Benim için bu kadar sık seyahat edebilmenin ana formülü seyahat maliyetlerini düşük tutmak, bir yolculuğu ne kadar ucuza getirebilirsem bir sonraki seyahatime o kadar bütçem kalmış olur. Seyahatlerdeki en büyük harcama kalemleri ise malum ulaşım masrafları, çoğunlukla da uçak biletleri. Ucuza uçak bileti almak için kullandığım bir kaç basit formülü sizin için özetlemek istedim;
1) Uçak biletini erken almak.
Eğer önemli bir engeliniz yoksa, uçak biletlerinizi 5-6 ay öncesinden almak size ciddi kazanç sağlayacaktır. Ben o kadar uzun vadeli plan yapamam diyenlerdenseniz sizi pahalı uçanlar bölümüne alabiliriz 🙂 En kötü ihtimalle biletinizi iptal eder ya da tarihlerini değiştirirsiniz, bu da son dakikada almaktan daha pahalıya gelmez emin olun.
2) Uçuş tarihleri konusunda esnek olmak.
Bu maddeyi biraz açalım değil mi? Uçak biletlerinin fiyatları talebe göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle resmi tatiller, hafta sonları, özel günler, yüksek sezon gibi dönemlerde uçak biletlerini normalde alacağınız fiyatın üstünde alırsınız. Tarihleri esnetmek uçak biletini daha ucuza almanızı sağlayacaktır. Cuma akşam yerine Perşembe akşam gitmek, bayram tatilinin başında değil 2. Günü için bilet almak gibi…
3) Gidilecek yer konusunda esnek olmak.
Yok artık dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Demeyin. Benim 2016 planlarımda Güney Amerika olmasına rağmen kampanyalı bir bilet yakaladım ve birden Vietnam’a gitmeye karar verdim. Yok ben illa Güney Amerika’ya gideceğim diyorsanız ve uygun bir bilet bulamazsanız sizi yine pahalıya uçanlar bölümüne alabiliriz 🙂 Bu esnek bakış açısı hayatınızı genel olarak da kolaylaştıracak bana güvenin 😉
4) Kafanızda alt-üst bütçe limiti belirlemek.
Gideceğiniz yer için kafanızda bir bütçe belirleyin ve bu bütçe için ulaşıma ne kadar ayıracağınıza da karar verin. Kendinize koyduğunuz limitler karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Mesela ben Moğolistan için uçak biletine en fazla 1500TL ayırabilirim demiştim ve o fiyatı yakaladığımda düşünmeden uçak biletimi aldım. Bir fikrim olmasa acaba ucuz mu pahalı mı diye düşünmekten harekete geçemeyecektim.
5) Aktarma yapmaktan korkmamak.
Direkt uçmak tabii ki pratik ve zaman kazandırıyor ancak aktarma yapmak bazen size yeni ülkeler görme şansı verebilir, aynı zamanda da uçak biletinizi de ucuza almanızı sağlar daha ne olsun. Geçen yıl Sri Lanka’ya giderken 12 saat Dubai aktarması sırasında orayı görme şansım olmuştu, bu yıl da Moğolistan’a giderken Kazakistan’ın 2 farklı şehrini görme şansım olacak bu sayede.
6) Hızlı olmak.
Ucuz uçak bileti bulduysanız kaçırmayın, hemen alın. Çünkü havayolu şirketleri ucuz biletler için kısıtlı kontenjan ayırır, o an gördüğünüz ucuz bilet 2 saat sonra 2 katı fiyata çıkabilir. Bulduysanız kaçırmayın, kimseleri de beklemeyin hemen alın.
7) Kampanyaları takip etmek.
Bu başlık aslında oldukça geniş bir konu. Kampanya derken içinde çok şey ama öncelik havayolu şirketlerinin kampanyaları elbette. Mesela bir hava yolu yeni bir hat açıyorsa oraya bir kampanya mutlaka yapar, ucuz bilet bulabilirsiniz. Mesela Pegasus şimdi Qabala’ya uçmaya başladı, uçak biletlerine hemen bir bakmalı. Yeni uçuşlar dışında havayolu şirketleri bahar kampanyası, kış kampanyası, o kampanyası bu kampanyası pek çok kampanya yapıyor, yakın takip edip ucuz bilet fırsatlarını kaçırmamak lazım.
8) Havayolu firmaları, kredi kartları ve/veya uçak bileti satan firmaların ödül/puan sistemlerine üye olup kampanyaları takip etmek.
Kimi havayolları her bilet alana puan, her checkin işlemine puan verirken, kimi kredi kartlarının uçuş kartlarında yaptığınız her alışverişten puan kazanabilirsiniz. Bu işleri çok yakın takip edip tüm uçuşlarını bedavaya getirenler de var ama benim o kadar vaktim yok, tesadüfen kazandıklarımı harcıyorum. Pegasusta yılda 2-3 bileti bedavaya getirirken THY’de 2 yılda bir uzun uçuş alacak kadar puan kazanıyorum.
9) E-bültenlere abone olmak.
Yedi ve Sekizinci maddeleri yerine getirebilmek için bildiğiniz tüm havayollarının ve uçak bileti satan firmaların e-bülten listelerine kaydolun. Böylece kampanyalardan ödül sistemlerinden kolayca haberdar olabilirsiniz. Benim tek yaptığım bu.
10) Fiyat karşılaştırma sitelerini kullanmak.
Bir sürü havayolu şirketi, gidilecek yüzlerce rota, yılda da 365 gün var tüm bunları nasıl organize edeceğim ki dediğinizi duyar gibiyim. Bu kaostan kurtulmak için uçak bileti fiyatlarını karşılaştıran ve satışı yapan firmalardan faydalanabilirsiniz.
5 Yorumlar
Çok okuyan mı çok gezen mi diye düşünürken 🙂 çok gezen olduğuna karar vermemde rol oynadı bu yazı 🙂 teşekkürler
Derleme için teşekkürler, güzel olmuş. Benim 2 favorim var. İlki havayolu şirketlerinin kampanya listesine üyeyim. Kısa süreli güzel kampanyalar oluyor. İkincisi ise seyehat kredi kartlarından kullanıyorum ve biriken puanlar ile bazı uçuşlar bedavaya geliyor.
merhaba Merve hanim.almanya,da yasiyorum türk vatandasiyim.bangkok,a dubai aktarmali ucacagim..dubai hava alaninda transit vize alabilirmiyim..dubai yi gezmek istiyorum..
Merve kim acaba 🙂
Havaalanında vize alınıyor mu bilmiyorum, ben İstanbul’dan aldım transit vizeyi. Dubai vizesi yazımı okuyabilirsiniz.
Teşekkürler