Yurt dışına çıkarken seyahat planları içinde en az zaman harcanan kısım para bozdurma, para taşıma, para bittiğinde nereden çekerim, ATM kullanımı gibi konular olsa gerek. Halbuki hem maddi olarak en çok canımızı yakan hem de parasız kalırsak bizi en çok zorlayacak kısım burası.

Yurt Dışında Para Bozdurma
Yurt Dışında Para Bozdurma

Öncelikle bu yazıdaki herşeyin kendi tecrübelerim olduğunun altını çizmek isterim. Herkesin ayrı bir yoğurt yiyişi olduğunu unutmamakta fayda var. Ben kendi yoğurt yiyişimi sizinle öneri olarak paylaşıyorum.

Yurt Dışına Çıkmadan Önce

Benim yurt dışına çıkarken kur farkından dolayı zarar görmemek için birkaç önlemim var. Eğer Avrupa yönüne doğru gidiyorsam yanıma gideceğim süreye göre hesaplanmış şekilde Euro, Avrupa dışında bir yere gidiyorsam USD alıyorum. Burada istisnalar olacağını unutmayın, mesela Gürcistan veya İran’a gidiyorsanız USD veya euro bozdurmak yerine TL bozdurmak daha anlamlı olabilir. Dolayısıyla genel verdiğim öneri geçerli olmakla birlikte gitmeden önce gideceğiniz ülkedeki durumu araştırmanızda fayda var.

Günlük kişi başı ortalama 50euro, 50usd gibi basit bir hesapla yanıma nakit alıyorum. Burada iki hedefim var; birincisi yanımda çok fazla nakit taşıyıp risk almamak, ikincisi de kendime bir bütçe sınırı koymak. Yurtdışı seyahatlarim 2 haftayı nadiren geçtiği için yeterli parayı yanımda taşıyabiliyorum. Para taşıma konusundaki önerilerim alttaki başlıkta olacak.

Benim her zaman euro ve usd ayrı olmak üzere gezi hesaplarım olduğundan son dakika döviz almıyorum, ancak almanız gerekirse döviz kurunu araştırıp ona göre alım yapmakta fayda var. Sık seyahat ediyorsanız bir kenara döviz atmanız bu kadar dalgalı döviz kuru olan bir ülkede hayat kurtarıcı olacaktır. Döviz biriktirmenin dezavantajı Türkiye’de dövizi sadece belli ATM’ler veya şubeden çekme gerekliliği. Havaalanlarındaki ATM’lerden çoğunlukla döviz çekilebiliyor ancak orada da günlük para çekme limitine dikkat etmek gerek.

Son ve en önemli kısım ise, yanınızda taşıdığınız para birimi ne olursa olsun gideceğiniz ülkedeki kuru önceden kontrol etmek. Ben bunun için XE Currency adında bir telefon uygulaması kullanıyorum. Offline çalışan bu uygulamaya, gitmeden önce gideceğiniz ülkenin para birimini tanımlamanız yeterli oluyor.

Paramızı hazırladık, döviz kurunu da öğrendik, artık yola çıkmaya hazırız 🙂

Yurt Dışında Para Bozdurma

Yurt dışına eğer uçakla çıkıyorsanız indiğinizde o ülkenin para birimine ihtiyacınız olacak. Bu durumda havaalanındaki döviz bürolarına gitmeniz gerekiyor. Havaalanındaki döviz kuru genellikle düşük olur, bunu kontrol edebilmeniz için bahsettiğim XE Currency uygulamasındaki kur ile havaalanındaki kuru kontrol etmeniz faydalı olur. Eğer kur farkı çok yüksekse sizi şehir merkezine ulaştırmaya yetecek kadar az miktarda para bozdurmanız yeterli olur.

Ülkeden ülkeye para bozdurma konusunda çok farklı uygulamalar olabiliyor. Birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Endonezya’da eski tarihli USD kabul etmiyorlar, Türkiye’de yeni dolar, eski dolar gibi bir ayrım olmadığı için cebinizde para olmasına rağmen parasız kalabiliyorsunuz, biz kaldık 🙂
  • Bazı ülkelerde döviz büroları geç saatlere kadar açık oluyor, hosteller, oteller para bozuyor ama yine Endonezya Malang’da döviz büroları ve bankalar 16:00’dan sonra çalışmadığı için yine parasız kalmıştık. Tur parasını dolar olarak ödeyip yemeği kredi kartı yiyerek ertesi güne kadar kendimizi kurtardık. O yüzden her zaman tedbirli olup ihtiyacınızdan biraz daha fazla para bozdurmanız faydalı olabilir.
  • Afrika ve Güney Amerika’daki bazı ülkelerde de yeni doları normal kurdan bozarken eski doları düşük kurdan bozulmasıyla karşılaştım. Mümkünse Türkiye’den getirdiğiniz dövizlerin yeni olmasına özen gösterin.
  • Döviz bürosu veya banka dışında para bozduruyorsanız hem kur hem de aldığınız paralara dikkat edin. Etiyopya’da bir kahvecide döviz bürosu sormuştum, sonradan rehber olduğunu öğrendiğim biri cebinden bir deste para çıkarıp paramı bozmuştu üstelik döviz bürolarından daha iyi bir kurdan, epey endişelenmiştim paralar gerçek mi diye ama  neyseki sorun olmadı 🙂

Yurt Dışında Para Taşıma

Benim seyahatlerim genellikle uzun olmadığından üzerimde yüksek miktarlarda para taşımam gerekmedi. Tek istisnası Güney Amerika seyahatim idi.

Yurtdışında para taşıma konusundaki önerilerim;

  • Kıyafetlerinizin içine asabileceğiniz boyuna asılan seyahat çantası veya bele asılan seyahat çantası kullanarak hem paranızı hem de pasaport, kredi kartı gibi önemli evraklarınızı kıyafetlerinizin altında tutabilirsiniz. Bende ikisi de var, daha çok boyuna asılan versiyonunu kullanıyorum. Bu çantalar sadece gezerken değil, eğer hostel gibi kısmen güvenli olmayan yerlerde konaklıyorsanız orada da yatarken boynunuzda kalabilir veya yastık altına girebilir kolayca.
  • Paranızı mutlaka farklı yerlere bölün. Çantanız ve cebiniz, cebiniz ve çorabınız gibi… Yurt dışında en çok yaşanan hırsızlık olayları ya çantanın çalınması ya da gaspa uğranması oluyor, iki durumda da eğer paranızı böldüyseniz kalan kısım bir süre sizi idare edecektir. Özellikle gasp konusunda kötü ünü olan yerler için bir tane yedek cüzdan taşıyabilir ve sizden paranızı isteyenlere bu cüzdanı (tabii içinde az bir para bulunacak şekilde) vermeniz en güvenlisi olur.
  • Paralarınızı görünür şekilde saymamanız, para bozdurduktan sonra döviz bürosu veya banka gibi yerlerden çıktıktan sonra sağınıza solunuza ekstra dikkat etmeniz de paranızı güvende tutmak konusunda faydalı olacaktır.
  • Pantolonun arka cebi, ön cebi gibi “cepci”lerin hayatını kolaylaştıracak yerlerde ne paranızı ne de cep telefonunuzu taşımamanızı öneririm. Bir bakmışsınız paranın yerinde yeller esiyor, nasıl olduğunu bile anlamazsınız. Bu arada bunun gibi olaylar sanıldığının aksine az gelişmiş ülkeler kadar Avrupa’da da yaşanıyor, bu nedenle nereye giderseniz gidin paranıza sahip çıkın 🙂
  • Sırta asılan küçük çantalar seyahat sırasında veya bir şehri gezerken çok pratik oluyor biliyorum ama o çantaların ön gözleri sizin gözünüzden en uzak olan kısım, bu nedenle para, cüzdan, telefon gibi değerli eşyalarınızı o çantalara emanet etmeyin. Ben mutlaka bir çapraz önümde duracak küçük çantayı değerli eşyalarım gözümün önünde dursun diye her zaman taşırım, fotoğraflarım da çok görürsünüz.
  • Eğer tek seyahat ediyor ve hostellerde konaklıyorsanız paranızın bir kısmını varsa hosteldeki kilitli emanet dolaplarına bırakabilirsiniz.
  • Yine eğer tek başınıza seyahat ediyorsanız denize girerken para, cüzdan, pasaport ve telefon yine başımızın belası olabilir. Su geçirmez kılıf çanta gibi yüzerken boynunuzda taşıyabileceğiniz çantalar çok pratik, bunlardan kullanabilirsiniz.

Yurt Dışında ATM Kullanımı ve Para Çekme Ücretleri

Yanınızda yüksek miktarda para taşımak istemeyenler için (ki taşımamak daha güvenlidir) ATM’den para çekmek tabii ki en pratik çözümlerden biri. ATM kullanımı konusunda ise dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

  • Yurt dışına çıkmadan önce ATM kartınızın (banka kartınız) ana hesabının hangisi olduğunu kontrol edin, çünkü sadece ana hesaptan para çekebileceksiniz. Eğer Usd, Euro, Sterlin hesabı kullanıyorsanız bu hesapları da ATM kartınıza tanımlatabilirsiniz. Pek çok banka ATM kartından yaptığınız TL cinsinden çektiğiniz parayı önce USD’ye sonra hangi ülkede iseniz o ülkenin para birimine çevirir, iki kez kur farkı yaşamamak için USD hesabından işlem yapmak daha mantıklı olabilir. Eğer gittiğiniz ülkenin para birimi bu 3 para biriminden biri ise ve hesabınız da karta bağlı ise kur farkından etkilenmemiş olursunuz.
  • Ayrıca kredi kartınızı Türkiye’de ATM kartı gibi kullanabilirsiniz ancak yurt dışında kullanamazsınız, direkt kredi kartından nakit çekmiş olursunuz bu yüzden kullanacağınız kart hesap kartı olmalıdır.
  • Yurt dışına çıkmadan önce çalıştığınız bankanın yurt dışı para çekme komisyon oranlarını, sabit komisyon tutarını ve alt-üst limitlerini mutlaka öğrenin, sonra bir sürpriz ile karşılaşmayın.
  • Yurt dışında özellikle az gelişmiş ülkelerde her yerde ATM bulabileceğinize veya ATM bulsanız da çalışacağına güvenmeyin. Ben Bolivya’nın en büyük şehri Lapaz’da bankayı arayıp sorun olmadığını teyit etmeme rağmen “bağlantı hatası” nedeniyle bütün gün para çekememiştim.
  • Her bankanın yurt dışı para çekme uygulamaları farklı, ben Güney Amerika’ya giderken TEB’in banka kartını kullanmıştım ve komisyon ödememiştim, bağlantı hatası sorunları dışında bir sorun yaşamadım ve ekstra para da ödemedim.
  • Yanınızda bir kartınızın başına birşey gelme riskine karşı ikinci bir ATM kartınız olsun. Bunlar manyetik kartlar, manyetiği bozulur, bankayla bağlantı sorunu olur, çalınır, herşey olabilir. Bu nedenle çift ATM kartı iyidir.

Banka Kartı ile Yurt Dışı Para Çekme Ücret ve Komisyonları

Aşağıda Türkiye’deki 10 bankanın yurt dışı para çekme uygulamaları ve komisyon oranlarını paylaşıyorum. Ancak bu uygulamalar bankalar tarafından değiştirilebileceği için siz yola çıkmadan önce güncel bilgi için mutlaka bankanız ile iletişime geçin.

Anlaşmalı bankalar dışında parayı çektiğiniz banka da sizden işlem komisyonu alacaktır, yurt dışında banka seçeneği çok fazla olduğu için bu yazıda ona dair bir bilgi yer almıyor.

Banka AdıYurt Dışı Para Çekme KomisyonuYurt Dışı Çekim ÜcretiAçıklama
Akbank 7,60TL 
Denizbank1,25%7TLMinimum 7TL
Garanti Bankası1,25% Para çekme işlemi için 400 TL’ye kadar 5 TL, 400 TL’yi aşan tutarlar için tutar üzerinden %1.25 işlem ücreti alınmaktadır.
Finansbank 3USDBSMV hariçtir. Ücret USD’nin TL karşılığı olarak tahsil edilir.
Halkbank2%  
HSBC 5,50TLBSMV hariçtir.
ING Bank%1,15 + 1,04 TL BSMV dahil
İş Bankası% 1,15 + 1,05 TL BSMV dahildir.
TEB 3USDAnlaşmalı bankalarda 64 ülkede ücretsiz. Anlaşmalı banka ATM’lerinden çekilen tutar için ücret alınmamaktadır. Euro bölgesinde 2 EUR, Pound bölgesinde 1.5 GBP alınmaktadır. BSMV hariçtir.   Banka listesi için tıklayın.
Yapı Kredi Bankası 3USDAnlaşmalı bankalarda 12 ülkede ücretsiz, Unicredit bünyesindeki ATM’ lerden komisyon ücreti ödemeden para çekebilirsiniz. Unicredit grubu bankaları dışındaki banka ATM’lerinden banka kartı ile para çektiğinizde işlem başına 3 USD komisyon alınmaktadır.  Banka listesi için tıklayın.

* Banka ücretleri Mart 2018’de bankaların internet sitelerinde yayınlanan bilgilerdir.

Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı

Ben yanımda yüksek miktarda nakit taşımamak için yurt dışında kredi kartı kullanıyorum. Otel, ulaşım (uçak, tren gibi) hem güvenilir hem de tutarı görece yüksek olabilecek kalemler için kredi kartı kullanıyorum. Yurt dışında kredi kartı kullanımına dair önerilerim:

  • Kredi kartınızı birine verip uzaklaşmayın, hesap ödemek için kartı göndermeyin, en fazla kart kopyalama işlemi yurt dışı seyahatlerinde kullanılan kredi kartlarında oluyor. Kartınız her zaman göz hapsinizde olsun.
  • Bankaların uygulamaları yurt dışı kredi kartı kullanımı konusunda da farklılık gösteriyor. Ancak genel olarak yaptığınız harcama usd veya euro’ya çevrilip sonra Türk Lirasına çevriliyor, bu nedenle kur farkından dolayı biraz zararınız olacağını unutmayın.
  • Alışveriş sırasında kasiyer size usd mi, yerel para mı çekeyim diye sorabilir, o durumda usd deyin çünkü önce yerel paradan usd’ye sonra da usd’den TL’ye çevrilirken sürekli kurdan zarar ediyoruz. En azından bir adım azalmış olur.
  • Banka kartında olduğu gibi kredi kartının da mutlaka yanınızda yedeği olsun ve mümkünse iki kartı farklı yerlerde bulundurun.
  • Kredi kartı limitiniz yüksekse yurt dışına çıkmadan önce limitini düşürmenizde fayda var. Eğer kartınız çalınırsa kart limitinizdeki tüm parayı harcamaları an meselesi.
  • Kredi kartı kullandığınızda ve eğer kartınız bir mil programı kartı ise genellikle yurt dışı harcamalar daha fazla mil kazandırdığı için buradan da avantaj sağlamış olursunuz.

Oldukça uzun ve detaylı bir yazı olduğunun farkındayım ama bu konularda gelen bütün sorulara cevap olsun istedim. Aklınıza takılan başka konular varsa yorum olarak ekleyebilirsiniz.

Yolda kalın.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

11 Yorumlar

  1. Sevil hanım, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Hem bu yazınızı hem uçuş puanı veya “miles” kazandıran kredi kartları ile alakalı yazınızı ilgiyle okudum. Yurtdışında yaşıyorum ve “miles” kazandıran bir (türk bankasi) kredi kartı ile alışveriş yapıp “miles” kazanıp uçak seyahatlerimi daha avantajlı bir hale getirmeyi amaçlıyorum. Sanırım bankaya gidip yurtdışında kredi kartı kullanırken ödenmesi gereken komisyonlar konusunda bilgilenmem gerekiyor. Yurtdışında neredeyse herzaman Euro ile ödeme yapmam gerektiği için galiba Türkiyede bir Euro hesabımın olması mantıklı olacak..bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar yazar ve bizleri bilgilendirirlerse sevinirim.

    • Evet, Türkiye’de bir euro hesabınız olması iyi olacaktır. Kredi kartınızın ekstresini euro/usd olarak istediğinizi mutlaka belirtin. Aksi halde TL’ye çeviriyorlar ve kur nedeniyle zarar ediliyor.

  2. İş bankası için vermiş olduğunuz bilgi yanlış ben 350euro alman bankasından para çekiyorum herseferinde 120 tl ile 160 tl komisyon kesiliyor buda 20 euro yapıyor ayrıça alman bankalarıda 4ila 6 euro arasında komisyon alıyor alman banka kartıyla başka bankadanda para çeksen bu parayı düyorsun

  3. Para harcama gibi önemli bir konuda yazdığınız İçin teşekkür ederim..her gezginden birşeyler öğreniyoruz Var olun sağolun..birde gittiğiniz ülkelerde bankaları kullanmakta faydalı ..mesela Çin’de normal bir döviz bürosunda alım ve satımda miktar aranmaksızın 10 $ komisyon alıyorlar..fakat bankadan bozdurursanız sadece pasaport istiyor komisyon almadan normal fiyatına hatta iyi bir fiyata bızdurabiliyorsunuz Hindistanda ise bankaların çoğunluğu kullanamıyordunuz sizden üyelik istiyorlar bu arada Çin’de internet yasağı var..Kredi kartını ödemede her yere vermeyin yurtdışında özellikle virüslü bilgisayarsa veya kötü niyetliyse kartınızı kopyalanıp para çekebiliyorlar

Yorumunuzu Yazın