Dünyayı keşfetmenin farklı yolları var, yeryüzünde hala çok az kısmı keşfedilmiş çok büyük bambaşka bir dünya daha var, su altı! Dünyanın büyük kısmı sularla kaplı ancak çok azımız bu büyük bölümü keşfetmek için zaman, emek ve para harcıyoruz. Su altı ile ilgilenenler, dalışa başlamak isteyenler için bu yazıda hem dalış ile ilgili faydalı bilgiler hem de dalışa yeni başlayanlar için dalış ekipmanları listesi yer alıyor, keyifli okumalar!
Bu yazıyı yazan ben de bu dünyaya yeni adım attım ve bu adıma dair tecrübelerimi bu yazıda paylaştım.
Yıllar yıllar önce dalış eğitimi almış ancak yazılı sınavın tarihini geçirdiğim için brövemi alamamış ve dalış macerama bir ara vermiştim. Sonra biricik eşimle tanıştım, onun en büyük tutkularından biri dalış idi. Onunla dalışa gidiyorduk, o dalış yaparken aynı bölgede ben şnorkel yapıyordum. Ancak kendim için hazırladığım “ölmeden önce yapılacaklar listesi” nde Meksika cenotelerinde (obruk) dalmak vardı ve bu istediğimin gerçekleşebilmesi için dalış brövesine ihtiyacım vardı. 2018 yılı Temmuz ayında yarım bıraktığım dalış eğitimini Divefan Dalış Kulübünden tekrar aldım.
Meksika gezi yazıları da ilginizi çekebilir, bir göz atın.
İlk hedefim İzlanda’da Avrupa ve Amerika kıtalarının ayrıldığı nokta olan Silfra’da dalmaktı ancak orası için yeterli tecrübe ve sertifikalara sahip olmadığım için ben yine şnorkel yaptım, dalışın tadını kocam çıkardı.
Silfra yarığı dalış deneyimi yazıma bir göz atın.
Bu Yazıda Bulacaklarınız
Dalışa Başlamak İsteyenler için Tüyolar
Su altını merak ediyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Dalış ile ilgili paylaşımlar yaptığımda en çok aldığım sorulardan biri, “ben de denemek istiyorum, nereden başlayayım?”. Bu bölümde naçizane ben de kendi geçtiğim yolları paylaşacağım.
Keşif veya Deneme Dalışı Yapın
Aslında çözüm çok basit. Bir keşif veya deneme dalışı yapmak. Türkiye’de de dünyanın pek çok yerinde de “discovery” denilen, su altına bir dalış eğitmeni veya dalış lideri ile birlikte en fazla 5 metre derinliğe kadar inebileceğiniz bir deneyim bu. Bu deneyim size su altında rahat olup olmadığınızı, bu konuda bir korkunuz olup olmadığını görmenizi sağlar.
Dalış Eğitimi Alın
Keşif dalışından mutlu olduysanız, heyecanlandıysanız ve dalışa devam etmeye karar verdiyseniz profesyonel bir kurumdan dalış eğitimi almanız lazım. Dalış eğitimi için hangi disiplinin eğitimini alacağınıza karar vermeniz gerekli, onu bir sonraki bölümde detaylı anlatacağım.
Acele Etmeyin
Dalış eğitimini aldıktan sonra yapmanız gereken öncelikle olabildiğince pratik yapmak. Her konuda olduğu gibi dalış da pratik yaptıkça kendinizi geliştirebileceğiniz bir hobi. Hemen bir üst seviyeye geçmek, hemen malzeme almak konusunda acele etmeyin, dalışın dinamiklerini en doğru şekilde öğrendiğinizden ve uygulayabildiğinizden emin olun öncelikle.
Dalış Brövesi Nedir, Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Alınır?
Keşif dalışını yaptınız, işi ilerletmeye karar verdiniz ve eğitim almaya karar verdiniz diyelim. O zaman eğitimi hangi disiplinden alacağınızı de belirlemeniz gerekli. Aşağıda bahsi geçen konuların tüplü dalış için olduğunu da tekrar hatırlatayım.
Türkiye’de yaygın olan 3 farklı dalış disiplini var: SSI, PADI ve CMAS. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) CMAS’ı kabul eder ve eğitimleri CMAS’a uygun olarak yapar. SSI veya PADI sertifikanız varsa CMAS denkliklerine göre Türkiye’de dalış yapabilirsiniz. Bu sertifikalar dünya çapında kabul gördüğünden aynı zamanda dünyanın herhangi bir yerinde bu sertifikalar ile dalış yapabilirsiniz.
CMAS disiplininde başlangıç seviyesi 1 yıldızdan başlar ve 2 yıldız, 3 yıldız olarak devam eder. SSI disiplininde ise Open Water, Advanced Open Water, Master Diver olarak seviyeler belirlenir.
Başlangıç seviyesi için teorik ve uygulamalı eğitimizi aldıktan sonra uygulama sınavını başarı ile tamamlamanız gerekir. Başlangıç seviye eğitiminizi tamamladığınızda 18 metreye kadar dalış yapabilir olacaksınız. Tebrikler, artık dalışa gidebilirsiniz!
Yeni Başlayanlar için Dalış Ekipmanları Listesi
Dalış eğitimlerimizi ve brövemizi aldık, bundan sonra dalışı hayatımızın bir parçası yapmak istiyoruz, o zaman ne yapıyoruz? Dalış için malzemelerimizi yavaş yavaş tamamlamaya başlıyoruz. Yeni başlayanlar için dalış ekipmanları listesi neleri içermeli, önce ne almalıyız bir bakalım.
1- Dalış Maskesi
Dalışın olmazsa olmaz ekipmanlarının başında maske geliyor.
Yüzünüze oturan, dalış sırasında su alarak sizi panikletmeyecek, buğulanma sorunu olmayacak bir maske ile dalmak çok önemli. Maske alırken;
Yüzünüze tam olarak oturması en önemli konu, maskeyi elinizle yüzünüze yapıştırıp burnunuzdan nefes aldığınızda kendi kendine tutunuyor ve düşmüyor ise bu maske size oluyor demektir.
Maskenizin görüş açısı ne kadar geniş olursa dalış konforunuz o kadar iyi olur.
Maskenin başınıza uygun boyuta gelebilmesi için yanlarında bulunan tokalarının sağlam bir şekilde göz kısmı ile bağlandığına ve ayarlama işinin kolayca yapılabildiğine emin olarak maske almanız iyi olur.
Maskede yer alan kauçuk bölümleri beyaz yerine siyah olanları tercih ederseniz zamanla tuzlu su ve güneşten sararmasının da önüne geçmiş olursunuz.
Yeni maske aldığınızda maskenin içinde yer alan kimyasallar nedeniyle ilk dalışlarda buğu yapma sorunu olması çok normal imiş, ben de tecrübe ile öğrendim. Bu sorunu aşmanın en pratik yolu maske içini yakmak. İkinci yol ise diş macunu sürüp bekletmek. Bebe şampuanı ile temizlemek de buğu önlemenin başka bir yolu. En bilinen yöntem ise maskeye tükürüp sonra da yıkamak, seçim sizin.
Bu arada maske yerine “gözlük” derseniz hemen düzeltiyorlar dalış camiasında haberiniz olsun.
2- Palet
Dalış malzemeleri arasında olmazsa olmaz bir diğer malzeme de palet.
Palet var, palet var ben ihtiyacıma uygun paleti nasıl seçeceğim derseniz, bu konuda size malzeme satan dükkan çalışanları veya uzun süredir dalış yapan arkadaşlarınız varsa onlar yardımcı olacak. Ben şanslıyım ki kocam 10 yıldan uzun süredir dalış yapıyor. Yoksa benim palet seçerken tek kriterim kırmızı olması.
Eğer sürekli dalış yapacaksanız önerilen açık palet alınması. Paletler üzerindeki oluklara göre sekilleniyor. Çok tecrübeli değilseniz çok ağır paletleri tercih etmemek lazım mesela. Ama çok basit bir palet de almayın su altında sizin hızlı hareket etmenizi paletler sağlayacak. Bir de yapacağınız dalış tipine göre de paletler farklılaşıyor, serbest dalış paletleri tüplü dalış paletlerinden farklı mesela.
3- Dalış Ayakkabısı (Patik)
Açık palet aldıysanız bir de dalış ayakkabısı yani patik edinmeniz gerekecek. Paletin içine giyeceğiniz patik paletin ayağınıza zarar vermesine engel olacak. Çok sert olmayan tercihen bileklerinize kadar yükselen bir patik işinizi görecektir.
4- Dalış Elbisesi
Dalışçıların üzerinde gördüğünüz üzerlerine tam oturan seksi kıyafetler yok mu? Hah o kıyafetin adı dalış elbisesi.
Dalış elbisesi olarak bahsettiğim elbise ıslak elbiseler olacak burada. Yani siz suya girdiğinizde tamamen ıslanan ve suyu da içine geçiren elbiseler. Bu elbiselerin ısıtma mantığı vücudunuz ile elbise arasında kalan suyun vücut ısınız ile ısınması mantığında çalışıyor. Elbise içinde fazla mı ısındınız boyun veya kolunu biraz esnetip içeriye yeni soğuk su alın, hemen biraz serinlersiniz.
Dalış elbisesi seçimi, dalış yapacağınız suyun sıcaklığına göre değişiyor. Dalış elbiselerinde 3mm, 5mm gibi kalınlıklarını belirten ifadeler yer alır. Eğer dalacağınız su çok sıcak ise şorti denilen dize kadar olan kısa elbiseleri de tercih edebilirsiniz. Ancak dalışa yeni başladığınız için acemi olduğunuzu ve su altında bir yerlere dokunma ihtimalinizin tecrübeli dalışçılardan fazla olacağını da unutmayın. Deneyim kazanana kadar kısa elbiseler yerine tüm vücudunuzu saran elbiseleri tercih etmeniz daha iyi olur.
Bir de çok soğuk sularda kullanılan “kuru elbise” gibi elbiseler var ki, zaten bunu kullanabilmek için ayrıca bir sertifika almanız gerekli.
Basitçe 5 milimetre bir elbise sizi ortalama su sıcaklıklarında kurtaracaktır. Eğer dalışta ilerlemek isterseniz daha ince veya daha kalın modelleri o zaman değerlendirirsiniz.
5- Dalış Eldiveni
Dalış yaparken vücudunuzun suya değen kısımları daha kolay üşüyecektir. Dalış eldiveni kullanmanızın amaçlarından biri sizi soğuktan korumak. Bir diğer ve daha önemli kullanım amacı ise su altında birşeylere dokunup kendinize zarar vermenize engel olmak.
Çok kalın olmayan, elinizin içinde rahat hareket edebileceği bir eldiven başlangıç seviyesi için yeterli olacaktır.
6- El Feneri
Dalış yaptığımız yer malum suyun altı. Su altında derine indikçe ortam daha da karanlık oluyor. Belli bir yeri aydınlatmak için üzerinizde bir fener olması çok işinize yarar.
İlla derinde olmanız gerekmiyor, minik bir mağara veya girintiye bakmak, dalış eşinize bir şeyi işaret etmek için de fenerinizi kullanabilirsiniz.
7- Dalış Çantası
Yukarıda saydığım ekipmanlar ve fazlası dalış için gerekli ekipmanlarımız. Tüm bunları bir düzen içinde tutabilmek için bir dalış çantası çok işinize yarayacaktır.
Dalıştan çıktığınızda çoğunlukla ıslak veya nemli olarak malzemelerinizi çantanıza koymanız gerekebilir, bu nedenle diğer eşyalarınızın da olduğu seyahat çantanızı dalış malzemeleriniz için kullanmak istemezsiniz, inanın bana.
Farklı boyut ve farklı malzemelerden yapılmış çok çeşitli dalış çantası bulabilirsiniz. Malzemelerinize ve ihtiyacınıza uygun olanı seçenebilirsiniz.
8- Dalış Regülatörü
Artık sürekli dalış yapacağınızdan eminseniz, ben biraz daha bu işi profesyonel hala getireceğim derseniz o zaman kendinize regülatör almayı düşünebilirsiniz.
Dalışta kullanılan regülatör bir ahtapot görüntüsündedir ve dalış tüpünde yer alan yüksek basınca sahip hava akımını nefes alınabilir basınca indirgeyebilen bir dalış ekipmanıdır.
Regülatör, dalış tüpüne takılan bir vana (birinci kademe), ana hava kaynağı (ikinci kademe), yedek hava kaynağı ve tüpünüzdeki hava miktarını ve bazılarında derinliği gösteren göstergeden oluşur.
9- Dalış Denge Yeleği yani BC
Regülatör gibi denge yeleği de işi bir adım ileri taşımayı düşünüyorsanız almanız gereken ekipmanlardan biri. Böyle söylememin sebebi hem ekipmanın pahalı olması hem de taşımak için çok pratik olmaması. Yelek almayı düşünürseniz gerçekten bu yeleği dalışlarınıza taşıyabileceğinize emin olmanız lazım.
Dalış denge yeleği ceket gibi giyilen, dalış tüpünden hava alarak şişirilen ve bu sayede dalışçının suda dengede kalmasına yardımcı olan bir ekipmandır. Zaten İngilizce adı Buoyancy Control Device (BCD) yani yüzerlik kontrol ekipmanı veya Buoyancy Compensator yani yüzerlik sağlayıcı olarak kullanılmaktadır.
Dalış için Gerekli Ekipmanları Almasam Olmaz mı?
Dalışa başladınız ve devam etmek istiyorsunuz diyelim ki, mutlaka ekipman almak gerekiyor mu? Bu sorunun cevabı: Hayır.
İsterseniz dalış yapacağınız merkezlerden malzemeleri kiralayabilir, her dalışta sadece ihtiyacınız olan malzemelerin kirasını ödeyerek kullanabilirsiniz. Zaten özellikle uzun mesafeli bir yere seyahat amacıyla gidiyorsanız bütün malzemelerinizi yanınızda taşımanız da çok zor. Bunlar büyük ve yer kaplayan malzemeler.
Bu durumun istisnası ne olabilir? Sadece dalış amaçlı geziler yapıyorsanız, yılda en az 3-5 kez dalışa gidiyorsanız, bazı malzemelerinizin kendinize ait olması bir noktadan sonra hem daha ekonomik hem de daha konforlu olacaktır. Yüzlerce kişinin taktığı maskeyi yüzünüze takmak, yüzlerce kişinin giydiği palet veya elbiseyi giymek bir noktadan sonra sizi mutlu etmemeye başlayacaktır. Tam yüzünüze oturan bir maske, tam ayağınıza oturan bir paletinizin olması, kendi malzemelerinize güvendiğiniz için dalış konforunuzun da artması gibi etkileri olacaktır.
Ben herkesin tutkusu haline getirebileceği en az bir hobisi olmasından yanayım. Yeni hobi ve uğraşlar; insana farklı bakış açısı kazandırması, deşarj olmasını sağlaması, yeni ilişkiler kurması ve daha pek çok fayda sağlar. Dalış da bu seçeneklerden biri, ayrıca deniz altında bambaşka bir dünya var, orayı keşfetmenin en güzel yolu.
Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız dalış ile ilgilisiniz demektir, umarım en kısa zamanda bu yeni dünyaya dahil olursunuz.
Yolda kalın!
5 Yorumlar
çok güzel ve detaylı anlatmışsınız teşekkürler
ben yeni 1 yıldız dalıcı oldum ve çok geç kalmışım diyorum. suyun altı inanılmaz.
Yıldızınız hayırlı olsun, bol dalışlar dilerim 🙂
Çok güzel ve bilgilendirici bir makale. teşekkürler.
Kaş’ta ufak bir dalış deneyimim oldu. Balıklara ekmek vermiştik. Biraz daha ögrenip daha derine dalmak istiyorum.
Açılışı yapmışsın Pınarcım, devamı gelir artık!