylar ile hemen her yere ulaşmak mümkün. Ancak turizm danışma ofisi çok sık geçmediklerini, taksi kullanmamın daha hızlı olacağını söylediği için ben hiç tramvay kullanmadım. Zaman sorununuz yoksa tramvay kesinlikle iyi bir seçenek.

Minibüs

Minibüs
Minibüs

Montaza Sarayı’na veya Kayıtbay Kalesi’ne gitmek için ise kordon boyunca gidip gelen minibüsleri kullanabilirsiniz. Bu minibüsler bizim minibüsler gibi, müşteri görünce duruyor, istediğiniz yerde inebiliyorsunuz. Üstelik oldukça ucuz. 2 – 5 LE arası fiyatlarla istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Kırmızı Otobüs – Hop-on Hop-off

Kırmızı Otobüs - Hop-on Hop-off
Kırmızı Otobüs – Hop-on Hop-off

Bir diğer seçenek de turist otobüsü. Kırmızı renkli hop on-hop off görünüşündeki bu otobüsler de sahil şeridini kullanıyor. Genellikle görmeye alıştığımız şehirdeki bütün görülecek noktalardan geçen bir hop-on hop-off beklemeyin.

Tuk Tuk

Tuk Tuk
Tuk Tuk

Şehrin arka mahallelerinde ise Uzakdoğu’da görmeye alışık olduğumuz tuktuklar ulaşım için kullanılıyor. Bunları hiç denemedim, ama muhtemelen taksiden ucuzdur.

İskenderiye’de Konaklama, Nerede Kalınır?

İskenderiye’ye kültür gezisi yapmak istiyorsanız mutlaka şehir merkezinde konaklamanızı öneririm. Ama deniz tatili yapmak için geldiyseniz o zaman şehrin doğu veya batısında yer alan otellerde yer ayırtabilirsiniz.

Ben şehir merkezinde yer alan ve eski bir İskenderiye binasının en üst katında yer alan Triomphe Hostel‘de konakladım. Hem şehir merkezinde hem de en uygun fiyatlı yer olduğu için burayı tercih ettim. Ancak odalar epey eski ve klima yok, o yüzden sıcak sezonda gidiyorsanız tavsiye etmem.

İskenderiye, Mısır kültürü ve tarihi açısından çok önemli bir şehir, bu nedenle Mısır seyahatine mutlaka dahil edilmesini öneririm. Sadece eski kütüphanenin anısına yapılmış olan yeni kütüphane için bile gelinir.

Karar vermeden önce diğer Mısır gezi yazılarıma da bir göz atın.

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın