İnsanoğlu bazı şeylerin kıymetini kaybetmeden anlayamıyor. Sağlık da kaybedince kıymeti anlaşılanların başında geliyor. Blogumu sosyal medyadan takip edenler hatırlayacaktır, birkaç ay önce bazı sağlık sorunları yaşamaya başladığım için hayatımda değişiklikler yapmam gerekti. Bundan böyle hayat tarzı halİne getirmem gereken bu değişikliklerin seyahatlerimi etkilemesi de kaçınılmazdı elbette. Bu yazımda sadece sağlık sorunu olanların değil, sağlıklı kişilerin de uygulaması durumunda seyahat kalitelerinin artacağı seyahat sağlığı için öneriler vermeye çalışacağım.
1. Vücudunuz sinyal veriyorsa onu dinleyin.
Öncelikle kısaca kendi sağlık sorunumdan bahsedeyim; sol bacağımda ileri sağ bacağımda orta düzeyde olmak üzere bacağımın başındaki toplardamar kapakcıkları çalışmıyormuş. Çalışmaması demek, kanın bacağa pompalanması ancak geri dönememesi demek oluyor. Bacaklarda şişme, ağrı, acı gibi etkileri var. Bende bu belirtiler 1 yıl öncesinde ciddi şekilde ortaya çıkmasına rağmen, ciddiye almadığım ve üstüne üstlük kilo almak, uzun süre dinlenmeden seyahat etmeye devam etmek gibi yapmamam gereken şeyler yaparak muhtemelen sürecin hızlanmasına neden oldum. Siz siz olun, seyahatleriniz sırasında vücudunuz herhangi bir şekilde normalin dışında sinyaller veriyorsa seyahat sırasında veya dönüşte mutlaka bir doktora görünün.
2. Su içmenin pek çok derdin dermanı olduğunu unutmayın.
Bütün sağlıklı beslenme önerilerinde ilk sırada yer alan “vücudun ihtiyacı olduğu kadar su içmek”, seyahat sağlığı için de olmazsa olmazlardan biri. Seyahat sırasında farkında olarak veya olmayarak normal zamanda kaybettiğimizden çok daha fazla su kaybediyoruz. Seyahat ederken çantanızda mutlaka su bulundurun ve günde 2 litrenin altına düşmeyecek şekilde içmeye özen gösterin. Hem kaybettiğiniz sıvıların yerine konmasını sağlayacak hem de uçuşlar, yeme şeklinizin değişmesi, alkol tüketiminin artması gibi nedenlerle vücutta oluşacak ödemin de atılmasını sağlayacaktır.
Seyahat sırasında, seyahat sağlığı için su tüketiminde de dikkat etmeniz gerekenler var;
– aksinden emin olmadıkça şişelenmiş su tüketmeye özen gösterin,
– gittiğiniz yerin temizlik seviyesinden emin değilseniz içeceklerinize BUZ istemeyin, buz çoğunlukla çeşme suyundan yapıldığından kaçmaya çalıştığınız bakterileri farketmeden içmiş olursunuz.
3. Uzun uçak, otobüs veya tren yolculuklarında mutlaka hareket etmeye çalışın.
Ben uzun yolculuklarda çok rahat uyuyabilen biri olduğum için saatlerce hareketsiz kalıyordum. Halbuki uzun süre hareketsiz kalmak kan dolaşını yavaşlattığı için özellikle yüksek kilolu kişilerde hayati risk taşıyormuş, ben de yeni öğrendim. Bu riski bertaraf etmek için;
– uçuş öncesi ve sırasında su tüketiminizi artırın,
– eğer kilonuz yüksekse veya dolaşım bozukluğu sorununuz varsa kan sulandırıcı coraspin gibi bir ilaç kullanın ve seyahat çorabı olarak da bulabileceğiniz varis çoraplarından kullanın. Böylece kan dolaşımınızı kolaylaştırmış olacaksınız,
– bulunduğunuz aracın içinde yürüyüş yapabiliyorsanız yürüyün, yürüyemiyorsanız minik esneme haraketleri yaparak vücudunuzu rahatlatın. Ayak bileklerinizi aşağı yukarı ve kendi ekseninde döndürmek de işe yarayacaktır.
4. Seyahate çıkmadan size en yakın seyahat sağlığı merkezini arayın.
Seyahat Sağlığı Merkezleri gideceğiniz bölgeler için varsa sağlık uyarıları ve/veya önlemleri konusunda sizi bilgilendirebilecek en güvenilir mercidir. Gidilecek bölgedeki salgın hastalıklar, olunması gereken aşılar, yanınızda taşımanız gereken ilaçlar gibi pek çok konuda size yardımcı olurlar. Merkeze giderek olunması gereken aşıları ücretsiz yaptırabilirsiniz.
5. Minik bir ilk yardım çantası hazırlayın.
İçinde yara bandı, sargı bezi gibi basit ilk yardım malzemeleri olan, aynı zamanda ağrı kesici, spazm ve yanık tedavisinde kullanabileceğiniz kremlerin olduğu bir çantanız her zaman hazır olsun. Ayrıca soğuk algınlığı ve vitamin hapları da yanınızda bulunması iyi olur. Bunlar dışında düzenli bir rahatsızlığınız varsa ona yönelik ilaçlarınız da mutlaka yanınızda bulunmalı tabii.
6. Yolculuk sırasında yedikleriniz, içtiklerinize dikkat edin.
Bu madde benim tavsiye ettiğim ama bugüne kadar uygulamakta en çok zorlandığım madde. Yemeyi ve içmeyi sevdiğim ve zaten “kaç defa geleceğiz buraya, ne bulursak deneyelim” bakış açısında olduğum için beni zorlayan bir madde bu. Benim bir şansım da kolay kolay midemin bozulmaması. Ancak siz kendi limitlerinize mutlaka dikkat edin. Midenizin alışık olmadığı bir yiyecek veya içecek bütün seyahatinizi zehir etmesin. Farklı ülke mutfaklarında kullanılan yağ, baharat gibi alışık olmadığımız eklemeler sadece midemizi bozmaz, vücudumuzun ödem seviyesinin de artmasına neden olur. Bu nedenle su tüketimini mutlaka artırın. Yine seyahat sırasında normal zamanda tükettiğimizin üstünde alkol tüketimi de vücudumuzu yoracaktır, içmeyin demiyorum ama abartmamak en iyisi 🙂
İstiyorum ama sağlıklı beslenmeyi başaramıyorum diyorsanız, sağlıklı beslenme önerileri konusunda uzman Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, sizi ofisinde veya online diyet uygulamasında yönlendirecektir.
7. İlk yardım hayat kurtarır!
Zorunlu olmamakla birlikte ilk yardım eğitimi almak hem seyahat sırasında hem de günlük hayatınızda her an karşınıza çıkabilecek kazalarda çok işinize yarar.
8. Gittiğiniz bölgelerdeki güvenlik uyarılarını dikkate alın.
Özellikle güvenlik açısından sorunlu ülke/bölgelere gidiyorsanız seyahat sağlığından öte can güvenliğiniz için;
– Dış İşleri Bakanlığı’nın web sitesinde gideceğiniz ülkelerle ilgili uyarı olup olmadığını kontrol edin. Gerçi Endonezya’ya gitmeden baktığımda tsunami ve volkan patlama riski yüzünden ülkeye gidilmesi önerilmiyordu ama en azından riskleri bilirsİniz.
– gideceğiniz yerde varsa turizm ofisi yoksa yerel bir otoriteye (konsolosluk, büyükelçilik de olur) önceden mesaj atarak bölge hakkında bilgi alın. Bazı Türkiye konsoloslukları misafirperver davranıp sizi misafir de edebilir. Moğolistan’a gitmeden önce oradaki büyükelçilik çalışanlarından epeyce bilgi alma şamsım olmuştu.
– gittiğinizde konakladığınız yere mutlaka güvenlik açısından sıkıntılı bölgeler olup olmadığını sorun. Güney Afrika’da kaldığım hostele bu soruyu sorduğum için onlar da akşam saat geç olunca arayıp iyi olup olmadığımı sormuşlardı, özellikle yanlız seyahat ediyorsanız birinizin arkanızı kollaması iyi birşey.
9. Birini tanımanın en iyi yolu seyahat etmektir.
Seyahat sağlığı önerilerinde bu maddenin ne işi var demeyin. Eğer biriyle birlikte seyahat ediyorsanız seyahatinizin keyifli geçmesi için sadece sizin sağlıklı olmanız yetmez, yol arkadaşınızın da en az sizin kadar iyi durumda olması gerekir. Siz bütün önlemleri aldınız ama yol arkadaşınız hastalandı ise sizin de seyahatiniz mahfoldu demektir.
Vietnam seyahatimde 3 kişiydik ve benim bacaklarım o kadar şişmişti ki yürüyemeyecek duruma gelmiştim. Benimle birlikte seyahat eden eşim ve yakın arkadaşım benim yüzümden epey yavaşlamak zorunda kaldılar. Dönüş yolunda Bangkok’ta biraz gezeriz diye plan yaparken ben yürüyemediğim için ancak yemek yiyip dönecek kadar enerji bulabilmiştim. Onlar da mecburen bana uydular.
10. Seyahate doğru ekipmanlarla çıktığınızdan emin olun.
“Kötü hava koşulu yoktur, yanlış ekipman vardır” diye bir laf vardır, özellikle doğa sporları yapanlar sık kullanır. Benim gibi farklı kıtalara seyahat etmeyi ve farklı aktiviteleri deneyimlemeyi seviyorsanız ekipmanlarınız doğru olmazsa sizi yarı yolda bırakabilir. Yarı yolda kalmamak veya yolculukta hastalanmamak için;
– gideceğİniz yerin hava durumunu mutlaka önceden kontrol edin ve yanınıza ona göre kıyafetler alın,
– eğer doğa yürüyüşü gibi aktivitelere katılacaksanız ter tutmayan, kolay kuruyan kıyafetler tercih edin. Yapacağınız aktiviteye göre baton, tozluk gibi malzemelerinizi yanınızda götürebilirsiniz veya gittiğiniz yerde kiralama opsiyonları olup olmadığına bakın.
– gideceğiniz yer sivrisinek ya da çeşitli börtü böcek olan bir yerse, sizi serin tutacak ama kol ve bacaklarınızı kapatacak kıyafetler seçtiğinizden emin olun, şile bezi veya ipekli kıyafetler işinizi kolaylaştırır. Tabii yanınıza sinek kovucu ve ısırıldıktan sonra kaşıntı önceliyici ürünler almanız da iyi olur.
BONUS: Gittiğim yer neresi olursa olsun benim çantamda her zaman bir polar, bir yağmurluk, bir de bikini bulunur, ne zaman neyle karşılaşacağımız belli olmaz 😉
Yolda her zaman sağlıkla kalmanız dileğiyle…
2 Yorumlar
çok güzel bir siteniz var ve çok bilgilendirici bilgiler veriyorsunuz. Seyahat sağlığı için 10 öneri konunuz gerçekten doğru bilgiler içeriyor. yani öylesine yazdığınız bir şey değil. teşekkürler böyle bilgiler verdiğiniz için.
Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. Sağlıklı yolculuklar 🙂