Simena Antik Kenti ve şimdiki adı ile Kaleköy, Kaş ile Demre arasında yer alan tarih, doğa ve deniz keyfini bir arada arayanlar için tam bir cennet! Akdeniz’in pırıl pırıl denizinin içinde yüzlerce hatta binlerce yıl öncesinden kalmış kalıntıları, araç giremeyen patika şeklindeki antik yolları, tepeden denizi ve şehri seyreden sarp kalesi, cıvıl cıvıl sokakları, nefis balık ürünleri yiyebileceğiniz denize uzanan restoranları, keçi sütünden ve taze meyvelerden yapılan dondurmalar satan dondurmacıları, denizin tadını çıkarmak için kano yapanlar, sahilin güzelliğini seyreden tekneler ve çok daha fazlası bu küçücük köyde sizi bekliyor.

Simena Antik Kenti ve Kaleköy - Antalya
Simena Antik Kenti ve Kaleköy – Antalya

Simena – Kaleköy yazımı okuduktan sonra Kaş’ta gezilecek yerler yazıma da bir bakmanızı öneririm. Böylece kapsamlı bir Kaş gezisi planlayabilirsiniz.

Simena Antik Kenti Hakkında Genel Bilgi

Simena Antik Kenti bugün Kaleköy’ün bulunduğu yerde kurulmuş bir Likya şehri. M.Ö. 4. yüzyıldan bu yana bölgede yerleşim olduğuna dair kanıtlar bulunuyormuş. Simena Antik Kenti, içinde Kekova Adası’nın da bulunduğu Kekova Özel Çevre Koruma Alanı içinde yer alıyor ve 1.derecede sit alanı, yani çivi çakmak için izin almanız gerekiyor.

Simena Antik Kenti
Simena Antik Kenti

Antik kentin bulunduğu alanda aşağıdaki bölümleri bulacaksınız:

Akropol yani Yukarı Şehir ve Simena Kalesi

Simena Kalesi’nin bulunduğu bölüm burası. Giriş ücreti 17.5 TL, Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz. Kalenin içinde sadece 300 kişilik Likya’nın en küçük tiyatrosu bulunuyor. Kale çıkmak için sabah erken veya akşamüstü saatlerini tercih etmenizi öneririm. Çünkü çıkmanız gereken çok sayıda basamak ve zirveye ulaştığınızda muhteşem bir Kekova manzarası var, sıcakta merdiven çıkılmaz ki deyip çıkmaktan kaçmanızı istemem. Özellikle gün batımı saatlerinde gelirseniz manzara daha da unutulmaz olacaktır.

Simena Kalesi'nden Manzara
Simena Kalesi’nden Manzara

Eski ve Yeni Surlar

Likya, Roma ve Osmanlı döneminde kullanılmış olan şehir surları içinde sarnıçlar, hamam kalıntıları, lahitler ve camii binası karşınıza çıkacak.

Simena Kalesinden Manzara
Simena Kalesinden Manzara

Sualtı Kalıntıları

Simena’nın en ikonik kalıntıları ise suyun içinde kalmış olan ve pek çok Türkiye tanıtım fotoğrafında kullanılan lahitlerdir. Kaleden sahile inip sahil boyunca yürüdüğünüzde suyun içindeki lahitlerin yanına kadar gitmeniz, küçük adacıklara ise suyun içinden yürüyerek ulaşmanız mümkündür. Bunu yaşayabileceğiniz dünyadaki nadir yerlerden biridir Simena.

Simena Antik Kenti - Meşhur Lahit
Simena Antik Kenti – Meşhur Lahit

Nekropol

Özellikle Simena’ya denizden gelenler pek rağbet göstermese de benim Simena’da en etkileyici bulduğum yerlerden biri de Nekropol. Kaleden tepenin diğer yanına doğru devam ettiğinizde tepenin üstünden denize kadar devam eden çok sayıda semerbent tipi lahit mezar göreceksiniz. Bir mezarlık ancak bu kadar güzel bir manzaraya sahip olabilir ve bu kadar güzel görünebilir diye düşünmeden edemiyorum her gidişimde.

Simena Antik Kenti - Nekropolü
Simena Antik Kenti – Nekropolü

Kaleköy’de Ne Yapılır?

Kara ulaşımı sadece bir patikadan olan, sadece denizden ulaşılabilecek Kaleköy 60-70 hanenin bulunduğu küçük bir köy. Kaleköy, Demre ilçesine bağlı olmasına rağmen Kaş’tan kalkan teknelerle daha fazla ziyaret edildiğinden Kaş’a bağlı sanılabiliyor.

Kaleköy
Kaleköy

Bu küçük köy yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor ve turizm ile geçinen köy halkına gerçek anlamda yaz geliyor. Sahildeki irili ufaklı balık restoranları, birbirinden güzel ve taze meyvelerden yapılmış keçi sütlü dondurmacıları, el işi, hediyelik eşya satan dükkanları ile köy tam bir panayır alanı gibi. Yaz aylarında sahilde kano yapanlar da bu panayıra katılınca rengarenk bir cümbüş ortaya çıkıyor.

Keçi Sütlü Dondurmanın Tadına Bakın

Kaleköy’de ne yapılır sorusunun en popüler cevabı “keçi sütlü dondurma yemek”. Önce bir aile sonra birkaç aile derken dondurmacıların sayıları hızlar artmış. En popüler dondurmacı “I’m Here Cafe“. Çeşit çeşit dondurma ile yetinmemişler, babadan kalma araziyi instagram fotoğrafları için süslemişler. Dekorda fotoğraf çektirmek için bahçeye girdiğinizde “dondurma istemez misiniz?” teklifine karşı koymak mümkün değil. 2021 Haziran ayında dondurmanın topu 8.5 TL idi.

I'm Here Cafe'nin Bahçesi
I’m Here Cafe’nin Bahçesi

Kanoya Binin

Simena – Kaleköy sahile indiğinizde sahilde pek çok kanonun yanyana dizili olarak misafirlerini beklediğini göreceksiniz. Eğer Kaleköy’de konaklıyorsanız konakladığınız pansiyon size kano sağlayacaktır. Ama konaklamıyor ve günübirlik geldiyseniz Üçağız’dan veya Kaleköy’den kano kiralayabilir, sığ ve berrak suların tadını kano üzerinde çıkarabilirsiniz.

Begonviller ve Zakkumların Süslediği Köyün Sokaklarında Kaybolun

Simena - Kaleköy Sokakları
Simena – Kaleköy Sokakları

Kimi taşları antik dönemden kalmış merdivenli patika gibi dar sokaklarda yürümek, almasam da incik boncuk satanların tezgahlarına bakmak Kaleköy’de en keyif aldığım aktivitelerden biri. Merdivenlerden yukarıya doğru çıktıkça sahilin görüntüsü, suyun içindeki kaya mezarlarının ve Kekova Adası’nın manzarası gittikçe güzelleşiyor. Sıcak saatlerde çıkmak zor ama siz yine de pes etmeyin. Köy halkı genelde evlerinin önünde kendi yaptığı el işleri veya kendi topladıkları kekikler, ada çayları gibi doğal ürünleri sergiliyorlar. Mis kokulu kekiklerden almayı düşünebilirsiniz.

Likya Yolu’nun Bazı Bölümlerini Yürüyün

Simena Kalesi'ne çıkan Likya Yolu
Simena Kalesi’ne çıkan Likya Yolu

Ülkemizin en popüler, dünyanın da en güzel 10 yürüyüş rotası (çok haklı bir ünvandır bana göre) arasında yer alan Likya Yolu’nun bir bölümü de Simena Antik Kenti’nden geçiyor. Üçağız’dan Simena Kalesi’ne gelen rotayı dilerseniz günübirlik de yürüyebilirsiniz. Likya Yolu Yürüyüşü yazıma da ilginizi çekebilir.

Tekne Turları ile Çevredeki Koyların Güzelliğini Keşfedin

Kekova Tekne Turları
Kekova Tekne Turları

Kekova Adası’nın da içinde bulunduğu koruma alını gezmenin en kolay yolu; Kaş, Demre veya Üçağız’dan kalkan günübirlik Kekova tekne turu yapmak. Tekne turlarını seçerken hangi noktalarda durduğunu, öğle yemeği menüsünde ne olduğunu, teknenin kaç kişilik olduğu ve müzik olup olmadığını öğrenmenizi öneririm. Benim tekne turları ile ilgili en büyük sorunum kalabalık ve gürültü oluyor genelde. Şahane bir manzaranın önünden geçerken “Erik Dalı” şarkısı ile göbek atmak bana hiç çekici gelmiyor. Müziksiz teknelerin sayısı her geçen gün artıyor, dilerseniz onları tercih edebilirsiniz.

Kaptan Ergun’un Kaş’tan kalkışlı Kaş ve Kekova tekne turları ile ilgili detaylı bilgi almak için Boattripturkey internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Kaptan Ergun instagram hesabını takip edip, ÇOKGEZENKAŞ indirim kodu ile kendilerine mesaj atan Çok Okuyan Çok Gezen takipçileri, günübirlik Kaş Kekova turlarında 20 TL indirim kazanacak. Bu şahane turu kaçırmayın.

Simena – Kaleköy Pansiyon ve Otelleri

Ben Kaleköy’de hiç konaklamadım. Ama eğer konaklamak isterseniz burada yaşayan kişilerin işletttiği butik pansiyonlar var. Herhangi bir yorum eklemeden aşağıda Kaleköy pansiyonları listesini telefon numaraları ile birlikte görebilirsiniz. Arayıp müsaitlik ve fiyat bilgisi alabilirsiniz.

  • Teras Paradise Guest House & Pansiyon & Restaurant – 0536 493 71 61
  • Mehtap Pansiyon – 0535 592 12 36
  • Ömür Pansiyon – 0536 283 30 50
  • Likya Restaurant & Pansiyon – 0532 451 68 82
  • Simena Pansiyon – 0242 874 20 25
  • Kale Pansiyon – 0242 874 21 11
  • Castle Pansiyon – 0242 874 21 20
  • Sahil Pension – 0242 874 22 63
  • Ankh Pansion – 0242 874 21 71

Kaleköy’de Kamp Yapılır mı? Karavan Kampı Var mı?

Kaleköy’de çadır veya karavan ile kalabileceğiniz bir tesis bulunmuyor. Konumu nedeniyle zaten karavan yanaşmasına da uygun değil. Ama hemen moraliniz bozulmasın, Kaleköy’e en yakın çadır ve karavan için uygun kamp alanlarının nerelerde olduğunu söyleyeceğim.

Kaleköy'de Kamp Yapılır mı?
Kaleköy’de Kamp Yapılır mı?

Önce Kaleköy’deki çadır kampı için uygun alanlardan bahsedelim. Simena Antik Kenti, ülkemizin en popüler yürüyüş rotası olan Likya Yolu üzerinde bulunuyor. Likya Yolu’nu yürüyenler burada konaklamak isterse Üçağız tarafından Simena Kalesi’ne çıkan patika yolun kenarında düzlükler var. Ancak öyle sanıyorum ki, buralara çok fazla çöp bırakıldığı ve ateş yakıldığı için “kamp yapmak yasaktır” tabelaları konmuş. Aslında sorun olmasa, Simena Kalesi girişindeki tuvaletlerden yararlanarak burada çadır kurulabilir, ancak böyle bir niyetiniz varsa gitmeden bölgedeki jandarma komutanlığını aramanızı öneririm. Pandemi koşullarında açık alanda kamp yapılması sorun olabilir, veya jandarma yasak alanda kamp yaptığını için ceza kesebilir.

Hemen moralinizi bozmayın, Üçağız Köyü girişinde yer akan “Kekova Camping” hem çadır, hem de karavan kabul ediyor. +90 532 508 01 66 numaralı telefondan ulaşarak fiyatlar ve daha fazlası konusunda bilgi alabilirsiniz. Üçağız Köyü’nden kanolar ile Simena tarafına ulaşmanız mümkün.

Simena (Kaleköy) Nerede?

Simena Antik Kenti ve Kaleköy Nerede?
Simena Antik Kenti ve Kaleköy Nerede?

Simena (Kaleköy), Antalya ilinde Kaş ve Demre arasında yer alıyor. Yönetsel olarak Demre ilçesine bağlı. Karada konumlanmış olmasına rağmen karadan araçla ulaşım olmayan bir yer burası. Google Haritalar üzerindeki konumu için tıklayın.

Araçla en yakın ulaşabileceğiniz nokta Üçağız Köyü mezarlığını geçtikten sonra tekne tersanesinin olduğu nokta. Buraya aracınız ile gelip Simena Kalesi’ne doğru Likya Yolu tabelalarını takip ederek 10 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Aşağıda Kaleköy’ün Antalya ve çevresindeki yerlere olan uzaklıklarını görebilirsiniz.

  • Simena (Kaleköy) – Antalya şehir merkezi arası 194 kilometre,
  • Simena (Kaleköy) – Antalya Havalimanı arası 208 kilometre,
  • Simena (Kaleköy) – Demre arası 23 kilometre,
  • Simena (Kaleköy) – Kaş arası 36 kilometre,
  • Simena (Kaleköy) – Üçağız arası 2,6 kilometre.

Simena Antik Kenti ve Kaleköy’e Nasıl Gidilir?

Simena (Kaleköy)’ya karadan arabayla ulaşım yok demiştim. Bu nedenle ulaşım biraz zahmetli. Simena (Kaleköy)’ya ulaşım seçeneklerini aşağıda sıralıyorum, siz kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz.

Kaleköy’e Karadan Araba ile Ulaşım

Kaleköy'e Karadan Araba ile Ulaşım
Kaleköy’e Karadan Araba ile Ulaşım

Kaleköy’e karadan ulaşmanın tek yolu Simena Kalesi’nin üzerinde bulunduğu tepeyi aşmak. Üçağız Köyü’nü geçtikten sonra mezarlığı geçin, tekne ve yat yapılan bir tersaneye ulaşacaksınız, buraya geldiğinizde aracınız ile ulaşabileceğiniz son noktaya geldiniz demektir. Burada aracınızdan inip, güneş gözlüğünüzü ve şapkanızı takıp deniz seviyesinden 60 metre yüksekteki Simena Kalesi’ne doğru patikadan yürüyüşe geçebilirsiniz. Bu patika aynı zamanda meşhur Likya Yolu üzerinde bulunuyor. Kolay bir çıkışın sonunda önce kaya mezarlarını ve muhteşem manzarayı göreceksiniz. Patikayı takip ettiğinizde ise Simena Antik Kenti girişine ulaşacaksınız. Bu noktadan sonra dik basamakları tırmanarak kaleye çıkabilir veya Kaleköy’ün içindeki dar yolları takip ederek denize doğru devam edebilirsiniz.

Kaleköy’e Denizden Ulaşım

Kaleköy'e Denizden Ulaşım
Kaleköy’e Denizden Ulaşım

Kaleköy’e denizden ulaşmanın ise birkaç farklı yolu var:

  • İlki; Kaş’tan veya Demre-Çayağzı’ndan kalkan günübirlik tekne turlarına katılmak. Tekne turları burada dondurma yemenize yetecek kadar yaklaşık 1 saat kalıyor.
  • İkinci yol; Üçağız’dan veya Kaş’tan tekne kiralamak. Yüksek sezonda Kaş limandan Kaleköy’e taksi yapan tekneler olabiliyor.
  • Üçüncü yol ise; Kaleköy’deki pansiyonlardan birinde kalıyorsanız pansiyonun sizi Kaş veya Üçağız’dan yine tekne ile aldırması. Çoğunlukla rezervasyon yaptırdığınız pansiyon Üçağız’a gelmenizi, sizi oradan alacaklarını söylüyor. Tekne dediysem sandal gibi düşünün, bir araçla sizi Üçağız Limanı’ndan alıyorlar.

Her güzelin bir kusuru var, Kaleköy’ün kusuru da ulaşımı. Ama zor ulaşılıyor olması bozulmadan korunması, bu günlere ulaşmasını sağlamış ve bu güzeller güzeli yer bakir şekilde kalabilmiş.

Simena Antik Kenti & Kaleköy Videosu

Simena Antik Kenti ve Kaleköy rotasını anlattığım videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın.

Simena Antik Kenti ve Kaleköy Fotoğrafları

Bu yazıda kullandığım Simena Antik Kenti ve Kaleköy fotoğrafları galeri olarak aşağıda sergileniyor. Bölgenin güzelliği fotoğraflarına yansıyor!

Simena Antik Kenti ve Kaleköy ile ilgili aklınızdaki soru işaretlerine umarım cevap bulabilmişsinizdir. Bulamadıysanız sorularınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak, daha fazla fotoğraf ve video için sosyal medya hesaplarımı takip etmeyi unutmayın! 

Yolda kalın!

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Yorumunuzu Yazın