2008 yılında Paris’e gitmek için yola çıkıp kendimi Stokholm’de bulmuş ve birkaç gün şehri gezmiştim. Stokholm deneyimlerimi, Stokholm gezi notları altında derledim. Ayrıca Avrupa’nın en ucuz havayollarından biri olan Ryanair ile ilk uçuşumu da bu seyahat sayesinde yapmıştım.

Stokholm Gezi Notları - İlk Ryanair Deneyimi
Stokholm Gezi Notları – İlk Ryanair Deneyimi

İlk Ryanair Deneyimi

Paris’e gitmek istiyorum ama o zamanlar Türkiye çıkışlı uçuş sayısı çok az! O zamanlar gezen az, en çok gezen arkadaşım Gülçin dedi ki: “neden direkt İstanbul-Paris bileti bakıyorsun, önce Türkiye’den çık, Paris’e ucuz bilet pek çok yerden bulabilirsin”.

Ara tara, derken Stokholm-Paris uçuşunu Ryanair’dan 6 Euro’ya, evet evet yanlış okumadınız 6 Euro’ya buldum. İstanbul – Stokholm o zamanın parası ile 350 TL ki Euro kuru 1.80 imiş 194 Euro. Stokholm – Paris Ryanair ile 6 Euro, dönüş de Basel – İstanbul 187 TL yani 159 Euro. Bugünün fiyatlarına vurunca yüksek ama o zaman iyiydi. İstanbul’dan Stokholm’e de ucuz bir uçuş bulup birkaç günü Stokholm’de geçirip sonra Paris’e geçecek şekilde bir plan yaptım. Paris’e direkt gitmeye göre çok ucuza gelmişti, üstelik araya bir ülke daha eklemiştim.

Ryanair ile uçarken dikkat etmek gereken birkaç konu var. Birincisi yanınıza alacağınız çanta kesinlikle bilet kurallarında yazan ağırlıktan fazla olmayacak. Ekstra el çantası alma imkanı yok. Bu yüzden saç kurutma makinamı montumun cebine sokup binmiştim uçağa 🙂 İkincisi mutlaka online checkin yapmak gerekiyor, kontuara gidersen ekstra ücreti vardı diye hatırlıyorum.

Ryanair’i böyle ucuza keşfedince daha sonra çok saçma Avrupa rotaları yaptım, onlar da başka bir yazının konusu olsun.

İlk kuzey ülkem İsveç’e böylece yola çıkmış oldum. Sonrası kuzey aşkı 🙂 Norveç, Danimarka, İzlanda’ya epey sonra gittim…

Stokholm Gezi Notları

Stokholm Gezi Notları
Stokholm Gezi Notları

Stokholm, kuzeyin medeni ülkesi İsveç’in başkenti. 10 milyon nüfusu olan İsveç’in 2 milyonu başkent Stokholm’de yaşıyor.

Şehir, Baltık Denizindeki 14 ada üzerine kurulmuş, köprüler ile birbirine bağlanıyor. Şehir merkezi ise 3-4 adalık bir bölümü oluşturuyor.

İsveç’in mülteci politikası nedeniyle, Stokholm boyutuna kıyasla oldukça kozmopolit bir şehir. Farklı milletlerden pek çok insanı burada bulmanız mümkün. Netflix’in son günlerde popüler olan Hilafet dizisini izlediyseniz ne demek istediğime dair biraz daha fazla fikir edinebilirsiniz.

Stokholm daha doğrusu kuzey ülkelerinde insanlar genel olarak uzun boylu. Tamam, boyunuz uzun olabilir ama kadınların bacak boyları nasıl bu kadar uzun ve bacakları nasıl bu kadar sütun gibi olabiliyor. İnsanın canı sıkılıyor. Yazık değil mi bize.

İsveç’te İngilizce bilme oranı çok yüksek. İkinci dil olarak hemen herkes İngilizce konuşuyor ve çok düzgün bir İngilizce, aksansız konuştukları için çok kolay anlaşılıyor.

Stokholm’ü gezmek için 3 gün ayırmıştım, hakkı en az 2 gün olmalı. Şehir küçük olsa da yürünecek, görülecek çok yer var.

Stokholm’de Ulaşım

Stokholm'de Ulaşım
Stokholm’de Ulaşım

Şehir merkezine ulaşmak için metro hattını veya deniz yollarını kullanabilirsiniz. Raylı sistem oldukça yaygın , zaten şehirde çok insan olmadığı için trafik de büyük bir sorun değil. Bir Amsterdam veya Kopenhag olmasa da bisiklet de ulaşım için kullanılıyor.

Havalimanı’ndan şehir merkezine ise otobüslerle ulaşım mümkün.

Stokholm’a Ne Zaman Gidilir?

Stokholm'a Ne Zaman Gidilir?
Stokholm’a Ne Zaman Gidilir?

Kuzey ülkelerine gidecekseniz tercihen yaz aylarında gitmenizi öneririm. Eğer kuzey ışıklarını görmek için filan gitmiyorsanız, soğukta gezmek istemezsiniz. Ekim başında gitmeme ve hava güneşli olmasına oldukça rağmen soğuk olduğunu hatırlıyorum.

Fotoğrafta “soğuktan” montumu boynuma kadar çektiğimi görebilirsiniz

Stokholm’de Ne Yenir?

Stokholm'de Ne Yenir?
Stokholm’de Ne Yenir?

Stokholm’de Türk Pidecisine de Meksika restoranına da gitmiştim. Esasen İsveç Köfte (Türklerden öğrendikleri söyleniyor) mutlaka bir tadına bakılmalı!

Ucuz yemek isterseniz Mc Donalds veya dönerciler sizi bekler.

Stokholm Güvenli mi?

Stokholm Güvenli mi?
Stokholm Güvenli mi?

Stokholm’de bir kuzey ülkesinde olmanın rahatlığı ve güveni ile seyahat edebilirsiniz. Sadece gece saatlerinde metro duraklarında evsizleri filan görmek beni biraz rahatsız etmişti ama bir sorun çıktığını hatırlamıyorum. Bir de o metrolar çok fena çiş kokuyordu, umarım hala kokmuyordur.

Stokholm’da Konaklama

Stokholm'da Konaklama
Stokholm’da Konaklama

Stokholm kuzey ülke ve şehirlerinde alıştığımız üzere pahalı bir şehir. Uygun konaklama seçenekleri ya şehir dışında ya da Gamla Stan’a yakın bot otellerde.

Ben de bot otellerde konaklamıştım. O zaman Euro kuru 1.8 🙁 166 Euro imiş oda fiyatı.

Stokholm’de Gezilecek Yerler

Stokholm’de 2 veya 3 günde aşağıdaki yerleri rahatlıkla gezebilirsiniz.

  • Gamla Stan: Eski şehir merkezi Stokholma’de gezilecek yerlerin ilk sırasında elbette.
  • Belediye Binası: Avrupa şehirlerinin pek çoğunda olduğu gibi Stokholm’de de görülmesi gereken yerlerden biri.
  • Kraliyet Sarayı: Yine pek çok Avrupa şehrinde alışık olduğumuz üzere burada da bir nöbet değişim töreni var.
  • Stokholm metrosu: Müze gezer gibi gezebileceğiniz metro durakları var.
  • Bot turu: Şehri denizden gezmenin en güzel yolu.
  • Normalm Bölgesi: Yeni şehir merkezi bölgesi de burası. Büyük meydanlar, avmler, yürüyüş yolları, mağazalar ile Gamla Stan ile sırt sırta vermiş durumdalar.
  • Skansen: Açık hava tarihi müzesi.
  • Vasa Müzesi: Batmış bir savaş gemisi deniz altından çıkarılarak müzeye dönüştürülmüş. Mutlaka görün.
  • Abba Müzesi: Hemen Skansen’in yakınında
  • Sodermalm: Stokholm’un hipster mahallesi. Dükkanlar, kafeler…
Stokholm'de Gezilecek Yerler Haritası
Stokholm’de Gezilecek Yerler Haritası

Stokholm gezi notlarımı anlattığım videomu izlemeyi unutmayın.

Stokholm gezi videosu

Stokholm ile ilgili merak ettiğiniz konular varsa aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

En kısa zamanda yeniden yollarda buluşmak dileğiyle.

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın